Hesap Makinesi (Windows)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Windows Hesap makinesi
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma20 Kasım 1985
Geliştirme durumuAktif
Programlama diliC++
İşletim sistemiMicrosoft Windows
Windows 10 Mobile
Windows Phone
Xbox One sistem yazılımı
ErişilebilirlikÇokdilli
TürHesap makinesi yazılımı
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesiaka.ms/calculator Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Windows Hesap makinesi Microsoft tarafından yapılan kişisel bir hesap makinesi yazılımıdır.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Basit bir aritmetik hesap makinesi ilk olarak 1985 yılında Windows 1.0'a dahil edildi.[1] Windows 3.0'da bilimsel bir mod eklendi. Bu moda Üslü sayı ve kökler, Karekökleri, n.kök logaritma, faktöriyel tabanlı fonksiyonlar, trigonometri (radyan, derece ve grad açılarını destekler), taban dönüşümleri (2, 8, 10, 16), mantık işlemleri, tek değişkenli istatistikler ve doğrusal regresyon gibi istatistiksel fonksiyonlar dahil idi.

Windows 98 ve sonraki sürümleri, standart IEEE kayan nokta kitaplığını değiştirerek rastgele hassasiyetli bir aritmetik kitaplık kullanır. Temel işlemleri (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) ve ileri işlemler için 32 basamaklı hassasiyet (karekök, transandantif işlevler) için bignum hassasiyeti sunar. Windows Hesap Makinesi'nde gösterilebilecek en büyük değer şu anda <1010.000 ve en küçük olanı 10-9.999'dur.

Windows 2000'de, basamak gruplandırması eklenir. Derece ve taban ayarları, Ondalık işareti menü çubuğuna eklenir.

Windows sürümlerinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Hesap makinesi Windows 7-de

Windows 7'de, ayrı programcı, istatistik, birim dönüştürme, tarih hesaplama ve çalışma sayfası modları eklendi. Araç ipuçları kaldırıldı. Ayrıca, Calculator'un arayüzü tanıtımından bu yana ilk defa yeniden düzenlendi.[2] Temel dönüştürme işlevleri programlayıcı moduna taşındı ve istatistik işlevleri istatistik moduna taşındı. Modlar arasında geçiş yapmak, geçerli numarayı korur ve 0 olarak temizler.

Programlayıcı modunda haricindeki her modda, hesaplamaların geçmişini görebilirsiniz. Uygulama, çoklu dokunmaya uyum sağlamak için yeniden tasarlandı. Standart mod, basit bir çek defteri hesap makinesi gibi davranır; örneğin 6 * 4 + 12 / 4-4 * 5 işlemi 25 cevapını verir. Bilimsel modda, hesaplamalar yapılırken işlem sırası izlenir (toplama ve çıkarmadan önce çarpma ve bölme yapılır), yani 6 * 4 + 12 / 4-4 * 5 = 7 anlamına gelir. Programlayıcı modunda, ondalık sayı girmek, veri türüne bağlı olarak daha düşük ve üst sınırlara sahiptir ve daima bir tam sayı olmalıdır.[3] Ondalık moddaki sayının veri türü onaltılık, sekizlik veya ikili modda sayıdan dönüştürüldüğünde n bitlik tam sayıdır.

Ana Hesap Makinesi'nin sağında, tarih hesaplama, birim dönüşüm ve çalışma kâğıtları içeren bir panel eklenebilir. Çalışma sayfaları, bir alanın değerlerine dayanarak seçilen bir alanın sonucunu hesaplamasına izin verir. Önceden tanımlanmış şablonlar, bir otomobilin yakıt ekonomisi (mpg ve L / 100 km), araç kiralama ve ipotek hesaplamayı içerir. Windows 7'nin beta öncesi sürümlerinde, Hesap Makinesi ayrıca Ücret şablonu sağladı.

Windows 8.1'e geleneksel Hesap Makinesi hâlâ dahil olsa da, normal ekran, bilimsel ve dönüştürme modlarının yanı sıra tam ekran bir arayüze sahip bir Metro tarzlı Hesap Makinesi de mevcuttur.[4]

Windows 10'daki Hesap Makinesi evrensel bir Windows uygulamasıdır.[5] Ses, uzunluk, ağırlık, sıcaklık, enerji, alan, hız, zaman, güç, veri, basınç ve açıyla kullanıcıların temizleyebileceği geçmiş listesi için birim dönüşümleri gibi Windows 7 özelliklerini geri yükler. Geleneksel Hesap Makinesi hala Windows 10 LTSB'ye dahildir ve win32calc.exe olarak yeniden adlandırılmıştır. Orijinal calc.exe dosyası halen eski amaçlar için mevcut olsa da, şimdi sadece win32calc.exe'yi başlatan bir saplama olmuştur.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Varsayılan olarak, Hesap Makinesi dört işlevli bir hesap makinesine benzeyen standart modda çalışır. Bilimsel modda, logaritma, sayısal sistem dönüşümleri, bazı mantıksal bağlayıcı, operatör önceliği, radyan, derece ve gradyanların yanı sıra basit tek değişkenli istatistiksel fonksiyonlar da dahil olmak üzere daha gelişmiş fonksiyonlar mevcuttur.[6] Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar, karmaşık sayılar, ara sonuçlar için depolama değişkenleri (cep hesap makinelerinin klasik akümülatör hafızası dışında), otomatik kutupsal koordinat sistemi-kartezyen koordinat sistemi dönüşümünü veya iki değişkenli istatistiklerin desteklenmesini sağlamaz. Hesap makinesi klavye kısayollarını destekler; Tüm Hesap makinesi özelliklerinin ilişkili bir klavye kısayolu vardır. On altılı sayı sistemi modundaki hesap makinesi, 16 onaltılık rakamdan büyük onaltılık bir sayı kabul edemez veya görüntüleyemez. Bu nedenle işleyebileceği en büyük sayı 0xFFFFFFFFFFFFFFFF (ondalık sayı 18.446.744.073,709.551.615) 'dir. Bu sınırı aşan herhangi bir hesaplama, bu hesaplamaların diğer modlarda başarılı olmasına rağmen, sıfır sonucunu görüntüler. Özellikle bilimsel gösterim bu modda mevcut değildir.

Hesap makinesi Plus[değiştir | kaynağı değiştir]

Calculator Plus, Windows XP ve Windows Server 2003 kullanıcıları için Hesap Makinesi'nin Windows XP sürümü üzerinde bir 'Dönüşüm' modu ekleyen ayrı bir uygulamadır.[7] 'Dönüştürme' modu birim dönüşümünü ve para birimi dönüştürmeyi destekler. Döviz kurları, Avrupa Merkez Bankası'ndaki döviz kurlarını indiren dahili güncelleme özelliğini kullanarak güncellenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]