Said bin Zeyd

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Said bin Zeyd
Arapçaسعيد بن زيد
Doğum600
Mekke, Hicaz, Arabistan
(günümüzde Suudi Arabistan)
Ölüm670/671
Medine
(günümüzde Suudi Arabistan)
Dinİslâm
EvlilikFatıma bint Hattab

Sa'īd bin Zeyd, (Arapça: سعيد بن زيد), İslâm peygamberi Muhammed'in sahabelerinden. Ebu Aver olarak da nitelendirilmiştir. 600 yılı civarında doğmuştur.[1] Eşi Fatıma binti Hattab, Ömer bin Hattab'ın kız kardeşidir ve eşiyle birlikte İslâm'a ilk girenlerdendir. Said bin Zeyd, ayrıca Aşere-i Mübeşşere'dendir.

İlk gençlik yılları hakkında fazla bilgi bulunmasa da onun hiçbir zaman putperest olmadığı, tek tanrılı İbrahim dininden olduğu bilinmekteydi. Böylece İslâm'a geçişte zorlanmadı. Bedir Savaşı hariç tüm muharebelere katıldı. Raşid Halifeler döneminde sözü dinlenen bir kişi oldu ve ihtilafları önlemeye çalıştı.

Hayatının son dönemlerini Medine yakınlarında bulunan Akik vadisindeki evinde ziraatla uğraşarak geçiren Saîd b. Zeyd, Hicrî 50 veya 51 (670/671[1]) yılında öldü. Cenaze namazını Abdullah bin Ömer’in kıldırmasından sonra Medine’ye götürülerek Cennetü’l-baki'ye defnedildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "SAÎD b. ZEYD - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 
  2. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 35, s.581, TDV Yayınları, Ankara 2008