Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Aralık 2009

Vikipedi, özgür ansiklopedi

[göster] şablonu[kaynağı değiştir]

Afedersiniz birçok yerde [göster] şablonuyla karşılaşıyorum ,bir maddeye [göster] şablonu nasıl eklenir.teşekkürler iyi çalışmalar...--SeCrEt RocK 17:26, 26 Aralık 2009 (UTC)

  • Merhaba, bir örnek madde verir misiniz? --Manco Capac 10:14, 30 Aralık 2009 (UTC)

Felatun Bey'le Rakım Efendi ile ilgili yeterli bilgi olmadığına inanıyorum bana yardımcı olur musunuz benim yıllık ödevimde bu konu (bişeler ekledim kabulde olmadıı)şimdiden teşekkürler...

Değiştirde İngilizce klavye kullanılması ve Türkçe alfebeye özel harfler[kaynağı değiştir]

Ben Değiştir dugmesine bastiktan sonra Vikipedi'ya katki yapmak icin ne yazik ki Ingilizce klavye kullanmaktayim. Sonra İngilizce klaveye ile yazdiklarimi sayfanin altinda bulunan listeden Türkçe harf senbollerini bulup, copy-paste kullanarak, Türkçe'ye ozel harfler kullanarak Turkce haline donduruyordum. Bunu yapmak iki gun kadar onceye kadar nisbeten kolaydi. Cunku Türkçe alfebesine özel olan harfler listesi altta verilmisti ve onlardan copy-paste yapmak (uzun zaman almakla beraber) imkan dahilindeydi. Fakat iki gun kadar once bu senboller listesi tumuyle degistirildi, guya daha ayrintili ama ne yazik ki ise yaramaz bir hale getirildi. Yeni bir secim yapma yeri konuldu ve bunun 9 secim alternatifi var: "Ekle", "Viki dili", "Semboller", "Latin", "Yunan", "Kiril", "Ibrani", "Arap" ve "IPA". Bu secimler arasinda Türkçe klavyede bulunan ve diger klavyelerde bulunmayan "ğ, ö, ü, ş, ç, ı, ......." ve buna benzer diger ozel harfler yok oldu. O gunden beridir copy-paste kullanarak Ingilizce klaveyesiyle yazilmis yazilari Türkçe'ye edit etmek imkansiz hale geldi. Bir Türkçe Vikipedi'de bulunan ve kullanilan kismi kaldirip yerine hic kullanilmayan senbollerden olusan bir liste vermek benim gibi bircok katkicinin isini imkansiz hale getirmektedir. Cok rica ediyorum, lutfen ivedelikle ya eski Türkçe'ye ozel harfleri ihtiva eden kisim geri getirilsin ya da verilen 9 alternatif yanina bir 10. alternatif olarak "Türkçe'ye özel" harfler listesi konulsun.noyder 17:24, 10 Aralık 2009 (UTC)

Latin kısmında Türkçe karakterleri bulabilirsiniz.--Gökhan 17:31, 10 Aralık 2009 (UTC)
Yanitiniz icin cok tesekkurler. Gercekten dediginiz gibi Latin alternatifinde Turkce'ye ozel harfler bulunmakta ve eger yazarlara daha uygun bir sekil getirilmezse bu bir care. Fakat oturdum saydim (tam dogru mu bilmiyorum) ama bu Latin seciminde 227 tane ozel harfi tarayarak istenilen Turkce'ye ozel harfi bulmak gerekmekte. Halbuki eski haliyle Turkce'ye ozel harfler listesi bu secim listesine eklenirse degisik olarak (yanilmis olabilirim ama) yalniz 17 tane kadar (Ç ç ğ İ ı Ö ö Ş ş Ü ü Â â Ê ê Û û) Turkce'ye ozel harfin taranmasi yeterli olmakta idi. Onun icin yine rica ediyorum, degisik ya eski Türkçe'ye ozel harfleri ihtiva eden kisim geri getirilsin ya da verilen 9 alternatif yanina bir 10. alternatif olarak "Türkçe'ye özel" harfler listesi konulsun.noyder 11:21, 11 Aralık 2009 (UTC)
Türkçe karakter alt menüsü ekledim az önce isteğiniz üzerine. Bir de büyük yumuşak g eklentisi yaptım, tarayıcı önbelleğini temizlediğinizde kullanabileceksiniz. Yaklaşımınız için teşekkür ederim.--Vito Genovese 11:43, 11 Aralık 2009 (UTC)
Soruna bu kadar cabuk bir iyi care buldugunuz icin cok cok tesekkur ederim. Ancak bir ozur dilemem gerekli, cunku verdigim liste Turkce'de bulunan ozel harflerin tumunu kapsamiyor. Iyi olmus da Ğ yi siz eklemissiniz. Ancak Turkce'de kullanilan Î ve î harflerini listeme koymamisim. Bunlarin da listeye konulmasi ile hic olmazsa benim problemlerim sona erecek. Tekrar tesekurler ve ozurler dilerim. Iyi calismalar.noyder 16:40, 11 Aralık 2009 (UTC)
Estağfurullah, ekledim ikisini de. Kolay gelsin.
Vito Genovese 18:55, 11 Aralık 2009 (UTC)
Klavyenizi sanal olarak Türkçe klavyeye dönüştürmeyi denediniz mi? Türkçe Q klavye ile İngilizce QWERTY klavyesi birbirine çok benziyor, sadece bir kaç Türkçe harfin yerini ezberlemeniz gerekecek. Klavyenizin üzerine küçük etiketler yapıştırarak farklı harfleri işaretleyebilirsiniz. Gerek Mac gerek Windows'da Türkçe Q klavye düzenini yüklemek için bir kere keyboard kotrol paneline gitmeniz gerekiyor. Sonra, özel bir tuş kombinezonu ile (Alt-Shift gibi) bir klavyeden öbürüne çabucak geçebiliyorsunuz. Alışırsanız çok daha hızlı yazabilirsiniz. --İnfoCan 17:11, 11 Aralık 2009 (UTC)

Turkce'ye ozel harflerin matematik formuller icinde kullanilabilmesi[kaynağı değiştir]

Epey zaman oluyor matematik ve istatistik konulu Wikipedia maddesi yazarak katkida bulunmak istemekteyim. Matematik formuller yazarken Wiki'ye ozel bir sekil kullanilmakta ve ozel (math) (/math) (< ve > arasinda yazilmasi gerekli) arasinda ozel kaideler kullanarak formuller yazilabilmekte. Ancak bu isaretler arasinda kullanilan harflerin sadece Ingilizce klaveyede bulunanlar olmasi gerekmekte; diger alfabelere ozel harfler kullanilirsa formul hatalidir diye kabul edilmiyorlar. Ornegin matematikte cok kullanilan kosul aciklamasi, Ingilizce if olarak bir formule girebiliyor ama Turkce eğer yazilirsa formul hatasi veriyor (formul icine eger yazmak gerekiyor). Cok rica ediyorum bir ilim, fen ve matematik dili olarak kabul edilen Turkce'ye ozel harflerin matematik formullere konulma imkani saglanip Wikipedia'nin bu eksikligi giderilsin. noyder 11:46, 11 Aralık 2009 (UTC)

Wiki madde ekleme hatası[kaynağı değiştir]

yeni bir madde eklemek istiyorum fakat değiştir düğmesi çalışmıyor,Bu imzasız yazı kullanıcı:Durankoy (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Konu ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.

Konularla İlişkili Fotoğraf Ekleme[kaynağı değiştir]

Merhaba, Fotoğrafçıyım ve fotoğraflarımı bir internet sitesinde de yayınlıyorum ve içlerinden uygun olanları, uygun başlıklarda paylaşmak istiyorum. Telif hakları tarafıma aittir ve ekonomik gelir söz konusu olmadığı sürece kamuya açılmasında sakınca yoktur. 1) Paylaşmam durumunda, herhangi bir hakkımdan vazgeçmiş sayılır mıyım?.. 2) Herhangi bir konuya (başlığa), nasıl fotoğraf yükleyebilirim?.. Çok teşekkürler...Bu imzasız yazı 94.79.67.204 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Konu ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.--Bora_msj 21:56, 24 Aralık 2009 (UTC)
1) Kısaca, resmin telif hakkı sizin kalıyor ama nasıl kullanılacağına dair herkese "özgür" bir lisans veriyorsunuz. Vikipedi'ye yüklenen tüm yaratıcı ürünler (metinler, fotoğraflar, vd.) başkaları tarafından özgürce kullanılabilme şartıyla yüklenmiştir. Serbestçe kullanmanın içine eserde değişiklik yapabilmek ve ticarî kullanım da girebiliyor, ancak kimse eseri kendi mülkiyetine geçiremiyor, yani altına copyright sembolü koyamaz. Ayrıca ürününüzü kullanan kişinin size atıf vermesi gerekmektedir, kendisine ait olduğunu belirtemez. Bir diğer şart, eseri veya onun türevlerini kullanan kişilerin de aynı özgür lisansı korumaya devam etmek zorunda olmaları. Bu kullanım lisansı Creative Commons'ın "by-SA" adlı lisansdır, ayrıntılarını Creative Commons maddesinde okuyabilirsiniz.
2) Resim yüklemek iki aşamalı oluyor, önce resmi Vikipedi'ye bir dosya olarak yüklüyorsunuz (sayfanın sol kenarında "araçlar" kutusu içinde "Dosya yükle" üzerine tıklayın, orada "Tamamen kendi çalışmam" bağlantısına gidin), sonra resmin görünmesini istediğiniz maddede o dosyaya bir bağlantı veriyorsunuz (içinde resim olan herhangi bir maddenin tepesindeki "değiştir" sekmesine basarak bunun nasıl yapıldığını görebilirsiniz). --İnfoCan 22:26, 24 Aralık 2009 (UTC)

resmi sitelerden alınan dosyalar[kaynağı değiştir]

alınana dısyalar bu lisansla mı yüklenecek Şablon:PD-TR-Gov -- Son kahraman ileti 16:37, 26 Aralık 2009 (UTC) File:Ilkerbasbug.jpg bu dosya öyle lisanlandırılmış. sanırım türkçe versiyonu yok -- Son kahraman ileti 16:38, 26 Aralık 2009 (UTC)


vikikaynak ile ilgilenilmesi gerekir. herhalde hizmetliler görevini yerine getirmiyor. -- Son kahraman ileti 16:52, 26 Aralık 2009 (UTC)



2023 2024


2007: