T2 (İstanbul Tramvayı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
T2 (Taksim – Tünel) Nostaljik Tramvay Hattı
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiİETT
Yerİstanbul, Türkiye
İlk - Son durak
İstasyonlar5
Sefer sıklığı20 dakika
Yolculuk süresi15 dakika
Web sitesiT2 Hattı Resmî Sitesi
Hizmet
TürüNostaljik tramvay
Sistemİstanbul nostaljik tramvayı
Güzergah2
İşletmeci(ler)İETT
Bakım tesisiTaksim
Tarihçe
Açılış29 Aralık 1990
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu1,64 km (1,02 mi)
Hat açıklığıMetre (1000 mm)
Güzergâh haritası

Taksim
Line M2Line F1 (Taksim)
Depo
Hüseyin Ağa Camii
Galatasaray Lisesi
Galatasaray Lisesi
Odakule
Odakule
Tünel
Line M2 (Şişhane-Zemin İstanbul)Tünel (İstanbul) (Beyoğlu)

T2 (Taksim – Tünel) Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

1990 yılında İstiklal Caddesi'nin araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılmasıyla, bu yılın sonlarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Taksim – Tünel Nostaljik Tramvay Hattı adıyla işletilmeye başlandı. 2011'de ise T2 kodunu aldı. T2 hattının hizmete girmesiyle, İstanbul'daki son tramvay hatları olan Kadıköy – Üsküdar ve Kadıköy – Hasanpaşa hatlarının 1966'da kapatılmasından 24 yıl sonra, tramvay seferleri yeniden başlamıştır. Güzergâh tek hatlı olup, bir motris ve römorktan oluşan 2 vagonlu araçlar kullanılmaktadır.

Bataryalı nostaljik tramvay

Nisan 2024'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi, havai elektrik hattının iptal edileceğini, bunun yerine geleneksel tasarımı korunmuş bir şekilde üretilen bataryalı nostaljik tramvayların hat güzergahında hizmet vereceğini duyurmuş ve test sürüşlerine başlamıştır.[1][2]

Eski T2 hattı[değiştir | kaynağı değiştir]

T2 kodu, 14 Eylül 2006 - 3 Şubat 2011 tarihleri arasında hizmet veren Zeytinburnu – Bağcılar Tramvay Hattı'nı tanımlamak için kullanılmıştır. 3 Şubat 2011'de Zeytinburnu – Bağcılar Tramvay Hattı ile Zeytinburnu – Kabataş Tramvay Hattı birleştirilerek T1 (Bağcılar – Kabataş) Tramvay Hattı'nın oluşturulması üzerine önceden T5 kodu ile tanımlanan Taksim – Tünel Nostaljik Tramvay Hattı'na da T2 kodu verilmiştir.

İstasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayı İstasyon İlçe Aktarma Tür Notlar
1 Taksim Beyoğlu Line M2Line F1M? (Taksim – Okmeydanı) Metro Hattı (Taksim) Hemzemin Taksim MeydanıTaksim CamiiTaksim Gezi ParkıAtatürk Kültür Merkezi・Taksim İETT Peronları
2 Hüseyin Ağa Camii Hüseyin Ağa Camii
3 Galatasaray Lisesi Galatasaray Lisesi
4 Odakule Odakule
5 Tünel Line M2 (Şişhane-Zemin İstanbul)Tünel (İstanbul) (Beyoğlu)・F (Şişhane - Tophane) Füniküler Hattı (Şişhane) GalataGalata KulesiPera PalasPera Müzesi

İstasyon uzaklıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

İstasyonların platform ortası baz alınarak ölçüm yapılmıştır.

Sıra İstasyon İstasyonlar arası uzaklık İlk istasyona olan uzaklık
1 Taksim
2 Hüseyin Ağa Camii
3 Galatasaray Lisesi
4 Odakule
5 Tünel

Güzergâh şeması[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita


Görseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İBB resmen duyurdu: İstiklal Caddesi'nde yeni dönem başlıyor". www.cumhuriyet.com.tr. 21 Nisan 2024. 23 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ İHA (19 Nisan 2024). "Taksim'de akülü nostaljik tramvay dönemi". www.hurriyet.com.tr. 28 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]