Labirent video oyunları, 1980'li yılların başında popülerleşmiş bir video oyunu türüdür. Bu video oyun türünü diğer oyunlardan farklı kılan şey, oyunun bir labirent ortamında geçmesidir. Oyuncunun hızlı kararlar vererek labirent içerisindeki tehditlerden kaçması ve görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Labirent içerisinde birden fazla yaratık veya oyuncu olabilir, zaman kısıtlaması bulunabilir. 1980 yılında Pac-Man video oyununun çıkmasıyla o zamana kadarki labirent anlayışı değişmiş, oyuncunun labirent içerisinde tek bir yol ile ilgilenmesini gerektiren durumlardan ziyade bütün koridorları taramasını gerektiren oyunlar yapılmaya başlanmıştır.
Labirent video oyunu terimi (İngilizce'de "Maze video game") her ne kadar 1980'li yıllarda popülerleşmiş olsa da ilk labirent oyunları 1970'li yıllarda ortaya çıkmıştır ve türünün ilk örneği olan "Mouse in the Maze"1959 yılında MITLincoln laboratuvarında geliştirilen TX-0 adlı bilgisayarda yapılmıştır.[1] Bu oyun, Işıklı kalem kullanan, bir oyun karakterine sahip olan (fare) ve animasyon kullanan tarihteki ilk oyundur.[1] Oyunda, oyuncu ışıklı kalemi ile 8x8 boyutunda labirent oluşturur ve bir fare, labirent içerisinde yine oyuncunun yerleştirdiği peyniri bulmaya çalışır.
Labirent oyunları, her ne kadar 1980 yılında Pac-Man'in çıkmasıyla popülerleşse de, Pac-Man türünde çıkan ilk oyun Pac-Man değil, Heiankyo Alien isimli bir oyundur.
Kuşbakışı perspektifli labirent oyunlarında tüm harita ekrandadır ve oyuncu, karakterini labirent içerisinde hedeflere götürür. Gerçek labirentlerin aksine burada bütün harita göründüğü için deneme yanılma yöntemli yön bulmadansa planlı yön bulma daha sık kullanılır.
Birinci şahıs perspektifi ile oynanan bu oyunlar, kuşbakışı olanlara kıyasla daha sınırlayıcı ve öngörülemez oldukları için daha farklı oyun tarzlarında kullanılır. Bu oyunlar, oyuncuyu gerçekten bir labirentin içinde olduğunu hissettirir.
Bu oyun alt türü, Pac-Man oyununun popülerleşmesinden sonra kopyalarının oluşması ve çoğalmasıyla doğdu. Teknik olarak kuşbakışı labirent oyunları sınıfına giren bu oyunlar, onlardan farklı olarak labirentin bütün koridorlarından nokta şeklindeki yemleri toplayıp düşmanlardan kaçarak bölümü bitirmeyi hedefler. Yine Pac-Man oyunundan gelen bir mekanik olarak bazen bir güçlendirici eşya kullanılarak oyuncu bir süreliğine labirentteki canavarları yok edebilme yeteneğini kazanır.
Bu oyunlar da genellikle kuşbakışı perspektifi ile oynanır. Diğer labirent oyunlarından farklı olarak burada amaç bir eşya toplamak veya bir hedefe ulaşmak değil, düşmanlardan kaçarken haritanın belirli bir bölümünü dikdörtgenler çizerek ele geçirmektir. Bazı oyunlarda oyuncu, düşmana çarpması halinde kaybederken bazı oyunlarda düşmanın oyuncunun geride bıraktığı ize değmesi bile kaybetmesi için yeterlidir. Bazı oyunlarda ekstra güçlendiriciler bulunur; bunlar oyuncunun daha hızlı hareket etmesini sağlayabilir, düşmanları yavaşlatabilir, düşmanları dondurabilir. Günümüzde daha çok flash oyun halinde bulunurlar.