BURULAŞ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği
BUDO Feribotu
Güleryüz Cobra Otobüs
T3 Gotha Tramvayı
BursaRay
Kuruluş17 Şubat 1998 (26 yıl önce) (1998-02-17)
AmaçToplu taşıma
MerkezNilüfer, Bursa, Türkiye
Konum
Genel MüdürMehmet Kürşat Çapar
Ana kurumBursa Büyükşehir Belediyesi
Resmî siteburulas.com.tr

Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım işletmesidir. BursaRay, BurTram ve otobüs işletmeciliği ile Bursa kent içi ulaşımı sağlar. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni de BURULAŞ işletmektedir. Terminal-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında çalışan BBBUS otobüslerini de işletmektedir.[1] Şehir içi otopark işletmesi Burbak'da Burulaş tarafından işletilmektedir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

BURULAŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kurucu ortaklığında aşağıdaki şirketlerin katılımıyla 17 Şubat 1998 tarihinde kuruluşu tamamlanarak tescil edilmiş ve faaliyetine fiilen 14 Aralık 1998[3] tarihinde başlamıştır. 12 Aralık 2000 tarihinde tescil ve ilanı yapılmıştır.

Hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Metro (BursaRay)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlayan hafif raylı sistem.[4]

Tramvay[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa'da tramvay işletmeciliği yapan oluşum. Kent Meydanı-Heykel, Kent Meydanı-Terminal ve Zafer Plaza-Çınarönü arası hatlarda yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

Şehir içi otobüs[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa’da çevreci ve konforlu araçlarla toplu taşımayı sürdürmek ve ulaşımda kamu hakimiyetini arttırmak amacıyla 2007 yılında 84 otobüsle BURULAŞ Otobüs Müdürlüğü planlama ve bakım faaliyetlerine başlamıştır. Görevi toplu taşıma hatlarını işletmek ve işlettirmek olan BURULAŞ Otobüs Müdürlüğü Bursa’nın 7 ilçesinde 325 özmal 156 kiralık toplam 481 otobüsle 139 hatta, içinde bulunulan çağın ve Bursa’nın gelişiminin sürekliliğine uygun çevreci, konforlu ve güvenli otobüs filosuyla ve eğitimli personeliyle 7/24 toplu taşıma hizmeti vermektedir.

Filoda bulunan otobüsler Avrupa standartlarına göre imal edilmiş, engellilerin kullanımına uygun ve klima donanımına sahip, ülkenin ekonomisine katma değer sağlayan yerli üretim araçlar olup, bakım ve temizlikleri periyodik olarak gerçekleşmektedir. Araç sürücüleri tecrübeli, yolcu ilişkileri konusunda eğitimli ve kullandıkları araçların donanımlarına hakim kişiler olarak toplu taşımada kaliteyi arttırmak için faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Bütünleşik Filo takip sistemi sayesinde otobüslerin hareketleri incelenmekte ve işletmeye anında müdahale sağlanmaktadır. 2005 yılından itibaren geçilen bütünleşik bilet sistemi ile otobüslere binişlerde nakit kalkarak Türkiye’de bir ilke imza atılmış olup sistemin aktarma prensibine elverişli olması sebebiyle yolculuklar ekonomik bir biçimde gerçekleşmektedir.[5]

BBBUS[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminal'inden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na ve İstanbul Havalimanı'na seferler düzenlemektedir.

BUDO[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa - İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlamak amacıyla BURULAŞ'ın bünyesinde kurulan BUDO (Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi) Ocak 2013'te seferlerine başlamıştır.[6]

Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali[değiştir | kaynağı değiştir]

Terminal (2011)

1957 yılında Bursa Kent Meydanı’nın bulunduğu yerde ilk otogar olan Santral Garaj’ın temelleri atılmış ve 1961 yılında hizmete açılmıştır. Şehir içindeki küçük garajlar tek tek kapanarak, Santral Garaj’ın içinde hizmet vermeye başlamışlardır. 1978 yılında çıkan bir yangınla oldukça büyük ölçüde bir zarara uğrayan Santral Garaj, tekrar onarılarak hizmet vermeye devam etmiştir. Fakat hızlı şehirleşme ve nüfus artışıyla birlikte Santral Garaj, artan ihtiyaçları karşılayamamıştır. Artan ihtiyaçları karşılamak için 1990’lı yıllarda yeni bir terminal binası yapılması gündeme gelmiştir. 1995 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale sonucunda 13 Aralık 1995 tarihinde Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminali’nin temelleri atılmıştır. Boy-Koop tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan terminal, 15 Haziran 1995 tarihinde hizmete açılmıştır.

Şu an ki terminalin toplam alanı 117 bin metrekaredir ve 14 bin metrekare de kapalı alana sahiptir. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan terminal, 10 yıllık süreci tamamladıktan sonra yeniden ihale yapılmış ve terminal işletimi BURULAŞ’a verilmiştir. Bursa Otogarı, 2009 yılından beri BURULAŞ tarafından işletilmektedir.

Bursa Otogarı, oldukça geniş ve Bursa’nın şehirler arası ulaşım ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Otogarda 60’tan fazla otobüs firması bulunmaktadır. Yeni Yalova Yolu üzerinde bulunan otogarda; günde 800 otobüs seferi yapılmakta ve 30 bin kişi yolculuk etmektedir.[7]

BURBAK[değiştir | kaynağı değiştir]

BURBAK A.Ş. Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirakidir. “Çizgiler Arası Özgürlük” sloganıyla 2009 yılında hizmete başlamıştır. Kuruluş amacı; Değerli Bursalılara kaliteli, güvenli, modern otopark hizmeti sunabilmek ve Bursa Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı, yol boyu otoparklarını devralıp, tek elden, sistemli bir şekilde hizmete sunmak ve yönetmektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BBBUS - Sabiha Gökçen Otobüs Bileti". bus.burulas.com.tr. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  2. ^ "Burulaş Burbak". burbak.burulas.com.tr. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2011. 
  4. ^ Haber, Ray (24 Kasım 2012). "BursaRay Rotterdam Araçları ve Burulaş". RayHaber | RaillyNews. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  5. ^ "Burulaş Otobüs Genel Bilgiler". www.burulas.com.tr. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  6. ^ BUDO İLK SEFERİNE ÇIKTI 11 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Bursa Büyükşehir Belediyesi, 23 Ocak 2013
  7. ^ "Bursa Otogarı - BURULAŞ". onlinebilet.com. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]