İstanbul iline bağlı adalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Burgaz Adası (arkada) ve Kaşık Adası'nın (önde) Heybeliada'dan görünümü.

İstanbul, kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi ile sınırlandırılmış; iki farklı denize kıyısı olan bir ildir. İstanbul Boğazı da, ili kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda kabaca ikiye bölmektedir. Coğrafyasını büyük ölçüde suyun biçimlendirdiği şehir, irili ufaklı pek çok adaya sahiptir. Bu adaların pek çoğu, yerleşime olanak vermeyecek derece küçük, çorak ve kayalıktır.

İstanbul adalarının çoğu, Marmara Denizi'nde bulunmaktadır. Marmara Denizi içindeki adaların büyük bölümü Prens Adaları olarak anılan takımadaların birer üyesidir. 9 ada ve 2 kayalıktan olan takımada, Adalar ilçesini oluşturmaktadır. 9 asıl adanın beşi yerleşime açıkken, 2 kayalık ise Bizans döneminde bir deprem sonucunda batan Vordonos Adaları'nın kalıntılarıdır.[1] Marmara Denizi'nin diğer adaları, Tuzla ve Pendik açıklarında bulunmaktadır. Bir bölümü karaya bağlanan bu adalarda yüzölçümlerinin elverişsizliği nedeniyle yerleşim yoktur.

İstanbul Boğazı'nda aslen kayalık olup, düzenlemeler sonucu üstlerine yapı inşa edilen iki adacık vardır. İstanbul'un Avrupa Yakası'nda İstanbul Boğazı'na açılan Haliç'te de iki küçük adacık vardır.[2] Bu adacıklar çıplak ve boştur. İstanbul'un Karadeniz'deki adalarının ise tümü kayalık yapıdadır. Kimileri doğal yollarla ya da insan eliyle karaya bağlanmış durumdadır.

Tam adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Bağlı olduğu ilçe Koordinatlar Yüzölçümü (km2) En yüksek nokta (m) Nüfus
Bahariye Adaları location.svg Bahariye Adaları Haliç Eyüp

41°03′15″K 28°56′25″D / 41.05417°K 28.94028°D / 41.05417; 28.94028
41°03′08″K 28°56′13″D / 41.05222°K 28.93694°D / 41.05222; 28.93694

N/A Önemsiz Meskûn değil
Map of Burgazada Istanbul.png Burgaz Adası Marmara Denizi Adalar

40°52′48″K 29°03′44″D / 40.88°K 29.06222°D / 40.88; 29.06222

1,5[3] Bayraktepe (170)[4] 1.578
Map of Büyükada Istanbul.png Büyükada Marmara Denizi Adalar

40°51′21″K 29°07′25″D / 40.85583°K 29.12361°D / 40.85583; 29.12361

5,4[1] Yücetepe (203)[4] 7.320
Fener Adası location.svg Fener Adası Marmara Denizi Tuzla

40°47′26″K 29°15′46″D / 40.79056°K 29.26278°D / 40.79056; 29.26278

N/A N/A Meskûn değil
Map of Heybeliada Istanbul.png Heybeliada Marmara Denizi Adalar

40°52′35″K 29°05′22″D / 40.87639°K 29.08944°D / 40.87639; 29.08944

2,3[3] Değirmentepe (136)[4] 5.529
İncir Adası location.svg İncir Adası Marmara Denizi Tuzla

40°47′29″K 29°16′26″D / 40.79139°K 29.27389°D / 40.79139; 29.27389

N/A N/A Sürekli yerleşim yokNot 1 [›]
Map of Kaşıkada Istanbul.png Kaşık Adası Marmara Denizi Adalar

40°53′00″K 29°04′38″D / 40.8833333°K 29.07722°D / 40.8833333; 29.07722

0,008[3] Adlandırılmamış (13) Meskûn değil
Map of Kınalıada Istanbul.png Kınalıada Marmara Denizi Adalar

40°54′30″K 29°02′52″D / 40.90833°K 29.04778°D / 40.90833; 29.04778

1,3[3] Çınartepe (115)[4] 3.318
Kız Kulesi location.svg Kız Kulesi İstanbul Boğazı Üsküdar

41°01′15″K 29°00′14″D / 41.02083°K 29.00389°D / 41.02083; 29.00389

0,0016 Önemsiz Sürekli yerleşim yok
Galatasaray Adası location.svg Kuruçeşme Adası İstanbul Boğazı Beşiktaş

41°03′35″K 29°02′22″D / 41.05972°K 29.03944°D / 41.05972; 29.03944

0,006 Önemsiz Sürekli yerleşim yokNot 2 [›]
Riva Adası location.svg Riva Adası Karadeniz Şile

41°14′03″K 29°13′37″D / 41.23417°K 29.22694°D / 41.23417; 29.22694

N/A N/A Meskûn değil
Map of Sedefada Istanbul.png Sedef Adası Marmara Denizi Adalar

40°51′04″K 29°08′40″D / 40.85111°K 29.14444°D / 40.85111; 29.14444

0,15[3] Adlandırılmamış (55)  ? Not 3 [›]
Sivriada location.svg Sivriada Marmara Denizi Adalar

40°52′31″K 28°58′18″D / 40.87528°K 28.97167°D / 40.87528; 28.97167

0,04[3] Adlandırılmamış (90)[4] Meskûn değil
Şemsiye Adası location.svg Şemsiye Adası Marmara Denizi Tuzla

40°48′00″K 29°15′25″D / 40.8°K 29.25694°D / 40.8; 29.25694

N/A Adlandırılmamış Meskûn değil
Şile Adaları location.svg Şile Adaları Karadeniz Şile

41°10′55″K 29°36′31″D / 41.18194°K 29.60861°D / 41.18194; 29.60861

N/A Adlandırılmamış Meskûn değilNot 4 [›]
Tavşan Adası location.svg Tavşan Adası Marmara Denizi Adalar

40°49′09″K 29°06′44″D / 40.81917°K 29.11222°D / 40.81917; 29.11222

0,01[3] Adlandırılmamış (40)[4] Meskûn değil
Yassıada location.svg Yassıada Marmara Denizi Adalar

40°51′53″K 28°59′35″D / 40.86472°K 28.99306°D / 40.86472; 28.99306

0,05[1] Adlandırılmamış (45)[4] Meskûn değil

Karaya bağlanan adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Bağlı olduğu ilçe Koordinatlar
Missing map.png Ekrembey Adası Marmara Denizi Tuzla

40°50′20″K 29°16′07″D / 40.83889°K 29.26861°D / 40.83889; 29.26861

Fenerbahçe Adası location.svg Fenerbahçe Adası Marmara Denizi Kadıköy

40°58′03″K 29°02′05″D / 40.9675°K 29.03472°D / 40.9675; 29.03472

Missing map.png Pavli Adası Marmara Denizi Pendik

40°51′40″K 29°15′20″D / 40.86111°K 29.25556°D / 40.86111; 29.25556

Missing map.png Soğan Adası Marmara Denizi Şile

41°13′23″K 29°12′03″D / 41.22306°K 29.20083°D / 41.22306; 29.20083

Batık adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Koordinatlar
Dilek Adaları location.svg Büyük Vordonos Marmara Denizi

40°55′01″K 29°05′34″D / 40.916835°K 29.092682°D / 40.916835; 29.092682

Dilek Adaları location.svg Küçük Vordonos Marmara Denizi

40°54′53″K 29°05′20″D / 40.914781°K 29.088933°D / 40.914781; 29.088933

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Adalar". Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi. I. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. 1993. ss. sf. 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74. 
  2. ^ "Haliç'teki Bahariye Adaları". 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150506123245/http://bianet.org/bianet/cevre-ekoloji/480-halicteki-bahariye-adalari. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010.  (WebCite®)
  3. ^ a b c d e f g "Adalar hakkında genel bilgi". 20 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130520075850/http://www.kenthaber.com:80/marmara/istanbul/adalar/Rehber/genel-bilgi/adalar-genel-bilgi. Erişim tarihi: 03 Eylül 2010.  (WebCite®)
  4. ^ a b c d e f g "İlçemizin coğrafi yapısı". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160305002324/http://www.adalar.bel.tr/cografi.asp. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010.  (WebCite®)

Açıklamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

^  Not 1 :  Koç Adası olarak da bilinir. Türk işadamı Rahmi Koç'a ait, özel mülk durumundadır. Ada üzerinde bir yazlık konut bulunmaktadır. Yerleşim sürekli değil, mevsimliktir.