Vikipedi:Günün seçkin resmi/Aralık 2010

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Vikipedi:Günün seçkin resmi arşivi

2008: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2009: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2010: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2011: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2012: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2013: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2014: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2015: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2016: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2017: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2018: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2019: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2020: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2021: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2022: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2023: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2024: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık


Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan seçkin resimler gösterilmektedir.

Günün seçkin resmini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{GSR}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan resimlerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi tartışma:Günün seçkin resmi sayfasında belirtebilirsiniz. GSR şablonunun kullanılması ve oluşturulması hakkında bilgiyi Vikipedi:Günün seçkin resmi/Yönerge sayfasında bulabilirsiniz.





Orsay Müzesi
Orsay Müzesi
Orsay Müzesi 1900 Paris Dünya Fuarı için bir gar ve otel olarak inşa edilmiş ama uzunluğu modern trenler için yeterli olmadığı için 1986'te bir sanat müzesine dönüştürülmüştür. Müzede 1848 - 1914 yıllar arasındaki döneme ait eserler sergilenmektedir. 1848'den önceki döneme ait eserlerin sergilendiği Louvre Müzesi ve 1914'ten sonraki döneme ait eserlerin sergilendiği Pompidou Merkezi ile birlikte, Orsay Müzesi Paris'in önde gelen müzelerindendir.

Üreten: Sanchezn


Napolyon'un taç giymesi
Napolyon'un taç giymesi
"Le Sacre de Napoléon" (Napolyon'un kutsanması). 2 Aralık 1804'te Notre Dame Katedrali'nde düzenlenen törende Napolyon Bonapart, Papa'ya kendini kutsattırdıktan sonra imparatorluk tacını kendi başına yerleştirmiş, sonra da eşi Joséphine de Beauharnais'ye İmparatoriçe tacını giydirmiştir. Jacques-Louis David'in eseri olan tablo, Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.

Üreten: Jacques-Louis David (1808)


Su-27
Su-27
Sovyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı Su-27 Flanker, bir hava şovuna katıldıktan sonra ABD'nin Montana Hava Ulusal Muhafızı'na bağlı F-16C Fighting Falcon tarafından refakat edilerek Kanada sınırına doğru uçarken (Washington eyaletinin Paine Field Havaalanı üzerinde, 1 Ağustos 1990).

Üreten: Fernando Serna


Türk zambağı (Lilium martagon)
Türk zambağı (Lilium martagon)
Üstünde koyu benekler bulunan pembe-mor renkli ve kokulu çiçeklere sahip bir zambak türü olan Türk zambağı (Lilium martagon). Orta Avrupa'dan Kuzey Asya'ya dek uzanan bölgede yetişen bu bitki, İstanbul zambağı olarak da anılır.


Claude Monet
Claude Monet
İzlenimcilik akımının öncülerinden olan Fransız ressam Claude Monet'nin, fotoğrafçı yurttaşı Nadar tarafından 1899'da, 59 yaşında çekilmiş fotoğrafı.

Üreten: Nadar


Petra
Petra
Ürdün'de Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki vadide yer alan ve tarihî Nebatilerin başkenti Petra'daki El Deir (Manastır) kalıntısı. Petra, 1985'te UNESCO Dünya Mirası listesi listesine eklendi.

Üreten: Berthold Werner


Aichi D3A
Aichi D3A
Pasifik Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nde kullanılmış olan Aichi D3A 99 tip pike bombardıman uçağı, ABD Hava Kuvvetleri'nin Stratejik Hava Komutanlığı, Taktik Hava Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Cemiyeti'nin yıldönümünü kutlamak için Hava Kuvvetleri Cemiyeti'nce düzenlenen Gathering of Eagles '86 adlı uluslararası havacılık etkinliklerinde yeniden canlandırıldı. (27 Nisan 1986).

Üreten: Staff Sgt. Simons


Bali dansı, 8 Aralik 2010 tarihi Hari Raya Galungan'a denk gelmektedir.
Bali dansı, 8 Aralik 2010 tarihi Hari Raya Galungan'a denk gelmektedir.
Bali Hinduizmi'nin ayrılmaz bir parçası olan Bali dansına özgü kıyafeti giyen iki genç kız. Resim 1929 yılında Endonezya'nın Hollanda Doğu Hint Adaları adıyla Hollanda sömürgesiyken çekilmiştir (Repronegatif, Tropenmuseum, Amsterdam).

Üreten: Bilinmemektedir


Kudüs'ün düşmesi
Kudüs'ün düşmesi
Kudüs Muharebesi sırasında İtilaf kuvvetlerine teslim olan üzere Osmanlı Kudüs Belediye Başkanı Hüseyin Efendi (Hussein Salim al-Husseini), Kraliyet Kara Kuvvetleri 60. London Tümeni'nin London Alayı 19. Tabur 2. Bölüğe bağlı çavuş Sedwick ve Hurcomb ile görüştü, 9 Aralık 1917 sabah saat 8:00).

Üreten: American Colony (Jerusalem)


Çiftleşen yusufçuklar
Çiftleşen yusufçuklar
Çizgili sarı avcı (Austrogomphus guerini) yusufçuklar çiftleşirken. Fotoğrafta üstteki erkek dişinin kafasını tutmakta, dişi de spermleri almak için karnını öne uzatmaktadır.

Üreten: Fir0002.


Kingston yangını
Kingston yangını
1882 sonuna doğru, Jamaika'nın idarî merkezi Kingston'un aşağı kısımlarında birkaç büyük yangın oldu. 20 Ocak 1883 tarihli Illustrated London News'da basılmış bu gravürde meydana gelen hasar görülmektedir. Üst sıra: Solda, Royal Mail Steam-Ship Company'nin iskelesinden görüntü; ortada, Barry sokağından güneye doğru bakarken, Peter yolu; sağda, Harbour sokağı; İkinci sıra: solda, Orange sokağı'ndaki Alman sinagoğu (çatısı yoktur); sağda, King sokağından Harbour sokağı görüntüsü. Üçüncü sıra: solda , McDonald's İskelesinin kalıntıları, King sokağı; ortada, Portekiz sinagoğu, Princess sokağından görüntüsü; sağda, King sokağından Water yolu görüntüsü (Noel kartı ve oyuncak reklamı görülebilir). Alt sıra: solda, Princess sokağı, Port Royal sokağından kuzey doğru görüntüsü; sağda, Peter yolu, Town sokağından görüntüsü.

Üreten: T. Sulman, illustrated London News


Siemens, Buhar türbini
Siemens, Buhar türbini
Siemens firması tarafından üretilen bir modern buhar türbininin rotoru. Buhar türbini buhar (ısı) enerjisini kinetik (mekanik) enerjiye dönüştürür. Buharın yolu en küçük paladan başlar, gittikçe daha büyük pala alemanları içinden geçerek genişler. Ağırlıklarına oranla güç üretimleri iki zamanlı motor diğer teknolojilerden daha yüksek ve verimlidir. Buhar türbinleri enerji santrallerinde basınçlı buhardan elektrik elde etmek için, gemilerde de pervane döndürmek için kullanılır.

Üreten: Markus Schweiss


Eugene Cernan
Eugene Cernan
"Aydaki son insan" olarak bilinen Eugene Cernan, Apollo programının 10. insanlı uzay uçuşunda ve 6. Ay'a iniş programı olan Apollo 17'de görev almıştır. ABD bayrağı ve Ay taşıtı'nın şemsiye şekilli yüksek kazançlı anteni önünde poz veren Cernan'ın kaskında bu fotoğrafı çeken ay taşıtı pilotu Harrison Schmitt'in yansıması görülmektedir. (13 Aralık 1972).

Üreten: Harrison H. Schmitt (NASA)


Napolyon'un Rusya Seferi
Napolyon'un Rusya Seferi
Charles Minard'ın Carte Figurative adlı akış haritası (1869) , Napolyon'un 1812 Rusya seferindeki asker kayıplarını, onların hareketlerini ve sıcaklığının ayrıntılarını göstermektedir. Napolyon Rusya'ya yaklaşık yarım milyon askerle girmiş, ve onbin askerle geri dönmüştü. Bu sefer Napolyonun kariyerinde bir dönüm noktası oluşturmuş ve Avrupa tarihinde çok etkili olmuştur. Kağıt üzerinde 6 değişkeni (enlem, boylam, tarih, yön, asker sayısı, sıcaklık) birlikte göstermesi nedeniyle bu harita istatistik çizim dalında bir klasik eser sayılır. Napolyon'un Rusya'yı işgal etmesinin beyhudeliği ve ordusunun tamamen telef oluşunu bir tablo veya yazılı eserin daha iyi ifade edemeyeceği öne sürülmüştür.


İnci Küpeli Kız
İnci Küpeli Kız
İnci Küpeli Kız: Johannes Vermeer'in başyapıtlarından biri olarak kabul edilen ve "Kuzeyin Mona Lisa'sı" ya da "Hollandalı Mona Lisa" olarak da bilinen bu tablo Lahey'de bulunan Mauritshuis'te sergilenmektedir.

Üreten: Johannes Vermeer


Şiilik, tılsım
Şiilik, tılsım
İran'lı Şia tarafından tılsım olarak kullanılan Kaçar dönemi hat sanatı eseri; oturanlar: ortada, Ali bin Ebu Talib, onun sağında ve solunda oğulları Hasan ve Hüseyin. Sağ ve sol panellerde (iki kere çizilmiş) ayakta kalan kişi ise, Hüseyin bin Ali'nin kardeşi, Kerbela Hadisesi'nde ölen Abbas bin Ali'dir (İran, 19. yüzyıl).

Üreten: Bilinmemektedir


Titanlar ve Devler
Titanlar ve Devler
Gustave Doré'nin, Dante'nin İlahî Komedya eserinin "Inferno" bölümünün 31. şarkısı, Titanlar ve Devler için çizimi (1857). "Bu kendini beğenmiş, Yüce Jüpiter'e karşı kendi gücünü kullanmaya özendi, dedi rehberim, sonucu görüyorsun". Titanlar ve Devler, İlahî Komedya'da cehennemin dokuzuncu çemberi olan Cocytus'un girişinde bağlanmıştır. (çizim, 1890'de ABD'de basılan Dante's Inferno kitabında kullanılmıştır).

Üreten: Gustave Doré


Kongō sınıfı refakat gemisi
Kongō sınıfı refakat gemisi
Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne bağlı Kongō sınıfı refakat gemilerinin birincisi olan Kongō (DDG-173) muhripi, Pearl Harbor deniz üssünün iskelesine giderken. Sahilde USS Arizona anıtı görülmektedir (Oahu, Hawaii, 15 Ekim 2007). Kongō, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri tespit etme, izleme ve vurma yeteneği olan ilk Japon gemisidir.

Üreten: James E. Foehl (USN)


Bayer AG
Bayer AG
Bayer AG'nin Leverkusen (Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya)'deki ana fabrikaları. Aspirini icat etmiş kimya ve ilaç şirketinin genel merkezi de bu şehirdedir. 1863'te kurulan firma, dünya piyasasında DuPont ile mücadele etmek amacıyla 1925'te I.G. Farben'in bir parçası oldu. II. Dünya Savaşı'ndan sonra müttefikler I.G. Farben'i Nazi savaş suçlarındaki rolü nedeniyle bölünmeye zorlayınca, Bayer tekrar bağımsız bir şirket oldu.

Üreten: S1


Leningradski Metalliçeski Zavod (20 Aralık 1857)
Leningradski Metalliçeski Zavod (20 Aralık 1857)
Bolşevik liderleri Sergey Kirov ve Grigori Ordjonikidze, Leningradski Metalliçeski Zavod firmasını ziyaret ederken. Sol ve arkalarında fabrika işçileri, sağında Kuzey Kutbu kâşifi İvan Papanin görülmektedir (Leningrad, 1927).

Üreten: Bilinmemektedir.


Claude Monet
Claude Monet
Navarre kraliçesi Marguerite de Navarre, kendisinin kaleme aldığı Heptaméron un İngilizce 1864 basıkısından bir gravür eseri.

Üreten: John James Hinchliff, restorasyan Commons:User:Adam Cuerden


Titanyum kristali
Titanyum kristali
İyodür işlemi ile üretilmiş, %99,995 saflıkta bir titanyum krital çubuk, yaklaşık 14 cm uzunlukta ve 283 g ağırlıkta. Titanyum, en yüksek Mukavemet:ağırlık oranına sahip metaldir ve korozyona dayanıklıdır. Başka metallerle alaşımları çeşitli endüstriyel amaçlar için kullanılır.

Üreten: Alchemist-hp


Kireç taşı duvarı - Pamukkale
Kireç taşı duvarı - Pamukkale
UNESCO Dünya Mirası Alanlarından biri olan Pamukkale'de (Denizli, Türkiye) bulunan travertenler. Kalkerden oluşan travertenler, yeraltı kaynak sularının içerdiği kalsiyum karbonattın çökelmesinden oluşmuştur. Pamukkale'nin tepesinde, antik Yunan kenti Hierapolis'in kalıntıları bulunmaktadır. Hieropolis, M.Ö. 2 yüzyıldan beri kaplıca olarak kullanılmıştır.

Üreten: Mila Zinkova


Galeries Lafayette
Galeries Lafayette
Noel ağacı ve diğer Noel dekorasyonuyla süslenmiş Galeries Lafayette alışveriş merkezinin kubbe ve balkonları. (2 Aralık 2009).

Üreten: Benh


Poilu
Poilu
Journée du Poilu. 25 et 26 décembre 1915 ("Poilu'nun yolculuğu, 25 - 26 Aralık 1915"). İzinde olan bir poilu 'nün Noel'de cepheden geri gelişini konu alan I. Dünya Savaşı Fransız posteri (Adolphe Willette, 1915). Altyazıda Enfin seuls (Niyahet yalnız) yazılmaktadır.

Üreten: Adolphe Willette


Salzburg
Salzburg
Avusturya'da Salzach Nehri'nin kenarında yer alan ve Salzburg Eyaleti'nin idarî merkezi olan Salzburg şehrinin panoramik görünümü. Şehir, Mozart'ın doğum yeri ve Neşeli Günler filminin hikayesinin geçtiği yer olarak da bilinir. Şehrin merkez bölgesi, 1996'da "Salzburg şehrinin tarihî merkezi" adıyla UNESCO Dünya Mirası listesi listesine eklendi.

Üreten: Diliff


Mahşerin Dört Atlısı
Mahşerin Dört Atlısı
Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil'in Vahiy adlı son kısmında geçen Mahşerin Dört Atlısı hikayesinin, 1530-1532 yılları dolaylarında hazırlanmış, minyatürlerle süslenmiş bir İncil nüshasındaki betimlemesi.

Üreten: Matthias Gerung


Castle Kaynacı
Castle Kaynacı
ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan Yellowstone Millî Parkı'ndaki Castle Kaynacının püskürme anı.

Arad Mojtahedi


Giralda
Giralda
İspanya'nın Sevilla şehrinde bulunan Sevilla Katedrali'nin çan kulesi olan Giralda. Giralda'nın üçte ikisi Muvahhidler dönemine ait eski minare olup üçte biri (üst kısımı) ise İspanya Rönesans mimarisine aittir.

Üreten: Diliff


satranç tahtasındaki bir açık at turu
satranç tahtasındaki bir açık at turu
Satranç tahtasındaki bir açık at turu. At turu, bir atın satranç kurallarına uygun olarak her kareye sadece bir kez gitmesini konu alan bir matematiksel problemdir. Animasyonda görülen ise, atın tura başladığı ve bitirdiği nokta aynı olmadığı için açık bir at turudur.

Üreten: Ilmari Karonen


London Eye
London Eye
Londra'da bulunan London Eye.

Üreten:



Vikipedi:Günün seçkin resmi arşivi
2008: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2009: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2010: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2011: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2012: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2013: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2014: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2015: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2016: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2017: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2018: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2019: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2020: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2021: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2022: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2023: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
2024: Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım - Aralık



Bugün 19 Mart 2024, Salı ; saat 04.36 UTC