İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Afrika ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jump to navigation Jump to search

İnsani Gelişme Göstergesi (Human Development Index), Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir. Dağılım ilk olarak 1990 yılında Pakistanlı ekonomist Mahbub ul Haq tarafından geliştirilmiştir ve 1993 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Gelişme Programı tarafından yıllık Gelişme Raporu'nda sunulur.

Afrika ülkelerinin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İnsani Gelişme Endeksi raporuna ait Afrika ülkelerinin İnsani Gelişme Endeksi aşağıda listelenmiştir.

Yüksek İnsani Gelişme
Sıra Ülke İGE Dünya sırlaması
1 Libya Libya 0.847 55
2 Seyşeller Seyşeller 0.845 57
3 Mauritius Mauritius 0.804 82
Orta İnsani Gelişme
Sıra Ülke İGE Dünya sıralaması
4 Tunus Tunus 0.769 98
5 Gabon Gabon 0.755 103
6 Cezayir Cezayir 0.754 104
7 Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 0.719 118
8 Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları 0.708 121
9 Mısır Mısır 0.703 123
10 Botsvana Botsvana 0.694 125
11 Namibya Namibya 0.686 128
12 Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti 0.683 129
13 Fas Fas 0.654 130
14 São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe 0.651 131
15 Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti 0.601 136
16 Komorlar Komorlar 0.576 139
17 Svaziland Svaziland 0.572 142
18 Angola Angola 0.564 143
19 Madagaskar Madagaskar 0.543 146
20 Kenya Kenya 0.541 147
21 Sudan Sudan 0.531 150
22 Tanzanya Tanzanya 0.530 151
23 Gana Gana 0.526 152
24 Kamerun Kamerun 0.523 153
25 Moritanya Moritanya 0.520 154
26 Cibuti Cibuti 0.520 155
27 Lesotho Lesotho 0.514 156
28 Uganda Uganda 0.514 157
29 Nijerya Nijerya 0.511 158
Düşük İnsani Gelişme
Sıra Ülke İGE Dünya sıralaması
30 Togo Togo 0.499 159
31 Malavi Malavi 0.493 160
32 Benin Benin 0.492 161
33 Fildişi Sahili Fildişi Sahili 0.484 163
34 Zambiya Zambiya 0.481 164
35 Eritre Eritre 0.472 165
36 Senegal Senegal 0.464 166
37 Ruanda Ruanda 0.460 167
38 Gambiya Gambiya 0.456 168
39 Liberya Liberya 0.442 169
40 Gine Gine 0.435 170
41 Etiyopya Etiyopya 0.414 171
42 Mozambik Mozambik 0.402 172
43 Gine-Bissau Gine Bissau 0.396 173
44 Burundi Burundi 0.394 174
45 Çad Çad 0.392 175
46 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti 0.389 176
47 Burkina Faso Burkina Faso 0.389 177
48 Mali Mali 0.371 178
49 Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 0.369 179
50 Sierra Leone Sierra Leone 0.365 180
51 Nijer Nijer 0.340 182
Mevcut olmayan veri
Somali Somali
Zimbabve Zimbabve

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]