Vikipedi:Günün seçkin resmi/Ocak 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Vikipedi:Günün seçkin resmi arşivi

2008: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2009: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2010: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2011: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2012: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2013: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2014: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2015: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2016: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2017: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2018: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2019: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2020: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2021: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2022: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2023: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2024: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık


Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan seçkin resimler gösterilmektedir.

Günün seçkin resmini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{GSR}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan resimlerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi tartışma:Günün seçkin resmi sayfasında belirtebilirsiniz. GSR şablonunun kullanılması ve oluşturulması hakkında bilgiyi Vikipedi:Günün seçkin resmi/Yönerge sayfasında bulabilirsiniz.





Mandarin ördeği
Mandarin ördeği
Birer erkek ve dişi Mandarin ördeği (Aix galericulata). Fotoğrafta görülebileceği gibi erkekler renkli çizgilere, kırmızı bir gagaya, geniş yarımay biçimli beyaz göz çerçevelerine, kırmızımsı bir yüze ve yanaklara sahiptir. Göğsü iki dikey beyaz şeritle bölünmüş, mordur. Yan tarafları kırmızımsıdır ve sırta doğru turuncular içerir. Dişiler, dış görünüşleri itibarıyla, Carolina ördeği (Aix sponsa) dişileriyle benzerlik gösterir. Göz etrafında ve gözün arkasından sırta kadar uzanan beyaz şeritleri vardır. Alt kısımlar nispeten daha soluktur ve yan taraflar beyaz çizgilidir. Gagasının ucu soluk renklidir. (Martin Mere, Birleşik Krallık)

Üreten: Baresi franco


Çin-Sovyet Dostluk, İttifak ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması
Çin-Sovyet Dostluk, İttifak ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması
14 Şubat 1950 tarihinde imzalanan ve 11 Nisan 1950 tarihinde yürürlüğe giren Çin-Sovyet Dostluk, İttifak ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması'nı kutlamak için 1 Aralık 1950 tarihinde Çin posta idaresi tarafından basılmış 400 yuanlık posta pulunda Josef Stalin ve Mao Zedong tokalaşıyor.

Üreten: Çin Halk Cumhuriyeti posta idaresi


Samanyolu
Samanyolu
Samanyolu, içinde Güneş Sistemi'nin de bulunduğu gökada (18 Eylül 2019)
Yerel Grup'un bir parçası olan çubuklu sarmal türde bir gökadadır. Gözlemlenebilir evrendeki milyarlarca gökadadan sadece bir tanesidir. Samanyolunu bulan veya iddiası olan kişilerin adları: Galileo Galilei, Thomas Wright, Immanuel Kant, William Herschel, Jacobus Kapteyn, Robert Julius Trumpler, Demokritos, Aristoteles, İbn-i Heysem, Bîrûnî, İbn Bacce, İbn Kayyim El-Cevziyye.

Üreten: ESO


Sen Nehri
Sen Nehri
Sen Nehri'nin sol kıyısının (güney kıyısı) panoramik görünümü. Soldan sağa: Passerelle Simone-de-Beauvoir, Bibliothèque nationale de France'ın Tolbiac sitesi, MK2 Bibliothèque sinema salonu, Pont de Bercy görülmektedir. (13. arrondissement, Paris, 2007)

Üreten ve yükleyen: Benh


Friedrich Schiller
Friedrich Schiller
Johann Wolfgang von Goethe ile birlikte Weimar Klasisizmini temsil eden Johann Christoph Friedrich von Schiller'in 1802 yılına ait bir portresi (Litograf, Jos. Koehler, 1905)

Üreten: Jos. Koehler


Kalp (Eylül ayının son pazar günü = World Heart Federation'un belirttiği World Heart Day)
Kalp (Eylül ayının son pazar günü = World Heart Federation'un belirttiği World Heart Day)
Kalp diyagramı: 1. Sağ atrium (Atrium dextra), 2. Sol atrium (Atrium sinistrum), 3. Superior vena kava (Vena cava superior), 4. Aort, 5. Pulmoner arter, 6. Pulmoner ven, 7. Mitral kapak, 8. Aort kapağı, 9. Sol ventrikül, 10. Sağ ventrikül, 11. Inferior vena kava (Vena cava inferior), 12. Triküspit kapak, 13. Pulmoner kapak.

Üreten: Wapcaplet


Acupalpus elegans
Acupalpus elegans
Bir Acupalpus elegans

Üreten: Udo Schmidt


Palenque
Palenque
1787'de Antonio del Río başkanlığındaki İspanyol keşif seferine katılan Guatemalalı teknik ressam Ricardo Almendáriz tarafından çizilen, Palenque şehrindeki Maya sarayının dış yüzüne yapılan bir kabartmanın eskizi

Üreten: Ricardo Almendáriz


Japonya'nın teslimiyet belgesi
Japonya'nın teslimiyet belgesi
2 Eylül 1945'te imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi 6 Eylül'de Washington'a getirildi. İmzalar: Mamoru Shigemitsu (Japon İmparatorluğu'nun imparatoru ve hükûmeti), Yoshijirō Umezu (Japon İmparatorluk Kuvvetleri Genel Karargâhı), Douglas MacArthur (Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı), Chester Nimitz (ABD), Hsu Yung-Ch'ang (Çin Cumhuriyeti), Bruce Fraser (Birleşik Krallık), Kuzma Derevyanko (SSCB), Thomas Blamey (Avustralya), Lawrence Moore Cosgrave (Kanada), Philippe Leclerc de Hautecloque (Fransa), Conrad Emil Lambert Helfrich (Hollanda), Leonard M. Isitt (Yeni Zelanda).

Üreten: ABD (National Archives and Records Administration)


Everest Dağı
Everest Dağı
Everest Dağı'nın Tibet'ten görülen kuzey yüzü

Üreten: Lucag


Tancrède Dumas
Tancrède Dumas
Felçli adamı sırtında taşıyan kör adam. Bu fotoğraf 1889 yılında Beyrut'ta oturan Fransız fotoğrafçı Tancrède Dumas tarafından çekilmiştir. (Levant, Osmanlı Devleti)

Üreten: Tancrède Dumas


Soyuz TMA-5
Soyuz TMA-5
Soyuz TMA-5'in 14 Ekim 2004 günü Baykonur Uzay Üssü'nden Soyuz-FG roketi ile kalkış anı.
Soyuz TMA-5'in görevi, astronotlar Salizhan Şaripov, Leroy Chiao ve Yuri Şargin ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na giderek, orada Yuri Şargin'i bırakıp Roberto Vittori'yi alarak geri dönmekti. Soyuz TMA-5, 24 Nisan 2005 günü dünyaya geri döndü.

Üreten: Bill Ingels (NASA)


Rakun
Rakun
Rakun (Procyon lotor), Kuzey Amerika'da yaşayan hepçil bir gececil hayvandır.

Üreten: Darkone


Zaandam (Avrupa'da ilk McDonald's şubesi 21 Ağustos 1971'de Zaandam'da açıldı.)
Zaandam (Avrupa'da ilk McDonald's şubesi 21 Ağustos 1971'de Zaandam'da açıldı.)
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın kuzeyinde bulunan ve Noord-Holland eyaletine bağlı Zaanstad Gemente'sinin (temel topluluk = belediye) merkezi olan Zaandam'ın görünümü. Hollanda'nın Altın Çağında Zaandam'da binlerce yel değirmeni vardı. Mayıs 1871'de Zaandam'a taşınıp yaz aylarını orada geçiren Claude Monet de yel değermenlerini motif olarak tercih etti. Günümüzde de şehrin yel değirmenleri turistlerin ilgisini çekmektedir. (Gravür, yaklaşık 1889)

Üreten: James McNeill Whistler


Kamp
Kamp
I. Dünya Savaşı sırasında Kudüs yakınında Zeytin Dağı ve Scopus Dağı yamaçlarında kurulan Avustralya süvari birliklerinin kampı (1918)

Üreten: American Colony Jerusalem


Narbonne Katedrali
Narbonne Katedrali
Fransa'nın Narbonne şehrinde bulunan ve Roma Katolik Kilisesi'nin Narbonne Piskoposluk koltuğu olan Saint-Just-et-Saint-Pasteur de Narbonne Katedrali'nin (Narbonne Katedrali) Gilles Aycelin zindanından görünümü. Katedral, 1840 yılından itibaren Fransa'nın ulusal tarihî anıtlarındandır. (Aude, Languedoc-Roussillon)

Üreten ve yükleyen: Benh


Kral John
Kral John
Drury Lane Kraliyet Tiyatrosu'nda canlandırılan William Shakespeare'in Kral John oyununun son sahnesi: Kendisini afaroz eden papaya (gerçek tarihte III. Innocentius) itaat etmek zorunda kaldıktan sonra hastalanıp (gerçek tarihte dizanteri) ölen İngiltere Kralı John (The Illustrated London News, 9 Aralık, 1865)

Üreten: Bilinmemektedir


Paul Cézanne'ın otoportresi
Paul Cézanne'ın otoportresi
Art izlenimciliğin önemli temsilcilerinden olan Fransız ressam Paul Cézanne'ın takriben 1875 yılında yaptığı 66×55 cm boyutlarındaki otoportresi. 1839 ile 1906 yılları arasında yaşayan Cézanne, bu portreyi 30'lu yaşlarının ortasındayken yapmıştır.

Üreten: Paul Cézanne; Kaynak:The Yorck Project


Kaliforniya Sheephead
Kaliforniya Sheephead
Ensenada, Meksika'da bir balık pazarında alıcısını bekleyen erkek Kaliforniya davarbaşı (semicossyphus pulcher). Doğal yaşam alanı Kaliforniya olan bu tür, aşırı avlanma nedeniyle neslini sürdürme sorunu ile karşı karşıyadır. Özellikle zıpkınla avlanabilir bir balık olması nedeniyle dalgıç balıkçılar tarafından sıklıkla avlanmaktadır.

Üreten: Tomás Castelazo


Mavi Viola x wittrockiana
Mavi Viola x wittrockiana
Viola cinsinin Viola tricolor türünün mavi bir Viola x wittrockiana melezi. Görüntüde odak çiçeğin ortasındaki tepecik açıklığının etrafında yer alan, trikom olarak adlandırılan, tozlaşmayı daha etkili kılan tüylerle kaplı dudağımsı yapılardır. Bu yapı Viola tricolor'un bir özelliğidir.

Üreten: Noumenon


Perry'nin Japonya'ya gelişi
Perry'nin Japonya'ya gelişi
Gasshūkoku suishi teitoku kōjōgaki ("Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Amiral İmzasız Diplomatik Mektubu"); sağdan sola: Deniz Yarbayı Anan 54 yaşında; Kommodore Matthew Perry, 49 yaşında; Kapitan Henry Adams; 59 yaşında (Japon tahta baskısı, arkasındaki yazı ise ABD Devlet Başkanı Millard Fillmore'nın Japon İmparatoru Kōmei'ye yazdığı mektubun Japonca çevirisi, yaklaşık 1854)

Bilinmemektedir.


Erasmusbrug
Erasmusbrug
Hollanda, Rotterdam'da bulunan Erasmusbrug, kentin içinden geçen Nieuwe Maas Nehri'nin üzerinde yer almaktadır. Ben van Berkel tarafından tasarımlanan köprü tek bir asimetrik sütun tarafından taşınmaktadır. Köprünün takma adı olan "The Swan" (kuğu) adlandırması bundan kaynaklanmaktadır.


Don Kişot
Don Kişot
Fransız ressam Gustave Doré tarafından, Miguel de Cervantes'in Don Kişot romanının 1863 tarihli baskısı için hazırlanan illüstrasyonlardan biri. Doré'nin, şövalye ile hizmetkârı Sancho Panza için hazırladığı bu tasvirler büyük ün kazandı ve daha sonraki ressamların, sahne ve film tasarımcılarının Don Kişot yorumlarını etkiledi. Resmin altındaki alıntı Kitaplarından çıkıp kafasını dolduran karmakarışık fikirlerden oluşan bir dünya anlamına gelmektedir.

Üreten: Gustave Doré


Fare
Fare
Fare mekanizması. 1) Fare oynatılınca top döner. 2) X ve Y silindirleri topu kavrar ve hareketi aktarır. 3) Optik kodlama tekerinin üzerinde ışık geçiren delikler vardır. 4) Kızılötesi LED'ler tekerin içinden ışıldar. 5) Sensörler ışık atımlarını algılayıp bunları X ve Y hızlarına dönüştürür.

Üreten: Pbroks13


Kambur balina
Kambur balina
Sıçrayan bir kambur balina. Kambur balinalar sıçrama sırasında gövdelerinin %90'ını suyun dışına atabilirler. Sıçramanın nedeni bilinmemektedir, bir iletişim biçimi, avlanan balıkları sersemletmek için bir yöntem veya deri parazitlerinden kurtulma yolu olabileceği öne sürülmüştür.

Üreten: Whit Welles


Bhutan'daki buzullar
Bhutan'daki buzullar
Bhutan'daki Himalaya buzullarının uydudan görünümü. Bu buzulların yüzeyinde son yıllarda hızlı bir şekilde buzul göllerinin oluştuğu gözlemlenmiş. USGS araştırmacıları küresel ısınma ile bu bölgedeki buzul erimesi arasında güçlü bir bağlantı olduğunu keşfettiler.

Üreten: NASA


William McKinley'nin son konuşması
William McKinley'nin son konuşması
ABD'nin 25. başkanı William McKinley'nin suikastından bir gün önce Buffalo, New York'ta düzenlenen Pan-American Sergisinde yaptığı son konuşması (5 Eylül 1901)

Üreten: Charles Dudley Arnold


Gateshead
Gateshead
Birleşik Krallık'taki Gateshead kentinden bir görünüm. Bu görüntü HDR tekniğiyle birkaç farklı pozlanmış görüntünün birleştirilmesinden oluşturulmuştur. Yer yer oluşan yüksek renk ve parlaklık kontrastının ve tonlamadaki dolgunluğun sebebi HDR tekniğidir.

Üreten: Wilka Hudson


Coronie
Coronie
Surinam'ın Coronie district'i, Birleşik Krallık'ın yönetimine (1804-1816) İngilizler ve İskoçlar tarafından plantasyonlar ile geliştirildi. Daha sonraki dönemde İngiliz ve İskoçlardan bazıları orada kaldı bazıları ise arazilerini Hollandalılara devrettiler. (Sulu boya, Tropenmuseum Royal Tropical Institute)

Üreten: Bilinmemektedir


Ayçiçeği
Ayçiçeği
Papatyagiller (Asteraceae) familyasından, çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisi olan Günebakan ya da diğer adıyla Ayçiçeği (Helianthus annuus)


Chelonia mydas
Chelonia mydas
Nefes almak için su yüzüne çıkmakta olan bir yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas)

Üreten: Brocken Inaglory


Vikipedi:Günün seçkin resmi arşivi
2008: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2009: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2010: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2011: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2012: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2013: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2014: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2015: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2016: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2017: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2018: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2019: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2020: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2021: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2022: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2023: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2024: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık



Bugün 28 Nisan 2024, Pazar ; saat 12.45 UTC