MSN TV

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MSN TV
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma18 Eylül 1996
Geliştirme durumu30 Eylül 2013'te kapatılmışdır.
TürTelevizyon hizmeti
Resmî sitesimsntv.com

MSN TV (önceki WebTV), Microsoft'un iletişim programı olan Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Hem televizyonda görüntü için (bilgisayar monitörü yerine) kullanılan ince bir istemcinin adıydı ve onu destekleyen çevrimiçi hizmet idi. Ürün ve hizmet, Microsoft Corporation tarafından satın alınmış ve MSN'e (Microsoft Network) WebTV Networks, Inc. tarafından geliştirilmiştir. 1990'ların ortalarında geliştirilen çoğu ince istemci, şirket intranetleri için disksiz iş istasyonları olarak konumlandırılmışken WebTV, web erişimi için bir tüketici cihazı olarak konumlandırıldı.

Kısaca anlatmak gerekirse, MSN Tv bölümüne girilerek öncelikle bir video seçiliyor ve karşı penceredeki kişiyle izlenmeye başlıyor. Kumanda uygulamayı başlatanın elinde oluyor fakat daha sonra bu hakkını diğer kişiye devretme olanağı da bulunuyor. WebTV ürünü, televizyona öncelikle web tarama ve e-posta göndermek üzere bir televizyonun bağlanmasına izin veren bir bağdaştırıcıydı. Kurulum, bir web tarayıcısı, kablolu veya kablosuz iletişim (ör. Bluetooth veya IRDA) klavye ve bir modem, ADSL, kablolu İnternet erişimi veya elektrik hattı iletişimini kullanarak bir bağlantı içeriyordu.

MSN TV 30 Eylül 2013 tarihinde kapanmıştır.[1]

Kavram[değiştir | kaynağı değiştir]

WebTV donanımı

Kurucu ortaklardan Steve Perlman, cihaz fikriyle alakalı evdeki bilgisayarının bir grafik ekranına ihtiyacı olduğuna karar verdikten sonra, ilk önce bir bilgisayar ve televizyonu lise öğrencisi olarak birleştirdi.[2] Apple ve Atari gibi şirketler için yazılım geliştirmeye gitti. Apple kuruluşu olan General Magic'te çalışırken, TV'leri ve bilgisayarları bir araya getirme fikri yeniden ortaya çıktı.

Bir Silikon Vadisi yeni kuruluşu WebTV Networks Temmuz 1995'te kuruldu. Perlman, kurucularından Bruce Leak ve Phil Goldman'ı temel konsepte kısa bir süre sonra getirdi.[3] Şirket, Amerikan Mirası Müzesi tarafından depolanmak üzere kullanılan Palo Alto, California'daki Apple Caddesi'ndeki eski bir BMW otomobil bayii binasının yarısından fazlasına sahipti. WebTV, çok düşük kira bedeli elde edebildi, ancak teknoloji geliştirme için en uygun fiyatta değildi. Şirket birçok mühendis ve birkaç iş geliştirme çalışanı ile Ekim 1995'te toplam 30 çalışanıyla çalışmıştır. Artemis'in ilk iki çalışanı Apple Inc idi: Andy Rubin, Android cep telefonu OS'nin yaratıcısı ve Joe Britt. Her iki adam da daha sonra Danger, Inc'in kurucularından ikisi olacaktı (başlangıçta Danger Research).

WebTV, Eylül 1995'te, patentli set üstü kutuyu, patentli donanım ve bellenimi kullanarak geliştirdiği Marvin Davis'ten 1.500.000 ABD doları tutarındaki ilk finansman turunu kapattı. Şirket ayrıca, Set üstü kutusunun bağlandığı çevrimiçi hizmeti geliştirmek için finansmanı kullandı. WebTV, Sony'nin ve Philips'in cihaz için bir referans tasarımı lisanslamasıyla sınırlı başlangıç fonlarından yararlandı. Sonunda diğer şirketler lisans sahipleri olacaktı ve WebTV aylık servis ücretlerinden kazanç sağlayacaktı. Şirket 22 ay sonra Microsoft'a 425 milyon dolar karşılığında satıldı ve kurucuların her biri 64 milyon dolar kazandı.[4]

1996 baharında WebTV Networks, yaklaşık 70 kişiyi istihdam etmiştir; birçoğu yakındaki Stanford Üniversitesi'nde ya da Apple Computer ya da General Magic'in eski çalışanlarını bitirirler. WebTV, WebTV set üstü kutuyu üretmek ve dağıtmak için Sony ile pazarlık yapmaya başlamıştı, ancak müzakereler WebTV'nin beklediğinden çok daha uzun sürmüştü ve WebTV ilk fonlamasını kaybetmişti.[5] Steve Perlman varlıklarını tasfiye edip, kredi kartlarını kesti ve ilave risk sermayesi ararken köprü finansmanı sağlamak için evini ipotek etti.

Sony'nin ilk yıl için münhasır dağıtım haklarında ısrar etmesi nedeniyle WebTV'nin başka bir dağıtım ortağı bulunmadı. WebTV, Brentwood Associates'ten risk sermayesinin finansmanını kapatmadan hemen önce, WebTV'ye ona gönderilmeyeceğine karar veren sertifika gönderdi. WebTV için kritik bir bağ noktasıydı, çünkü Brentwood finansmanı Sony ile gelecekteki bir ilişkinin beklentisine bağlıydı.[6] Eğer Brentwood, Sony'nin geri çekildiğini söyledikten sonra finansmana devam etmemeye karar verdiyse, WebTV iflas etmiş olacaktı. Ve Perlman her şeyi kaybederdi. Ancak Brentwood, Sony'nin katılımını kaybetmesine rağmen finansmana devam etme kararı aldı ve Paul Allen'ın Vulcan Ventures'inten daha fazla finansman yakında uygulandı.

WebTV, daha sonra, Sony'nin fikrini değiştirmesine neden olan rekabet baskısı sağlayan, WebTV ile olan ilişkisini sürdürmek ve aynı zamanda WebTV'yi dağıtmak için, Philips'le münhasır olmayan bir WebTV set üstü kutu dağıtımı anlaşmasını kapatmaya başladı.

WebTV, 10 Temmuz 1996'da ilan edildi ve yalnızca World Wide Web'in ilk televizyon tabanlı kullanımı değil aynı zamanda bir kişisel bilgisayar olmadan World Wide Web'e erişen ilk tüketici elektroniği cihazı olarak geniş bir basın açıklığı dalgası yarattı. Ürünün duyurusundan sonra şirket, Microsoft Corporation, Citicorp, Seagate Technology, Inc., Soros Capital, L.P., St. Paul Venture Capital ve Times Mirror Company'den yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere ek girişim finansmanı yaptı.[7]

Lansmanı başlatmak[değiştir | kaynağı değiştir]

WebTV logosu

WebTV, Sony ve Philips mağazalarındaki WebTV set üstü kutuları ve WebTV'nin çevrimiçi servisinde, hala eski BMW merkezli küçük ofislerindeki sunuculardan oluşan ilk tur finansmanından bir yıl sonra, 18 Eylül 1996'da başlatıldı.

WebTV set üstü kutunun ilk fiyatı Sony versiyonu için 349 ABD doları ve Philips modeli için 329 ABD dolarıydı ve bir kablosuz klavyesi yaklaşık 50 ABD Doları için mevcuttu. Sınırsız Web sörfü ve e-postası için başlangıçta aylık hizmet ücreti ayda 19,95 ABD Doları idi. İlk Sony ve Philips WebTV set üstü kutuları arasında konut ve ambalaj hariç çok az fark vardı. WebTV set üstü kutunun çok sınırlı işlem ve bellek kaynakları (sadece 112  MHz MIPS CPU, 2 megabayt RAM, 2 megabayt ROM, 1 megabayt Flash bellek) vardı ve cihaz 33.6 kbit / s'lik bir bağlantıya güveniyordu. Çevirmeli ağ modemi, güçlü sunucuların aboneler için tam bir Web tarama ve e-posta deneyimini desteklemek için WebTV üstü kutularına arka uç desteği sağladığı WebTV Hizmetine bağlanıyor.

İlk satışlar yavaştı. Nisan 1997'de WebTV'nin abone sayısı 56.000'e ulaştı, ancak bundan sonra abone büyümesinin hızı, 1997 Sonbaharına kadar 150.000 abone, Nisan 1998'de 325.000 abone ve Mayıs 1999'da yaklaşık 800.000 abone kazanarak hızlandı. WebTV, Bahar 1998'de kâr elde etti. Ilk 8 yıllık işletme süresince 1.3 milyar doların üzerinde gelir elde etti. 2005'te WebTV hâlen yılda 150 milyon dolar ciroya ve% 65 brüt marjla hasılat yapmaya devam ediyordu.

WebTV, güçlü şifreleme kullandığından, 1996 yılında piyasaya sürülmesinin ardından WebTV Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından cephane (askeri silah) olarak sınıflandırıldı ve bu nedenle Birleşik Devletler güvenlik yasaları uyarınca o tarihlerde yapılan ihracattan men edildi. WebTV, tüketici elektroniği mağazalarında Sony ve Philips markaları altında sadece 325 ABD doları olarak yaygın olarak dağıldığı için, mühimmat sınıflandırması, ABD'nin artık mühimmat olarak güçlü şifreleme içeren cihazları düşünmemesi ve ihracat yapmasına izin vermesi gerektiğini savunmak için kullanılıyordu.[8] WebTV, güçlü şifrelere rağmen ihracatına izin veren özel muafiyet sağladı ve kısa süre sonra Birleşik Devletlerde şifreleme ihracatı ile ilgili kanunlar, güçlü şifreleme ihracatına izin vermek üzere değiştirildi.

Şubat 1997'de Microsoft'la yapılan yatırımcı toplantısında Steve Perlman, Microsoft'un Tüketici Platformları Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Mundie tarafından ziyaret edildi. Başlangıçtaki WebTV satışlarının ılımlı olmasına rağmen, Mundie Microsoft'un WebTV'den etkilendiğini, WebTV'nin ürün sunumunda ve teknolojiyi diğer Microsoft tüketici ve video ürünlerine sunmada önemli bir potansiyel olduğunu belirtti. Microsoft, WebTV'yi satın almaya, Silikon Vadisinde WebTV'de bir Microsoft Kampüs bazında kampus ağı kurmaya ve Perlman'ın birimin başkanı olarak televizyon tabanlı ürünler ve hizmetler geliştirmek için bir Microsoft bölümü olarak WebTV kurmaya karar verdiler.[9]

Şahsen Microsoft'un CEO'su olan Bill Gates'in katıldığı tartışmalar hızla ilerledi. Gates, Mart 1997'de Paskalya'da Perlman'ı çağırdı ve Perlman, Gates WebTV'nin gelişimdeki ürünlerini tanımladı; bu ürünler, WebTV Plus ve WebTV Dijital Video Kayıt Cihazları da dahil olmak üzere sabit diskleri bir araya getiren ilk tüketici cihazları olacaktı. Microsoft ile WebTV arasındaki görüşmeler hızla sona ermiş, her iki taraf da anlaşmanın yapılabilmesi için her an çalışıyorlardı. Gerçekten de, taraflar, Yaz Saati Uygulamasındaki Değişiklik nedeniyle planlanan duyurudan bir gece önce bir saatlik müzakerelerin kaybedildiklerini bilmiyorlardı ve anlaşmayı kapatmak için neredeyse zamanları yoktu.

WebTV'nin kuruluşundan ve Microsoft ile yapılan görüşmelerin başlamasından 20 ay sonra 6 Nisan 1997 Pazar günü, Nevada Las Vegas'taki Ulusal Yayıncılık Ulusal Birliği konferansında yaptığı konuşmada Craig Mundie Microsoft'un WebTV'yi satın aldığını açıkladı. Satın alma fiyatı US $ 503 milyondu; ancak WebTV, çalışanların çoğunun hisse senedi opsiyonlarının çoğunun henüz kazanılmış olduğu genç bir şirketti. Bu nedenle, ilan anındaki hak kazanılmış hisse miktarı 425 milyon ABD doları idi ve bu ilan edilen devralım fiyatıdır.[10]

Satın alımın ardından WebTV, başkanlığını Steve Perlman'ın yaptığı Microsoft'un Silikon Vadisi tabanlı bir bölümü haline geldi. WebTV bölümü, ilk uydu Dijital Kayıt Cihazı (EchoStar's Dish Network için DishPlayer ve DirecTV için UltimateTV), Microsoft'un kablo TV ürünleri, Xbox 360 donanımı ve Microsoft'un Ericsson Mediaroom IPTV platformu da dahil olmak üzere Microsoft'un televizyon tabanlı ürünlerinin çoğunu geliştirmeye başladı. Mayıs 1999'da America Online, AOL TV'yi tanıtarak Internet üzerinden televizyon yayınlama konusunda doğrudan Microsoft ile rekabet edeceklerini açıkladı. Haziran 1999'da Steve Perlman, Microsoft'tan ayrıldı ve medya ve eğlence teknolojisinde yeni şirketler için bir işletme kuluçka makinesi olan Rearden'i başlattı.[11]

WebTV set-top box[değiştir | kaynağı değiştir]

WebTV set üstü kutusu, standart bir işletim sistemine dayalı olması gerekmeyen özel bir web tarayıcı cihazı olduğundan, bir işletim sisteminin lisanslanması maliyetinden kaçınılabilir. Kutuda 64 bitlik RISC CPU yongası ve bir akıllı kart okuyucu bulunuyordu. Akıllı kart okuyucu önemli ölçüde kullanılmadı. Web tarayıcısı hem Netscape Navigator, hem de Microsoft Internet Explorer ile uyumludur ve WebTV set üstü kutusu 2 MB RAM içermektedir.[12] İlk WebTV üstü kutuların 33.6 kbit / s modemleri ve sonraki sürümlerinde 56kbit / s modemler vardı. WebTV set üstü kutuları, Web sayfalarını yeniden biçimlendirme ve sıkıştırma kapasitesine sahip bir hızlandırma için bir önbellekleme proxy'si kullandı. Bu özellik, genellikle o zamanlar ISS'leri çevirmeli olarak kullanılamayan ve WebTV tarafından geliştirilmesi gereken bir özellikti. Web tarama amacıyla, WebTV'nin ince istemci yazılımı göz önüne alındığında, bir sabit disk gerekmezdi, ancak tarayıcıyı kalıcı olmayan belleğe koyarak yükseltmeler WebTV servisinden indirilebilir. WebTV set üstü kutusunun ilginç bir özelliği de, bir gece boyunca TV program bilgilerini indirirken, bekleyen bir e-posta olup olmadığını kontrol etmesi idi. Varsa, tüketicinin postalarını alması için bağlantıya değer olduğunu bilmesi için cihaz üzerinde kırmızı bir ışık yanacaktır.

İkinci bir model olan "Plus" da, bir yıl sonra tanıtıldı. Bu model, sayfaların gelmesini beklerken bir PIP (Picture-In-Picture) penceresinde televizyon izlemesine izin veren, video kamera, VCR veya TV'yi bir JPEG olarak televizyon yayınına çekme izni veren bir tuner ve TiVo gibi bir VCR zamanlamasına izin veren bir video tuneri içeriyordu.[13] Artı ayrıca bir 56k modem içeriyordu. Televizyon programlarının büyük gece indirmelerine uyum sağlamak için orijinal Plus'a bir sabit disk dahil edildi; Yonga fiyatları sabit disk fiyatlarına göre daha hızlı düştüğü için, Artı sürümlerinde bunun yerine M-sistemleri DiskOnChip flashrom yongası kullanıldı. Ayrıca, kullanıcıların televizyon şovları ile etkileşime girmesi için özel yazı yüklü sayfalar indirmesini sağlayan ATVEF teknolojisini destekledi.

WebTV, disk tabanlı bir kişisel video kaydedici ve EchoStar'ın Bulaşık Ağına ("Yemek Çalıcı" olarak anılır) ve DirecTV'ye ("UltimateTV" olarak anılacaktır) uydu tuneri içeren modellerin referans tasarımlarını üretti. 2001'de EchoStar, WebTV Oyun Yapıcıyı desteklemediği için Microsoft'a dava açtı. EchoStar daha sonra DirecTV'yi satın almaya çalıştı ve varsayımsal kazanım kaynağıydı, ancak EchoStar sonunda Federal İletişim Komisyonu tarafından engellendi.[14] EchoStar'ın Microsoft aleyhindeki dava süreci boyunca DirecTV (kuşkusuz EchoStar tarafından satın alındı ve EchoStar tarafından kontrol edildi) UltimateTV'yi düşürdü (böylece Microsoft'un uydu ürün girişimlerine son verdi) ve TiVo'nun DirecTV ürününü tek Dijital Video Kaydedici ürünü olarak seçti.

Kullanımı kolay bir tasarım düşüncesiyle, WebTV erken kullanıcılar kaydırarak yanlamasına yapmadan ziyade sayfaları yeniden biçimlendirmeye karar verdi. Giriş seviyesi PC'ler 640 × 480'lik Video Graphics Array çözünürlüğünden 800 × 600 SVGA çözünürlüğüne doğru geliştiğinden ve web sitesi boyutları uygun bir şekilde gerçekleştiğinden, PC boyutlu web sayfalarını Amerika Birleşik Devletleri NTSC televizyon ekranının 560 piksel genişliğine sığacak şekilde yeniden biçimlendirmek daha az tatmin edici hale geldi. WebTV tarayıcısı, bir fare gerektirmeden önlemek için HTML çerçevelerini tablo halinde çevirdi. Bu problemleri çözmek için WebTV'deki mühendisler, bir SVGA monitör ve fareyi kullanan, kullanımı kolay başka bir ince istemci olan MSN Companion'u geliştirdi.[15] Hem Compaq hem de e-Machines Companion'u sattı, Compaq bunu birden fazla modelde üretiyordu. Bununla birlikte, WebTV'den (şu anda indirimden sonra genellikle 50 $ idi) daha pahalıydı ve PC kullanıcılarının ve WebTV kullanıcılarının standart bulduğu birçok özellikten yoksun olarak, Companion hiçbir zaman müşteri tabanını bulamadı.

MSN TV rebranding[değiştir | kaynağı değiştir]

WebTV mühendisleri Microsoft için çalışmaya devam etmesine rağmen, Temmuz 2001'de WebTV'nin kuruluşundan altı yıl sonra Microsoft, WebTV'yi MSN TV olarak yeniden markaladı ve WebTV bölümü çözüldü, birçoğu internet üzerinden televizyon programlama hizmeti sunarak, Microsoft'un Xbox video oyun sistemi veya Microsoft IPTV teknolojisi üzerinde çalışıyorlardı. Microsoft'un MSN birimi WebTV'nin abonelerini devraldı, Philips ve Sony ile yapılan sözleşmeler sona erdirildi ve RCA'nın feshi sona erdi. WebTV markasının tanıtımı sona erdi.

Son yıllarda çevirmeli erişim kullanan tüketicilerin sayısı düşmüş ve Classic ve Plus istemcileri çevirmeli erişimle sınırlı olduğundan abone sayımı düşmeye başlamıştı. WebTV müşterisi sübvansiyonlu bir donanım olduğundan, şirket her zaman her bir kutu için bireysel abonelik talep etmişti, ancak sübvansiyonlar sona erdiğinde, MSN MSN'e abone olan bilgisayar kullanıcılarına MSN TV kutularını ücretsiz olarak sunmaya başlamıştı.

MSN TV rebranding[değiştir | kaynağı değiştir]

2001'de Rogers Cable, Microsoft ile "Rogers Interactive TV" yi Kanada'da tanıtmak için ortak çalıştı. Hizmet, Rogers abonelerine TV setleri vasıtasıyla Web'e erişmelerini, kendi web sitelerini oluşturmalarını, çevrimiçi alışveriş yapmalarını, sohbet etmelerini ve e-postalara erişmelerini sağladı. Bu girişim, MSN TV'nin ilk geniş bant uygulamasıydı.

2004 sonlarında Microsoft, MSN TV2'yi tanıttı. MSN Companion gibi, "Deuce" da geniş bant erişimi sağladı ve bir farenin kullanılmasına izin verdi, ancak kalabalık evlerde bir bilgisayar masasına ihtiyaç duymadan televizyonu çıkış aygıtı olarak kullandı.

Ucuz cihazlar için, işletim sistemini lisanslama maliyeti önemli idi. Bununla birlikte, Microsoft için bir batık maliyet gerçekleştiriliyordu. Microsoft, MSNTV2 modelini piyasaya çıkardığında, standart PC mimarisini kabul etti ve Windows CE yazılımını birkaç değişiklikle kullandılar. Bu, nispeten az sayıda değişiklikle birlikte standart bir PC'nin kullanılmasına izin verdi ve MSNTV2'nin daha kolay ve ucuz bir şekilde akımını korumasına izin verdi. Yeni kutu, Adobe Reader, Windows Media Player ve bir medya oynatıcı olarak işlev görmek üzere bir ev ağındaki Windows bilgisayarlarına erişebiliyordu. MSNTV2 MSNTV'den farklı bir çevrimiçi hizmet kullandı, ancak WebTV gibi bir abonelik gerekli idi. Geniş bantlı olanlar için ücret US $ 99 idi.[16]

MSN TV'nin en son sürümü olan MSN TV2, satın alınacak veya kurulacak herhangi bir yazılım gerektirmeyen bir İnternet ve Medya Oynatıcıdır. İçeriği: İnternet medya oynatıcı, kablosuz uzaktan kumanda, kablosuz klavye, telefon hattı T-splitter, telefon kablosu, ses / video kablosu ve güç kaynağı idi.

Şubat 2006'da Chris Wade, tescilli BIOS'u analiz etti, karmaşık bir hafıza yaması ekledi ve bu sayede MSN TV2 oynatıcıda Linux'un önyüklenmesine neden oldu. İş, MSN TV2 ve benzeri aygıtlardaki tescilli BIOS'u değiştirme görevi üzerinde devam ediyor. TV çıktısını etkinleştirmeye yönelik açık kaynaklı bir çözüm 2009'da kullanıma sunuldu. Mevcut kullanıcılar için hizmet kısaca devam etmesine rağmen MSN TV donanımı artık Microsoft tarafından satılmamaktadır. MSN TV Web Sitesinde "Üzgünüm, MSN TV donanımı artık Microsoft'tan satın alınmıyor, Microsoft mevcut WebTV ve MSN TV müşterileri için abonelik hizmetini desteklemeye devam ediyor." iletisi vardır.

30 Eylül 2013 itibarıyla MSN TV / WebTV hizmeti kapatıldı. Mevcut müşterilere bir tanıtım ile MSN Çevirmeli İnternet Erişimi hesabı teklif edildi. Müşteri hizmetleri, 15 Ocak 2014 tarihine kadar teknik olmayan ve faturalandırma sorularına açıktı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Microsoft to close down MSN TV on Sept. 30" (İngilizce). pcworld.com. 16 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]