Japonya imparatorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki, Japonya'yı yönetmiş olan imparatorların listesidir. İlk 28 imparatorun saltanatı için verilen tarihler geleneksel olarak kabul görmüş olanlardır. Özellikle ilk 16'sının döneminde henüz Japon İmparatorluğunun kurulmamış olması kuvvetle muhtemeldir.

Japonya İmparatorları (M.Ö. 660-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüküm Süresi Resim Öldükten sonraki ismi Kişisel ismi (imina) Notlar
Efsanevi İmparatorlar (M.Ö. 660-M.S. 269)
1 M.Ö. 660-585 Emperor Jimmu.jpg İmparator Jimmu Kan'yamato Iwarebiko   Geleneksel tarihler; Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun sol gözünden doğduğu iddia edilir;[1] efsanevi olduğu varsayılan
2 M.Ö. 581-549 Suizei thumb 1.jpg İmparator Suizei Kamu Nunagawamimi no Mikoto   Geleneksel tarihler;[2] Jimmu'nun 3. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
3 M.Ö. 549-511 Tennō Annei thumb.jpg İmparator Annei Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto   Geleneksel tarihler;[4] son and heir of Suizei;[3] efsanevi olduğu varsayılan
4 M.Ö. 510-476 Tennō Itoku thumb.jpg İmparator Itoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto   Geleneksel tarihler;[4] Annei’nin 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
5 M.Ö. 475-393 Tennō Kōshō thumb.jpg İmparator Kōshō Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto   Geleneksel tarihler;[5] Itoku’nun varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
6 M.Ö. 392-291 Tennō Kōan thumb.jpg İmparator Kōan Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto   Geleneksel tarihler;[6] Kōshō’nun 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
7 M.Ö. 290-215 Tennō Kōrei thumb.jpg İmparator Kōrei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto   Geleneksel tarihler;[7] Kōan’ın varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
8 M.Ö. 214-158 Tennō Kōgen thumb.gif İmparator Kōgen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto   Geleneksel tarihler;[8] Kōrei’nin varisi ve oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
9 M.Ö. 157-98 Tennō Kaika thumb.jpg İmparator Kaika Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto   Geleneksel tarihler;[9] Kōgen’in 2. oğlu;[3] efsanevi olduğu varsayılan
10 M.Ö. 97-30 Emperor Sujin.jpg İmparator Sujin Mimaki Irihiko Inie no Mikoto Geleneksel tarihler;[10] Varoluş olasılığı doğrudan olan ilk İmparator
11 M.Ö. 29-M.S. 70 Emperor Suinin.jpg İmparator Suinin Ikume Irihiko Isachi no Mikoto Geleneksel tarihler[11]
12 71-130 Emperor Keikō.jpg İmparator Keikō Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto Geleneksel tarihler[12]
13 131-191 Emperor Seimu.jpg İmparator Seimu Waka Tarasihiko Geleneksel tarihler[13]
14 192-200 Tennō Chūaii thumb.gif İmparator Chūai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Geleneksel tarihler[14]
201-269 Empress OKINAGA TARASI.JPG İmparatoriçe Jingu Okinaga Tarashihime no Mikoto Geleneksel tarihler;[15] İmparator Ōjin için naiplik yaptı; resmen numaralı imparatorlar arasında sayılmaz
Kofun Dönemi (270-539)
15 270-310 Emperor Ōjin.jpg İmparator Ōjin Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Geleneksel tarihler;[16] Son ilkel tarihsel İmparator; Hachiman olarak tanrılaşmış.
16 313-399 Nintoku-tennō detail.jpg İmparator Nintoku Ō Sazaki no Mikoto Geleneksel tarihler[17]
17 400-405 No image.png İmparator Richū Isaho Wake no Mikoto Geleneksel tarihler[18]
18 406-410 No image.png İmparator Hanzei Tajihi Mizuha Wake no Mikoto Geleneksel tarihler[19]
19 411-453 Emperor Ingyō.jpg İmparator Ingyō Wo Asazuma Wakugo no Sukune Geleneksel tarihler[20]
20 453-456 Emperor Ankō.jpg İmparator Ankō Anaho no Mikoto Geleneksel tarihler[21]
21 456-479 Tennō Yūryaku detail.jpg İmparator Yūryaku Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto Geleneksel tarihler[22]
22 480-484 No image.png İmparator Seinei Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto Geleneksel tarihler[23]
23 485-487 Emperor Kenzō.jpg İmparator Kenzō Ohoke no Mikoto Geleneksel tarihler[24]
24 488-498 Emperor Ninken.jpg İmparator Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko Geleneksel tarihler[25]
25 498-506 No image.png İmparator Buretsu Wohatsuse Wakasazaki Geleneksel tarihler[26]
26 507-531 60px İmparator Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[27] bu noktadan itibaren şecere doğru kabul edilir
27 531-535 No image.png İmparator Ankan Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto Geleneksel tarihler[28]
28 535-539 No image.png İmparator Senka Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto Geleneksel tarihler[29]
Asuka Period (539-710)
29 539-571 Emperor Kinmei.jpg İmparator Kinmei Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto Geleneksel tarihler[30]
30 572-585 No image.png İmparator Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto Geleneksel tarihler[31]
31 585-587 Yomeitenno.jpg İmparator Yōmei Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto Geleneksel tarihler[32]
32 587-592 No image.png İmparator Sushun Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto Geleneksel tarihler[33]
33 592-628 Empress Suiko.jpg İmparatoriçe Suiko Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Geleneksel tarihler;[34] efsanevi olmayan ilk kadın imparator; Prens Shotoku onun naibi olarak hareket etti.
34 629-641 No image.png İmparator Jomei Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[35]
35 642-645 Empress Kogyoku-Saimei.jpg İmparatoriçe Kōgyoku Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[36] iki kez hüküm
36 645-654 No image.png İmparator Kōtoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[37]
37 655-661 Empress Kogyoku-Saimei.jpg İmparatoriçe Saimei Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[38] İmparatoriçe Kōgyoku'nun ikinci saltanatı
38 661-672 Hyakuninisshu 001.jpg İmparator Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto) Geleneksel tarihler[39]
39 672 Emperor Kōbun.jpg İmparator Kōbun Ōtomo Geleneksel tarihler;[40] Temmu tarafından gasp; ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
40 672-686 Emperor Tenmu.jpg İmparator Tenmu Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[41]
41 686-697 Hyakuninisshu 002.jpg İmparatoriçe Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[42]
42 697-707 Monmu.gif İmparator Monmu Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[43]
43 707-715 Empress Gemmei.jpg İmparatoriçe Genmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[44]
Nara Dönemi (710-794)
43 707-715 Empress Gemmei.jpg İmparatoriçe Genmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[44]
44 715-724 Empress Genshō.jpg İmparatoriçe Genshō Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[45]
45 724-749 Emperor Shomu.jpg İmparator Shōmu Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler[46]
46 749-758 Empress Koken.jpg İmparatoriçe Kōken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[47] iki kez hüküm
47 758-764 No image.png İmparator Junnin Ōi Geleneksel tarihler[48] Shotoku tarafından tahttan; ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
48 764-770 Empress Koken.jpg İmparatoriçe Shōtoku Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Geleneksel tarihler;[49] İmparatoriçe Kōken'in ikinci saltanatı
49 770-781 No image.png İmparator Kōnin Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto) Geleneksel tarihler[50]
(öldükten sonra saltanat) Prens Sawara (Sudō-Tennō) Sawara-shinnō Geleneksel tarihler. Sadece kayıtlarda ölümünden sonra yüksek imparator
50 781-806 Emperor Kammu large.jpg İmparator Kanmu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Geleneksel tarihler[51]
Heian Dönemi (794-1185)
50 781-806 Emperor Kammu large.jpg İmparator Kanmu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Geleneksel tarihler[51]
51 806-809 No image.png İmparator Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto) Geleneksel tarihler[52]
52 809-823 Emperor Saga large.jpg İmparator Saga Kamino Geleneksel tarihler[53]
53 823-833 No image.png İmparator Junna Ōtomo Geleneksel tarihler[54]
54 833-850 No image.png İmparator Ninmyō Masara Geleneksel tarihler[55]
55 850-858 Emperor Montoku.jpg İmparator Montoku Michiyasu Geleneksel tarihler[56]
56 858-876 Emperor Seiwa.jpg İmparator Seiwa Korehito Geleneksel tarihler[57]
57 876-884 Hyakuninisshu 013.jpg İmparator Yōzei Sadaakira Geleneksel tarihler[58]
58 884-887 Tennō Kōkō.jpg İmparator Kōkō Tokiyasu Geleneksel tarihler[59]
59 887-897 Emperor Uda large.jpg İmparator Uda Sadami Geleneksel tarihler[60]
60 897-930 Emperor Daigo.jpg İmparator Daigo Atsuhito Geleneksel tarihler[61]
61 930-946 Tennō Suzaku detail.jpg İmparator Suzaku Yutaakira Geleneksel tarihler[62]
62 946-967 Emperor Murakami.jpg İmparator Murakami Nariakira Geleneksel tarihler[63]
63 967-969 No image.png İmparator Reizei Norihira Geleneksel tarihler[64]
64 969-984 No image.png İmparator En'yū Morihira Geleneksel tarihler[65]
65 984-986 Tennō Kazan detail.jpg İmparator Kazan Morosada Geleneksel tarihler[66]
66 986-1011 Emperor Ichijō.jpg İmparator Ichijō Yasuhito/Kanehito Geleneksel tarihler[67]
67 1011-1016 Hyakuninisshu 068.jpg İmparator Sanjō Okisada/Iyasada Geleneksel tarihler[68]
68 1016-1036 No image.png İmparator Go-Ichijō Atsuhira Geleneksel tarihler[69]
69 1036-1045 No image.png İmparator Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi Geleneksel tarihler[70]
70 1045-1068 No image.png İmparator Go-Reizei Chikahito Geleneksel tarihler[71]
71 1068-1073 Emperor Gosanjō.jpg İmparator Go-Sanjō Takahito Geleneksel tarihler[72]
72 1073-1087 Emperor Shirakawa.jpg İmparator Shirakawa Sadahito Geleneksel tarihler[73]
73 1087-1107 No image.png İmparator Horikawa Taruhito Geleneksel tarihler[74]
74 1107-1123 Emperor Toba.jpg İmparator Toba Munehito Geleneksel tarihler[75]
75 1123-1142 Emperor Sutoku2.jpg İmparator Sutoku Akihito Geleneksel tarihler[76]
76 1142-1155 No image.png İmparator Konoe Narihito Geleneksel tarihler[77]
77 1155-1158 Emperor Go-Shirakawa2.jpg İmparator Go-Shirakawa Masahito Geleneksel tarihler[78]
78 1158-1165 Nijotenno.jpg İmparator Nijō Morihito Geleneksel tarihler[79]
79 1165-1168 No image.png İmparator Rokujō Yorihito Geleneksel tarihler[80]
80 1168-1180 Emperor Takakura.jpg İmparator Takakura Norihito Geleneksel tarihler[80]
81 1180-1185 Emperor Antoku.jpg İmparator Antoku Tokihito Geleneksel tarihler[81]
Kamakura Dönemi (1185-1333)
82 1183-1198 Emperor Go-Toba.jpg İmparator Go-Toba Takahira Geleneksel tarihler[82]
83 1198-1210 Emperor Tsuchimikado.jpg İmparator Tsuchimikado Tamehito Geleneksel tarihler[83]
84 1210-1221 Emperor Juntoku large.jpg İmparator Juntoku Morihira/Morinari Geleneksel tarihler[84]
85 1221 No image.png İmparator Chūkyō Kanehira/Kanenari Geleneksel tarihler;[85] ölümünden sonra adlandırıldı (1870)
86 1221-1232 Emperor Go-Horikawa.jpg İmparator Go-Horikawa Yutahito Geleneksel tarihler[86]
87 1232-1242 Emperor Shijō.jpg İmparator Shijō Mitsuhito/Hidehito Geleneksel tarihler[87]
88 1242-1246 Emperor Go-Saga.jpg İmparator Go-Saga Kunihito Geleneksel tarihler[88]
89 1246-1260 Emperor Go-Fukakusa.jpg İmparator Go-Fukakusa Hisahito Geleneksel tarihler[89]
90 1260-1274 Emperor Kameyama.jpg İmparator Kameyama Tsunehito Geleneksel tarihler[90]
91 1274-1287 Emperor Go-Uda.jpg İmparator Go-Uda Yohito Geleneksel tarihler[91]
92 1287-1298 Emperor Fushimi.jpg İmparator Fushimi Hirohito Geleneksel tarihler[92]
93 1298-1301 Emperor Go-Fushimi.jpg İmparator Go-Fushimi Tanehito Geleneksel tarihler[93]
94 1301-1308 Emperor Go-Nijō.jpg İmparator Go-Nijō Kuniharu Geleneksel tarihler[94]
95 1308-1318 Tennō Hanazono detail.jpg İmparator Hanazono Tomihito Geleneksel tarihler[95]
96 1318-1339 Emperor Godaigo.jpg İmparator Go-Daigo Takaharu Geleneksel tarihler;[96] Güney Sarayı
Kuzey Sarayı (1333-1392)
1331-1333 Emperor Kōgon.jpg İmparator Kōgon Kazuhito Geleneksel tarihler[97]
1336-1348 Emperor Kōmyō.jpg İmparator Kōmyō Yutahito Geleneksel tarihler[98]
1348-1351 No image.png İmparator Sukō Okihito Geleneksel tarihler[99]
1351-1352 Hükümdarsız dönem
1352-1371 Emperor Go-Kōgon.jpg İmparator Go-Kōgon Iyahito Geleneksel tarihler[100]
1371-1382 Emperor Go-En'yū detail.jpg İmparator Go-En'yū Ohito Geleneksel tarihler[101]
1382-1392 Emperor Go-Komatsu.jpg İmparator Go-Komatsu Motohito Geleneksel tarihler;[102] 1392 yılında birleşik saray; Aşağıda 100'e bkz.
Muromachi Dönemi (1333-1573)
96 1318-1339 Emperor Godaigo.jpg İmparator Go-Daigo Takaharu Geleneksel tarihler;[96] Güney Sarayı
97 1339-1368 Emperor Go-Murakami.jpg İmparator Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Geleneksel tarihler;[103] Güney Sarayı
98 1368-1383 No image.png İmparator Chōkei Yutanari Geleneksel tarihler;[104] Güney Sarayı
99 1383-1392 Emperor Go-Kameyama.jpg İmparator Go-Kameyama Hironari Geleneksel tarihler;[105] Güney Sarayı
100 1392-1412 Emperor Go-Komatsu.jpg İmparator Go-Komatsu Motohito Geleneksel tarihler;[106] saraylar birleşti; Yukarıdaki Kuzey Sarayı bölümünde de girişine bakınız
101 1412-1428 No image.png İmparator Shōkō Mihito Geleneksel tarihler[107]
102 1428-1464 Emperor Go-Hanazono.jpg İmparator Go-Hanazono Hikohito Geleneksel tarihler[108]
103 1464-1500 No image.png İmparator Go-Tsuchimikado Fusahito Geleneksel tarihler[109]
104 1500-1526 No image.png İmparator Go-Kashiwabara Katsuhito Geleneksel tarihler[110]
105 1526-1557 Emperor Go-Nara.jpg İmparator Go-Nara Tomohito Geleneksel tarihler[111]
106 1557-1586 Emperor Ogimachi3.jpg İmparator Ōgimachi Michihito Geleneksel tarihler[112]
Azuchi-Momoyama Dönemi (1573-1603)
106 1557-1586 Emperor Ogimachi3.jpg İmparator Ōgimachi Michihito Geleneksel tarihler[112]
107 1586-1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg İmparator Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Geleneksel tarihler[113]
Edo Dönemi (1603-1867)
107 1586-1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg İmparator Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Geleneksel tarihler[113]
108 1611-1629 Emperor Go-Mizunoo2.jpg İmparator Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito Geleneksel tarihler[114]
109 1629-1643 Meisho of Japan.jpg İmparatoriçe Meishō Okiko Geleneksel tarihler[115]
110 1643-1654 Emperor Go-Kōmyō.jpg İmparator Go-Kōmyō Tsuguhito Geleneksel tarihler[116]
111 1655-1663 Emperor Go-Sai.jpg İmparator Go-Sai Nagahito Geleneksel tarihler[117]
112 1663-1687 Emperor Reigen.jpg İmparator Reigen Satohito Geleneksel tarihler[118]
113 1687-1709 Emperor Higashiyama.jpg İmparator Higashiyama Asahito Geleneksel tarihler[119]
114 1709-1735 Emperor Nakamikado.jpg İmparator Nakamikado Yasuhito Geleneksel tarihler[120]
115 1735-1747 Emperor Sakuramachi.jpg İmparator Sakuramachi Teruhito Geleneksel tarihler[121]
116 1747-1762 Emperor Momozono.jpg İmparator Momozono Toohito Geleneksel tarihler[122]
117 1762-1771 Go-Sakuramachi cropped.jpg Empress Go-Sakuramachi Toshiko Geleneksel tarihler[123]
118 1771-1779 Emperor Go-Momozono.jpg İmparator Go-Momozono Hidehito Geleneksel tarihler[124]
119 1780-1817 Emperor Kōkaku.jpg İmparator Kōkaku Tomohito Geleneksel tarihler[125]
120 1817-1846 Emperor Ninkō.jpg İmparator Ninkō Ayahito Geleneksel tarihler[126]
121 1846-1867 The Emperor Komei.jpg İmparator Kōmei Osahito Birden fazla çağ adı ile İmparator olarak anılan son kişi
Modern Japonya (İmparatorluk ve Savaş Sonrası) (1867-günümüz)
122 1867-1912 Black and white photo of emperor Meiji of Japan.jpg İmparator Meiji Mutsuhito İlk Japonya İmparatoru.
123 1912-1926 Emperor Taishō.jpg İmparator Taishō Yoshihito Veliaht Prens Hirohito Sesshō (Naip Prens) olarak görev yaptı (1921-1926).
124 1926-1989 Hirohito in dress uniform.jpg İmparator Shōwa Hirohito Sesshō (Naip Prens) olarak görev yaptı (1921-1926). Son Japonya İmparatoru.
125 1989-günümüz Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg İmparator "Kinjō"
(Görevde)
Akihito "Mevcut İmparator" veya Tenno Heika. Onun ölümünden sonra adı İmparator Heisei olması muhtemel.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon (Nihon Ōdai Ichiran), pp. 1-3; Brown, Delmer M. (1979). Gukanshō, p. 249; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 84-88;
  2. ^ Titsingh, pp. 3-4; Brown, pp. 250-251; Varley, pp. 88-89.
  3. ^ a b c d e f g h Brown, p. 248.
  4. ^ a b Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  5. ^ Titsingh, pp. 4-5; Brown, p. 251; Varley, p. 90.
  6. ^ Titsingh, p. 5; Brown, pp. 251-252; Varley, p. 90.
  7. ^ Titsingh, pp. 5-6; Brown, p. 252; Varley, pp. 90-92.
  8. ^ Titsingh, p. 6; Brown, p. 252; Varley, pp. 92-93.
  9. ^ Titsingh, pp. 6-7; Brown, p. 252; Varley, p. 93.
  10. ^ Titsingh, pp. 7-9; Brown, p. 253; Varley, p. 93-95.
  11. ^ Titsingh, p. 9-10; Brown, pp. 253-254; Varley, pp. 95-96.
  12. ^ Titsingh, p. 11-14; Brown, p. 254; Varley, pp. 96-99.
  13. ^ Brown, p. 254; Varley, pp. 99-100; Titsingh, pp. 14-15.
  14. ^ Brown, pp. 254-255; Varley, pp. 100-101; Titsingh, p. 15.
  15. ^ Brown, p. 255; Varley, pp. 101-103; Titsingh, pp. 16-19.
  16. ^ Titsingh, pp. 19-22; Brown, p. 255-56; Varley, pp. 103-10.
  17. ^ Brown, pp. 256-257; Varley, pp. 110-111; Titsingh, pp. 22-24.
  18. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 111; Titsingh, pp. 24-25.
  19. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 112; Titsingh, p. 25.
  20. ^ Brown, pp. 257-258; Varley, p. 112; Titsingh, p. 26.
  21. ^ Brown, p. 258; Varley, p. 113; Titsingh, p. 26.
  22. ^ Brown, p. 258; Varley, pp. 113-115; Titsingh, pp. 27-28.
  23. ^ Brown, p. 258-259; Varley, pp. 115-116; Titsingh, pp. 28-29.
  24. ^ Brown, p. 259; Varley, p. 116; Titsingh, pp. 29-30.
  25. ^ Titsingh, p. 30; Brown, p. 259-260; Varley, p. 117.
  26. ^ Brown, p. 260; Varley, pp. 117-118; Titsingh, p. 31.
  27. ^ Brown, pp. 260-261; Varley, pp. 17-18, 119-120; Titsingh, p. 31-32.
  28. ^ Brown, p. 261; Varley, pp. 120-121; Brown, p. 261; Titsingh, p. 33.
  29. ^ Brown, p. 261; Varley, p. 121; Titsingh, p. 33-34.
  30. ^ Brown, pp. 261-262; Varley, pp. 123-124; Titsingh, p. 34-36.
  31. ^ Varley, pp. 124-125; Brown, pp. 262-263; Titsingh, p. 36-37.
  32. ^ Brown, p. 263; Varley, pp. 125-126; Titsingh, p. 37-38.
  33. ^ Brown, p. 263; Varley, p. 126; Titsingh, p. 38-39.
  34. ^ Brown, pp. 263-264; Varley, pp. 126-129; Titsingh, pp. 39-42.
  35. ^ Brown, pp. 264-265; Varley, pp. 129-130; Titsingh, pp. 42-43.
  36. ^ Brown, pp. 265-266; Varley, pp. 130-132; Titsingh, pp. 43-47.
  37. ^ Brown, pp. 266-267; Varley, pp. 132-133; Titsingh, pp. 47-50.
  38. ^ Brown, p. 267; Varley, pp. 133-134; Titsingh, pp. 50-52.
  39. ^ Brown, p. 268; Varley, p. 135; Titsingh, pp. 52-56.
  40. ^ Brown, pp. 268-269; Varley, pp. 135-136; Titsingh, pp. 56-58.
  41. ^ Brown, pp. 268-269; Varley, pp. 135-136; Titsingh, pp. 58-59.
  42. ^ Brown, pp. 269-270; Varley, pp. 136-137; Titsingh, pp. 59-60.
  43. ^ Brown, pp. 270-271; Varley, pp. 137-140; Titsingh, pp. 60-63.
  44. ^ a b Brown, p. 271; Varley, p. 140; Titsingh, pp. 63-65.
  45. ^ Brown, p. 271-272; Varley, pp. 140-141; Titsingh, pp. 65-67.
  46. ^ Brown, pp. 272-273; Varley, pp. 141-143; Titsingh, pp. 67-73.
  47. ^ Brown, pp. 274-275; Varley, p. 143; Titsingh, pp. 73-75.
  48. ^ Brown, p. 275; Varley, pp. 143-144; Titsingh, pp. 75-78.
  49. ^ Brown, p. 276; Varley, pp. 144-147; Titsingh, pp. 78-81.
  50. ^ Brown, p. 276-277; Varley, pp. 147-148; Titsingh, pp. 81-85.
  51. ^ a b Brown, pp. 277-279; Varley, pp. 148-150; Titsingh, pp. 86-95.
  52. ^ Brown, pp. 279-280; Varley, p. 151; Titsingh, pp. 96-97.
  53. ^ Brown, pp. 280-282; Varley, pp. 151-164; Titsingh, pp. 97-102.
  54. ^ Brown, p. 282-283; Varley, p. 164; Titsingh, pp. 103-106.
  55. ^ Brown, pp. 283-284; Varley, pp. 164-165; Titsingh, pp. 106-112.
  56. ^ Brown, pp. 285-286; Varley, p. 165; Titsingh, pp. 112-115.
  57. ^ Brown, pp. 286-288; Varley, pp. 166-170; Titsingh, pp. 115-121.
  58. ^ Brown, pp. 288-289; Varley, pp. 170-171; Titsingh, pp. 121-124.
  59. ^ Brown, p. 289; Varley, pp. 171-175; Titsingh, pp. 124-125.
  60. ^ Brown, p. 289-290; Varley, pp. 175-179; Titsingh, pp. 125-129.
  61. ^ Brown, pp. 290-293; Varley, pp. 179-181; Titsingh, pp. 129-134.
  62. ^ Brown, pp. 294-295; Varley, pp. 181-183; Titsingh, pp. 134-138.
  63. ^ Brown, pp. 295-298; Varley, pp. 183-190; Titsingh, pp. 139-142.
  64. ^ Brown, p. 298; Varley, pp. 190-191; Titsingh, pp. 142-143.
  65. ^ Brown, pp. 299-300; Varley, pp. 191-192; Titsingh, pp. 144-148.
  66. ^ Brown, pp. 300-302; Varley, p. 192; Titsingh, pp. 148-149.
  67. ^ Brown, pp. 302-307; Varley, pp. 192-195; Titsingh, pp. 150-154.
  68. ^ Brown, p. 307; Varley, p. 195; Titsingh, pp. 154-155.
  69. ^ Brown, pp. 307-310; Varley, pp. 195-196; Titsingh, pp. 156-160.
  70. ^ Brown, pp. 310-311; Varley, p. 197; Titsingh, pp. 160-162.
  71. ^ Brown, pp. 311-314; Varley, pp. 197-198; Titsingh, pp. 162-166.
  72. ^ Brown, pp. 314-315; Varley, pp. 198-199; Titsingh, pp. 166-168.
  73. ^ Brown, pp. 315-317; Varley, pp. 199-202; Titsingh, pp. 169-171.
  74. ^ Brown, pp. 317-320; Varley, p. 202; Titsingh, pp. 172-178.
  75. ^ Brown, pp. 320-322; Varley, pp. 203-204; Titsingh, pp. 178-181.
  76. ^ Brown, pp. 322-324; Varley, pp. 204-205; Titsingh, pp. 181-185.
  77. ^ Brown, pp. 324-326; Varley, p. 205; Titsingh, pp. 186-188.
  78. ^ Brown, p. 326-327; Varley, pp. 205-208; Titsingh, pp. 188-190.
  79. ^ Brown, pp. 327-329; Varley, pp. 208-212; Titsingh, pp. 191-194.
  80. ^ a b Brown, pp. 329-330; Varley, p. 212; Titsingh, pp. 194-195.
  81. ^ Brown, pp. 333-334; Varley, pp. 214-215; Titsingh, pp. 200-207.
  82. ^ Brown, pp. 334-339; Varley, pp. 215-220; Titsingh, pp. 207-221.
  83. ^ Brown, pp. 339-341; Varley, pp 220; Titsingh, pp. 221-230.
  84. ^ Brown, pp. 341-343, Varley, pp. 221-223; Titsingh, pp 230-238.
  85. ^ Brown, pp. 343-344; Varley, pp. 223-226; Titsingh, pp. 236-238.
  86. ^ Brown, pp. 344-349; Varley, pp. 226-227; Titsingh, pp. 238-241.
  87. ^ Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242-245.
  88. ^ Varley, pp. 228-231; Titsingh, pp. 245-247.
  89. ^ Varley, pp. 231-232; Titsingh, pp. 248-253.
  90. ^ Varley, pp. 232-233; Titsingh, pp. 253-261.
  91. ^ Varley, pp. 233-237; Titsingh, pp. 262-269.
  92. ^ Varley, pp. 237-238; Titsingh, pp. 269-274.
  93. ^ Varley, pp. 238-239; Titsingh, pp. 274-275.
  94. ^ Varley, p. 239; Titsingh, pp. 275-278.
  95. ^ Varley, pp. 239-241; Titsingh, pp. 278-281.
  96. ^ a b Varley, pp. 241-269; Titsingh, pp. 281-286, and Titsingh, p. 290-294.
  97. ^ Titsingh, pp. 286-289.
  98. ^ Titsingh, pp. 294-298.
  99. ^ Titsingh, pp. 298-301.
  100. ^ Titsingh, pp. 302-309.
  101. ^ Titsingh, pp. 310-316.
  102. ^ Titsingh, pp. 317-327.
  103. ^ Varley, pp. 269-270 | Titsingh, p. .
  104. ^ Titsingh, p. .
  105. ^ [Titsingh, p. ]-320.
  106. ^ Titsingh, pp. 320-327.
  107. ^ Titsingh, pp. 327-331.
  108. ^ Titsingh, pp. 331-351.
  109. ^ Titsingh, pp. 352-364.
  110. ^ Titsingh, pp. 364-372.
  111. ^ Titsingh, pp. 372-382.
  112. ^ a b Titsingh, pp. 382-402.
  113. ^ a b Titsingh, pp. 402-409.
  114. ^ Titsingh, pp. 410-411.
  115. ^ Titsingh, pp. 411-412.
  116. ^ Titsingh, pp. 412-413.
  117. ^ Titsingh, p. 413.
  118. ^ Titsingh, pp. 414-415.
  119. ^ Titsingh, pp. 415-416.
  120. ^ Titsingh, pp. 416-417.
  121. ^ Titsingh, pp. 417-418.
  122. ^ Titisngh, pp. 418-419.
  123. ^ Titsingh, p. 419.
  124. ^ Titsingh, pp. 419-420.
  125. ^ Titsingh, pp. 420-421.
  126. ^ Titsingh, p. 421.