İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
2014 Raporu'na göre her ülkenin İnsani Gelişme Endeksi'ni gösteren dünya haritası.[1]
  0.900 ve üzeri
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.349 ve altı
  Veri Kullanılamaz

İnsani gelişmişlik indeksi, Birleşmiş Milletler Gelişim Programının İnsani Gelişim Raporu baz alınarak hazırlanmaktadır. Son rapor 2014 verileri kullanılarak 14 Aralık 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Ülkelerin tam listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok yüksek insani gelişmişlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[1]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[1] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[1]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[2]
1  Norveç 0.944 artış 0.002
2  Avustralya 0.935 artış 0.002
3  İsviçre 0.930 artış 0.002
4  Danimarka 0.923
5  Hollanda 0.922 artış 0.002
6  Almanya 0.916 artış 0.001
6 artış (2)  İrlanda 0.916 artış 0.004
8 azalış (1)  Amerika Birleşik Devletleri 0.915 artış 0.002
9 azalış (1)  Kanada 0.913 artış 0.001
9 artış (1)  Yeni Zelanda 0.913 artış 0.002
11  Singapur 0.912 artış 0.003
12  Hong Kong 0.910 artış 0.002
13  Lihtenştayn 0.908 artış 0.001
14  İsveç 0.907 artış 0.002
14 artış (1)  Birleşik Krallık 0.907 artış 0.005
16  İzlanda 0.899
17  Güney Kore 0.898 artış 0.003
18  İsrail 0.894 artış 0.001
19  Lüksemburg 0.892 artış 0.002
19  Makao 0.892 [3]
20 azalış (1)  Japonya 0.891 artış 0.001
21  Belçika 0.890 artış 0.002
22  Fransa 0.888 artış 0.001
23  Avusturya 0.885 artış 0.001
24  Finlandiya 0.883 artış 0.001
25  Tayvan 0.882 [4]
26  Slovenya 0.880 artış 0.001
27  İspanya 0.876 artış 0.002
28  İtalya 0.873
29  Çek Cumhuriyeti 0.870 artış 0.002
30  Yunanistan 0.865 artış 0.002
31  Estonya 0.861 artış 0.002
32  Brunei 0.856 artış 0.004
33  Kıbrıs Cumhuriyeti 0.850
33 artış (1)  Katar 0.850 artış 0.001
34  Andorra 0.845 artış 0.001
35 artış (1)  Slovakya 0.844 artış 0.005
36 azalış (1)  Polonya 0.843 artış 0.003
37  Litvanya 0.839 artış 0.002
37  Malta 0.839 artış 0.002
39  Suudi Arabistan 0.837 artış 0.001
40  Arjantin 0.836 artış 0.003
41 azalış (1)  Birleşik Arap Emirlikleri 0.835 artış 0.002
42  Şili 0.832 artış 0.002
43  Portekiz 0.830 artış 0.002
44  Macaristan 0.828 artış 0.003
45  Bahreyn 0.824 artış 0.003
46 artış (1)  Letonya 0.819 artış 0.003
47 azalış (1)  Hırvatistan 0.818 artış 0.001
48 azalış (1)  Kuveyt 0.816
49  Karadağ 0.802 artış 0.001

Yüksek insanı gelişmişlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
50 artış (1)  Beyaz Rusya 0.798 artış 0.002
50  Rusya 0.798 artış 0.001
52  Umman 0.793 artış 0.001
52 artış (1)  Romanya 0.793 artış 0.002
52 artış (2)  Uruguay 0.793 artış 0.003
55  Bahamalar 0.790 artış 0.004
56  Kazakistan 0.788 artış 0.003
57 azalış (1)  Barbados 0.785
58  Antigua ve Barbuda 0.783 artış 0.002
59  Bulgaristan 0.782 artış 0.003
60 artış (2)  Palau 0.780 artış 0.005
60  Panama 0.780 artış 0.003
62 azalış (2)  Malezya 0.779 artış 0.002
63 azalış (1)  Mauritius 0.777 artış 0.002
64 artış (4)  Seyşeller 0.772 artış 0.005
64  Trinidad ve Tobago 0.772 artış 0.001
66 azalış (2)  Sırbistan 0.771
67 azalış (1)  Küba 0.769 artış 0.001
67 azalış (1)  Lübnan 0.769 artış 0.001
69  Kosta Rika 0.766 artış 0.002
69  İran 0.766 artış 0.002
71 azalış (2)  Venezuela 0.762 azalış 0.002
72  Türkiye 0.761 artış 0.002
73 artış (1)  Sri Lanka 0.757 artış 0.005
74 azalış (1)  Meksika 0.756 artış 0.001
75 azalış (1)  Brezilya 0.755 artış 0.003
76  Gürcistan 0.754 artış 0.004
77 artış (2)  Saint Kitts ve Nevis 0.752 artış 0.005
78 azalış (1)  Azerbaycan 0.751 artış 0.002
Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
79 artış (3)  Grenada 0.750 artış 0.008
80 azalış (2)  Ürdün 0.748
81  Makedonya 0.747 artış 0.003
81 azalış (1)  Ukrayna 0.747 artış 0.001
83 artış (1)  Cezayir 0.736 artış 0.002
84 artış (1)  Peru 0.734 artış 0.002
85  Arnavutluk 0.733 artış 0.001
85 artış (2)  Ermenistan 0.733 artış 0.002
85 artış (4)  Bosna-Hersek 0.733 artış 0.004
88  Ekvador 0.732 artış 0.002
89  Saint Lucia 0.729
90 artış (3)  Çin Halk Cumhuriyeti 0.727 artış 0.004
90 artış (1)  Fiji 0.727 artış 0.003
90 artış (5)  Moğolistan 0.727 artış 0.005
93 azalış (2)  Tayland 0.726 artış 0.002
94 azalış (1)  Dominika 0.724 artış 0.001
94 azalış (11)  Libya 0.724 azalış 0.014
96  Tunus 0.721 artış 0.001
97  Kolombiya 0.720 artış 0.002
97 artış (1)  Saint Vincent ve Grenadinler 0.720 artış 0.003
99 azalış (1)  Jamaika 0.719 artış 0.002
100  Tonga 0.717 artış 0.001
101  Belize 0.715
101 artış (2)  Dominik Cumhuriyeti 0.715 artış 0.004
103 artış (1)  Surinam 0.714 artış 0.001
Dünya 0.711 artış 0.002
104  Maldivler 0.706 artış 0.003
105  Samoa 0.702 artış 0.001

Orta insani gelişmişlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
106  Botsvana 0.698 artış 0.002
107  Moldova 0.693 artış 0.003
108  Mısır 0.690 artış 0.001
109  Türkmenistan 0.688 artış 0.006
110 artış (1)  Gabon 0.684 artış 0.005
110  Endonezya 0.684 artış 0.003
112 artış (1)  Paraguay 0.679 artış 0.002
113 azalış (2)  Filistin 0.677 azalış 0.002
114  Özbekistan 0.675 artış 0.003
115  Filipinler 0.668 artış 0.004
116 azalış (1)  El Salvador 0.666 artış 0.002
116 artış (1)  Güney Afrika 0.666 artış 0.003
116 artış (1)  Vietnam 0.666 artış 0.003
119  Bolivya 0.662 artış 0.004
120 artış (1)  Kırgızistan 0.655 artış 0.003
121 azalış (1)  Irak 0.654 azalış 0.003
122  Yeşil Burun Adaları 0.646 artış 0.003
123  Mikronezya Federal Devletleri 0.640 artış 0.001
124  Guyana 0.636 artış 0.002
125  Nikaragua 0.631 artış 0.003
Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
126  Fas 0.628 artış 0.002
126 artış (2)  Namibya 0.628 artış 0.003
128 azalış (2)  Guatemala 0.627 artış 0.001
129  Tacikistan 0.624 artış 0.003
130 artış (1)  Hindistan 0.609 artış 0.005
131  Honduras 0.606 artış 0.002
132 artış (2)  Bhutan 0.605 artış 0.010
133  Doğu Timor 0.595 azalış 0.006
134 azalış (4)  Suriye 0.594 azalış 0.013
134 artış (1)  Vanuatu 0.594 artış 0.002
136 artış (2)  Kongo Cumhuriyeti 0.591 artış 0.009
137 azalış (1)  Kiribati 0.590 artış 0.002
138 azalış (1)  Ekvator Ginesi 0.587 artış 0.003
139  Zambiya 0.586 artış 0.006
140  Gana 0.579 artış 0.002
141  Laos 0.575 artış 0.005
142  Bangladeş 0.570 artış 0.003
143 artış (1)  Kamboçya 0.555 artış 0.005
143  São Tomé ve Príncipe 0.555 artış 0.002

Düşük insani gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
145  Kenya 0.548 artış 0.004
145 artış (1)  Nepal 0.548 artış 0.005
147  Pakistan 0.538 artış 0.002
148  Myanmar 0.536 artış 0.005
149  Angola 0.532 artış 0.002
150 azalış (1)  Svaziland 0.531 artış 0.001
151  Tanzanya 0.521 artış 0.005
152  Nijerya 0.514 artış 0.004
153 artış (1)  Kamerun 0.512 artış 0.005
154 azalış (1)  Madagaskar 0.510 artış 0.002
155 artış (3)  Zimbabve 0.509 artış 0.008
156  Moritanya 0.506 artış 0.002
156 azalış (1)  Solomon Adaları 0.506 artış 0.001
158 azalış (1)  Papua Yeni Gine 0.505 artış 0.002
159 azalış (1)  Komorlar 0.503 artış 0.002
160  Yemen 0.498
161  Lesotho 0.497 artış 0.003
162 artış (5)  Togo 0.484 artış 0.009
163 azalış (1)  Haiti 0.483 artış 0.002
163  Ruanda 0.483 artış 0.004
163 artış (1)  Uganda 0.483 artış 0.005
166 azalış (1)  Benin 0.480 artış 0.003
Sıra Ülke İGE
2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 raporuna göre 2015'teki sıra değişimi[5] 2015 için yeni 2014 tahminleri
[5]
2014 verileriyle düzeltilmiş 2015 verileri arasındaki fark
[5]
167 azalış (2)  Sudan 0.479 artış 0.002
168  Cibuti 0.470 artış 0.002
169 artış (2)  Güney Sudan 0.467 artış 0.006
170  Senegal 0.466 artış 0.003
171 azalış (2)  Afganistan 0.465 artış 0.001
172  Fildişi Sahili 0.462 artış 0.004
173 artış (1)  Malavi 0.445 artış 0.006
174 artış (1)  Etiyopya 0.442 artış 0.006
175 azalış (2)  Gambiya 0.441 azalış 0.001
176  Kongo DC 0.433 artış 0.003
177  Liberya 0.430 artış 0.006
178  Gine-Bissau 0.420 artış 0.002
179  Mali 0.419 artış 0.003
180  Mozambik 0.416 artış 0.003
181 artış (1)  Sierra Leone 0.413 artış 0.005
182 azalış (1)  Gine 0.411
183 artış (1)  Burkina Faso 0.402 artış 0.006
184 azalış (1)  Burundi 0.400 artış 0.003
185 artış (1)  Çad 0.392 artış 0.004
186 azalış (1)  Eritre 0.391 artış 0.001
187  Orta Afrika Cumhuriyeti 0.350 artış 0.002
188  Nijer 0.348 artış 0.003

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Human Development Report 2015 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160818221315/http://hdr.undp.org/en/2015-report. Erişim tarihi: 14 December 2015. 
  2. ^ "International Human Development Indicators" (English). Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World. United Nations Development Programme. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140108042235/http://hdr.undp.org:80/en/data/profiles. Erişim tarihi: 23 March 2013. 
  3. ^ The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI. Macau in Figures, 2015
  4. ^ The UN does not recognize the Republic of China (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of China when calculating China's figures. Taiwan's government calculated its HDI to be 0.882, based on 2010 new methodology of UNDP. "2011中華民國人類發展指數 (HDI)" (Chinese) (PDF). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303202539/http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/491716362790WG0X9I.pdf. Erişim tarihi: 2011-11-21. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x "Human Development Report 2015 – "Rethinking Work for Human Development"". HDRO (Human Development Report Office) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160521204554/http://hdr.undp.org/sites/default/files/2015_human_development_report.pdf. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2016.