Suriye devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Suriye devlet başkanları listesi, Suriye'de 1922 yılından beri görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

Devlet Başkanları (1922-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye Devleti, Fransız Mandası'nın parçası (1922-1930)
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
1 Subhi barkat.jpg Suphi Bereket
(1883–1939)
28 Haziran 1922 21 Aralık 1925 Bağımsız
Blanco portrait.svg François Pierre-Alype
(1853–1932)
9 Şubat 1926 28 Nisan 1926 Bağımsız
2 Blanco portrait.svg Ahmed Nami
(1840–1928)
28 Nisan 1926 15 Şubat 1928 Bağımsız
Taj aldin.jpg Tacüddin el Hasani
(1885–1943)
15 Şubat 1928 14 Mayıs 1930 Bağımsız
Suriye Cumhuriyeti, Fransız Mandası'nın parçası (1930-1945)
Taj aldin.jpg Tacüddin el Hasani
(1885–1943)
14 Mayıs 1930 19 Kasım 1931 Bağımsız
Blanco portrait.svg Léon Solomiac
(1873–1960)
19 Kasım 1931 11 Haziran 1932 Bağımsız
3 Muhammad Ali al-Abid.jpg Muhammed Ali el Abid
(1867–1939)
11 Haziran 1932 21 Aralık 1936 Bağımsız
4 Hashim Al Atassi.jpg Haşim el Atasi
(1875–1960)
21 Aralık 1936 7 Temmuz 1939 Ulusal Blok
5 Bahij al-Khatib.jpg Behiç el Hatib
(1895–1981)
10 Temmuz 1939 4 Nisan 1941 Bağımsız
Khalid al-Azm.jpg Halid el Azim
(1903–1965)
4 Nisan 1941 16 Eylül 1941 Bağımsız
6 Taj aldin.jpg Tacüddin el Hasani
(1885–1943)
16 Eylül 1941 17 Ocak 1943 Bağımsız
Jamil al-Ulshi.jpg Cemil el Ulşi
(1883–1951)
17 Ocak 1943 25 Mart 1943 Bağımsız
7 Ata al-Ayyubi.jpg Ata el Eyyübi
(1877–1951)
25 Mart 1943 17 Ağustos 1943 Bağımsız
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Şükrü el Kuvvetli
(1891–1967)
17 Ağustos 1943 24 Ekim 1945 Ulusal Blok
Suriye Cumhuriyeti (1945-1958)
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Şükrü el Kuvvetli
(1891–1967)
24 Ekim 1945 29 Mart 1949 Ulusal Blok /
Ulusal Parti
9 Husni al-Zaiim.jpg Hüsnü el Zaim
(1897–1949)
30 Mart 1949 14 Ağustos 1949 Suriye Sosyal Milliyetçi Parti
10 Sami al-Hinnawi.jpg Sami el Hinnavi
(1898–1950)
14 Ağustos 1949 15 Ağustos 1949 Askeri
4 Hashim Al Atassi.jpg Haşim el Atasi
(1875–1960)
15 Ağustos 1949 2 Aralık 1951 Ulusal Parti
Adib al-Shishakli.jpg Edip Çiçekli
(1909–1964)
2 Aralık 1951 3 Aralık 1951 Suriye Sosyal Milliyetçi Parti
11 Fawzi Selu.jpg Fevzi Selu
(1905–1972)
3 Aralık 1951 11 Temmuz 1953 Askeri
12 Adib al-Shishakli.jpg Edip Çiçekli
(1909–1964)
11 Temmuz 1953 25 Şubat 1954 Arap Kurtuluş Hareketi
Maamoun Kuzbari.jpg Memun el Kuzbari
(1914–1998)
25 Şubat 1954 28 Şubat 1954 Bağımsız
4 Hashim Al Atassi.jpg Haşim el Atasi
(1875–1960)
28 Şubat 1954 6 Eylül 1955 Ulusal Parti
8 Portrait of Shukri al-Quwatli in 1943.jpeg Şükrü el Kuvvetli
(1891–1967)
6 Eylül 1955 22 Şubat 1958 Ulusal Parti
Birleşik Arap Cumhuriyeti (1958-1961)
13 Nasser portrait2.jpg Cemal Abdül Nasır
(1918–1970)
22 Şubat 1958 29 Eylül 1961 Ulusal Birlik
Suriye Arap Cumhuriyeti (1961-günümüz)
Maamoun Kuzbari.jpg Memun el Kuzbari
(1914–1998)
29 Eylül 1961 20 Kasım 1961 Bağımsız
Blanco portrait.svg İzzet el Nus
(1900–1972)
20 Kasım 1961 14 Aralık 1961 Askeri
14 Nazim al=Kudsi.jpg Nazım el Kudsi
(1906–1998)
14 Aralık 1961 8 Mart 1963 Halk Partisi
15 Luai al-Atassi.jpg Lu'ay el Atasi
(1926–2003)
9 Mart 1963 27 Temmuz 1963 Bağımsız
16 Amin al-Hafez 1965.jpg Emin el Hafız
(1921–2009)
27 Temmuz 1963 23 Şubat 1966 Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
17 Nureddin Atassi.jpg Nureddin el Atasi
(1929–1992)
25 Şubat 1966 18 Kasım 1970 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
Ahmad al-Khatib, the interim head of state who ruled Syria for four months from November 1970 to March 1971.png Ahmed el Hatib
(1933–1982)
18 Kasım 1970 22 Şubat 1971 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
18 Hafez al-Assad.jpg Hafız Esad
(1930–2000)
22 Şubat 1971 10 Haziran 2000 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
Foreign Minister Abdul Halim Khaddam with Lebanese Prime Minister Takiddine al-Sulh in 1975(2).png Abdülhalim Haddam
(1932–)
10 Haziran 2000 17 Temmuz 2000 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
19 Bashar al-Assad (cropped).jpg Beşar Esad
(1965–)
17 Temmuz 2000 Görevde Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]