Cinsel uyarılma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martin van Maële Francion 15

Cinsel uyarılma (ayrıca cinsel heyecan), cinsel aktivite sırasında beklentisiyle cinsel arzunun uyarılmasıdır. Cinsel ilişki için hazırlık olarak vücutta ve zihinde bir takım fizyolojik tepkiler oluşur ve bu süreç boyunca devam eder.[1] Erkek uyarılması sertleşmeye neden olur. Kadın uyarılmasında vücudun tepkisi meme başı, vulva, klitoral ereksiyon, vajinal duvarlar ve vajinal yağlama gibi cinsel dokulardır. Zihinsel uyarıcılar, dokunma gibi fiziksel uyarıcılar ve hormonların iç dalgalanması cinsel uyarılmayı etkileyebilir.

Cinsel uyarılmanın birkaç aşaması vardır ve zihinsel uyarılmanın ve buna eşlik eden fizyolojik değişikliklerin ötesinde herhangi bir gerçek cinsel aktiviteye yol açmayabilir. Yeterli cinsel uyarılma göz önüne alındığında, insanlarda cinsel stimülasyon bir orgazm sırasında doruğa ulaşır. Orgazm olmasa bile, kendi iyiliği için de takip edilebilir.[2]

Erotik uyarıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Duruma bağlı olarak, bir kişi hem fiziksel hem de zihinsel olarak çeşitli faktörlerle cinsel olarak uyandırılabilir. Bir insan, başka bir kişinin belirli yönleri veya insan dışı bir nesne tarafından cinsel olarak uyarılabilir. Erojen bir bölgenin veya sevişme hareketlerinin fiziksel stimülasyonu, özellikle yakın cinsel aktivitenin öngörülmesi ile eşlik ettiği takdirde, uyarılma ile sonuçlanabilir.[3] Cinsel uyarılma romantik aşk, müzik veya diğer sakinleştirici bir durumla desteklenebilir. Cinsel uyarılma için potansiyel uyarıcılar, uyarılma seviyesindeki gibi kişiden kişiye ve bir zamandan diğerine değişiklik gösterir.

Uyaranlar ilgili duyulara göre sınıflandırılabilir: somatosensoriyel sistem (dokunma), vizüel sistem ve koku alma (koku). İşitsel uyaranlar da mümkündür, ancak diğer üçüne rol olarak ikincil olarak kabul edilirler. Cinsel uyarılma ile sonuçlanabilen erotik uyaranlar arasında konuşma, okuma, filmler, görüntüler ya da herhangi bir koku ya da ortam bulunabilir. Bunlar bir kişide erotik düşünce ve anılar üretebilir.[4] Doğru bağlam göz önüne alındığında, bunlar öpücük, sarılma ve sevişme de dahil olmak üzere fiziksel temas isteyen kişiye yol açabilir. Bu da, kişinin memelerin, meme uçlarının, kıç veya insan cinsel aktivitesinin doğrudan uyarılmasını ve daha fazla cinsel aktivite istemesini sağlayabilir.

Erotik uyaranlar, sonraki cinsel ilgi nesnesiyle ilgisi olmayan bir kaynaktan gelebilir. Örneğin, birçok kişi çıplaklık, erotik veya pornografiyi cinsel olarak uyandırıcı bulabilir. Bu, cinsel aktivite ile tatmin edilen genel bir cinsel ilgi yaratabilir. Cinsel uyarılma, nesnelerin kullanımıyla veya buna bağlı olarak sağlandığında, cinsel fetişizm ya da bazı durumlarda bir parafili olarak adlandırılır.[5]

Kadınlarda, uyarılmayı başarmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarına dair yaygın bir inanç var. Bununla birlikte, son bilimsel araştırmalar, kadın ve erkeğin tamamen uyandırılması gerektiği zaman için önemli bir fark olmadığını göstermiştir. Montreal, Kanada'daki McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi'nden bilim adamları, cinsel uyarılmada gerekli zamanı tanımlamak ve genital alandaki temel sıcaklık değişimini kaydetmek için termal görüntüleme yöntemini kullandı.[6] Araştırmacılar, bir bireyin cinsel açıdan açık filmleri veya resimleri izlerken cinsel uyarılmanın zirvesine ulaşması için gereken zamanı inceledi ve ortalama olarak kadın ve erkeklerin cinsel uyarılma süresinin neredeyse aynı zamanda - yaklaşık 10 dakika sürdüğü sonucuna vardılar. Ön sevişme için gereken zaman çok bireyseldir ve birçok duruma bağlı olarak bir zamandan diğerine değişir.[7]

Diğer birçok hayvanın aksine, insanların çiftleşme mevsimi yoktur ve her iki cinsiyet de yıl boyunca cinsel olarak uyarılma yeteneğine sahiptir.

Fizyolojik tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsel uyarılma, cinsel organlarda (genital organlar) en belirgin şekilde çeşitli fiziksel tepkilere neden olur. Bir erkek için cinsel uyarılma, genellikle kan corpus cavernosum'u doldurduğunda şişmesi ve ereksiyonu ile gösterilir. Bu genellikle erkeklerde cinsel uyarılmanın en belirgin ve güvenilir işaretidir. Bir kadında cinsel uyarılma, klitoris ve vulvaaya kan akışının artmasına ve ayrıca vajinal transudasyona (vajinal duvarlardan nemin yağlanmasına neden olan sızma) neden olur.

Erkeklerde:

Kadınlarda:


Erkek cinsel uyarılma. Solda erkek cinsel organları düzenli, sarkık durumda; sağda erkek cinsel olarak uyarılır ve penisi dikleşir.


Kadın cinsel uyarılma. Soldaki resimde kadın cinsel organı düzenli durumda. Doğru görüntüde dişi cinsel olarak tahrik edilir, vulva ıslanır ve labia hafifçe düzenlenir.

Erkek fizyolojik tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Penisin ereksiyonunu erkek cinsel uyarılması ile ilişkilendirmek normaldir. Fiziksel veya psikolojik stimülasyon, veya her ikisi de, vazodilatasyona yol açar ve artan kan akımı, penis uzunluğu boyunca uzanan üç süngerimsi alanı (corpora cavernosa ve corpus spongiosum) aydınlatır.[8] Penis büyür ve sertleşir, skrotumun derisi daha sıkı çekilir ve testisler vücuda doğru çekilir. Bununla birlikte, ereksiyon ve uyarılma arasındaki ilişki bire bir değildir. Kırklı yaşlarının ortalarından sonra, bazı erkekler cinsel olarak uyarıldıklarında her zaman ereksiyon olmadıklarını bildirmektedir. Aynı şekilde, bilinçli cinsel uyarılma olmadan veya tek başına mekanik stimülasyondan (örneğin, çarşaflara sürtünme) dolayı uyku sırasında (gece penisi şişmesi) bir erkek ereksiyon meydana gelebilir.[9] Ergin bir libidoya sahip olan bir genç erkek, ereksiyon için, geçen bir düşünceden veya sadece yoldan geçenlerin bakışından kaynaklanan bir cinsel uyarılma yaşayabilir. Ereksiyondan sonra, penisi bir süre korumak ve özendirmek için giysisinin iç kısmına temastan yeterince stimülasyon kazanabilir.

Cinsel uyarılma ve stimülasyon devam ettikçe, ereksiyon halindeki penis başının veya ucunun şişmesi, cinsel organların kanla daha da zenginleşmesiyle renklerinin derinleşmesi ve testislerin% 50 daha büyüymesi muhtemeldir. Testisler yükselmeye devam ettikçe, etraflarında ve perine etrafında bir sıcaklık hissi gelişebilir. Daha fazla cinsel uyarılma ile kalp atış hızı artar, kan basıncı yükselir ve solunum daha hızlı hale gelir.[10] Genital ve diğer bölgelerdeki kan akışındaki artış, bazı erkeklerde, bazen seks floşuna neden olabilir.

Cinsel stimülasyon devam ettikçe, orgazm başlar, pelvik kasları, vas deferensler (testisler ve prostat arasında), seminal veziküller ve prostat bezinin kendisi sperm ve spermi içine zorlayacak şekilde üretra başlayabilir. Bu başladığında, insanın daha fazla uyarma olsun ya da olmasın tamamen boşalmaya ve orgazm olmaya devam etmesi muhtemeldir.

Aynı şekilde, cinsel stimülasyon orgazmdan önce durursa, stimülasyonun vazokonjesyon dahil fiziksel etkileri kısa sürede azalacaktır. Orgazm ve boşalma olmadan tekrarlanan veya uzun süreli stimülasyon testislerde rahatsızlığa neden olabilir.

Orgazm ve boşalma sonrasında, erkekler genellikle ereksiyon kaybı, herhangi bir cinsiyet floşunda düşüklük, cinsiyete daha az ilgi, nörohormonlara oksitosin ve prolaktin atfedilebilecek bir gevşeme hissi ile karakterize edilen bir refrakter dönemi geçirir. Refrakter periyodun yoğunluğu ve süresi, oldukça uyandırıcı bir genç erkekte, belki de gözle görülür bir ereksiyon kaybı olmadan, oldukça uyandırıcı bir durum olarak gördüğü durumlarda çok kısa olabilir.[11] Yaş ortası ve yaşlı erkeklerde birkaç saat veya gün kadar uzun olabilir.

Kadın fizyolojik tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kadının vücudundaki cinsel uyarılmanın başlaması, genellikle vajinal ıslanma, dış üreme organlarının şişmesi ve büyümesi ve vajinanın iç büyümesi ile işaretlenir. Islaklık; enfeksiyon, servikal mukus üretimi ve yumurtlama nedeniyle uyarılma olmadan oluşabilir. Bu fizyolojik tepkiler ve kadının cinsel olarak uyandırılmasının öznel algısı arasındaki korelasyon derecesini bulmak için çalışmalar yapılmıştır: bulgular genellikle bazı durumlarda yüksek korelasyon olduğunu, diğerlerinde ise şaşırtıcı derecede düşük olduğunu göstermektedir.[12]

Daha fazla stimülasyon, daha fazla vajinal ıslaklığa, ayrıca klitoris ve labianın daha fazla büyümesine ve şişmesine, bu bölgelerde kan akışı arttıkça cildin kızarıklığının veya koyulaşmasının artmasına neden olabilir. İç organlarda vajinanın iç şekli ve pelvisin içindeki uterusun konumu dahil olmak üzere başka değişiklikler de meydana gelir.[13] Diğer değişiklikler arasında kalp basıncının yanı sıra sinüs ritmi, sıcak ve kızarıklık hissi ve belki de titreme yaşanması sayılabilir. Göğüs ve üst gövde üzerinde bir cinsiyet sifonu uzayabilir.

Cinsel stimülasyon devam ederse, cinsel uyarılma orgazm haline gelebilir. Orgazmdan sonra, bazı kadınlar daha fazla stimülasyon istemezler ve cinsel uyarılma çabucak dağılır. Cinsel heyecanı sürdürmek, bir orgazmdan daha fazla uyarıma geçmek, ikinci ve daha sonraki orgazmlara yol açabilecek bir cinsel uyarılma durumunu sürdürmek veya yeniden kazanmaya yönelik öneriler yayınlanmıştır.[14] Bazı kadınlar kendiliğinden bu kadar çok orgazm yaşadılar.

Genç kadınlar cinsel olarak kolayca uyarılabilir ve doğru koşullarda doğru stimülasyonla nispeten hızlı bir şekilde orgazma ulaşabilirken, kadınların cinsel uyarılmasında fiziksel ve psikolojik değişiklikler ve yaşlandıkça tepkiler vardır. Yaşlı kadınlar daha az vajinal yağlama üretir ve araştırmalar memnuniyet derecelerinde değişiklikler, cinsel aktivite sıklığı, arzu, cinsel düşünce ve cinsel fantaziler, cinsel uyarılma, cinsiyetle ilgili inanç ve tutumlar, kadınlarda ağrı ve menopoz sonrası orgazma ulaşma yeteneğini değiştirir.[15] Sosyo-demografik değişkenler, sağlık, psikolojik değişkenler, eşlerinin sağlık veya cinsel sorunları gibi eş değişkenleri ve yaşam tarzı değişkenleri gibi diğer faktörler de incelenmiştir. Bu diğer faktörlerin çoğu zaman kadınların cinsel işleyişi üzerinde menopoz durumlarından daha büyük bir etkisi olduğu görülmektedir. Bu nedenle cinselliğini incelerken her zaman "kadınların yaşamlarının bağlamını" anlamak önemlidir.[16]

Azalan östrojen seviyeleri, vajinal kuruluk artışı ve uyarıldığında daha az klitoral ereksiyon ile ilişkili olabilir, ancak cinsel çıkar veya uyarılmanın diğer yönleriyle doğrudan ilişkili değildir. Yaşlı kadınlarda azalmış pelvik kas tonusu, uyarılmanın orgazma yol açmasının daha uzun sürdüğü, orgazm yoğunluğunu azalttığı ve daha hızlı çözülmeye neden olabileceği anlamına gelebilir.[17] Rahim tipik olarak orgazm sırasında daralır ve ilerleyen yaşla birlikte, bu kasılmalar gerçekte acı verici olabilir.

Psikolojik cevap[değiştir | kaynağı değiştir]

Psikolojik cinsel uyarılma, bir uyarıcının değerlendirilmesini, bir uyarıcının cinsel olarak sınıflandırılmasını ve duygusal bir cevap vermeyi içerir. Bilişsel ve fizyolojik durumların kombinasyonu psikolojik cinsel uyarılmaya neden olur.[18] Bazıları psikolojik cinsel uyarılmanın, duygusal durum, önceki deneyim ve mevcut sosyal bağlam gibi bilişsel ve deneysel faktörlerin etkileşiminden kaynaklandığını ileri sürmektedir.

Erkek[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkeklerde cinsel istek ve uyarılma arasındaki ilişki, cinsel uyarılmayı artıran veya azaltan çok çeşitli faktörlerle karmaşıktır. Kalp atış hızı, kan basıncı ve ereksiyon gibi fizyolojik tepkiler genellikle bildirilen subjektif uyarılma algılarıyla uyumsuzdur. Bu tutarsızlık psikolojik veya bilişsel yönlerin cinsel uyarılma üzerinde de güçlü bir etkisi olduğunu göstermektedir. Erkeklerde cinsel uyarılmanın bilişsel yönleri tam olarak bilinmemekle birlikte, uyarıcıların değerlendirilmesini, uyarıcıyı cinsel olarak kategorize etmeyi ve duygusal bir yanıt vermeyi içerir.[19] Araştırmalar, cinsel motivasyon, algılanan cinsiyet rolü beklentileri ve cinsel tutum gibi bilişsel faktörlerin, öznel cinsel uyarılmada gözlenen cinsiyet farklılıklarına katkıda bulunduğunu göstermektedir. Spesifik olarak, heteroseksüel erotik videoları izlerken, erkekler uyaranda gösterilen aktörlerin cinsiyetinden daha fazla etkilenir ve erkeklerin, oyuncuları nesnelleştirme konusunda kadınlardan daha olası olabilir. Beyin aktivasyonunda cinsel uyaranlara göre farklılıklar olduğu, erkeklerde kadınlardan daha fazla amigdala ve hipotalamus tepki gösterdiği bildirilmiştir.[20] Bu, amigdalanın, erkeklerde cinsel açıdan uyarıcı görsel uyaranların işlenmesinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.

Kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

Araştırmalar, cinsel motivasyon, algılanan cinsiyet rolü beklentileri ve cinsel tutum gibi bilişsel faktörlerin kadınların bildirdiği cinsel uyarılma seviyelerinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Alternatif cinsel yanıt modelinde Basson kadınların samimiyet gereksiniminin, cinsel istekli ve psikolojik cinsel uyarılma deneyimine yol açan cinsel uyaranlara girmelerini teşvik ettiğini ileri sürmektedir. Psikolojik cinsel uyarılmanın ayrıca fizyolojik mekanizmalar üzerinde etkisi vardır. Goldey ve van Anders, cinsel bilişlerin kadınlarda hormon düzeylerini etkilediğini, böylece cinsel düşüncelerin hormonal kontrasepsiyon kullanmayan kadınlarda testosteronda hızlı bir artışa yol açtığını göstermiştir.[21] Beyin aktivasyonu açısından, araştırmacılar, amigdala tepkilerinin yalnızca bildirilen cinsel uyarılma seviyesine göre belirlenmediğini, kadınların kendilerini erkeklerden daha yüksek cinsel uyarılma bildirdiklerini, ancak daha düşük seviyelerde amigdala tepkileri yaşadıklarını tespit ettiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  2. ^ "Put Your Attention on Sexual Arousal, Not Orgasm | Psychology Today". www.psychologytoday.com. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  6. ^ "Erotic stimuli and aggression: Facilitation or inhibition". 
  7. ^ "The association between testosterone, sexual arousal, and selective attention for erotic stimuli in men | Request PDF". 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  9. ^ Heiman, Julia R.; Hatch, John P. (4 Ara 1980). "Affective and Physiological Dimensions of Male sexual Response to Erotica and Fantasy". Basic and Applied Social Psychology. 1 (4). ss. 315-327. doi:10.1207/s15324834basp0104_3. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024 – CrossRef vasıtasıyla. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  15. ^ López-Fernández, Jorge; Sánchez-Sánchez, Javier; Rodríguez-Cañamero, Sergio; Ubago-Guisado, Esther; Colino, Enrique; Gallardo, Leonor (4 Eyl 2018). "Physiological responses, fatigue and perception of female soccer players in small-sided games with different pitch size and sport surfaces". Biology of Sport. 35 (3). ss. 291-299. doi:10.5114/biolsport.2018.77829. PMC 6224843 $2. PMID 30449947 – PubMed Central vasıtasıyla. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  17. ^ "Physiological responses of men and women to humid and dry heat | Journal of Applied Physiology". 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2019.