İçeriğe atla

Hristiyanlıkta cinsellik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hristiyanlığa göre cinsellik Tanrının bir armağanıdır. Hristiyanlığın kutsal kitabının ilk bölümünde şöyle yazar:

Tanrı insanı kendi suretinde yarattı, onu Tanrı'nın suretinde yarattı. Onları erkek ve dişi olarak yarattı. Onları kutsayarak, “Verimli olun, çoğalın” dedi, “Yeryüzünü doldurun ve denetiminize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara egemen olun. (Yaratılış 1: 27-28)

İlk insan olan Adem ve Havva özelinde ise Kutsal Kitap’ta şöyle yazar:

Sonra, “Adem’in yalnız kalması iyi değil” dedi, “Ona uygun bir yardımcı yaratacağım.” (Yaratılış 2:18) Yaratılış Bölümü'nde Tanrı'nın yarattığı her şeyden sonra “ve Tanrı iyi olduğunu gördü” ifadesi vardır. Ancak Tanrı ilk defa “iyi değil” demektedir. Böylece Tanrı Havva'yı yaratır

Adem,

“İşte, bu benim kemiklerimden alınmış kemik,

Etimden alınmış ettir” dedi,

“Ona ‘Kadın’ denilecek,

Çünkü o adamdan alındı.”

Bu nedenle adam annesini babasını bırakıp karısına bağlanacak, ikisi tek beden olacak. Yaratılış (2: 23)

Hristiyanlığa göre evlilik ve cinsellik

[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlığa göre evlilik cinsel yakınlığın anlaşmaya bağlanmış şeklidir ve evlenmeden ilişki ya da çiftlerin arasında sevgi olmadan ilişki yaşamaları yanlış bulunmuştur. Sonuç olarak baktığımızda Hristiyanlık’ta zina ve evlilik dışı ilişki günahtır. Lakin kutsal kitapta tam olarak evlilik öncesi ilişkiden bahseden İbranice ya da Grekçe bir söz bulunmamaktadır ama zina ve cinsel ahlaksızlık kesin olarak günah olarak belirtilir. Korintliler evlilik dışı ilişkinin ve fuhuşun günah olduğunu söylemiştirler. Bu konuda 1. Korintliler şöyle yazar:

Fuhuştan kaçının. İnsanın işlediği bütün öbür günahlar bedenin dışındadır; ama fuhuş yapan, kendi bedenine karşı günah işler. Bedeninizin, Tanrı'dan aldığınız ve içinizdeki Kutsal Ruh'un tapınağı olduğunu bilmiyor musunuz? Kendinize ait değilsiniz. Bir bedel karşılığı satın alındınız; onun için Tanrı'yı bedeninizde yüceltin.” (1. Korintliler 18-20)

Kiliselerin cinselliğe bakışı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi, genelde cinsellik konusuna daha muhafazakar bakış açısından bakar ve cinselliğin, yeni nesiller ve üreme özelliğini överek ön plana çıkarır, bu yüzden de prezervatif(kaput) kullanımına sıcak bakmaz.

Oral seks Katolik Kilisesi'nde doğaya aykırı bir davranış olarak görülüp kınanır ve oral seksi, yapılması uygun görülmeyen cinsel davranışlar kategorisine sokar. Ayrıca Anal seks hiçbir şekilde, hiçbir kilise tarafından onay görmeyen, inançlarına göre sapkınca, kabul görmeyen ve insan tabiatına uymayan bir ilişki biçimidir. Sodom ve Gomora'da üzerlerine lanet yağdırılan insanların girdiği bir davranış olarak görülür. Hristiyan erkeklerin, eşiyle bu şekilde ilişki kurması çok büyük günah sayılmaktır ve bu tarz ilişkiler Tanrı nazarında lanetlenmiştir.

Protestan ve Ortodoks Kiliseleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Protestan ve Ortodoks kiliseler, evlilikte yaşanılan cinselliğin, üreme ve yeni nesillerin devamının yanı sıra, bir imanlının eşiyle tek beden olmasını tasdik edip, fizyolojik ve ruhsal olarak evliliğin bütünleyici bir parçası olarak görür. Protestan ve Ortodoks Kiliseler cinsellik konusundaki çoğu şeyi insanların vicdanına bırakmıştır, genel anlamda sınırlar çizmekten kaçınırlar.