Tek ülke, iki sistem
Görünüm
Tek ülke, iki sistem, 1980'li yılların başında 1997 yılında Hong Kong'un Çin Halk Cumhuriyeti'ne verilmesi konusunda Çin devlet başkanı Deng Xiaoping tarafından açıklanmış bir prensiptir. Bu prensibe göre Hong Kong ve Makao Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçasıdırlar ancak kendi siyasi ve ekonomik sistemleri bulunmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti bu prensibi Tayvan'a teklif ettiyse de Tayvan tarafından geri çevrilmiştir.[1] Aynı şekilde 2005 yılında 14. Dalai Lama bu prensibin Tibet'te de uygulanmasını önermiş fakat Çin Halk Cumhuriyeti bu sistemin yalnızca ekonomik anlamda Hong Kong ve Makao için tasarlandığını ve Tibet'in zaten kendi toprağı olduğunu öne sürerek reddetmiştir.[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Tayvan, Çin'in, "bir ülke-iki sistem" teklifini tekrar geri çevirdi 15 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Ocak 2000. 23 Haziran 2016 tarihinde erişilmiştir.
- ^ ""One country, two systems" not possible for Tibet". China Tibet Information Center. Embassy of the People's Republic of China in the United States. 28 Temmuz 2006. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2016.
Çin ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |