Testi kebabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Testi kebabı
Ülke(ler)Türkiye Türkiye
TürüEt yemeği
TipiKebap
Servis şekliSıcak

Testi kebabı bir kebap türüdür.

Selçuklu Mutfağındaki Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çömlek Kebabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevlevi Mutfağı adlı eserde yer alan Mevlana eserlerindeki yemeklerden biridir.[1]

Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çömlek Kebabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Malzemeleri; koyun eti, soğan, kabak, bamya, patlıcan, koruk suyu, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, anason, tarçın, tereyağı, undur.[2]

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yozgat Testi Kebabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nevşehir Testi Kebabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nevşehir Testi Kebabı; dana veya kuzu eti, çeşitli sebzeler ve baharatların, Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yapılan testilerin içine konulup üzeri hamur ile kapatılarak 2- 2,5 saat fırında pişirilmesiyle hazırlanan kebaptır.

Testinin içerisine konulan malzemelere, herhangi bir ön ısıl işlem uygulanmaz. Nevşehir ilinde yapılan testi 293 sayı ile tescilli Avanos Çömleğinin özelliklerini taşır. Nevşehir Testi Kebabı; genellikle kebabın pişirildiği testi kırılarak sunulur.

Nevşehir Testi Kebabının hazırlığı geleneksel bilginin ustalık ile nesiller boyu aktarılması ile oluşmuştur. Öncelikle testinin tabanına etin yerleştirilmesi daha sonrasında diğer malzemelerin konulup hazırlanması, pişirilmesi ve sunumu yılların birikimiyle oluşan ustalık ile sağlanır. Nevşehir Testi Kebabı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Orta Asya'dan Cumhuriyet Dönemine Türk Mutfağındaki Yemeklerin Değişimi: Yazılı Kaynaklar Üzerinden Bir Değerlendirme" (PDF). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi: 346-358, 04-05 Nisan 2014, Kuşadası, Aydın, ISBN 978-605-4940-00-4. 23 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Haziran 2022. 
  2. ^ "Seçili Osmanlı Yemeklerinin Maliyeti ve Besin Değeri". MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 2022 Cilt: 11 Sayı: 2. 
  3. ^ "Coğrafi İşaret Platformu". Coğrafi İşaret Platformu. 25 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]