Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu/Arşiv/Nisan 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kullanıcı:ErichZepler'in (daha iyi bilindiği iki eski kullanıcı adı var ama biri gerçek adı olduğu ve bu adı yeni değiştirdiği için uygunsuz olacağı düşüncesiyle zikretmeyeceğim) uzun bir süredir Wikimedia Vakfı Kullanım Koşulları ihlallerinde bulunduğu, daha da spesifik olarak belirtmek gerekirse profesyonel ve/veya organik olarak ilişkili olduğu kişi, kurum ve kuruluşların maddelerinde koşulları ihlal eder nitelikte değişiklikler yaptığı, hatta tüm bu katkılarında tarafsız bakış açısı ihlalleri gerçekleştirdiği yönündeki bulgular ışığında kullanıcının erişimini süresiz olarak durduruyorum. Kullanım Koşulları ile ilgili arka plan bilgisine sahip olmayan varsa, tesadüfen dün bu konuyla ilgili bir soruya ayrıntılı bir yanıt vermiştim.

Ayrıntılı bulgular bir önceki adı gerçek adı olan bir insanın tüm şeceresini buraya dökmeyi gerektireceği için burada paylaşılması çok uygun görünmüyor. Ancak durumu özetlemek gerekirse, kullanıcının uzun bir süredir maddiyat ilişkisi içerisinde göründüğü birçok kişi ve kurumun maddelerinde çok da iyi niyetli görülemeyecek, sahte kaynak destekli (yani verilen kaynağın eklenen bilgiyi içermediği), olumsuz yönleri sansürlemeye yönelik değişiklikler yaptığı görülmektedir. Bir süredir incelemelerim sürüyordu, şimdi en yeni işvereninin sayfasında da ihlal niteliğinde değişiklikler yaptığını üzülerek gördüm. Üzülerek diyorum, çünkü özellikle erişim engeli döneminde engelin kaldırılması için iyi niyetli bir çabasını görmüşlüğüm vardı. O zaman da bugüne uzanmış olan bağlar vardı, ama böyle bir kullanım örüntüsü yoktu. Özellikle son yıllarda Vikipedi'nin tamamen kişisel çıkarlar için kullanıldığı bir katkı profilini açık ve net olarak görmek mümkün. Elbette bunu görebilmek için konuya sosyal medyasıyla, Google'ıyla, haberlerle kapsamlı bir şekilde bakmak gerekiyor.

Normalde bu konu için bir uyarıda bulunmayı düşünebilirdim, ancak ortada belirgin bir iyi niyet eksikliği görüyorum. Geçmişte de Vikipedi'yi temsilen "Vikipedi Türkiye editörü", "Vikipedi yazarı" gibi etiketlerle katıldığı programları, son 2 yıldaki Vikipedi faaliyetlerinin tamamen bu doğrultuda oluşunu ve hatta aslında hiç kullanmadığı devriyeliğinin alınmasını statü sembolü olarak görüp ne kadar agresifleştiğini düşününce, kullanıcının bu noktadan sonra Vikipedi'deki tüm faaliyetlerinin (hatta bu genelleme tüm internete de genişletilebilir) kendi bireysel çıkarı doğrultusunda yapıldığı ve yapılacağı kanaatine varmak çok zor değil. Bu nedenle amaçlarımızı paylaşmayıp Vikipedi'yi araç etmek isteyenlere karşı net bir tutum sergilemenin önemine inanıyorum ve engelin nedeninin hem Kullanım Koşulları ihlali hem de TBA ihlali olduğunu son olarak bir kez daha vurguluyorum.

Vito Genovese 17.08, 8 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

@Vito Genovese, inceleyebilmemiz için hangi maddelerin/değişikliklerin bu şekilde olduklarını gösterebilir misin? Temizlik yapıldı mı bilmiyorum ama ona göre de temizlik yapılmasında fayda var. Tespitin için de eline sağlık (ya da kim tespit etmişse). NanahuatlEfendim? 22.08, 9 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]
Çok spesifikleştirmekten yana değilim kamusal alanda; ancak son 365 gündeki, yani Nisan 2020'den bu yana olan değişikliklerden 1-2 geri almayı ve mesajları çıkarınca geri alan katkıların tümü denebilir. Bunlara şöyle bir alıcı gözüyle bakınca, sonra bunları Viki dışında kolayca elde edilebilecek bulgularla eşleştirince bir örüntü net olarak ortaya çıkıyor. Nisan 2020 öncesinde de aynı veya benzer maddelerdeki tekil değişiklikler aradan daha kolay görünüyor zaten sonrasında. Hatta silinen değişiklikler de yok değil. Etkiyi nötrleyici veya dengeleyici değişiklikler yapılmış, yapılıyor; ancak elbette göz atılması yararlı olur.
Vito Genovese 22.32, 9 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Aktarmalarda geçmiş birleştirme yerine yeni uygulama[kaynağı değiştir]

Selamlar sevgili hizmetliler, ayağımın tozuyla hemen oturmuş düzeni bozmaya başlayayım. :)

Bugüne dek, özellikle SAS'ta birleştirme kararı çıktığında, bir maddenin diğerine aktarılması durumlarında her daim geçmiş birleştirme işlemleri gerçekleştirildi. Elbette bu, maddeye katkıda bulunanları madde geçmişinde listeleme ve telif hakkı sorununun önüne geçme konusunda etkili bir uygulama. Ancak İngilizce Vikipedi'den geri döndüğümde Türkçe Vikipedi'de en çok yadırgadığım konulardan olan bu uygulamanın, ciddi dezavantajları da olduğunu ve bu nedenle bir alternatife yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Vikipedi içerisinde telif hakkının korunması için ne gibi önlemlerin yeterli olacağı Vikipedi:Vikipedi içinde kopyalama (en:Wikipedia:Copying within Wikipedia) yönergesinden incelenebilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, gerekli şartların incelenmesi için değişiklikte bulunan kullanıcı listesine ulaşılması yeterli, bunun ille de o madde geçmişinde olmasına gerek yok, madde geçmişinde aktarılırken kaynak sayfaya bağlantı verilmesi yeterli. Zaten örneğin bir maddeden başka bir maddenin ayrıldığı durumlarda, geçmişe yönelik olarak teker teker sürüm ayıklayamayacağımıza göre, telif sorununun önüne her daim bu şekilde geçiyoruz. Madde aktarırken de benzer bir yöntem kullanmamamızın önünde yasal açıdan bir engel yok ve en:WP:MERGETEXT sayfasından da görülebileceği üzere İngilizce Vikipedi'de madde aktarılırken bizdeki geçmiş birleştirme yöntemi kullanılmıyor, bunun yerine bir madde diğerine yönlendirilirken diğer maddede değişiklik özeti ve tartışma sayfası yoluyla not düşülüyor.

Bu noktada geçmiş birleştirmenin dezavantajlarını vurgulamak istiyorum. Özellikle de iki eski maddenin geçmişleri birleştirildiğinde, hedef maddenin geçmişi tam olarak çorbaya dönüyor, sağlıklı bir şekilde değişikliklerin takibi imkânsızlaşabiliyor. Aktarılan sayfanın daha sonra üzerinde tekrar çalışılmak istenirse, kayda değer hâle geldiği düşünülürse, ilgili sayfa geçmişinden eski sürümlere ulaşılamıyor ve bu sürümlerden faydalanmak ciddi anlamda zorlaşıyor, pratikte bu sürümlerden faydalanılmıyor. Bugün "birleştirilsin" yönünde kapattığım iki SAS'ta da fikir birliği son derece zayıf (tek görüşten ibaret!) olduğundan, maddelerin tekrar açılmasını ihtimal dahilinde gördüğümden geçmiş birleştirmenin doğru olmayacağını düşündüm ve kasıtlı olarak geçmiş birleştirme işleminde bulunmadım.

Bu nedenle, geçmiş birleştirme yerine madde aktarırken yeni bir uygulamaya geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. X maddesinden Y maddesine aktarma yapılacağı bir durumda:

  • X maddesindeki içerik Y maddesine aktarılırken SAS kararı doğrultusunda X maddesinden içerik aktarıldı. Katkıda bulunanların listesine ilgili madde geçmişinden ulaşılabilir. özeti (veya eşdeğer bir özet) ile aktarılır.
  • X maddesi Y maddesine yönlendirilir.
  • Y maddesinin tartışma sayfasına {{Kopyalandı}} şablonu yerleştirilerek ve asgari olarak "taşınan", "yeni_madde" ve "tarih" parametreleri doldurularak aktarılma işlemine dair not düşülür.

Herhangi bir düşünce, soru işareti olursa, konuşalım, değerlendirelim. Bununla birlikte kâr-zarar dengesinde bu önerdiğim uygulamanın faydalarının ağır bastığını düşünüyorum.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.52, 11 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Aklıma şu soru geldi, Seksen iki yüz kırk beş, bir madde görüntülenirken sol sütundaki "PDF olarak indir" seçeneğine tıklandığında, oluşturulan dosyanın son sayfasında katkıda bulunanların listesi oluyordu. Eğer yanlış anlamadıysam, önerdiğin durumda, birleştirilen (diğer, öteki) maddenin geçmişi bu dosyaya yansımayacak. Yani Vikipedi üzerinde bir yönlendirme ve dolayısıyla kimlerin katkıda bulunduğu takip edilebilir olsa da, Vikipedi'den alınacak çıktılarda sadece görüntülenmekte olan ve dolayısıyla çıktısı alınan maddenin katkıda bulunanları, birleştirme olmamış gibi görülecek. Öyle değil mi? Dr. Coalmesaj 23.13, 11 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]
Benim de bildiğim kadarıyla oluyordu @Dr. Coal, ancak şimdi birkaç sayfa üzerinden denediğimde son sayfada katkıda bulunanlar listesinin olmadığını fark ettim, kaldırılmış olabilir. Diyelim ki gözümden kaçtı. Bu durum bahsettiğim üzere sayfa bölünmesi durumunda da tamamen aynı şekilde olan ve kabul edilebilir gördüğümüz, keza İngilizce Vikipedi'de standart uygulama bu şekilde olduğuna göre orada da hukuki açıdan bir sorun oluşturmadığına kanaat getirilmiş bir durum (bizde gelenekselleşmiş geçmiş birleştirme uygulamasına hiç sözlerini sakınmadan "ill-advised" diyor rehberleri). Kaldı ki, PDF çıktısındaki liste zaten kılı kırk yarmak istersek yine telif hakkı açısından sorunlu olarak görebileceğimiz bir uygulama, zira hangi kullanıcının metnin hangi bölümüne katkıda bulunduğunu yazmıyor, halbuki teknik olarak hukuki açıdan spesifik olarak neyin kim yazıldığının da açık olarak belli olması gerekiyor. Bunun da PDF formatında verilmesi mümkün değil. Günün sonunda PDF çıktısı burada sunmakta olduğumuz esas hizmet olmadığından bu şekilde optimal altı sonuçlar vermesi normal, ancak esas uygulamamız açısından bahsettiğim şekilde yapmamızın ciddi avantajları olacaktır. Gözümden kaçmadıysa ve gerçekten bu liste PDF'ten kaldırıldıysa, zaten vakıf/geliştiriciler de bunun anlamsız olduğunu düşünmüş demektir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23.34, 11 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler yanıt için, Seksen. O hâlde, yani eğer haklar ve kullanım koşulları bakımından herhangi bir sorun yaratmayacaksa, elbette dediğin gibi bir uygulamanın ben de daha avantajlı olacağına inanıyorum, özellikle takip edilebilirlik bakımından. Çoğu kez, geçmiş birleştirmeler sadece "yavan bir çorba" tadı veriyor madde geçmişlerine. Evet; bir sürü şey var ama hangisinin ne tat kattığı belli değilmiş gibi, anlaşılmıyor. Dr. Coalmesaj 00.17, 12 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

BL başvurusu: Eren456123[kaynağı değiştir]

Merhaba Beyaz listeye eklenmek istiyorum. Sebebine gelecek olursak, düzenleme yaptığım zaman onaydan geçmesi gerekiyor ve devriyeler bazen bu durumlarda yetersiz kalabiliyor. Ayrıca vandalist bir davranışım da olmadı, değişiklilik sayım 340tan fazla ve 18 tane madde oluşturdum. Saygılarımla Eren456123 08.17, 17 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 11.14, 17 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

BL başvurusu[kaynağı değiştir]

Merhaba, beyaz liste olabilir miyim? NickLazımDeğil (mesaj) 09.32, 17 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 11.14, 17 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Beyaz listeden kaldırma talebi[kaynağı değiştir]

Her ne kadar yıllardır etkin olmasa da, niteliksiz makine çevirisiyle onlarca madde oluşturmuş ve birçoğu hızlı silinmiş Kullanıcı:Ildeguz'un beyaz listeden kaldırılması yerinde olacaktır diye düşünüyorum. NanahuatlEfendim? 06.47, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Etkin olmadığı için zaten önemi yok gerçi ama, söz konusu sorun vandalizm olmadığı için beyaz listeliğin buna karıştırılması da uygunsuz olacaktır. Daha önce de yazdığım gibi, İşleyişi Aksatıcı (Disruptive) değişiklikler vandalizmi kapsar ama her işleyişi aksatıcı değişiklik vandalizm değildir.
Vito Genovese 21.36, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Melissadilara[kaynağı değiştir]

Katkıları olumlu. BL olmasını uygun görüyorum. thecatcherintheryeileti💬 18.26, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

BL başvurusu: Kizilokwave[kaynağı değiştir]

8 aydır madde katkılarında bulunuyorum ve diğer hesaplarla birlikte çoktan +300 düzenlemeyi aştım. Katkı vermek, hele ki tarih gibi ilgimi çeken bir alanda bunu yapmak zorluktan daha çok keyif teşkil ediyor benim için ancak maddeleri yazdıktan sonra olan bekleme süreleri bazen çok uzun sürebiliyor ve her seferinde başka admine yazmak bir yerden sonra her taraf için de can sıkıcı hale geliyor. Kizilokwave (mesaj) 18.35, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 20.22, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Kuklacılık, Kişsel Saldırı vs ihlaller - IP engelleme veya koruma talebi[kaynağı değiştir]

Merhabalar, malum Zazalar ve Zazaca maddeleri uzun zamandır sıkıntılı. Fakat, defalarca kuklacılıktan yasaklanmış bir kullanıcı bu kez IP'ler ile maddelerdeki kaynaklı verileri çıkarmakta, kopyala-yapıştır ile madde düzenlemekte vesair. Kullanıcının daha önce şurada kuklacılıktan yasaklanmış hesaplarını görüyorsunuz. Ayrıca küresel olarak da farklı bir kullanıcı adıyla (Benahol) aynı nedenlerle yasaklandığını farkettim, muhtemelen aynı kişidir. Türkçe wikipediada aynı kullanıcı adıyla birçok değişiklik yapmış. Meselenin arka planını özetledikten sonra asıl değinmek istediğim konu şu: bu kullanıcı tarafından, şahsımı hedef alan sistemli bir yıldırma girişimi ve hedef gösterme durumu var. Şurada şahsımı hedef göstermiş, güya gerçek adımı kendince deşifre etmeye kalkmış, değişiklik özeti hizmetli tarafından silinmiştir. Tekrar Şurada benzer tutumunu sürdürmüş, değişiklik özeti durmaktadır. Bunun silinmesini rica ediyorum. Fakat değişiklik özetlerine ve mesaj sayfasına bakarsanız sürekli belli isimler zikredilerek ve yine kullanıcı olarak bana yönelik de "Kürtçü" vesair yaftalaması yapılmakta, en son şurada "belli bir yapının elemanları" olarak hedef gösterilmiş durumdayım. Bunun anlamı ve şahsın ne yapmaya çalıştığı umarım anlaşılabiliyordur. Komuoyuna açık daha fazla yazmak istemiyorum. Defalarca şahıslar üzerine değil, içerik üzerine yorum yapınız, burayı foruma çevirmeyiniz diye uyarmama rağmen, bu tutum süregelmektedir.
Ek olarak; şurada göreceğiniz gibi dipnotlarda geçen kitap isimlerine varıncaya değin "Kürt" ismi silinip yerine "Zaza" konmuştur. Hakeza, "Minorsky, V. : "The Kurds", Encyclopaedia of Islam..."kaynağı, . "Minorsky, V. : "The Zazaki Turkomans", Encyclopaedia of Islam..." şeklinde değiştirilmiştir. "Ünlü Kürt şair Ahmed-i Hani" bile "Ünlü Zaza şair Ahmet Hani" şeklinde akıl-almaz bir şekilde değiştirilmiştir, vesair... (Buradaki değişiklik de daha önce bena karşı "yasal tehdit"te bulunan ve sonra da "kuklacılık" yaptığı için yasaklanan diğer bir kullanıcı ile dönüşümlü olarak yapılmıştır). Yani işin içinde kukalcılık, kişisel saldırılar, kriminalize etme çabası vs ile birlikte; vandallık, kurdofobia, ne derseniz artık var.
Kısaca birden fazla kuralın aynı anda ihlalini gördüğümüz bu örnekte ya bu IP'nin belli uzun bir süre engellenmesini veya mümkün değilse bu maddelere özel engellenmesini talep ediyorum, ayrıca isimlerin zikredildiği değişiklik gerekçelerinin de silinmesini mümkünse talep ediyorum.
Not: Başka bir hizmetliye yazdım, ama kendisinin şu an yoğun olduğunu gördüğüm hiçin aciliyetine binaen buraya da yazmak zorunda kaldım. Neribij (mesaj) 06.30, 27 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Şu sıralar üzerinde çalıştığım engelleme politikasına göre, engel gerektirecek birden fazla durum söz konusu. Bu politikanın yenilenmesiyle birlikte bu gibi durumlarda daha net ve kararlı adımlar atılacaktır, zira mevcut engelleme politikası yetersiz kalıyor birçok durumun anlaşılması ve ne yapılması gerektiği konusunda. NanahuatlEfendim? 06.57, 27 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcının katkıları olumlu, beyaz liste olmasını uygun görüyorum. Eren (mesaj gönder) 15.30, 27 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Feci derecede geç bir dönüş olacak, ancak yapıldı. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.54, 21 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Tespit edilen kuklaların engellenmesi[kaynağı değiştir]

Merhaba sayın hizmetliler. Burada bulunan en baştaki talepte raporlanan kullanıcının kukla listesi denetçi tarafından açıklanmıştır. Kukla hesapların engellenmesi amacıyla buraya not düşüyorum. İyi çalışmalar herkese. Kadıköylümesaj 10.49, 29 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı -- Dr. Coalmesaj 12.28, 29 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

BL başvurusu: Fatih Müftüoğlugil[kaynağı değiştir]

Öncelikle iyi günler. Vikipedi'de düzenleyicilikten ziyade yazı yazma niyetindeyim. Yaklaşık 3 hafta önce 5 gün uğraşarak düzenlediğim Rus hükümdarları listesinin hala onay almamış olması şevkimi oldukça kırıyor. Ayrıca halihazırda Türkçe Star Wars vikisinin yöneticilerinden biri olduğum için vikiler konusunda tecrübe ve bilgi sahibiyim. Dolayısıyla siz değerli hizmetlilerden nitelik olarak dolgun olan katkılarım göz önünde bulundurularak Beyaz Liste'ye alınmayı talep ediyorum. Fatih Müftüoğlugil (mesaj gönder) 15.30, 30 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 12.51, 1 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]