İstanbul'daki üniversiteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
İstanbul Üniversitesi giriş kapısı
İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla kampüsü
Boğaziçi Üniversitesi güney yerleşkesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü (Merkez)

İstanbul'da 9 adet devlet ve 40 adet vakıf olmak üzere toplam 49 üniversite vardır.[1] Bunların yanı sıra Hava ve Deniz Harp okulları ve bir üniversiteye bağlı olmayan 6 tane vakıf meslek yüksekokulu vardır. İstanbul'da özellikle, 2006 yılından sonra pek çok vakıf üniversitesi açılmıştır.

Devlet üniversiteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[2] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri
İstanbul Üniversitesi[3] 1453[4]
(2252 sayılı yasayla tanınması 1933)[4]
Avcılar, Bahçeköy, Bakırköy, Beyazıt,
Büyükçekmece, Cerrahpaşa, Çapa,
 Horhor, Kadıköy, Laleli, Şişli, Vefa, Vezneciler
İstanbul Teknik Üniversitesi[5] 1773
(tanınması 1944)[6]
Maslak, Maçka, Taşkışla, Gümüşsuyu, Tuzla
Boğaziçi Üniversitesi[7] 1863,
(tanınması 1971)[8]
Bebek(Kuzey, Güney, Uçaksavar, Hisar kampüsleri), Kandilli, Kilyos
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi[9] 1882
(tanınması 1982 )
Fındıklı, Beyoğlu
Marmara Üniversitesi[10] 1883
(tanınması 1982)
Göztepe, Haydarpaşa, Bağlarbaşı,
Başıbüyük, Kartal, Anadoluhisarı,
Acıbadem, Bahçelievler, Nişantaşı,
Sultanahmet,Beyazıt
Yıldız Teknik Üniversitesi[11] 1911
(tanınması 1982)
Davutpaşa, Beşiktaş, Ayazağa
Galatasaray Üniversitesi[12] 1994 Ortaköy, Beşiktaş
Türk-Alman Üniversitesi[13] 2010 Beykoz
İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2010 Kadıköy, Üsküdar, Maltepe
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi[14] 2015 Üsküdar
Deniz Harp Okulu[15] 1773
(1985)
Tuzla
Hava Harp Okulu[16] 1951 Yeşilköy

Vakıf üniversiteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[17] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri Kurucu vakıf [2]
Acıbadem Üniversitesi 2007 Ataşehir, Halkalı Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı
Bahçeşehir Üniversitesi 1998 Beşiktaş, Mecidiyeköy, Şişli Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı
Beykent Üniversitesi 1997 Ayazağa, Beykent, Taksim Adem Çelik-Beykent Eğitim Vakfı
Beykoz Üniversitesi[18] 2016 Beykoz
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi 2010 Fatih Bezm-i Alem Vakfı
Biruni Üniversitesi 2014 Topkapı Dünya Eğitim Vakfı
Doğuş Üniversitesi 1997 Acıbadem, Hasanpaşa Doğuş Eğitim Vakfı
Fatih Üniversitesi 1996 Büyükçekmece, Ostim, Gimat Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2010 Yenikapı Mevlevîhânesi, Fatih, Üsküdar, Çamlıca, Beyoğlu Fatih Sultan Mehmet Vakfı
Gedik Üniversitesi 2010 Pendik,Kartal Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı
Haliç Üniversitesi 1998 Mecidiyeköy, Fındıkzade, Şişhane, Bomonti Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı
Işık Üniversitesi 1996 Şile, Maslak Feyziye Mektepleri Vakfı
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 2010 Üsküdar Türkiye Diyanet Vakfı
İstanbul Arel Üniversitesi 2007 Sefaköy Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Aydın Üniversitesi 2003 Bahçelievler, Florya, Kadıköy, Beşiktaş Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Bilgi Üniversitesi 1996 Şişli, Dolapdere, Alibeyköy Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Bilim Üniversitesi 2006 Esentepe, Gayrettepe, Mecidiyeköy Türk Kardiyoloji Vakfı
İstanbul Gelişim Üniversitesi 2011 Avcılar Gelişim Eğitim, Kültür, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı
İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2013 Esenyurt Yeşilköy 2001 Eğitim, Sağlık, Kültür Vakfı
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi 2008 Mahmutbey, Bağcılar Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Kültür Üniversitesi 1997 Şirinevler, Ataköy (Yenibosna), İncirli Kültür Koleji Egitim Vakfı
İstanbul Medipol Üniversitesi 2009 Saraçhane, Kavacık Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı
İstanbul Rumeli Üniversitesi 2015 Silivri Balcı Vakfı
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 2010 Halkalı, Küçükçekmece İlim Yayma Vakfı
İstanbul Şehir Üniversitesi 2008 Üsküdar (Altunizade) Bilim ve Sanat Vakfı
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2001 Eminönü, Üsküdar, Küçükyalı İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı
Kadir Has Üniversitesi 1992 Cibali, Bahçelievler, Selimpaşa Kadir Has Vakfı
Koç Üniversitesi 1992 Sarıyer Vehbi Koç Vakfı
Maltepe Üniversitesi 1997 Maltepe İstanbul Marmara Eğitim Vakfı
Nişantaşı Üniversitesi 2012 Kağıthane, Bayrampaşa, Osmanbey Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı[19]
MEF Üniversitesi 2013 Maslak, Sarıyer MEF Eğitim Vakfı
Murat Hüdavendigar Üniversitesi 2012 Başakşehir, Sultangazi Merve Eğitim ve Kültür Vakfı
Okan Üniversitesi 1999 Hasanpaşa, Tuzla, Mecidiyeköy, Beyoğlu, Miami Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı
Özyeğin Üniversitesi 2007 Çekmeköy Hüsnü M. Özyeğin Vakfı
Piri Reis Üniversitesi 2008 Tuzla Türk Deniz Eğitim Vakfı
Sabancı Üniversitesi 1994 Tuzla Hacı Ömer Sabancı Vakfı
Süleyman Şah Üniversitesi 2010 Pendik Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı
Üsküdar Üniversitesi 2011 Üsküdar İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı
Yeditepe Üniversitesi 1996 Kayışdağı (Ataşehir), Göztepe İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı
Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2009 Cevizlibağ (Topkapı) Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı

Vakıf meslek yüksek okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[20] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri Kurucu vakıf [2]
Avrupa Meslek Yüksekokulu 2009 Kazlıçeşme Avrupa Eğitim Vakfı
Beykoz Üniversitesi 2016 Beykoz Türkiye Lojistik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı
İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu 2009 Üsküdar Kavram Eğitim Vakfı
Plato Meslek Yüksek Okulu 2010 Balat, Fatih Riva Vakfı
İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu 2012 Şişli İstanbul Şişli Vakfı
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu 2012 Ataşehir Adıgüzel Eğitim Kültür.Arş.Yard.ve Sağlık Vakfı

Dipnot ve kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot
Kaynakça
  1. ^ http://www.hizlitercih.com/istanbul-daki-vakif-universiteleri
  2. ^ a b c "Kuruluş yıllarına göre üniversitelerimiz". Millî Eğitim Bakanlığı. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110723011849/http://yogm.meb.gov.tr/turkuniv_yay%C4%B1n.htm. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  3. ^ "İletişim". İstanbul Üniversitesi. 21 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120621213703/http://www.istanbul.edu.tr:80/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  4. ^ a b İstanbul Üniversitesi tarihçesi
  5. ^ "İletişim". İstanbul Teknik Üniversitesi. 16 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140216005437/http://www.itu.edu.tr:80/?iletisim. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  6. ^ http://www.itu.edu.tr/?itu-hakkinda/tarihce
  7. ^ "İletişim bilgileri". Boğaziçi Üniversitesi. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110516195227/http://www.boun.edu.tr/contact_tur.html. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  8. ^ http://www.boun.edu.tr/about/history_tur.html Boğaziçi Üniversitesi tarihçesi
  9. ^ "İletişim". Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. 21 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120621213703/http://www.istanbul.edu.tr:80/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  10. ^ "İletişim bilgileri". Marmara Üniversitesi. 21 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120621213703/http://www.istanbul.edu.tr:80/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  11. ^ "İletişim". Yıldız Teknik Üniversitesi. http://www.yildiz.edu.tr/iletisim.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  12. ^ "Ulaşım bilgileri". Galatasaray Üniversitesi. 13 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110713061157/http://gsu.edu.tr:80/tr/erisim/ulasim/. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  13. ^ "İletişim". Türk-Alman Üniversitesi. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160624062100/http://tau.edu.tr/. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  14. ^ "Ana Sayfa". 
  15. ^ "Ana Sayfa". Deniz Harp Okulu. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160716012921/http://www.dho.edu.tr/. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  16. ^ "Ana Sayfa". Hava Harp Okulu. 29 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160729202948/http://www.hho.edu.tr/. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  17. ^ "Vakıf Üniversiteleri". Yükseköğretim Kurulu. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121018073526/http://www.yok.gov.tr/content/view/532/lang,tr/. Erişim tarihi: 2010-08-28. 
  18. ^ "3 yeni üniversite geldi, 5 üniversitenin adı değişti". Habertürk. 20 Ağustos 2016. http://www.haberturk.com/gundem/haber/1284843-3-yeni-universite-geldi-5-universitenin-adi-degisti. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016. 
  19. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/Ni%C5%9Fanta%C5%9F%C4%B1_%C3%9Cniversitesi
  20. ^ "Vakıf Üniversiteleri". Yükseköğretim Kurulu. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121018073526/http://www.yok.gov.tr/content/view/532/lang,tr/. Erişim tarihi: 28-8-2010.