Michael Sendivogius

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Sendivogius
Doğum2 Şubat 1566(1566-02-02)
Łukowica, Polonya Krallığı (modern Polonya)
Ölüm1636
Kravaře, Kutsal Roma İmparatorluğu (modern Çekya)
MilliyetPolonyalı
Mezun olduğu okul(lar)Viyana Üniversitesi, Altdorf Üniversitesi, Leipzig Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi
MeslekSimya, Filozof, yazar, tıp doktoru
Tanınma nedeniMerkezi nitre kavramı

Michael Sendivogius (/ˌsɛndɪˈviəs/; Lehçe;Michał Sędziwój, 2 Şubat 1566 - 1636), Polonyalı simyacı, filozof ve tıp doktoru. Bir kimya öncüsü olarak çeşitli asitlerin, metallerin ve diğer kimyasal bileşiklerin saflaştırılması ve oluşturulması için farklı yollar geliştirdi. Scheele'nin bu elementi keşfetmesinden 170 yıl önce havanın tek bir madde olmadığını ve daha sonra oksijen olarak adlandırılan hayat veren bir madde içerdiğini keşfetti. Bu "yaşam besini"ni, nitre (güherçile) tarafından açığa çıkan gaz (oksijen) olarak doğru bir şekilde tanımladı.[1] Bu madde, 'merkezi nitre', Sendivogius'un evren şemasında merkezi bir konuma sahipti.[2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alchemist Michal Sedziwoj
Simyacı Sendivogius, yağlı boya resim, Jan Matejko

Erken yaşamı hakkında çok az şey biliniyor. Ostoja Klanının bir parçası olan soylu bir ailede doğdu.[3] Babası onu Kraków üniversitesinde okuması için gönderdi ama Sendivogius Avrupa ülkelerinin ve üniversitelerinin çoğunu da ziyaret ederek Viyana, Altdorf, Leipzig ve Cambridge'de okudu. Tanıdıkları arasında John Dee ve Edward Kelley vardı. Kralın Stephen Báthory'nin deneylerini finanse etmeyi kabul etmesi onun sayesinde oldu.[4] 1590'larda Prag'da, İmparator II. Rudolf'un açık fikirli ünlü sarayında aktif olarak çalıştı.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Daniel Stolcius, Viridarium Chymicum (1624) adlı eserinde Sendivogius'u on iki kitabın yazarı olarak över.[5] Bunların en ünlüsü 1604'te yayınlanan "Yeni Kimyasal Işık" idi. Havada bir 'yaşam besini'nin varlığına ilişkin teorisinin nispeten açık bir şekilde açıklanmasının yanı sıra, kitapları çeşitli bilimsel, sözde bilimsel ve felsefi teoriler içerir. Kitapları defalarca tercüme edildi ve 18. yüzyılda Isaac Newton gibi önemli kişiler tarafından okundu.

Yazıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • De Lapide Philosophorum Tractatus duodecim e naturae fonte and manuali experientia depromti . 1604.
    • Novum Lumen Chymicum (Yeni Kimyasal Işık) olarak da bilinen ilk Latince baskılar aynı anda Prag ve Frankfurt'ta yayınlandı.[5]
  • Dialogus Mercuriii, Alchemistae ve Naturae . Köln, 1607.
  • Tractatus de sulphure altero naturae principio . Köln, 1616.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""MICHAEL SENDIVOGIUS, ROSICRUCIAN, and FATHER OF STUDIES OF OXYGEN"" (PDF). 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 
  2. ^ Allen G. Debus, Chemistry and Medical Debate: Van Helmont to Boerhaave, Science History Publication, 2001, p. 13 n. 19.
  3. ^ Miguel López-Pérez (ed.), Chymia: Science and Nature in Medieval and Early Modern Europe, Cambridge Scholars Publishing, 2010, p. 197.
  4. ^ Praktyk i mistyk, Andrzej Datko, Wiedza i życie 24 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2012-06-12) (in Polish)
  5. ^ a b "Michael Sendivogius and Christian Rosenkruetz The Unexpected Possibilities". The Hermetic Journal: 72-98. 1990. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]