Parabol Alegorisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Parabol Alegorisi, yazarı bilinmeyen, on yedinci yüzyılın ikinci yarısından kalma bir Gül Haç alegorisidir . Bazen Alman simyacı Henricus Madathanus'a atfedilir.[1]

Christian Rosenkreutz'un Kimyasal Düğünü ile pek çok benzerliği olan kitap, simyasal imgelerle doludur. Pek çok denemeden sonra Gül Bahçesi'ne giren ve bir çift kraliyet aşığının bir Kral ve Kraliçe'ye dönüşmesine ve yeniden yapılandırılmasına tanıklık eden, bilinmeyen bir anlatıcının inisiyasyon yolculuğunu konu alıyor.

Kimyasal Düğün gibi, Parabol Alegorisi de bir rüyanın unutulmaz niteliğine sahiptir. Viyanalı psikolog Herbert Silberer tarafından, Allegori'nin tam olarak alıntılandığı büyük çalışması Problems of Mysticism and Its Symbolism'de Freudyen rüya yorumunun analizi için başlangıç noktası olarak alınmıştır.[2][3] Silberer, Alegori'yi Freudyen çizgilerle yorumlar, ardından böyle bir yaklaşımın sınırlamalarına işaret ederek anlatıyı simyasal/mistik çizgilerle yorumlar ve hikâyeyi MistikBirlik'in bir alegorisi olarak dünya dinlerinin Gizem gelenekleri bağlamına yerleştirir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Parabola of Madathanus". Alchemywebsite.com. 16 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2012. 
  2. ^ See this for a translation of the passage in which Silberer cites the Parabola.
  3. ^ From this 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. alternate translation, it is evident that the allegory in question is the one often attributed to Henricus Madathanus.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tasavvuf sorunları ve sembolizmi, Herbert Silberer tarafından çevrilmiş, Smith Ely Jelliffe (1970)0-87728-038-X