Fasciculus Chemicus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frontispiece of Fasciculus Chemicus
Fasciculus Chemicus'un ön parçası

Fasciculus Chemicus veya Chymical Koleksiyonları olarak bilinmektedir. En seçkin ve en ünlü yazarlardan Gizli Hermetik Biliminin Girişini, İlerlemesini ve Çıkışını ifade eden, Arthur Dee (1579-1651) tarafından 1629 yılında Moskova'da Çar I. Mihail'in başhekimi olarak ikamet ederken derlenen bir simya yazıları antolojisidir.

Fasciculus Chemicus eserine 1631 ile 1633 yılları arasında Dee tarafından revize işlemi yapılmıştır ve 1650'de Elias Ashmole tarafından "James Hasolle" anagrammatik takma adıyla (I yerine J harfinin kullanılmasıyla) Latinceden İngilizceye çevrildi. Ancak Arthur Dee, Ashmole'un çevirisinden memnun değildi ve ona şunları yazdı:

Sizin veya herhangi bir kişinin bu sanatın herhangi bir kitabını İngilizceye çevirmek için çaba sarf etmesinden dolayı üzgünüm, çünkü sanat, ilkelerden habersiz oldukları için her gün onunla alay eden akademisyenler tarafından şimdiden o kadar çok karalanıyor ki. O halde kaba kişiler tarafından herhangi bir şekilde nasıl ilerletilebilir? Ama sorunuzu tatmin etmek için Öklid'in Önsözünü yazan kişinin babam olduğuna karar verebilirsiniz. 'Fasciculus', itiraf ediyorum, benim emeğim ve çalışmamdı.[1]

Arthur Dee'nin simya antolojisindeki başlıca kaynakları arasında Petrus Bonus, John Dastin, Gerhard Dorn, Raymund Lull ve Michael Maier yer almaktadır. Arthur Dee, Fasciculus'taki simya yapıtının aşamalarını on maddede listeler:

1. Doğal Madde
2. Hazırlık
3. Hazırlıktaki ağırlık
4. Filozofun Ateşi
5. Taşın Yükselişi veya Doğuşu
6. 2. İşin Ağırlıkları
7. İçme
8. Fermantasyon
9. Projeksiyon
10. Çarpma işlemi

1650 yıllarında İngiltere'de matbaaların ruhsatlandırılması, broşürlerin ve kitapların konusuna ilişkin düzenlemelerin gevşetilmesi yönünde gelişmeler yaşanmıştır. Bu, Oliver Cromwell Koruyuculuğunun yeni liberalleştirilmiş matbaalarının, okuyan halkın İngiltere'nin geleceği hakkındaki korkularına ve spekülasyonlarına hitap etmesine izin verdi. İç Savaş'ın toplumsal travmasının, Kral I. Charles'ın idam edilmesinin ve İngiliz Milletler Topluluğu ve Hamiliği'nin kurulmasının yol açtığı toplumsal belirsizlikler, İngiltere'de 1650'ler boyunca ezoterik konulara güçlü bir ilgi duyulmasına yol açtı.

Dee'nin antolojisi, 1650'ler boyunca Britanya'da simyaya olan ilginin yeniden canlanmasının öncüsüydü; en önde gelen yayın, Ashmole'un İngiliz simya literatürünün ana baskısı Theatrum Chemicum Britannicum (1652) idi. Fasciculus Chemicus'un bir el yazması kopyası, bir zamanlar Sir Thomas Browne Kütüphanesi'nde listelenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fasciculus chemicus of Arthur Dee; translated by Elias Ashmole; edited by Lyndy Abraham. Published by Garland Press, N.Y., December 1996

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arthur Dee'nin Fasciculus chemicus'u ; Elias Ashmole tarafından çevrildi; Lyndy Abraham tarafından düzenlendi. Garland Press, NY, Aralık 1996 tarafından yayınlandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]