Kokoreç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kokoreç
İzmir'de odun ateşinde kavrulan çok sayıda kokoreç rulosu, Türkiye
Alternatif isimKokoretsi
Ülke(ler) Yunanistan
 Türkiye
BölgesiBalkanlar
Yaratıcısı Bizans İmparatorluğu
 Büyük Selçuklu İmparatorluğu
 Osmanlı İmparatorluğu
TürüSakatat
Ana malzemelerKuzu veya keçi bağırsağı
Yunanistan'da kokoreç

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından, mumbardan ve uykuluktan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit kebaptır.[1] Kâşgarlı Mahmud’un eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk’te bulunan yörgemeç benzer bir yemektir.[2]

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.

Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

Servis edilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabakta veya ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve salatalık turşusuyla beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir.

Osmanlı mutfağındaki çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ev Kadını adlı yemek kitabında tarifi verilmiştir.[3]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de bir kokoreç tezgâhı

Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan bir yiyecektir ve restoran menülerinde çoğunlukla bulunmaz. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgâhlarda kömür ateşinde pişirilir. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle (değişik boyutlarda) ekmek arası olarak tüketilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran, turşu suyu ve şalgam suyudur.

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir Göbel Kuzu Kokoreci / Balıkesir Kuzu Kokoreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir Göbel Kuzu Kokoreci / Balıkesir Kuzu Kokoreci 10.07.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[4]

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TDK Güncel Türkçe Sözlük". Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ İnanöz, Kıvanç; Özdemir, Mustafa Erkin; Erdem, Zülfer (22 Mart 2022). "TÜRK KÜLTÜRÜNDE KOKORECİN TARİHSEL SERÜVENİ". Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi. 4 (1): 19-29. ISSN 2667-5471. 13 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2024. 
  3. ^ Kapsal, Simge (1 Eylül 2022). XIX. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek kültürünün değişimi (masterThesis tez). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. 13 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2024. 
  4. ^ "Balıkesir Göbel Kuzu Kokoreci / Balıkesir Kuzu Kokoreci". Türk Patent ve Marka Kurumu. 22 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023.