Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler kararları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler kararları esas olarak Arap-İsrail çatışması, Suriye'nin Lübnan'ı işgali ve Suriye İç Savaşı ile ilgilendi.

Güvenlik Konseyi Kararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Karar Tarih Oy Konu
887 29 Kasım 1993 Oybirliği Birleşmiş Milletler Geri Çekilme Gözlemci Kuvvet Bölgesi
962 29 Kasım 1994 Oybirliği Birleşmiş Milletler Geri Çekilme Gözlemci Kuvvet Bölgesi
1595 7 Nisan 2005 Oybirliği Suriye'nin Lübnan'ı işgali
1636 31 Ekim 2005 Oybirliği Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri'ye suikast
2042 14 Nisan 2012 Oybirliği Suriye İç Savaşı gözlemci gücü kararı
2043 21 Nisan 2012 Oybirliği Suriye'de Birleşmiş Milletler Denetleme Misyonunun kurulması
2059 20 Temmuz 2012 Oybirliği Suriye Denetleme Misyonunun görev süresininin 30 gün boyunca uzatılması.
2118 27 Eylül 2013[1] Oybirliği Suriye İç Savaşı, Suriye Kimyasal Silahlarının Ortadan Kaldırılması Çerçevesi.
2139 22 Şubat 2014[2] Oybirliği Suriye iç savaşı, insani yardıma erişim.
2165 19 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 14 Temmuz 2014 Oybirliği Suriye iç savaşı, Suriye'deki insani durum ve izleme mekanizmasının kurulması
2209 6 Mart 2015 14-0-1 (çekimser; Venezuela) Suriye İç Savaşı, Suriye'deki kimyasal silahlar
2254 18 Aralık 2015 Oybirliği Suriye İç Savaşı, ateşkes
2268 26 Şubat 2016 Oybirliği Düşmanlıkların durdurulması ve Suriye'deki insani yardım çalışanlarına erişim için hibe verilmesi çağrısı
2314 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 31 Ekim 2016 Oybirliği OPCW-BM Ortak Soruşturma Mekanizmasının Suriye'de kimyasal silah kullanımı faillerini tespit etme yetkisinin genişletilmesi.
2319 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 17 Kasım 2016 Oybirliği OPCW-BM Ortak Soruşturma Mekanizmasının görev süresini bir yıl daha uzatılması.
2328 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Aralık 2016 Oybirliği Halep'ten sivil tahliyelerin izlenmesi için derhal, engelsiz erişim talebi
2332 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Aralık 2016 Oybirliği Suriye'de sınır ötesi yardım teslimi yetkisinin 10 Ocak 2018'e kadar uzatılması
2336 12 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 31 Aralık 2016 Oybirliği Tüm tarafların, insani yardım kuruluşlarının Suriye genelinde hızlı, güvenli ve engelsiz erişime izin vermeye çağrılması
2401 24 Şubat 2018 Oybirliği 24 Şubat 2018 tarihinden itibaren Suriye'de ülke çapında 30 gün süreyle ateşkes çağrısında bulunulması.
2449 22 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Aralık 2018 Oybirliği Suriye'ye sınır ötesi ve çapraz hat insani erişim yetkisinin yenilenmesi.
2533 31 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 11 Temmuz 2020 Oybirliği Suriye'deki insani durum

Genel Kurul Kararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Karar Tarih Önerneler Oy Evet Çekimser Hayır Oylamaya Katılmadı
A/RES/72/191 "Suriye Arap Cumhuriyeti'nde İnsan Haklarının Durumu" 19 Aralık 2017  Japonya,  Katar,  Suudi Arabistan,  Ukrayna,  ABD[3] 109-58-17

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UN resolution adopted". 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Unanimously approved, Security Council resolution demands aid access in Syria". 22 Şubat 2014. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "2017 UNGA Resolutions Condemning Countries". 15 Kasım 2017. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.