Abbad bin Bişr

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abbad bin Bişr
Arapçaعبّاد بن بشر
Kendi dilinde adıAbbad bin Bişr bin Vakş el-Ensarî
Doğum589
Medine, Arabistan
Ölüm632
Yemame, Arabistan
Ölüm sebebiYemame Muharebesi
MilliyetArap
Evs kabilesi
Eşheloğulları kolu
Abbad bin Bişr
Çatışma/savaşlarıBedir Muharebesi
Uhud Muharebesi
Hendek Muharebesi
Zaturrika Seferi
Beni Kureyza Seferi
Hudeybiye Antlaşması
Hayber Muharebesi
Mekke'nin Fethi
Huneyn Muharebesi
Tebük Seferi
Yemame Muharebesi

Abbad bin Bişr (589 - 632), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

Medine'nin Evs kabilesinin ileri gelen ailelerinden Eşheloğulları kolundandır. Müslüman olduktan sonra Bedir, Uhud ve Hendek muharebelerine katıldı. Bu savaşlarda peygamberin korumalığını yaptı. Mustalık kabilesine öğretmen ve zekat memuru olarak görevlendirildi. Muhammed'e karşı düşmanca faaliyetlerde bulunan Kâ'b bin Eşref'i öldüren birliğin içindeydi. Kendisinden iki hadis rivayeti yapılmıştır.

Abbad bin Bişr, Yemame Muharebesi'nde öldü. 634 yılında, peygamberliğini ilan eden Müseylime üzerine gönderilen orduda görev almıştı. Ensar ve Muhacir arasında bir gerginlik ve savaşa isteksizlik görünce bir tepe üzerine çıkarak “Kılıçlarınızın kınını kırıp atın!” diyerek dört yüz kadar Medineli Müslümanı etrafına toplayarak saldırıya geçti ve kahramanca savaştı. Bu saldırıda tanınmayacak şekilde yaralandı ve savaş meydanında öldü.

Menkıbeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Abbad bin Bişr, peygamber Muhammed'in ölümünden sonra yazılan hadis ve tabakat kitaplarında cesareti ve kahramanlığıyla anılmıştır. Hakkında Aişe'nin 'Ensar içinde en faziletli üç kişi' şeklinde andığı bir hadisi mevcuttur. Başta Bedir ve Uhud olmak üzere katıldığı tüm savaşlarda en önde ilerlediği ve cesaretle savaştığı anlatılır. Bu savaşlarda ordunun ve peygamberin korumalığını da yapmıştır.