Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu/Arşiv/Aralık 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi


VP:SKT sayfamızdaki taleplerde birikme mevcut, hizmetlilerin dikkatine sunarım. Kadı Mesaj 18.29, 2 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Merhaba sevgili hizmetliler, 5 Aralık itibari ile Türkçe Vikipedi'nin 20. yaş gününü kutluyoruz. Daha önceden şurada yazışıldığı gibi 20 yaşgünü için yarın (5 Aralık) sabah saatlerinde şurada hazırladığımız kutlama metnini MediaWiki:Sitenotice e girebilir misiniz? 25 Aralık itibari ile tekrar kaldırmak için buradan mesaj ile hatırlatma yaparız. Vandalizmi engellemek için Vikipedi:Türkçe Vikipedi 20'i yarı korumaya da almak iyi olacaktır. Nice mutlu yıllara, selamlar, Zafer (mesaj - e-posta) 18.02, 4 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Sevgili hizmetliler, sitenotice ı kaldırabilir misiniz? Sevgiler ve iyi seneler, Zafer (mesaj - e-posta) 18.24, 25 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 19.08, 25 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

IP engelleri[kaynağı değiştir]

Şu IP aralıklarını uzun bir süre engellesek. Bazıları aylardır vandalizm peşinde.

1-2 günlüğüne değil ama o zaman bir anlamı kalmıyor. ~Styyx...but ponified 12.34, 18 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Tek tek incelemek gerekiyor. Verilen hemen her aralık engelinden sonra çeşitli kullanıcı gruplarından kullanıcılar aralığa takılıyor mail yağıyor. Yukarıdaki aralıklarda 100.000 kadar IP adresi var. /24 subnetten büyük engellemelerde çok ciddi inceleme yapılması gerek. Vincent Vega mesaj? 09.52, 19 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı katkılarını gözden geçirme vs WP:Hounding[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Kullanıcılar MRTFR55 ve Razeax'ın iki onaylama/değişiklik eylemine denk geldim. Bu iki unsur hakkında görüş alışverişinde bulunmak için tartışma sayfalarından kendilerine seslendim: 1, 2, 3.

Bu kullanıcıların editlerini, bu iki editin WP:CPP, WP:TE, WP:CPPS ve VP:ÖAY içerdiğini düşündüğümden ötürü, 'review' etmek istemekteyim. Fakat, bunu yaparsam WP:HOUND'a düşeceğimi düşünüyorum ve bu bir VP:TA eylemi. Kendilerinden, henüz yeni olarak, bunu yapabilmek için izin istedim: 4.

Bu konuda hak ve sınırların çizildiği bir Vikipedi kural sayfası var mı? Yok ise, sizden ilerisi için de bir emsal teşkil edecek bir öneri/karar alabilir miyim?

Teşekkür ederim; kolay gelsin. Simple-engineer (mesaj) 20.58, 22 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Toplulukta herkesin İngilizce bilemeyeceğini göz önüne alarak bir defa da durumu Türkçe izah etmenizi rica etsem Simple-engineer? Verdiğiniz bağlantıların büyük kısmı enwiki denemeleri, kullanıcılar yorum yapmak için bu metinleri çevirip okumak zorunda kalmamalı. Vincent Vega mesaj? 08.15, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Anladim; kendimi sadece Turkce ifade etmem konusunda sonuna kadar haklisiniz. Ozetle, bu iki kullanicinin onayladigi/ekledigi metinlerin ve bunlara bagli olan kaynaklarin iceriklerinin arasinda farkliliklar oldugunu; kaynaklarin icerigine ozgun yorumlar katildigini gozlemliyorum. Gozlemimde tamamen yanlis olabilirim; bu sebeple, kendilerine ilgili sayfalarin tartisma bolumlerinden seslendim. Eger gozlemim dogru ise, bu Vikipedi'nin resmi politikalarindan VP:ÖAY'nin ihlali. Bu arka plana dayanarak, bu iki kullanicinin tum degisikliklerini taramak istiyorum. Fakat, bunu yaparsam, bunun VP:TA'ya gireceginden endise etmekteyim.
Bu yuzden 'Bu konuda hak ve sınırların çizildiği bir Vikipedi kural sayfası var mı? Yok ise, sizden ilerisi için de bir emsal teşkil edecek bir öneri/karar alabilir miyim?' sorusuyla bu konuda Hizmetliler'e danismak istedim.
Tesekkur ederim; kolay gelsin. Simple-engineer (mesaj) 09.33, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Eğer iddianızı bu şekilde kanıtlayacağınızı düşünüyorsanız katkılara bakıp buraya örnekler sunmanız taciz sayılmayacaktır. MRTFR55 ve Razeax’de böylece hangi katkılarda sorun olduğunu düşündüğünüzü görebilirler. Vincent Vega mesaj? 10.45, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Guzel. Tesekkur ederim. Simple-engineer (mesaj) 11.04, 23 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Taramamı yarıladım. Sonuçları nerede ve hangi formatta (ör. PDF, Viki Tablo) paylaşabilirim? Bunları, kullanıcı sayfasında kullanıcı ile paylaşmamı tavsiye eder misiniz? (Bu arada, kullanıcılar izin verdiler: izin.) Simple-engineer (mesaj) 20.03, 25 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Vikitablo ile burada paylaşabilirsiniz. Vincent Vega mesaj? 20.58, 26 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Vikitabloların uzunluğundan ötürü üzgünüm. Razeax için yaptığım tarama bilgileri aşağıdadır. Bulgularımda yanlışlıklar yapmış isem ya da herhangi bir Vikipedi kuralını yanlış yorumladıysam şimdiden herkesten özür dilerim.
Özgün değişiklikler
Değişiklik Kaynak Kaynakta yer almayan özgün metin
1 K1 "Kürt milliyetçi hareketleri uzun süredir Türkiye. İran ve Arap çoğunluklu Irak ve Suriye devletleri tarafından bastırılıyor ve bu yönetimlerin hepsi kendi topraklarında Kürdistan yönetimi kurulacağından tedirgin olmaktadırlar… PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk milliyetçiliğine karşı savaştığı Türkiye-PKK çatışması 1984'ten beri devam etmektedir."
2 - "ve Kurdayetî kavramı Kürt gençliği tarafından benimsenmektedir."
3 - “Kürt milliyetçiliğinin bir diğer önderi olan Remzi Nafi 20.yy'da milliyetçi bir Kürt devleti kurmak için diğer Kürt liderleri ile birlikte harekete geçmiştir. Kürt milliyetçiliğine katkılarıyla Kürdistan'da yüksek bir itibar kazanmıştır.”
4 K4 (Zaza/Kürt kelimesi yok) “1495'ten 1839'a kadar Palu civarında var olan bir Kürt beyliğidir.”
5 K5 (Yasin Hayal kelimesi yok) “Bildirildiğine göre, militan aşırı Türk milliyetçisi olan Yasin Hayal'in emriyle hareket ediyordu.”
6 K6 “Dink, Ermeni kimliği ve Ermeni soykırımı konusundaki açıklamaları nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca "Türklüğü aşağılamak" suçundan üç kez yargılandı.”
7 K7 “Köy sakinleri Badıllı Aşireti'ne mensup olup önceden Şanlıurfa'dan göçmüş Kürtler'dir.”
8 Sayfa 10’da ‘bugünkü Kürt çoğunluklu bölgeye’ ifadesi yok “Fırat'ın sol yakasındaki bugünkü Kürt çoğunluklu bölgeye, 17. yüzyılın başında Kürt aşiretleri yerleşmiştir.”
9 K9 “Diğer milis güçlerinin aksine, Peşmerge Irak yasaları tarafından hiçbir zaman yasaklanmadı.”
10 K10 Irak Kürtleri ve İran Kürtleri arasında genellikle Kürt milliyetçi ve ulus Kürt devleti görüşleri yaygınken Türkiye Kürtleri arasında sosyalizm gibi eşitlikçi görüşler yaygındır.”
12 K12 “büyük Kürt milliyetçisi Remzi Nafi ile”
13 K13 “kadim ve yerli Kürt dini olan Yezdanizmde
14 K14 + iki kaynak “Zazalar genellikle kendilerini Kürt olarak görürler ve genellikle bilim insanları tarafından Zaza Kürtleri olarak tanımlanırlar.”
15 K15 “Türkiye sınırı resmi olarak Irak devleti ile birleşik olsa da fiili ve hukuki olarak Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi Irak ve Türkiye'yi ayırmaktadır.”
16 K16 Kürt karşıtlığı
17 K17A K17B K17C “Türkçülüğün babası olarak görülen Ziya Gökalp, Zazaca'yı Kürtçe'nin 4 lehçesinden biri olarak tanıtmıştır”
18 K18 “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin aksine resmi bir tanınırlığa sahip değildir ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi aksine Kürt kimliğine vurgu yapmamaktadır.”
19 K19 “Lazların; Türklerden ve diğer uluslardan ayrı bir millet olduğunu savunan siyasi görüştür. Günümüzde Lazların çoğunluğu kendilerini önce Türk, sonra Laz olarak kabul etmekte ve Laz milliyetçiliğini reddedip Türk milliyetçiliğine yönelmektedirler.”
20 K20A K20B MİT ve/veya Türkiye’nin eklenmesi
21 K21A, K21B İlgili tartışma - onay veren devriye MRTFR55'nin gözlemimi onaylaması “PKK Kürt milliyetçiliğini reddetmesine rağmen örgüt içinde milliyetçi görüşler de vardır.”
22 Birden çok kaynak - maddeye bakınız İlgili tartışma - onay veren devriye MRTFR55'nin gözlemimi (kısmen) onaylaması “Türkiye-PKK çatışması nedeniyle Türk halkının bir kısmı, yüzyıllardır Kürtler tarafından kullanılan sarı, kırmızı, yeşil bulunan tüm sembolleri ve bayrakları PKK sembolü ve PKK bayrağı olarak ilişkilendirmektedir.”
23 kaynaksız “Kürt milliyetçiliği Kürtlerin bir ulus olduğunu savunan ve Kürtler'in yaşadıkları topraklarda ve Kürdistan'da bir devlet kurulmasını savunan siyasi hareket olmakla birlikte, bunun yanında Kürtler'in yaşadıkları bölgelerde Kürtler'in diğer milletlere karşı eşit haklara kavuşmasını ve Kürtçe'nin resmi dil ve eğitim dili olmasını savunan ideolojidir.”
24 kaynaksız Mahir Çayan hakkında bir notu çıkarması
25 K25A K25B (Köylünün köye ne dediği kaynakta geçmemektedir; kaynakta telaffuz bilgisi var.) “Köylü halk köyün resmi adı olan Türkmeşen adını kullanmayıp köyden çoğunlukla Tırmaşin Köyü' olarak bahsetmektedirler.”
26 Kaynak URL’sinin değiştirilmesi -
27 K27 (Kaynakta “başkent Kerkük olacaktır,” diyor) Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin anayasal ve hukuki başkentidir.”
28 K28 Almanca’dan çevirdiği maddedeki kaynaklı Nazi ifadesini ‘Kürt Milliyetçisiydi’ ile değiştiriyor.
29 (Üç kaynak da Alevi, Kürt ve Türkmen kimliklerine vurgu yapıyor.) Kürtleşmiş Türkmen -> Kürt
30 K30 "Saldırıların sonucunda şehrin doğu bölgelerinin çoğu tahrip edildi ve nüfusun çoğu Türkiye'ye sığındı."
31 K31 "Suriye İç Savaşı sırasında Tel Rıfat 2012'de Özgür Suriye Ordusu, 2014'te IŞİD ve 2015'te İslam Cephesi tarafından ele geçirildi. Bu süre zarfında kasaba Suriye hükümeti ve müttefikleri tarafından birkaç kez bombalandı. Tell Rıfat, şehirdeki üç sağlık tesisini de tahrip eden ağır Rus hava saldırılarının ardından 16 Şubat 2016'da Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirildi. Kürt güçleri tarafından ele geçirildikten sonra Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlanmıştır."
32 K32 "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi"
33 Kaynak gösterilen KCK Sözleşmesi'nin aktardığı bilgi, metinde '90'lı yıllara kadar' olarak aktarılmış. Fakat, sözleşmenin kabul senesi 2005 -değişim öncesi metinde bulunan sene bilgisi de 2005. İlgili tartışma "2005 yılına kadar" -> "90'lı yıllara kadar"
Kaynaksız değişiklikler
Değişiklik Metin
1

“2015 yılında Kobani nüfusunun birçoğu yurtlarına geri dönmüştür ve yeniden yapılanma başlamıştır.”

2 Bağlantıdaki iki paragraf
3 Bağlantıdaki ek iki paragraf
4 Bağlantıdaki ek paragraf
5 ‘Ordu’ maddesi paragrafı ve “Suriye merkezi hükümeti ile müfredatlar üzerinde devam eden anlaşmazlıklar ve müzakereler vardır.”/”Bölgedeki hakim PYD partisi ve siyasi yönetim laiktir.”
6 ‘Kaynak belirt’ şablonunun çıkarılması
7 “Kürtçe Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rojava Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir.”
8 “Kürtçe Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rojava Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir.”
9 Bağlantıdaki ek paragraf
10 Bağlantıdaki ek paragraf
11, 12 Bunun bir ihlal olup olmadığına emin değilim.
13 14 “Peşmerge'nin tarihi 18. yüzyıla kadar uzanır, Osmanlılar ve Safeviler altında bir askeri sınır muhafızı olarak tarih sahnesine çıktı ve 19. yüzyılda iyi eğitimli, disiplinli bir gerilla gücüne dönüştü. Özgür Kürt devleti hedefine ulaşmayı amaçlayan bağımsızlıkçı Kürt hareketinin silahlı bir birimidir.”
15 “500 taraftarı, Kürt halkına zulmeden komşu rejimlere teslim olmayı reddederek Sovyetler Birliği'ne gitti.”
16 Kürt Milliyetçiliği'ne önemli katkılar sunmuştur.”
17 Kürdistan'ın Irak'taki özerk bölgesi -> Kürdistan'ın Irak'ta kalan kısmı
18 “Kürt savaşçı geleneği, bağımsızlık özlemleriyle birlikte binlerce yıldır var olmuştur ve ilk Kürt savaşçı grupları çeşitli imparatorluklara karşı bağımsızlık için savaşmışlardır.”

“Mustafa Barzani 1979 yılında ölümüne kadar, Kürt davasının başlıca siyasi ve askeri lideri oldu”

19 “Kürt milliyetçisi Simko Şıkaki İran Kürdistanı'nda bir Kürt devleti kurmak için defalarca isyan etmiştir ve İran ordusunu defalarca yenilgiye uğratmıştır.”
20 “Türkiye'deki çoğunluk Kürt oyunu alan Halkların Demokratik Partisi Kürt milliyetçiliği ve etnik ulus devleti kavramlarına karşıdır ve tekçiliği reddetmektedir. Türkiye Kürtleri'nde diğer Kürtler gibi son yıllarda artan ulus ve milliyetçilik düşüncesi Türkiye Kürtleri'ni, Kürt milliyetçiliğine itmektedir ve son yıllarda Türkiye Kürtler'i arasında Kürt milliyetçisi (Kurden Nasyonalist) gibi oluşumlar ortaya çıkmıştır.”
21 ‘'nin kahramanlığı ve liderliği, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kürt milliyetçiliğinin yükselişi için büyük bir ilham kaynağı oldu.]]”
22 “Kürtler tarafından ulusal bayrak kabul edilmektedir. ”
23 “Remzi Nafi Ağa halen Kürt milliyetçileri tarafından saygı görüyor ve dünyanın her tarafından milliyetçi Kürt gençliği tarafından örnek alınıyor. Aynı zamanda doğup büyüdüğü Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de ailesi yüksek bir sosyal itibara sahip olan Remzi Nafi'nin bölgedeki Kürt benliği imajı için büyük önem taşıdığı düşünülüyor.”
24 “Bazı Kürt kaynaklarına göre, "Anne Risha" lakabı, Kürdistan'ın Baas Partisi'nden kurtuluşuna kadar sakalını tıraş etmemeye yemin etmesinden kaynaklanıyor.” “Kerkük ve Süleymaniyeli Kürtler arasında Kürt iç düşmanları ve Kürdistan Demokrat Partisi yetkilileri tarafından öldürüldüğü söyleniyor”
25 “IFRC ve Kürt Kızılayı arasındaki mevcut pragmatik işbirliği, Türkiye'nin 2019'da belirli alanlara yayılmasından en azından kısmen rahatsız oldu.”
26 Üç ek paragraf
27 “Ermenistan, Gürcistan, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan Yezidi toplulukları gittikçe azalma ve Avrupa'ya, daha çok da Almanya'ya göç etme eğilimindedirler.”
28 “Kerkük'te çoğunluk Kürtlerde olduğu için Irak bu referandumu yapmayı sürekli ertelemektedir.”
29 “Yezîdî soykırımından sonra bir Yezidi yönetimine ihtiyaç duyuldu ve Şengal'i IŞİD'e karşı korumakta olan Kürt ve Yezidi örgütleri tarafından Şengal'de özerklik ilan edildi.”
30 PYD ve ENKS arasında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden işlevini kaybederek dağılmıştır.”
31 “Koçgiri adı Kürtçe "Büyük göç" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime Dersim bölgesinde büyük boynuz anlamına da gelmektedir. Koça Gir büyük göçün Kürtçe deki karşılığıdır. Aşiretler bu isim altında toplanmışlar ve Koçgiri Aşireti Federasyonunu oluşturmuşlardır.”
32 “Kürtlerin ilk cumhurbaşkanıdır.”
33 “şehrinde Kürt,”
34 “Kürdistan bayrağı şuan resmi olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından bölgesel yönetim bayrağı olarak kullanılmaktadır. Kürdistan bayrağı Türkiye Kürtleri, Irak Kürtleri, Suriye Kürtleri, İran Kürtleri ve Diaspora Kürtleri tarafından da ulusal bayrak olarak kullanılmaktadır.” “Türkiye-PKK çatışması nedeniyle Türk halkının bir kısmı, yüzyıllardır Kürtler tarafından kullanılan sarı, kırmızı, yeşil bulunan tüm sembolleri ve bayrakları PKK sembolü ve PKK bayrağı olarak ilişkilendirmektedir.”
35, 36, 37, 38, 39 40 Sayı değiştirmeler
Kategorize edilmemiş değişiklikler
Açıklama Değişiklikler
PKK maddesinden ‘Encyclopædia Britannica’ kaynağının 7 defa çıkarılması

1 2 3 4 5 6 7

Çeşitli maddelerden açıklamasız kaynak çıkarılması (bazılarında kaynağı geri koyan devriye/hizmetlilerin editlerini nedensiz geri alması)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

İç bağlantı gölgelemesi (ör. Zaza bağlantısını Kürt terimi ile gölgeliyor)

1 2 3 4 5 6 7

İngilizce madde çevirisi: Rastak - “Rastak seeks to collect, record and interpret Persian folk music for a global audience. [reference]” (“Rastak, uluslararası dinleyici kitlesi için Fars halk müziği derlemeleri, kayıtları ve yorumlamaları hazırlamayı amaçlamaktadır.”) kaynaklı ifadesi “İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.” olarak kaynaksız çevrilmiş

1

İngilizce madde çevirisi: Haki Karer - “was a Kurdish [reference] leftist activist” (“Kürt solcu aktivist”) kaynaklı ifadesi “Türk asıllı solcu aktivist” olarak kaynaksız çevrilmiş

1

Almanca madde çevirisi: Remzi Nafi - “war ein kurdischer Nationalsozialist.” (“Kürt nasyonal sosyalisttir.)” kaynaklı ifadesi “Kürt milliyetçisi” olarak kaynaksız değiştirilmiş

1 vs 2

Ansiklopedik olmadığı değerlendirilebilir anekdotlar

1 2 3 4 5 6

Nedensiz şablon çıkarma

1 2 3 4 5 6 7 8

Devriye/Hizmetli uyarıları (tümünü eklemedim)

Elvoriz Nanahuatl-1 Nanahuatl-2 Nanahuatl-3 Nanahuatl-4 Nanahuatl-5 Nanahuatl-6 Nanahuatl-7 anerka Vikipolimer Wooze-1 Zafer Wooze-2 Beyoglou

Zazalar maddesini burada silmiş gözüküyor; fakat, bunun sadece teknik bir sorundan ötürü böyle gözüktüğünü düşünüyorum, sildiğinden değil - yine de bakılabilir

1 2 3 4

“Rüşvetçi denetçi” suçlaması 1

Son olarak, yabancı dillerden makine çevirilerinde kaynakçaya pek özen göstermemekte. Bu sebeple, İçerik Çevirmeni ile yaptığı çoğu maddeyi atladım.

Teşekkür ederim; kolay gelsin. Simple-engineer (mesaj) 18.21, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Sayfamı incelediğiniz için öncelikle teşekkür ederim. İncelemenin Vikipedinin yorum ve tarafsızlık kurallarına aykırı olduğunu bildirmemle birlikte çoğunluğunun yanlış olduğunu belirtmek isterim. Onun dışında hepsini detaylı şekilde inceleyip eksiklerimi veya yaptığım kaynak hatalarını düzeltmeye çalışacağım. İyi vikiler dilerim.. Razeax (mesaj) 19.19, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
"İncelemenin Vikipedinin yorum ve tarafsızlık kurallarına aykırı olduğu" ile ne kastettiniz Razeax? Bu arada, titiz incelemenizden ötürü tebrik ederim, Simple-engineer. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 19.35, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
7 defa nedensiz uyarmamışım demek ki... Bazı şeyler net görülse de aksiyon almakta gecikince sorunları çözmek daha karmaşık bir hâl alıyor. Nanahuatl? 20.45, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, 'inceleme' yapabilmek için, önceki yazışmalardan görüleceği üzere, önce Razeax'tan (1) ve sonra burada bir hizmetliden izin aldım (2.) Taramadan gözlemlediklerim bu tablolarla sınırlı değil; fakat, tablolara eklenmeyenleri inisiyatif alarak 'küçük mesele' addettim ve bunları buraya eklemedim. Bu tablo maddeleri yanlış bilgi içeriyorsa; lütfen düzeltin.
Bu taramadan (ve özütülen tablolardan) gördüğüm, Vikipedi'de dikkate değer bir enerji sönümlemesinin yaşanmış olduğudur. Gönüllü vakti/emeği birimdeki bu enerji, Vikipedi'nin iyileştirilmesine yönelik harcanabilirdi. Olmamış. Simple-engineer (mesaj) 21.01, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  • Görüldüğü üzere ilgili kullanıcı pek çok politikayı onlarca kez ihlal etmiş. Çok fazla kez de uyarı almış. Kendisini ben de burada uyarmıştım. İlgili kullanıcı, kendisine yazılan onlarca uyarı mesajından sonra bile söz konusu değişikliklerine devam etmiş. Yani bunları bilinçli olarak eklediği açık. -Şunu belirtmek isterim ki, bilinçli-bilinçsiz fark etmez. Vikipedi'ye zarar veren herkes Vikipedi'yi korumak amacıyla önce uyarılır, uyarılara rağmen devam ederse engellenir. Ve burada uyarı aşaması çoktan geçmiş.- Ama hâlâ engel yok. Ne kadar burası "Hizmetli duyuru panosu" olsa bile @Vincent Vega'nın başlığın ilk yorumuna cevap niteliğinde olan ve asıl konuyu çözme amaçlı olmayan mesajı dışında hiçbir hizmetli bu başlığın altına tek bir cümle yazmamış bile. Üstte @Nanahuatl'ın da dediği gibi "Bazı şeyler net görülse de aksiyon almakta gecikince sorunları çözmek daha karmaşık bir hâl alıyor." kesinlikle bu yoruma katılıyorum. Detaylı araştırması için @Simple-engineer'a teşekkürler. Konunun VP:Ş'ye de sunulması bu hâli ile uygun görünüyor. Ata Barış (mesaj) 16.39, 30 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanıt Kullanıcı VP:ÖAYV + VP:TBA + VP:NEZAKET ihlalleri ve SİNSİ VANDALİZM nedeni ile engellenmiştir.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 22.25, 7 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Anasayfa önbellek sorunu ve hizmetli yetkisi[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar. Anasayfa tartışma sayfasında yakın zamanda seksen iki yüz kırk beş tarafından tekrar dile getirilmiş olan bir önbellek sorunumuz olduğu herkesin malumudur diye düşünüyorum. Uzunca bir süredir Khutuck tarafından bot aracılığıyla anasayfada minör bir gizli değişikliğin (değişiklik özetlerinde tetikleme olarak görülen) günlük olarak yapılmasıyla, teknik olarak çözülememiş bu sorunu kendi imkanlarımız dahilinde çözmeye gayret ediyoruz. Bu küçük işlem hizmetli yetkisi gerektiriyor ve botun çalışmadığı durumlarda sağolsunlar birkaç hizmetlimiz (Anerka, Vincent Vega, Seksen iki yüz kırk beş) bu tetiklemeyi elle yapıyorlar. Bütün hizmetlilerden ricam, günlük olarak vikipediye henüz login olmadan önce anasayfadaki tarihte bugün başlığına bir göz atmaları (burada günün tarihi yer aldığı için) ve eğer bugünü değil de dünü gösteriyorsa o minik tetikleme işlemini yapmalarıdır. Çünkü her hizmetli loginden önce bu kontrolü yapsa eminim günün erken saatlerinde mutlaka biri tarafından tetikleme yapılmış olur. Şu an saat 4'e geliyor, akşam olmak üzere ve anasayfamız halen dünü gösteriyor. Sadece login öncesinde tek bir göz atma, sorun kalıcı şekilde çözüme kavuşturulana kadar durumu kurtarmak için yeterli olacaktır. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 12.57, 24 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Not için teşekkürler. Bu vesileyle buradan da not düşeyim. Teknik olarak bilgisi/ilgisi olan kullanıcılarımızın aktif olarak Phabricator'deki başvuruyu takip etmesi çok önemli. Şu anda Noel arası gibi görüyorum ama yıllarca biz de takibini ihmal ettik açıkçası, peşine düşüp ısrarcı olmamız lazım konunun. Bunun başarıya ulaşma şansı ise teknik bilgisi olan kimselerin proaktif inceleme ve önerileriyle artar diye düşünüyorum.
Bunun dışında teknik ekibin konuyu makul bir sürede yine çözmemeleri hâlinde ne yapabileceğimizi konuşmak lazım. Bu konunun İngilizce veya Almanca gibi bir dilde bir gün dahi tolere edilmeyeceğini düşünüyorum açıkçası. Bizde yedi yıldır devam ediyor olması cidden kabul edilemez bir durum ve bu noktada buradaki gönüllülere "emeğiniz daha değersiz" mesajı veriyor âdeta. Ne yapabiliriz, kiminle iletişime geçebiliriz, nasıl bir hareket planıyla devam ederiz, fikri/düşüncesi olan varsa buraya yazabilir veya e-posta üzerinden konuşabiliriz. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23.26, 26 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Kısa açıklamalı kullanıcı sayfası[kaynağı değiştir]

Şuradaki konuşmalar gereğince, bizdeki bu kategorinin gözükmesinin önüne geçebilir miyiz? Halihazırda kategori mevcut olmasa da burada yer alan sayfalar var. Nanahuatl? 09.53, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 16.00, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

K:Fevzi kabadayi42 isimli kullanıcı Konya Büyükşehir Belediyesi maddesinde uzun süredir taraflı değişikliklikler yapmakta, içerik silmekte ve bu tavrında ısrarcı olmaktadır. En son 8 Aralık'taki bu değişikliğini bilginize sunarım. Satirdan kahraman (mesaj) 19.33, 30 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Yanıt @Satirdan kahraman, uzun süre önce bu durum dikkatimi çekmişti, burada bir çıkar çatışması olduğunu düşünüyorum, ikinci bir görüş için @Anerka ve @Vincent Vega'nın da fikirlerini almak isterim.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 08.21, 31 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanıt @Satirdan kahraman, merhaba durum dikkatini çekmiş olabilir Hiç bir siyasi çıkarı yoktur mesaj atıp beni uyarabilirdiniz Birde bir konu var Ordaki yazıları şundan sildim çünkü hiç bir tarihçede Haber yapıldığını görmedim Teşekkürler hatasız wikipetist olmaz Saygılarımla. — Bu imzasız görüş Fevzi kabadayi42 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Fevzi kabadayi42 Konya Büyükşehir Belediyesiyle bir ilişkiniz var mıdır, örneğin orada mı çalışıyorsunuz?----anerka'ya söyleyin 10.26, 31 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanıt anerka, Merhaba Konya büyükşehir Belediye İle hiç ilişkim Bulunmamaktadır Orda Çalışmıyorum Olayda Siyasi çıkar ile Hiç alakam yoktur Tarihçede Siyaset çıkarlı Keliemeleri kaldırdım Saygılarla. — Bu imzasız görüş Fevzi kabadayi42 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Fevzi kabadayi42 madde geçmişine baktığımda uzun süredir bu maddeyle ilgili olduğunu ve de maddeden sürekli olarak benzer nitelikte kaynaklı bilgileri çıkardığını görebiliyorum. Bu durum, "belediyeyle ilişkim yok" beyanına biraz ters düşmekte. Vikipedi'de bir madde yazarken ne sadece kötü diye nitelenebilecek bilgileri ne de sadece iyi diye nitelenebilecek bilgileri baz alabiliriz. Ortada güvenilir bir kaynakta işlenmiş, bu bağlamda doğrulabilir bir bilgi varsa (ki sildiklerinden bir tanesi sayısal bilgi ve sayısal bilgiler genellikle daha az tartışmalıdır.) bu bilgi ansiklopedik kavramının içine giriyorsa bunu çıkartmak hele ki tartışmadan konuşmadan görüş almadan çıkartmak doğru bir davranış değil. ÇÇ'ye %100 emin olamayız ancak şüpheyi makul buluyorum ve beyana karşın madde içindeki davranış skalasına bakıldığında benim görüşüm en azından madde özelinde bir değişiklik kısıtlamasının isabetli olacağı yönünde Vikipolimer----anerka'ya söyleyin 11.08, 2 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Yanıt Anerka değerlendirmen için teşekkür ederim, ilgili değişikliklerin uzun bir süre önceden başlayıp günümüze kadar taraflı olarak yapılması ve çıkar çatışmasına dair kuvvetli bulgular nedeni ile Fevzi kabadayi42'nin Konya Büyükşehir Belediyesi maddesinde değişiklik yapmasını 6 ay süre ile engellemek durumundayım. İlgiliniz ve anlayışınız için teşekkür ederim.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 19.24, 2 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

K:Satirdan kahraman isimli kullanıcı Konya Büyükşehir Belediyesi maddesinde Vandalizim kavramlı kelimeleri Geri Getirmekte ısrarcı olmaktadır. En son 30 Aralık'taki bu değişikliğini bilginize sunarım. Fevzi kabadayi (mesaj) 00.18, 31 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

İnsanların gönüllü olarak kendi işlerinden, sevdiklerinden, uğraşlarından ve kendilerinden ayırdıkları vakitle gönüllü olarak yer aldıkları bir projedeyiz. Dalga mı geçiyorsunuz? Dr. Coalmesaj 23.53, 30 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanıt @Fevzi kabadayi42, lütfen diğer kullanıcıların üzerine yorum yaparken daha dikkatli olunuz, ortada herhangi bir vandalizm unsuru olmadan bu şekilde diğer kullanıcıları itham etmeniz durumunda nezaket ihlalinden engel işlemi uygulanacağını hatırlatmak isterim.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 08.24, 31 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Şaka mı yapıyorsunuz yoksa konuyu çarpıtmayı mı çalışıyorsunuz @Fevzi kabadayi42? Kaynaklı bilgileri silen, sadece "olumlu" haberleri bırakan sizsiniz. Bunu da çok uzun zamandır, uyarılara rağmnen devam ettiriyorsunuz. Ayrıca benim şikayetim üzerine benzer metinle şikayet açıp beni vandalizmle suçlamak en hafif tabirle ayıp yahu! Satirdan kahraman (mesaj) 15.48, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Satirdan kahraman merhaba Şaka Yapmıyorum Olumlu haberi niye silelim hiç bir belediyede niye çarptırmalı kelimeler yok Sadece bu belediyede var onun için sildim Birdaha da olmaz Sizi vandalizim ile suçlamadım vandalizmli kelimeleri geri getirdiğiniz için yazdım Nede Olsa O büyükşehir belediyesinde kelimeler Vandalizm sayılmıyor Diyorsunuz Orta'da Yanlış anlaşılacak birşey yok Ben şikayetimi Geri Almak İstiyorum Sizde Beni şikayet ettiniz sizde geri alın Bu olayda burada bitsin Bende Birdaha bu hatayı yapmam Saygılarımla Fevzi kabadayi42 19.28, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Lord63800: Üç geri dönüş kuralı ihlali[kaynağı değiştir]

Not: Aşağıdaki duyuru metni, Lord63800 tarafından nedensizce silinmiştir: 1

VP:3R'de '3GK ihlalleri hizmetlilere bildirilir.' ifadesi üzerine buraya bildiriyorum.

Lord63800, 24 saat içinde aynı değişikliği 5 defa geri almış.

Vandalizm
Açıklama Değişiklikler
24 saat içinde SAS şablonunu 5 kez çıkarması - VP:3GD ihlali

1 2 3 4 5

Silinmeye aday sayfalardan birini açıklamasız boşaltma

1

Tartışma sonuçlanmadan 2 kez SAS:Kalsın şablonunu eklemesi

1 2

Simple-engineer (mesaj) 18.32, 31 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Simple-engineer'ın ortaya koyduğu değişikliklerle beraber bu başlığın silinmiş olması ve kullanıcıya daha önce gönderilmiş uyarılar dikkate alındığında vandalizm ve 3GK gerekçeli bir engelleme gerekli görünüyor. Dr. Coalmesaj 15.19, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı bir ay süreyle engellenmiştir @Simple-engineer Dr. Coal. İyi vikiler ‒ToprakM  15.45, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Teşekkürler; kolay gelsin. Simple-engineer (mesaj) 15.56, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]
İşlem ve bildirim için teşekkürler ToprakM. İyi çalışmalar ve iyi seneler! Dr. Coalmesaj 16.08, 1 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]