Jores Alfyorov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Jores Alferov sayfasından yönlendirildi)
Jores Alferov (2012)

Jores İvanoviç Alferov (Rusça: Жоре́с Ива́нович Алфёров, IPA2: ʐɐˈrʲɛs ɪˈvanəvʲɪtɕ ɐlˈfʲorəf; 15 Mart 1930, Vitebsk, Belarus - 1 Mart 2019, Sankt-Peterburg, Rusya), Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alferov Vitebsk, Belarus'ta, Beyaz Rus ve Yahudi[1] karışımı bir ailede doğdu. 1952 yılında Leningrad'taki V. I. Ulyanov (Lenin) Elektroteknik Ensititüsü'den mezun oldu. 1953'ten beri SSCB Bilim Akademisi'nde (1991 yılından itibaren Rusya Bilimler Akademisi) çalışmaktadır. Burada 1961'de "a Candidate of Sciences in Technology" ve 1970 yılında "a Doctor of Sciences in Physics and Mathematics" derecelerini kazandı. 1987 yılına kadar Ioffe Enstitüsü'nde yöneticilik yaptı. 1972 yılında SSCB Bilimler Akademisine eş üye olarak seçildi ve 1979 yılında tam üye oldu. 1989 yılında SSCB Bilim Akademisi'nde başkan yardımcısı, ayrıca Sankt-Peterburg Bilimsel Araştırmalar merkezine başkan oldu. 2000 yılında Herbert Kroemer ile beraber fizik dalında Nobel Ödülü aldı.

Alferov heterotransistoru icat etti. Bu başarısıyla eskiye göre daha yüksek frekanslara çıkılmasını sağladı. Aynı zamanda cep telefonları ve uydu iletişiminde devrim gerçekleşti. Alverov ve Kroemer bu teknolojiyi lazer ışıklarına uyguladı. Bu sayede yarı iletken dizayn kullanılan alanlarda özellikle LED’lerde, barkot ve CD okuyucularda devrim yarattı. Hermann Grimmeiss, Alferov olmadan uydulardan dünyaya veri aktarımının mümkün olmadığını söylemiştir.

Araştırma alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alferov 1962’den bu yana yarı iletken heterostructure alanında çalışmaktadır. Fizik ve yarı iletken heterostructure teknolojilerine katkıları, özellikle lazerlerin, güneş pillerin, LED'lerin ve epitaksilerin üretilmesine olanak sağlarken, modern heterostructure fiziğin oluşmasına ve elektroniğe öncülük etti.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Аlferov ve Putin

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Rusça)Алферов, Жорес, lenta.ru 30 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]