Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Ocak 2016

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Konu_başlığını_giriniz![kaynağı değiştir]

  • Soru "Liberland" sayfası güncelliğini tamamen yitirmiş ve yer yer hatalı bilgilerle dolu. turkey@liberland.org ile onaylanmış emailimden kontrol edebileceğiniz üzere ben Özgür Liberland Cumhuriyeti'nin Türkiye'deki Temsilcisiyim. Maddeyi defalarca güncellemeye çalışmama rağmen büyük değişiklik olduğu için hatalar aldım. Sonunda yardım isteyerek maddenin en güncel halini tartışma kısmına yazdım. Sonuç olarak hem hazırladığım madde hem de "adımın yanıltıcı" (!) olması sebebiyle hesabım silindi. Wikipedia konusunda uzman değilim. Denememe rağmen başaramadım, bu "Liberland" başlığını düzenlemek için yardımlarınızı istiyorum. Kopyasını eposta ile size ulaştırabilirim.--Liberlandofficeinturkey (mesaj) 18:09, 1 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Madde düzenlendi. --KediÇobanı🐈 09:31, 4 Şubat 2016 (UTC)

Telif hakkı ihlali-kendini tanıma[kaynağı değiştir]

  • Soru self-knowing maddesinini Türkçe'ye çevirerek, kaynakları da belirterek yazdığım madde silinmiş. Sebep olarak telif hakkı ihlali yazıyor. Kaynakçayı belirttim. Neden böyle olmuş olabilir? Bu konuda ne yapabilirim? yazdığım madde . 4 tane ~ ile imza eklemenize gerek yok. İmza otomatik ekleniyor.--Filizgurdil (mesaj) 21:04, 2 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Kullanıcı:Filizgurdil, telif hakları politikasına göre, kaynak belirtseniz dahi birebir kopyaladığınız içerikler silinmektedir. Madde de bu yüzden silinmiştir diye tahmin ediyorum (silindiği hâli göremiyorum ama dediğim durum olmasa silinmezdi).--RapsarEfendim? 11:06, 5 Ocak 2016 (UTC)

İngilizce-türkçe[kaynağı değiştir]

Yeni Konu onay talebi[kaynağı değiştir]

  • Soru Risk Yönetim Modeli konusunu ekledim. Kontrol edip onaylamanızı rica ediyorum.--Aysebaskoca (mesaj) 08:00, 5 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Kullanıcı:Aysebaskoca, telif hakları politikamız gereğince kitap, web sitesi gibi içeriği telif haklarıyla korunan kaynakları buraya kopyalayamıyoruz. Bu yüzden ilgili sayfayı silinmesi için işaretledim. İlerideki değişiklikleri buna göre yaparsanız sorun kalmayacaktır. İyi günler.--RapsarEfendim? 10:56, 5 Ocak 2016 (UTC)

Güncelleme Onay Talebi[kaynağı değiştir]

  • Soru Güvenilirlik mühendisliği konu başlığında güncelleme yaptım. Kontrol edip onaylamanızı rica ediyorum.--Mehmet selim saglam (mesaj) 08:12, 5 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Kullanıcı:Mehmet selim saglam, telif hakları politikamız gereğince kitap, web sitesi gibi içeriği telif haklarıyla korunan kaynakları buraya kopyalayamıyoruz. Bu yüzden değişiklikler devriyeler tarafından kabul edilmedi. İlerideki değişiklikleri buna göre yaparsanız sorun kalmayacaktır. İyi günler.--RapsarEfendim? 10:58, 5 Ocak 2016 (UTC)

Çeviri İçeriğinin Dilden Dile Değişiklik Göstermesi[kaynağı değiştir]

  • Soru Vikipedi'yi sıklıkla kullanan biriyim. Herhangi bir yabancı dil bilmiyorum. Vikipedi'deki başlıkların her dilde aynı oranda çevrilmemesinden rahatsızım. Bu durum insanlara zorla yabancı dil öğrenimini dayatmak gibi geliyor bana. İngilizce bir başlık Türkçe'ye çevrilirken neden tamamen çevrilmiyor da özet şeklinde çevriliyor? İngilizce bilen kullanıcılarla Türkçe bilen kullanıcılar arasında ne fark var? Çok popüler başlıklarda dahi büyük farklar var. Örneğin facebook sayfasını en.wikipedia'dan açıp sayfadaki tüm yazıları kopyalayınca 13 bin kelime karşınıza çıkıyor. Aynı durum tr.wikipedia'da ise sadece 2 bin kelime. Bu kadar genel bir konuda bile böyle büyük bir farkın olması üzücü. Çeviri yapılan sayfanın tamamı neden çevrilmiyor? Başka dillerdeki kullanıcıların da o en geniş sayfayı tamamen öğrenmeye hakkı yok mu? Öncelikle Türkiye'li kullanıcıları ilgilendiren bir başlıktan daha bahsetmek istiyorum. Atatürk sayfasında Türkçe'de 14 bin kelime varken, İngilizce'de 21 bin kelime var. Evet belki İngilizce'de Türkçe'ye oranla, dilin yapısı gereği, konuşurken ya da yazarken kullanılan kelime sayısı biraz daha fazla ama kendi değerlerimizle ilgili başlıklarda bile yabancı kaynaklarda Türkçe kaynaklardan daha fazla bilgi yer alması üzücü. Vikipedi'den isteğim; çeviri yapılırken en geniş metnin yer aldığı sayfanın baz alınması ve tam çevirinin yapılması. --78.179.205.207 08:15, 5 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Öncelikle, Vikipedi'lerin içeriğinin birebir aynı olması veya herhangi bir dilden çevrilmesi gibi bir zorunluluğun olmadığını belirteyim. Buraya katkı yapanlar gönüllü olarak, hiçbir karşılık almadan ve beklemeden katkı yapmakta. O yüzden "bunu neden eksik yapıyorsun?" yahut "bunu neden yapmadın?" gibi sorular yönlendiremeyiz. İngilizce Vikipedi, tahmin edebileceğiniz gibi dünyanın her noktasından katılımcı alan bir Vikipedi. Avustralya'dan, Zambiya'dan, Mısır'dan, Uruguay'dan gelenler de İngilizceye katkı yapıyor ve dolayısıyla en kapsamlı bilgiyi orası sunuyor. Evet, birçok maddemiz oradan geride ama bazı maddelerimiz de oradan çok çok ileride (büyük oranda bizzat benim tarafımdan yazılan bir-iki örnek: İzmir Suikastı, Çanakkale Savaşı denizaltı harekâtları, İstanbul Antlaşması (1547) vs). Türkçe, İngilizce gibi bir dille kıyaslamak yerine her biri yalnızca bir ülkenin resmî dili olan Hırvatça, Slovence, Gürcüce, Azerice, Estonca gibi dil projeleriyle kıyaslanmalı -ki kıyaslanınca da birçoğundan ileride bir konumda. Siz de katkı yaparak içeriğin gelişmesinde pay sahibi olabilirsiniz.--RapsarEfendim? 11:05, 5 Ocak 2016 (UTC)
Wikipedia her insanı eşit ve aynı değerde görüyorsa, bir dile yapılacak olan çevirilere şu zorunluluğu koymalı: Kaynak metnin tamamı çevrilmeli. Kaynak metnin tamamı çevrilmemişse yayınlanmaz. Bu kural sayesinde her dildeki her insan aynı bilgiye aynı çapta ulaşmış olur. Dillerin birbirlerine üstünlüğü olmaz, geniş bilgi isteniyorsa İngilizce öğrenilmeli ve İngilizce kaynaklar okunmalı gibi bir dayatma ortaya çıkmaz. Kimse başka bir dil öğrenmek zorunda değil. Maddeler tek tek tamamen çevrilmeli. Özgün metinde 10 bin kelime olan maddeyi Türkçe'ye bin kelime olarak çevirip diğer maddelere atlanmamalı. Her madde her dilde aynı kapsamda yer almalı. Belki bu kural yüzünden çevrilen başlık sayısının hızında bir düşüş olacaktır ama en azından herkesin bir konu üzerinde aynı oranda bilgi sahibi olabilme imkânı olacaktır. (Bu yazıyı Çeviri İçeriğinin Dilden Dile Değişiklik Göstermesi başlığını yazan kişi yazmıştır.) --78.179.205.207 12:10, 5 Ocak 2016 (UTC)
Üstte verdiğim cevabı okuyabilir misiniz?--RapsarEfendim? 12:15, 5 Ocak 2016 (UTC)
  • 78.179.205.207, çeviri yaparak madde oluşturulmaktadır ancak kaynakları yerel dile çevirmek ansiklopedinin görevi değildir ve kaynaklardaki telifli yazıları çevirmek için izin alınması gerekebilir. Bu talebe cevap vermek çeşitli sebepler dolayısı ile şu an için mümkün değil. Sıkıntı gördüğünüz kelimeleri Türkçe kelimeler ile değiştirerek bize yardımcı olabilirsiniz. Ansiklopediye ilginizden dolayı teşekkür ederim. --KediÇobanı🐈 13:34, 5 Ocak 2016 (UTC)

Konu_başlığını_giriniz![kaynağı değiştir]

  • Soru Risk Yönetim Modeli ile ilgili yeni bilgi girişi yaptım, ancak tek seferde giriş yapıldığı ve dilinden dolayı alıntı olabileceği gerekçesi ile onaylanmadı. Üzerinde çalışılarak kayıt oluşturulduğu için tek seferde girilmiş olup herhangi bir kaynaktan alıntı yapılmamıştır. Uluslararası örnek modellerden ve ders notlarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Onaylanmasını rica ederim--Aysebaskoca (mesaj) 13:07, 5 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap

Tarihte bugün kısmının kullanımı ile ilgili bir iyileştirme isteği[kaynağı değiştir]

  • Soru Merhaba, vikipedia nın anasayfasında bulunan tarihte bugün kısmının kullanımı ile ilgili bir özelliğin aktive edilmesini rica ediyorum

Mavi ile işaretlenmiş kelimelere tıklandığında o kelime ile ilgili sayfaya gitme özelliği güzel ve kullanışlı ancak cümlenin başına konacak bir sembole tıklandığında cümlenin tamamında bahsedilen olayla ilgili sayfaya (varsa) gidilebilmesi özelliği konmasını istiyorum. Örneğin : 1945- İskenderun limanı açıldı satırında İskenderun mavi ve ona tıklayarak İskenderun ile ilgili sayfaya gidilmesi çok güzel ama bir de İskenderun Limanının açılması ile ilgili sayfaya da gidilebilmesini sağlayacak cümle başında bulunan bir sembol olsa konunun parçaları ile bilgi alabildiğimiz gibi olayın kendisi ile ilgili de bilgi alınabilmelidir.

Teşekkürler.--193.202.18.14 11:19, 8 Ocak 2016 (UTC)

  • Cevap Cevap Öneriniz için teşekkür ederiz. Tarihte bugün kısmında gösterilen olaylarda, ilgili olayın maddesi varsa ona yönlendirme yapılmaktadır ancak Vikipedide madde eksiklikleri var, gelin bize destek verin ansiklopediyi beraber geliştirelim. --KediÇobanı🐈 09:40, 4 Şubat 2016 (UTC)

başlık hatası acil!!!!!![kaynağı değiştir]

  • Soru ben cevirdiğim konuyu yanlış başlık altına koydum ve şuan değistiremiyorum?????--NursahKARAKAS (mesaj) 15:18, 8 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Merhaba NursahKARAKAS, ilgili madde hangi maddeydi ve adı ne olmalı. --KediÇobanı🐈 09:44, 4 Şubat 2016 (UTC)

Bekaret sayfasına eklediklerim silinmiş...[kaynağı değiştir]

  • Soru Bekaret sayfasına eklemiş olduğum Telegonya Etkisi adında bilimsel bir bilgi silinmiş... Gerekçe ise Ansiklopedik olmayan bilgi olmasındanmış... Oraya tam iki tane kaynak ekledim onları görmediniz herhalde... Lütfen yazdıklarım oraya geri eklensin...Eğer kaynakları beğenmediyseniz oraya 4 5 tane daha kaynak ekleyebilirim....iyi günler...--217.131.154.57 03:27, 9 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Merhaba Zivintli, eklediğiniz içerikler ilgili maddeyle alakalı değildir. --KediÇobanı🐈 09:56, 4 Şubat 2016 (UTC)

Mobil görünüm[kaynağı değiştir]

  • Soru Merhaba saygıdeğer vikipedistler vikipediye mobilden girince kategoriler ve bazı şablonlar gözükmüyor. Buna bi' çözüm yok mu?--→→Mehk63 Mesaj 21:30, 9 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap @Mehk63, şablon sorunu teknik bir konu ancak kategori kısmını halledebilirsiniz. Arama kutucuğunun yanında 3 yatay çizgi var. Ona basarak ayarlar bölümüne gidin. Ordan deneme kutucuğunu işaretleyip kaydedin. Kategoriler sayfanın en altında görünecektir. --Turgut46 21:58, 9 Ocak 2016 (UTC)

Değişiklik gerçekleştirememe[kaynağı değiştir]

Güvenilirlik Mühendisliği değişiklik onayı[kaynağı değiştir]

  • Soru Güvenilirlik mühendisliği konusunda eklemeler yaptım. onay verilmesini arz ederim.--Mehmet selim saglam (mesaj) 13:17, 10 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap

Konu_başlığını_giriniz![kaynağı değiştir]

  • Soru Sorunuzu bu satırın yerine yazınız. 4 tane ~ ile imza eklemenize gerek yok. İmza otomatik ekleniyor.

Selamun aleykum beyfendi siz hz. Muhammedin (s a v) hayatını anlatırken şöyle bir yaziniz var hacerul esvet tasina oeygamber efendimiz ( s a v) akrabalari askeri yardimini kesmesin diye cenneten bir tastir dediğini yazmissiniz peygamber efendimiz hic yalan soylemedi ve siz orda peygamberimize yalan soylemis gibi lahse etmeye calisiyorsunuz lutfen onu duzeltin.--178.241.143.79 22:05, 10 Ocak 2016 (UTC)

KD Sporcu - Futbolcu[kaynağı değiştir]

  • Soru Futbolcular için KD kriterinin şu şekilde olduğunu anlıyorum.

"İlgili ülkenin futbol federasyonu tarafından profesyonel lig statüsü verilmiş, en üst seviye birinci ve ikinci liglerde en az bir maça çıkmış olan futbolcular,"

Kadınlar Ligleri için 1. veye 2.Lig'de forma giymiş olmak bu kriteri yerine getiriyor. Doğru mudur?--Nairili (mesaj) 22:32, 11 Ocak 2016 (UTC)

  • Cevap Cevap

Aydın Cerit[kaynağı değiştir]

bu isimle bir madde açabilri misiniz, nette bilgi var ama, adamın biyografisi yok.

bu bilim adamından bizzat dinleyip, biyografisini yazacağım, lütfen "Aydın Cerit" başlığı açınız.Bu imzasız yazı Köksal kök (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

@Köksal kök, Maddeyi kendiniz oluşturacak ama nasıl yeni madde oluşturulacağını bilmiyorsanız şu sayfaları inceleyiniz: Yardım:Yeni madde oluşturmak, Yardım:Sayfa nasıl yazılır?. Kendiniz yazmayıp istek yapacaksanız şu sayfadaki ilgili bölümlerden birine yazabilirsiniz: Vikipedi:Madde istekleri --Dedeme Pokemon Saldırdı (mesaj) 10:19, 23 Mart 2016 (UTC)

Güvenilirlik Mühendisliği Konusunda Güncelleme.[kaynağı değiştir]

  • Soru Sevgili RAPSAR;

Güvenilirlik mühendisliği konusunda yeni bilgi girişi yaptım. Güncellememi Değerlendirmenizi, Onay sürecini kısaltacak tavsiye ve önerilerinizi belirtmenizi rica ederim.Bu konu ödev konusu olduğundan 20 Ocak 2016'ya kadar teslim etmem gerekiyor.9--Mehmet selim saglam (mesaj) 07:46, 14 Ocak 2016 (UTC)

  • Cevap Cevap
  • Soru Afet risk azaltma ile ilgili girdiğim konunun onaylanması için yardımcı olabilir misiniz? Bu konu ödev konum olduğundan 20 Ocak 2016'ya kadar teslim etmem gerekiyor. Konuyu büyük çoğunlukla sayfanızın "Disaster Risk Reduction" bölümünden çeviri yaparak oluşturdum. Yardımınızı bekliyorum.--Yyalcin55 (mesaj) 19:45, 14 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap

Konu_başlığını_giriniz![kaynağı değiştir]

  • Soru Başlığında hata olan "Shiga naoya" sayfasının düzeltilmiş "Shiga Naoya" sayfasına taşınması nasıl sağlanılabilir?--Wasabichan (mesaj) 13:18, 16 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Merhaba , Naoya Shiga maddesi mevcuttur. --KediÇobanı🐈 10:00, 4 Şubat 2016 (UTC)

Yeni oluşturduğum sayfa isminin yazım yanlışı nedeniyle değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

  • Soru Yüksek lisans çalışması çerçevesinde "Operasyonel Risk Yönetimi" konusunda araştırma yaparak Wikipedia da görünürlüğünü sağlamayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yaptığımız girdinin sayfa başlığını sehven "Operasyonu Risk Yönetimi" şeklinde yazmışız. "Risk Yönetimi Operasyonu" olarak değiştirilerek en geç 21 ocak 2015 akşam 24:00 a kadar çalışmayı onaylatmamız gerekmekte yardımcı olabilir misiniz?--Etiler06 (mesaj) 17:58, 18 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap İstek yapıldı Yapıldı --Mavrikantmsj 18:09, 18 Ocak 2016 (UTC)
  • Soru Merhaba, Doğuş Oto adına madde açmak istiyorum. Ama direk engelleniyor. Daha önce böyle bir madde oluşturulmamış.--Kullanıcıesra (mesaj) 08:57, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Merhaba Kullanıcıesra, Ansiklopedide reklam yapılamamaktadır. Madde bu yüzden silinmiş olabilir. Ayrıca Doğuş Otomotiv maddesi mevcut. --KediÇobanı🐈 09:01, 20 Ocak 2016 (UTC)

Açılan başlıkların inelenmesi üzerine ("Kontrol Edilmemiş" Uyarısı)[kaynağı değiştir]

  • Soru Merhaba. Amatör bir Vikipedi kullanıcısıyım. Ansiklopediye katkıda bulunmak istiyorum ve bunun için hakim olduğumu düşündüğüm bir konu hakkında, eksikliğini hissettiğim bir maddeyi eklemek için çabaladım ve ortaya basit bir madde çıktı ancak ufak sorunlarım var.

Bunlardan birincisi: Konunun "Kontrol Edilmemiş" statüsünden nasıl çıkarılacağını (Devriyeler tarafından kontrol edilmesi için ne gibi bir şey yapmam gerektiğini) anlayamadım. Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var.

İkinci olarak: Konuya, sağ üst tarafta alıştığımız vikipediye özgü konu hakkındaki genel fotoğraf ve genel bilgiler tablosunu ekleyemedim.

Konunun ismi "STS BODRUM"

Yardımlarınızı daha aktif bir vikipedi kullanıcısı olabilmek için dört gözle bekliyorum.

Saygılarımla--Incognito545 (mesaj) 22:00, 28 Ocak 2016 (UTC)

  • Cevap Cevap Merhaba Incognito545, Kontrol edilmiş olabilmesi için bir devriye tarafından onaylanması gerekir veya sizin beyaz listede olmanız gerekir. Beyaz listede olsanız bile, sizden başka bir otomatik sürüm kontrolü yapma yetkisi olmayan kullanıcı değişiklik yapmısa ve devriye kontrolünden geçmemişse yine kontrol edilmemiş görünür. Madde düzenlendi ve kontrol edildi. --KediÇobanı🐈 08:53, 4 Şubat 2016 (UTC)

Yeni oluşturduğum sayfanın ismindeki yanlış[kaynağı değiştir]

  • Soru Merhaba, bugün açtığım Cage the Elephant (müzik grubu) sayfasına isim verirken "(müzik grubu)" ifadesini gereksiz yere eklediğimi farkettim. Bu hatam için özür dilerim. Bir anlam ayrımı söz konusu olmadığından ve diğer dillerde de sadece Cage the Elephant şeklinde yer aldığından, maddenin ismini Cage the Elephant olarak düzeltebilir misiniz?--İsmail Alperen Karataş (mesaj) 11:33, 30 Ocak 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap @Iakaratas, işlem tamamlandı. --Turgut46 12:24, 30 Ocak 2016 (UTC)

"Finn" adlı sayfanın isminin değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, Finn adlı sayfanın isminin bence "Finn (Yıldız Savaşları karakteri)" olarak değiştirilmesi daha uygun olur. Böylece diğer Finnler ile karışmaz. --Pleis Pleis (mesaj) 14:05, 31 Ocak 2016 (UTC)

Işık Yazan Biyografisi[kaynağı değiştir]

  • Soru Merhabalar, Türk eğitmen olan Sn. Işık Yazan'ı vikipediye eklemek istiyoruz. Maddelerinize göre en son düzenlendikten sonra bir moderatörünüz tarafından "18:52, 30 Ocak 2016 Zaitsév (Mesaj | Katkılar) Işık Yazan sayfasını sildi (Genel 4: Daha önce silinmiş içerik: .)" bu şekilde silinmiştir.Fakat daha öncesinde kayda değer olmayan kişi denerek silindi. En son silinen hali de sizin maddelerinize göre hazırlanmış olandı. Ayrıca www.bilgelikbilinci.com adresi kendisine aittir.. Bunun üzerine en son olarak "https://tr.wikipedia.org/wiki/I%C5%9F%C4%B1k_YAZAN" bu sayfayı açmış durumdayız. Lütfen bize bu sayfanın silinmemesi için yapmamız gerekeni söylerseniz çok mutlu oluruz. Maddelerinize göre düzenlemeyi yaptık fakat durduk yere daha önce silinmiş içerik denilip silinmesini anlamıyoruz. Yardımlarınızı bekliyoruz.--Utkuhamarat (mesaj) 11:28, 1 Şubat 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap @Zaitsév maddeyi göremediğim için cevap veremiyorum, ilgilenirseniz sevinirim. --KediÇobanı🐈 07:44, 4 Şubat 2016 (UTC)



2023 2024


2007: