Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Ağustos 2009

Vikipedi, özgür ansiklopedi

havuç gübrelemesi[kaynağı değiştir]

havuçta gübreleme hangi aralıklarla ve nasıl yapılmalıdır ençok hangi minerale ihtiyaç duyar Bu imzasız yazı 78.165.147.63 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu soruya Vikipedi:Bilge sayfasında yanıt arayabilirsiniz. --Yabancımsj 12:35, 3 Ağustos 2009 (UTC)

google arama motoru[kaynağı değiştir]

merhaba google arama motoruna köyün ismini yazdığımızda köy halkına karşı yapılan çirgin saldırı görünmektedir.. Vikipedi`deki saldırı tarafımdan değiştirilmek şartıyla silinmesine rağmen google arama motoruna " sivas koyulhisar yağcılar köyü" yazınca arama sonuçlarında Vikipedi`ye ait sayfa ana başlığında aşağıdaki sonuç görüntülenmektedir..


bu durumun derhal değiştirilerek insanların maduriyetinin giderilmesini istiyoruz... teşekkürler

  • Ne yazık ki bu durumu bizim düzeltmemiz olası değildir. Bir süre sonra google tarama database'i yenilendiğinde bu durum otomatik olarak değişecektir. --Manco Capac 06:06, 6 Ağustos 2009 (UTC)
  • Monobook sayfam birden işe yaramaz hale geldi. Üstteki test, vandalizm, hoşgeldiniz vb. ler yokoldu. Bir fikri olan var mı? --Azel Sevan 11:48, 5 Ağustos 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Kullanıcı adınızı değiştirdikten sonra monobookunuzu güncellememişsiniz. Sorun bundan kaynaklanıyordur. Buradaki Kullanıcı:Aydınlık umutlar/extedit.js ve Kullanıcı:Aydınlık umutlar/user.js bağlantılarını, Kullanıcı:Azel Sevan/extedit.js ve Kullanıcı:Azel Sevan/user.js olarak değiştirip tarayıcınızın belleğini boşaltırsanız eskisi gibi çalışmaya devam edecektir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 12:07, 5 Ağustos 2009 (UTC)
teşekkürler brk. --Azel Sevan 12:30, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Merhaba, Daha önce iki kere Sıraçlar isimli Alevi boyu ile ilgili başlık açtım. Fakat ikisinde de başlık maddesi tarafınızdan silindi. Ben bu konuda Türkiye'de araştırma yapan ve kitap yazan az sayıda kişiden biriyim. "Sıraçlar (Anşabacılı ve Hubyarlar) Beydili Alevi Türkmenleri isimli kitabım bu konuda yazılmış tek bilimsel eserdir? Sizin başlık açmadaki kriteriniz nedir? Çok merak ediyorum. Selamlar Dr. Orhan Yılmaz Bu imzasız yazı 94.54.52.14 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Vikipedi'de telif hakkı saklı metinler bulundurmuyoruz. Bu konudaki kurallarımız için Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarını inceleyebilirsiniz. Kısaca özetleyecek olursam, Vikipedi'de yayımlanan metinlerin özgür lisanslıdır ve dolayısıyla herkes tarafından, istenildiği gibi, hatta ticarî amaçla, kullanılabilir. Yazdığınız maddeden birkaç cümle ile bir Google araması yapılınca şu sitede aynı metin çıkıyor. O sitedeki sayfanın kamu malı olduğuna dair bir belirti olmadığına göre oradaki metnin telif haklarının o siteye ait olduğunu varsayılmış ve Vikipedi'ye girdiğiniz madde silinmiştir. Eğer kendi kitabınızdaki metinlerin Vikipedi'de kullanılmasına razıysanız, kimliğinizin açık olduğu bir e-posta yazıp, kitabınızdaki metnin telif haklarını GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na bağışladığınızı yazıp info-tr@wikimedia.org adresine gönderebilirseniz. Bunun ardından metin artık burada yer alabilir. Bu lisans dönüşümünden sonra, geri dönmek mümkün değildir ve metin üzerinde bir daha hiç bir telif hakkınız olmaz. Eğer bunu yapmayı arzu etmezseniz, Vikipedi'ye girdiğiniz metni yeniden kaleme almanız, yeni metni telif hakkı saklı orijinal metinden bariz derecede farklı biçimde yazmanız gerekmektedir. --İnfoCan 21:33, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Fotoğraf Kaynak ve Lisans Sorunu[kaynağı değiştir]

Merhaba, Julie Garwood sayfasını hazırladım. Yazarın bir fotoğrafını eklemek istiyordum. Internetten buldum. Fotoğrafçıya email atarak izin istedim. Kendisine (web sitesine) credit etmek koşulu ile izin verdi. Fotoğrafı yükledim ama kaynak ve lisans sorunu çıktı. Sanırım bir yerde hata yaptım ama nerde? yardımcı olursanız sevinirim.

Film ekleme şablonu[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'nin bir film şablonu var mıdır? Fırsat buldukça fazla bilinmeyen filmleri Vikipedi'ye eklemekten memnunluk duyacağım. Ancak bunun için bir şablon varsa (Başlık, özet, künye, filmin konusu ve eleştiriler vb. onu kullanmak isterim. Yılmaz Güney'in rol aldığı Canlı Hedef filmini eklemek istedim ama yazı, yarısı kesilerek ve neredeyse karantinaya alınarak sunuldu.

Yazının kesilen ikinci yarısı şöyleydi: Filmin ilk yarısının sinema düzeyi oldukça iyi ve anlatılanlar da kabul edilebilir ölçülerde. Ancak, o dönemin filmlerinde karakteristik olan klişeler (uygulanan şiddetin haklı görünmesi için kahramanın karısı ya da çocuğunun kaçırılıp tecavüz edilmesi gibi) devreye girdikçe film yenilir yutulur olmaktan çıkıyor. İkinci yarıdaki yılanlı sadistik pornografik işkence sahnesi, Asım'ın kızına gözünün önünde tecavüz edilmesi ve daha sonra kızının boğularak ölmesi vb gibi durumlar filmi izlenemez hale getiriyor.

Sonuçta Canlı Hedef'in kötü senaryosuyla iyi oyuncu kadrosunu harcayan önemsiz bir piyasa filmi olduğu söylenebilir. Hollywood ve İtalyan westernlerinden alınan unsurların içinin doldurulamadığı (sondaki çatışma sahnesinin başlangıcı Sam Peckinpah'ın Vahşi Belde - The Wild Bunch (1969) filmini çağrıştırıyor,) yerel motiflerle iyi bir bireşime vardırılamadığı görülüyor. Bu nedenle oldukça yerel tipler izlenimi uyandıran Aspirin (Danyal Topatan) ve Korsan (Yıldırım Gencer) filmde çok eğreti kalmışlar.

Burada Yılmaz Güney'i kötülemek istediğim mi düşünüldü acaba? Oysa ben Güney'i çok severim ve fırsat buldukça önemli önemsiz izlediğim her filmini Vikipedi'ye eklemek ya da eklenenlere katkıda bulunmak niyetindeyim. Bu nedenle, varolan bir şablonu kullanmak işimi çok kolaylaştırır.

Adesman Not: Kullanıcının Köy çeşmesi anasayfasına yazdığı yazı, Vikipedi:Danışma masası'na Vikiçizer tarafından taşındı.

Dosya yükleme[kaynağı değiştir]

Nasıl resim yükleyebilirim? Dosya yükleme sayfasına tıkladığımda hata veriyor.--Avicenna 21:20, 7 Ağustos 2009 (UTC)

Google sonuçları[kaynağı değiştir]

merhaba,

benim bilgisayarımda google dan gelen sayfalar içinden wikipedia başlıklı olanları açamıyorum,çevirimiçi bul mesajı geliyor. Bu imzasız yazı 94.122.97.76 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 20:44, 10 Ağustos 2009

Eldorian isimli kullanıcı külotluçorap sayfasındaki katkıları defalarca silerek en sonunda kilitlemiştir ne yapabilirim

  • telifli ve reklam içeren metinler eklemekten vazgeçebilirsiniz. ansiklopedik katkı lütfen. --ki bl 15:09, 14 Ağustos 2009 (UTC)

telif içeren şey nedir linkler reklam içeriyorsa adresleri kaldıralım o sayfanın ingilizcesinde bile bazı şirketlerin ismi geçiyor

Dış bağlantı eklemede spam uyarısı.[kaynağı değiştir]

Eklemek istediğim link konu ile ilgili dernek resmi sitesi ve üyelik gerektirmeden görüntülenebilen bilgi forumu.. Ama aşağıdaki uyarıyı veriyor. sebebi ne olabilir?


Reklam koruma filtresi Vikipedi, özgür ansiklopedi Git ve: kullan, ara Kaydetmek istediğiniz sayfa, uygun olmayan dış bağlantı içerdiği için, Vikipedi'nin spam filtresi tarafından engellendi. Eğer site, reklam boyutunda ve çok sayıda giriliyorsa genelde bu listeye alınır.

Ayrıntılı bilgiler spam filtrenin tartışma sayfasında bulunabilir.

Reklam filtresine takılan adres: ....................

Adresi çıkarmadığınız sürece sayfanın kaydedilmesine izin verilmeyecektir.

Rottweiler.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Rottweiler" adresinden alındı.

kınıklı kampüsüne ulaşım nasıl olacak ( karayolları açısından bir harita yayınlarmısınız?)ilginize teşekkürler.

üyelikle ilgili[kaynağı değiştir]

Üyeliğimi nasıl iptal edebilirim? Yeni bir kullanıcı adıyla üye olacağım.

  • Ne yazık ki üyeliğinizi iptal edemezsiniz. Vikipedide açılan kullnıcı adları süreklidir. --Manco Capac 20:26, 18 Ağustos 2009 (UTC)
  • Ancak, en az 200 değişikliğinizin olması şartıyla uygun bir yeni kullanıcı adı seçerek şuraya başvurabilirsiniz. teşekkürler. --Yabancımsj 09:32, 20 Ağustos 2009 (UTC)
  • İstiyorsanız yeni bir hesap edinin ve kullanıcı sayfanızda eski adım buydu şeklinde belirtin. Eski hesabın iptal edilmesi mümkün değil.--G Ö K H A N 11:00, 20 Ağustos 2009 (UTC)

Silinen madde[kaynağı değiştir]

Dünya İnsanlık Günü ile ilgili yazılan maddem silindi, kaynaklarımın fotograflarını eklemek istiyorum. fakat ekleyemedim. silinme sebebini ve kaynaklarımın pdf lerini nasıl kopyalayacagımı öğrenebilirmiyim? teşekkürler Bu imzasız yazı Burcuyesilgul (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Madde ansiklopedik yani kayda değer olmadığı için silinmiş. Vikipedide ancak güvenilir kaynaklarca konu edilmiş, kayda değerliği bu kaynaklarla ortaya konulmuş maddelere yer vardır. Kayda değerliğini kanıtlayamadığınız sürece maddeyi yeniden açamazsınız. (Açarsınız ama yeniden silinir.) Ayrıntılı bilgi için şu sayfalara bakabilirsiniz: VP:KD, VP:GÜVEN. (Ayrıca kaynak gösterme konusuyla ilgili olarak bkz. Vikipedi:Kaynak gösterme) Teşekkürler. --Yabancımsj 09:32, 20 Ağustos 2009 (UTC)

Tüm katkılarımı nasıl silebilirim?[kaynağı değiştir]

Yaptığım bütün özgün katkıları wikiden silmek istiyorum.Buna engel varmı yokmu acaba, bilgisi olan varsa pls paylaşırsa sevinicem..Ben kafadan tümünü silebilirim elbet ama bilerek yürürsem daha sıkıntısız olur diye soruyorum..--Fmmetin 17:42, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Katkılarınızı silemezsiniz. Zira buraya yaptığınız tüm katkılar (değiştire bastığınızda açılan pencerenin altında yazdığı gibi) Creative Commons Attribution/Share-Alike Lisansı altındadır. Yani telif hakkı saklı ve size ait değildir, özgür lisansa sahiptir. Bu nedenle ne sizin, ne bir başka kullanıcının buraya kurallara uygun olarak eklenmiş içeriği silmesi mümkün değildir. --Yabancımsj 17:57, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Moderatör tarafsız olduğunu düşünürek taraf tutuyor[kaynağı değiştir]

Cinius Yayınları maddesini, yoğun bir çalışma ve ansiklopedik içeriğe uygun olması için her tür titizliği göstererek oluşturduk. Sadece kurumun tanıtımını yapmakla kalmadık, kuruma yöneltilen eleştirileri de sıraladık. Buna rağmen bir moderatör tarafından bu madde aniden silindi. Gerekçesinin de 11. madde, reklam olduğunu söyledi. Bundan bir gün önce de tarafsızlığı yönünde bir eleştiri vardı, onu düzeltmek için "Tartışmalar" başlığı altında eleştirileri daha da ayrıntılı bir hale getirdik ve olan metinler için daha fazla kaynak ekledik. Amacımız, Türkiye'de ilk defa denenen bir yayıncılık yöntemi konusunda insanları bilgilendirmek ve bu yayıncılığın artısını eksisini tartışmaya açmaktı, dolayısıyla kurumumuza yönelik eleştirilere yer vermek bizim de özellikle istediğimiz bir şeydi. Buna rağmen, herhangi bir uyarı yapılmadan günler süren bir emeğe, zerre kadar saygı göstermeyerek, madde silindi. Buradaki çoğu moderatör, hiç şüphem yok ki biliyorlar ki modetarörlük bir despotluk ya da ego-tatmini işi değildir. Vikipedi'ye ve İngilizce Wikipedia'ya daha önce defalarca madde ekledim, hiç böyle bir tutumla karşılaşmamıştım. Ek olarak, bizim girişini yapmış olduğumuz madde "reklam" içeriği dolayısıyla silinebiliyorse, ben size yüz tane daha madde gösterebilirim, aynı nedenle silinmesi gereken.

Gerekirse bu eylemi gerçekleştirmiş moderatörün ismini de verebilirim ama sorunun, isim vermeden çözülebileceğini umuyorum. Niteliksiz moderatörler sorununa bir çözüm bulunmazsa da başka yöntemler araştıracağım. Vikipedi'nin bir tane moderatörün keyfine kalmış bir proje olmadığını siz de takdir edersiniz.

Maddenin içeriğini değerlendirebilmeniz için Cinius Yayınları maddesini tekrar yükledim. Hâlâ reklam içeriği var (diğer kurumları anlatan maddelerde olmayan) diye düşünüyorsanız onları bana göstermenizi ya da sadece onları silmenizi rica ediyorum. Böyle bir maddeyi topyekün atmanın Wikipedia'nın standartları arasında olmadığını biliyorum.

Bu imzasız yazı Diren Yardımlı (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 26/08/09

  • Madde yoğun reklam içeriği nedeniyle silinmiştir. Yükeldiğiniz halini tekrar sildim. Lütfen vikipedi politikalarına aykırı hareketinizde ısrarcı davranmayınız. Bir maddenin silinmesi demek tekrar açılamayacaığı anlamına gelmemektedir. Ancak maddeyi yeniden açmak isterseniz lütfen VP:ŞİRKET kriterlerine uygun olarak açınız. Teşekkürler, --Manco Capac 07:41, 26 Ağustos 2009 (UTC)

Saynı Manco Capac, Israrla hatanızı sürdürüyorsunuz. Vermiş olduğunuz sayfada şu içerikler var:

"Eğer maddede kayda değer bir içerik kalmazsa VP:SAM sayfasında silinmeye aday gösterilir. Ama eğer bariz reklamdan başka faydalı bir içerik yoksa Vikipedi:Silme politikası gereği hızlı silinmek üzere işaretlenebilir." Size soruyorum, oluşturmuş olduğumuz sayfada "bariz reklamda başka faydalı içerik" yok muydu?

"Konunun yeterince derinlemesine işlenmemişse kayda değerliğin ortaya konabilmesi için birden fazla bağımsız kaynak gösterilmelidir." (Kısacık bir madde için neredeyse 10 tane kaynak gösterdik. Bu yayıncılığın önemini göstermek için yeterli değil mi? (Gösterdiğimiz bazı kaynaklar yayınevine yönelik eleştireleri de içeriyor) ).

Maddeyi tekrar koymamın sebebi diğer moderatörlerin de durumu değerlendirebilmesiydi. Son olarak "şirket tanıtımı" yapmak yasak diye bir şey yok, her tür şirket tanıtımı yapmak da serbest. Rica ediyorum, diğer modetarörler de bu durumu değerlendirsinler. "Reklam" denilen kavramı anlayabilmeniz için herhangi bir günlük gazete ya da televizyonu açıp reklamlara göz atmanızı rica ediyorum.

Bir maddenin silinmesi demek tekrar açılamayacaığı anlamına gelmemektedir. demişsiniz. Zaten yeniden yüklediğimde maddeyi tekrar gözden geçirdim, tarafsızlığını artırmak için bize yöneltilen eleştirileri artırdım. Bakmadan silmişsiniz.

Adı üzerinde tarafsız bakış açısı da nihayetinde bir bakış açısıdır, kesinlikle bakış açılarının yok edilmesi ya da farklı bakış açılarından sözedilmemesi anlamına gelmez. Bu bakış açısı konu hakkındaki farklı bakış açılarının yanında ya da karşısında olmayan, tarafsız bir bakış açısıdır. (Bu maddeyi de kendi kendinize değerlendirin bir daha keyfinize göre bir maddeyi silmeden)

Öncelikle şunu belirteyim nezaket Vikipedi'de uyulması gereken bir politikadır. Lütfen nazik olunuz. Kişiler hakkında kişisel saldırıya varan yorumlar yapmayınız. Vikipedi'de kişisel saldırılar yasaktır.Israrlı olarak tekrarlanması durumunda engelleme ile sonuçlanır. Madde içeriğine gelince, tarafsız olduğunu iddia ettiğiniz madde içeriğinden alıntılar yapıyorum; "Kuruluşundan bu yana Cinius Yayınları, basında ve medyada kaydadeğer bir ilgi odağı olmuştur." , "Aynı şekilde yazarlarının tümünün çağdaş Türk yazarı olması, yayınevinin kitaplarına ilginin büyük olmasına katkı sağlamıştır" , "yayınladığı kitapların bazılarının başarılı satış grafikleri elde etmiş olması dolayısıyla yayın sektöründe çabuk kabul görmüştür." vs. Şimdi bu içeriğin tarafsız olduğunu düşüyünorsanız bu sayfayı okumanızı tavsiye ederim. Vikipedi bir blog veya forum değil ansiklopedidir. Kişisel yorumlar/iddialar ansiklopedilerde yer almaz. Burada sadece tarafsız şekilde bilgi verilir. Yorumlar ve çıkarımlar okuyuculara bırakılır. Ayrıca kurumunuzun tanıtımını yapmak için başka kanallar kullanmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar. --Eldarion 08:05, 26 Ağustos 2009 (UTC)
  • Bir kısa not daha: Lütfen vikipediye firma olarak giriş yapmayınız. yukarıdaki yorumlarınızda sürekli yaptık ettik girdik biçiminde sözler söylemeniz vikipedide bir ansiklopedi yazmak için değil firmanızı temsilen bulunduğunuzun en bariz kanıtıtdır. Lütfen Vikipeyi tanıtım ve reklam amaçlı kullanmayın kullananları da uyarınız. Teşekkürler, --Manco Capac 08:11, 26 Ağustos 2009 (UTC)


Silen kişi dışında biri yanıt verdiği için sevindim.

1) Hakaret ya da nezaketsizlik olan maddeleri bana sıralarsanız sevinirim. İletimde tek bir hakaret yok, varsa, bana bunun bir örneğini gösterin. Bir kişiye katılmamak o kişiye bir hakaret ya da nezaketsizlik sayılmaz (Bkz. Vikipedi, Hakaret) ama bir maddenin fütursuzca silinmesi çok ciddi bir hakaret sayılabilir pekala. 2) Vermiş olduğunuz tüm maddeler Cinius Yayınları'nın medyada ilgi çekmesiyle ilgili. Bu bir gerçek. Herhangi bir gazetenin arşivine göz atın ve Cinius ile ilgili kaç tane habere rastladığınızı söyleyin. Mehmet Ali Birand'ın köşe yazısından, Hürriyet'in Kültürazzi köşesine kadar, Radikal gazetesi, Radikal Gazetesi Kitap Eki, Milliyet Sanat dergisi, Yeni Şafak, Zaman, 6News, NTV ve CNN Türk gibi birçok yerde (bazılarında defalarca) Cinius Yayınları ve yayınladığı kitaplarla ilgili haberler çıkmıştır ve çıkmaya devam ediyordur. Yayın sektörünü tanıyorsanız, bunun bir yayınevi için çok olağan bir durum olmadığını biliyorsunuzdur. Kaynakça bölümünde bu çıkan haberlerden bazılarını görebilirdiniz. (Eğer diğer moderatör arkadaşınız üstün körü maddeler silmek dışında bir iş yapıyor olsaydı.) 3) Tarafsızlık konusunda, yukarıda Wikipedia'nın kurallarında yer alan "Tarafsızlık" tanıtımını koydum. Onu sizin de okumanızı öneririm. Tarafsızlık düşündüğünüz gibi sadece ham veri aktarımı değil. Eleştiri, tartışmaya açık ve spekülatif içerikler de bazen bir ansiklopedinin maddelerinde yer alabilir (Bkz. sadece Vikipedi değil, Britannica, Larousse), bu bir günah değil. 4) Bir maddenin topyekün silinebilmesi için gerekli şartları da yukarı gösterdim. (Vikipedi'nin kendi kuralları). Buna ek olarak, bu işi yapan biri, kendi görüşlerine uymayan maddeleri silme lüksüne sahip değil. Uğraşarak yazılmış bir içeriği silmek bu kadar kolay da olmamalı. Bir insanın birikim ve vaktine saygı göstermeme olarak kabul edilir bu. Hoşgörü ve esneklik, sizlerin modetaratör olarak en büyük ilkeleriniz olmalı. 5) Bana teker teker beğenmediğiniz cümleleri belirtmişsiniz, size bunun için teşekkür ediyorum. O maddeleri kaldırıp ya da değiştirip koymak yeterli olacak mı? Yoksa o zaman da diğer moderatör arkadaşınız bu defa bir gerekçe bulup, maddeyi tekrar silebilir mi?

Tatmin edici yanıtınız için teşekkür ediyorum.

Saynı Manco Capac,

Firma olarak giriş yapmak ne demek? Ben ismimle, bir şahıs olarak giriş yaptım. Kendimden "biz" olarak bahsetmem, nezaket gereğidir. Sürekli "ben ben" demiş olmamak için. Bilginize olsun, bu da genel bir nezaket kuralıdır.

"Varoluşçuluk" maddesine yaptığım eki de silmişsiniz gördüğüm kadarıyla. Varoluşçuluk üzerine Türkçe kaleme alınmış, internette bulunan ve "public domain" olan, bağlantı verdiğim metinden daha kapsamlı bir yazı var mı? Varsa ve benim verdiğim bağlantı yerine onu koyduysanız, size bir özür borçlu olacağım. Ama benim verdiğim Varoluşçuluk bağlantısını (linkini) sadece silmişseniz, sizin ansiklopedinin içeriğiyle ilgilenmekten çok beni engellemek için çabaladığınızı düşüneceğim.

"...maddelere ansikloepdik olmayan bağlantılar eklemeyiniz. " demişsiniz bana özel mesajda, bu ne demek? Vikipedi'den dışarı verilen tüm bağlantılar "ansiklopedik" mi demek istiyorsunuz?--Diren Yardımlı

  • Vikipedi'de verilen tüm bağlantılar ansiklopedik olmayabilir. Ancak bu öyle olmayan bir taneyi kaldıramayız anlamına gelmez. Eğer siz de bu tip ansiklopedik olmayan bağlantılar gördüyseniz çekinmeden kaldırınız. Nezaket biçiminde komnuşmak ile firma adına konuşmak arasındaki ayrımı ayırdedebilecek kadar uzun bir süredir yaşıyorum, en önemlisi de epey br süredir firma reklamı yapan kullanıcıları gözelemliyorum. Artık bu konuda daha fazla vakit kaybetmek benim için anlamsız. Eğer beni şikayet etmek istiyorsanız VP:Ş/H sayfasından şikayet edebilirsiniz. Topluluğu burada daha fazla meşgul etmek istemiyorum. Saygılarımla, --Manco Capac 08:55, 26 Ağustos 2009 (UTC)

Sizi şikayet etmeyeceğim. Ama Vikipedi'nin kuruluş nedeninin ve ilkelerini gözden geçirmenizi size şiddetle öneriyorum.

1) Kurum tanıtımları yapmak yasak değil. 2) Verilen bağlantıların içerikleri ansiklopedik olmak zorunda değil. 3) Sayfada uygunsuz içerik varsa, uygunsuz içerik kaldırılır, sayfa değil.

Lütfen bu konularda daha titiz davranın ve moderatörlüğün size verdiği yetkilerle güç sarhoşu olmayan. Bu sildiğiniz içerikten ziyade size, vicdanen zarar verecektir.Diren Yardımlı


Herşeyden önce yine yazdıklarınızdan alıntı yapıyorum. "Niteliksiz moderatörler sorununa bir çözüm bulunmazsa da başka yöntemler araştıracağım." Kişiler hakkında niteliksiz yorumunu yapmak açıkça görüldüğü üzere kişisel saldırıdır. Vikipedi'de Üyelerden herhangi birinin, diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açabilecek veya bu ortamdan gitmesi gerektiğini kasteden ifadeler kullanılması yasaktır. İkinci olarak tarafsızlık konusundaki açıklamalarınız için teşekkür ederim. Ancak yine kendinize göre çıkarımlar yapmışsınız. Örnek verdiğim cümleler sizi kişisel yorumlarınızdır. Aynı gazete yazarlarının kişisel yorumları ile makale yazmaları gibi. Medyada ilgi çekmesi, kitaplara ilginin büyük olması sizin kendi yorumlarınızdır. Size göre büyük olan ilgi başkasına göre küçük olabilir. Anlamanız gereken şey tarafsız bilgiye neye/kime göre sorusunun sorulamayacağıdır. Ancak sizin verdiğiniz bilgilere sorulabiliyor. Dolayısıyla tarafsız bilgi değil.

Çok önemli bir noktada bir alıntı daha yapıyorum.- "bu yayıncılığın artısını eksisini tartışmaya açmaktı, dolayısıyla kurumumuza yönelik eleştirilere yer vermek bizim de özellikle istediğimiz bir şeydi" Bunları yapabileceğiniz yer kesinlikle Vikipedi değildir. Vikipedi'nin ne olmadığı konusunda bu sayfa size yardımcı olabilir.--Eldarion 09:04, 26 Ağustos 2009 (UTC)

Ek olarak ısrarla kişiler hakkında itham içeren yorumlar yapmaya devam ediyorsunuz. "moderatörlüğün size verdiği yetkilerle güç sarhoşu olmayan" açık şekilde [[VP:KSY|kişisel saldırıdır. Lütfen tekrarlamayınız.--Eldarion 09:07, 26 Ağustos 2009 (UTC)

Moderatörler olarak birbirinizi savunmanız güzel bir şey ama verdiğiniz yanıtların hiçbiri tatmin edici değil. Vikipedi'nin "niteliksiz moderatörlere" kurban gittiğini, nitelikten çok nicelik artırmak için madde bile olmayan içeriklere yer verdiğini, bazı coğrafi maddelerde o yerle ilgili bilgi yerine düpedüz o yörenin bir şiirinin olduğunu birçok kişi gibi ben de gördüm. Dolayısıyla bu konuda bir sorun var. Niteliksizlik kavramını bir hakaret olarak almak zorunda değilsiniz, "adi", "aptal" ya da "salak" demiş olsaydım bunlar hakaret olurdu. Niteliksiz, bir işi yapacak yeterli donanıma sahip değil anlamına geliyor. Kişiliğiyle ilgili bir yargı değil. Evet, hoş bir niteleme değil, ama kesinlikle bir hakaret de değil. Nitekim sadece pohpohlanmayı bekliyorsanız, bu işi başarmanız çok zor.

"Size göre büyük olan ilgi başkasına göre küçük olabilir."

Bu sebeple bu cümleleri yanlış buluyorsanız, işiniz çok büyük. Çünkü ansiklopedide geçen bütün "büyük yazar" "başarılı kariyer" "önemli tarihsel olay" gibi tabirleri aratıp hepsini silmeniz gerekir. Bir dakika içinde on tane örnek verebilirim size -sadece Türkçe Vikipedi'den değil, diğer dillerdeki sürümlerden de örnekler verebilirim.

Kısacası bu gerekçeyle bir maddeyi silemezsiniz. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki bütün dünyadaki ansiklopedilerde bu tür cümlelere yer verilir. Burada sorun, maddeyi kaldıran moderatörün kendi "taraflılığı"dır. Madde hoşuna gitmemiştir. Sunulan bütün gerekçeler birer bahanedir. Ben bir robot gibi yazdığımı zaten iddia etmedim, ama moderatörün tarafsızlığın gereği olarak bu maddeyi sildiğini herhalde düşünmüyorsunuz siz de. Onun da "hoşuna gitmedi."

"Moderatörlüğün verdiği güç sarhoşluğu" sandığınızın aksine çok yaygın bir durum. Bu bir hakaret değil, bir gözlem ve bir eleştiridir.

Birçok edebiyat ve kültür sitesinin yapımcısı olarak, yıllarca moderatörleri ücretli olarak işe aldım ve neredeyse hepsiyle tam olarak bu nedenle zamanla yollarımı ayırmak zorunda kaldım. Sağduyulu, soğukkanlı ve mütevazi bir moderatör olmak zor bir şey. Bunu biliyorum. Ama zor da olsa bir moderatörün bu niteliklere sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde "niteliksiz" oluyor işte. Birbirinizi savunacaksınız elbette (sistemin tutarlılığı gereği bunu yapmalısınız) ama lütfen öz-eleştiri yapmaktan da çekinmeyin. Bu herşeyden önce, Vikipedi'nin niteliğini artıracaktır.

"İtham" dediğiniz olguyu da göğüslemek durumundasınız. İtham, hakaret ya da nezaketsizlik değildir.

Maddeyi belirtmiş olduğunuz cümleleri kaldırarak ya da yumuşatarak tekrar yükleyeceğim. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.Diren Yardımlı

Sizinle uzun uzun tartışmak isterdim ancak sizinde belirttiğiniz gibi işimiz büyük. Özet olarak "niteliksiz" kişisel bir yorumdur ve Vikipedi'de kişiler hakkında değil olaylar hakkında yorum yapılır. İyi çalışmalar. --Eldarion 09:39, 26 Ağustos 2009 (UTC)


İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Diren Yardımlı

  • Cinius Yayınları maddesini Vikipedi standartlarına uygun şekilde yeniden açtım. --İnfoCan 11:18, 26 Ağustos 2009 (UTC)

Zaman çizelgesi ekleme sorunu[kaynağı değiştir]

Volvo sayfasına Volvo araçlarının zaman çizelgesinin Türkçeleştirilmiş halini eklemeye çalıştım. Sayfa bu,

http://tr.wikipedia.org/wiki/Volvo_zaman_%C3%A7izelgesi

ama {{}} kodlarıyla ekleyemedim. Diğer çizelgelere baktım, sorun göremedim. Nerede hata yapmış olabilirim? Bu imzasız yazı Diren Yardımlı (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba zaman çizelgesini şablon olarak değil de madde olarak açmışsınız. İsmi "şablon:Volvo zaman çizelgesi" olarak değiştirirseniz sorun düzelir. İyi çalışmalar.--G Ö K H A N 13:48, 28 Ağustos 2009 (UTC)



2023 2024


2007: