Boşalma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erkek boşalmasının anatomisini gösteren bir diyagram.
Sertleşmiş bir penisin ucundan atılan bir boşalma örneği.

Boşalma ya da ejakülasyon, erkek vücut yapısında spermlerin bulunduğu meni sıvısının penisin ucundaki çıkıştan dışarı atılmasıdır. Cinsel birleşmesinin son aşamasıdır ve orgazm ile eşlik eder. Boşalma, sperm hücreleri içeren meni nedeniyle doğal döllenmenin başlıca unsurudur. Cinsel ilişkinin yanı sıra, mastürbasyon ile de boşalma gerçekleşebilir. Boşalma, uyku sırasında kendiliğinden de meydana gelebilir.

Boşalmanın gerçekleşmesi için fiziksel bir birlikteliğe gerek yoktur. Zihinsel olarak düşünülen erotik yakınlaşmalar, birliktelikler ve bunların hem ruhsal hem de bedenen arzulanması, bu olaya neden olabilmektedir. Kadınlarda ise boşalma farklıdır; squirting (fışkırtma) ile karıştırılmamalıdır.

Boşalma, erkeklerde genellikle orgazm ile birlikte eşlik ettiği için son derece keyifli ve rahatlatıcı olarak görülür.

Süreç[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkeklerde boşalma süreci şu şekilde işler:

Öncelikle fiziksel veya psikolojik olarak bir cinsel uyarılma meydana gelir. Bu uyarılma sonucunda penis sertleşir, uzar, büyür ve ereksiyon olur. Ardından yapılan uygulamalar sonucunda da (cinsel ilişki veya mastürbasyon) boşalma meydana gelir. Boşalmadan kısa bir süre sonra, cinsel istek yavaş yavaş azalır ve gevşeme olur.

  1. Cinsel uyarılma (fiziksel ve psikolojik)
  2. Sertleşme (ereksiyon)
  3. Boşalma
  4. Gevşeme

Sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Boşalma; fizyolojik açıdan bakıldığında basit ama hormonal, kimyasal, elektriksel, mekanik ve psikolojik açıdan karmaşık bir süreçtir.

Erkeğin; kendi ya da eşinin isteğinden önce (erken boşalma) ya da daha sonra (gecikmiş boşalma) boşalması, istenmeyen ancak yaygın olan cinsel sorunlardır.[1][2][3][4]

Boşalamama durumu ise, genellikle sertleşme yetersizliği (erektil disfonksiyon) ile birlikte gözlenen,[5] patolojik bir işlev bozukluğudur ve tıpta anejakülasyon olarak adlandırılır.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Boşalma, ender olarak bazı prostat sorunları nedeniyle ve bazen de uyku sırasında psikolojik tahrik sonucu oluşabilir. Bu olaya da uykuda boşalma denir. Uykuda boşalma sadece erkeklerde değil, kadınlarda da gözlemlenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Öztürk, Metin İshak; Koca, Orhan; Kahraman, Muhammet İhsan. 2008. "Gecikmiş ejakülasyon". Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 48(2): 108-122
  2. ^ Gökkaya, Ali. Erken Boşalma Tedavi Teknikleri. İstanbul: Oksijen Yayınları, 2008. ISBN 9789758911424
  3. ^ Doğan, Sultan; Doğan, Mehmet. 2007. "Erken boşalma, tedavisi ve selektif seratonin gerialım inhibitörlerinin etkinliği". Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, 17(2): 87-99.
  4. ^ Demir, Ömer; Cihan, Ahmet ; Kefi, Aykut; Esen, Ahmet Adil. 2009. "Prematür ejakülasyon hastalarinin klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi". Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(3): 123-128.
  5. ^ İnci, Kubilay ve Ergen, Ali Ergen. 2009. "Erektil disfonksiyon ve oral farmakoterapi". Hacettepe Tıp Dergisi C.40 S.1: 45-52.