Lüksemburg tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lüksemburg tarihi günümüzdeki Lüksemburg Büyük Dükalığı'nın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

Orta Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Lüksemburg Kontu ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru IV. Karl'ın Prag'daki heykeli

Bu küçük ülkenin tarihi 963'te kont Siegfried'in Lütteburg kalesini kurdurmasıyla başlar. 15. yüzyılda 4 Kutsal Roma Cermen İmparatoru Lüksemburg'dan seçilmiştir. Bunlardan IV. Karl, Lüksemburg'u 1354'te dükalığa dönüştürmüştür. 1443'te Bourgogne Hanedanının eline geçen ve yüzyıllarca yabancı ülkelerin egemenliğinde yaşayan dükalık Bourgogne Hanedanından Marie'nin Avusturya imparatoru I. Maximilian ile evlenmesi sonucu Habsburglara geçmiştir.

Yeni Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Lüksemburg'daki Büyük Dükalık Sarayı

Habsburgların bölünmesi ile Lüksemburg ailenin İspanyol koluna geçti. 1684'te Fransa kralı XVI. Louis tarafından ele geçirildi. 1697'de Habsburgların geri aldığı ülke 1794'te yine Fransız işgaline uğradı. 1815'e kadar Fransız egemenliği altında kalan ülke Viyana Kongresi'nde bağımsız bir Büyük Dükalık olarak Hollanda'ya geçmiştir. 1830 ayaklanmasından sonra Belçika'nın bir parçası haline gelmiştir.

Fransız İmparatoru III. Napoléon'un ele geçirme girişiminin başarısızlığa uğramasından sonra 1827'de bağımsızlığa kavuşan Lüksemburg Büyük Dükalığı büyük devletlerin himayesi altına alınmış ve 1868'de üstünde birçok değişiklikler yapılmasına rağmen günümüzde de aynen geçerli olan anayasa kullanılmaktadır.

Yakın Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

1868 yılından bu yana yansızlık politikası uygulamasına karşın her iki dünya savaşında da Alman işgalinde kalan Lüksemburg, 1947 Mart'ında Belçika ve Hollanda'yla iktisat ve gümrük birliği Benelüks'ü oluşturdu. 1949'da NATO'ya, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye oldu. Lüksemburg'un başkenti Lüksemburg 2007 yılında Avrupa kültür başkenti seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]