Bulmaca oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mayın Tarlası, popüler bir bulmaca oyunudur.

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir (örn. Tetris).

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulmaca oyunları mantıksal ve kavramsal yeteneklere odaklanır, ancak sıkça zaman baskısı ile aksiyon ögeleri de içerir. Birçok aksiyon oyunu ve macera oyunu nesneleri kullanmayı gerektiren bulmacalar içerse de gerçek bulmaca oyunları bulmaca çözmeyi birincil aktivite olarak içerir.[1] Bu tür oyunlarda genellikle oyuncunun verilen şekilleri, renkleri veya sembolleri kullanarak belli bir örüntü oluşturması gerekir.[2]

Bulmaca oyunu çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulmaca oyunu tipleri çok çeşitlidir. Bulmaca oyunlarını geliştirmek ve uyarlamak genellikle kolaydır. Oyunlar sıklıkla arcade makineleri, video oyunu konsolları ve cep telefonları için yapılır.

Aksiyon bulmacası, oyuncunun gerçek zamanlı bir ortamda, genellikle tek bir ekranda ve kısıtlı zaman içinde bulmacayı çözmeye çalıştığı oyun tipidir.

Gizli nesne bulma oyunu, oyuncunun bir dizi nesneyi karmaşık bir ortamın içinde bulmaya çalıştığı bulmaca oyunudur.[3]

The Splatters, fizik temelli bir Xbox 360 oyunu

Fizik oyununda oyuncular nesneler arasındaki fiziksel etkileşimleri kullanarak bulmacayı çözmeye çalışır. Fizik oyunları gerçekçi fizik motorları kullanır.[4]

Parça eşleştirme oyunu, oyuncuların çeşitli parçaları kullanarak belirli bir eşleşme koşulunu sağlamaya çalıştığı oyun tipidir. Genellikle eşleşen parçalar yok olarak oyuncuya puan kazandırır ya da bulmacanın çözülmesine katkı sağlar.

Geleneksel bulmaca oyunları da sıklıkla video oyunu ortamına uyarlanmıştır. Kelime oyunları ve sayı bulmacaları dahi video oyunlarına uyarlanmıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rollings, Andrew; Ernest Adams (2006). Fundamentals of Game Design. Prentice Hall. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  2. ^ Miller, Skyler. "History of Puzzle Games". GameSpot. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2016. 
  3. ^ "Ally Noble Desert Island Disks". Retro Gamer, 53. Imagine Publishing. s. 79. 
  4. ^ Ward, Mark (14 Mayıs 2005). "Game physics starts to get real". BBC News. 5 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2018. 
  5. ^ Jim Thompson; Barnaby Berbank-Green; Nic Cusworth (2007). Game design course: principles, practice, and techniques. Wiley. ss. 30-31.