Muhammed bin Ebû Bekir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Muhammed bin Ebu Bekir sayfasından yönlendirildi)
Muhammed bin Ebu Bekir
Doğum632
Medine, Hicaz
Ölüm658
Mısır

Muhammed bin Ebu Bekir (Arapça: محمد بن أبي بكر; d. 632, Medine - ö. 658, Mısır), Ebu Bekir'in oğlu, Mısır valisi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

632 yılında Veda Haccı sırasında doğmuştur. Annesi Esma bint Umeys'tir. Üç yaşında iken babasının ölümünün ardından annesinin evlendiği Ali'nin terbiyesiyle büyümüştür.

Mısır'da Osman'ın valisine karşı duyulan hoşnutsuzluk üzerine Medine'ye gelen Mısırlılar Ali'nin aracılığıyla Muhammed'in Mısır'a vali tayin edilmesini sağladılar. Muhammed Mısırlılar ile Mısır'a giderken yolda Osman tarafından Mısır'ın eski valisine yazılmış kendilerinin cezalandırılmasını isteyen mektubu yakaladılar. Bunun üzerine geri dönerek diğer muhaliflerle Osman'ın evini kuşattılar. Osman halifelikten ayrılmayınca evine saldırdılar. Muhammed içeri girerek Osman'a hakarette bulundu. Ancak Osman'ın "Baban Ebu Bekir sağ olsaydı senin bu davranışından memnun kalmazdı" sözünün üzerine oradan ayrıldı ve ardından Osman öldürüldü.

Osman'ın ölümünden sonra oluşan karışıklıklarda Ali'yi destekledi. Ablası Aişe'ye karşı Cemel Savaşı'nda Ali'nin yanında savaştı. Ali tarafından Mısır'a vali tayin edildi. Kendisinin de katıldığı Sıffın Savaşı'ndan sonra Muaviye'nin Mısır'ı ele geçirmek istemesine karşı tecrübesiz olduğu düşünülerek Ali tarafından yerine Mâlik el-Eşter görevlendirildi. Ancak yolda Mâlik el-Eşter'in Muaviye tarafından zehirletilmesi üzerine Muhammed valilik görevine devam etti. Ali, Muaviye'ye karşı hazırlık yapmasını istedi. Muhammed'in hazırladığı kuvvetler Muaviye'nin komutanı Amr bin Âs'a yenilince kendisi de Mısır'dan kaçtı. Daha sonra mağarada yakalandı ve ardından öldürülerek yakıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adem Apak, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 30, sayfa: 518