İçeriğe atla

Have a Nice Day (Bon Jovi albümü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Have A Nice Day
Bon Jovi stüdyo albümü
Yayımlanma19 Eylül 2005
Kaydedilme2004 - 2005
TarzRock Müzik
YapımcıJohn Shanks, Jon Bon Jovi, Richie Sambora
Bon Jovi kronolojisi
This Left Feels Right
(2003)
Lost Highway
(2007)

Have a Nice Day, Bon Jovi'nin 19 Eylül 2005 tarihinde Island Records tarafından satışa sunulan dokuzuncu stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü John Shanks, Jon Bon Jovi ve Richie Sambora'nın üstlendiği albüm New Jersey'deki Sanctuary Sound II ve Kaliforniya'daki Ocean Way Recording stüdyolarında kaydedildi. Albüm kapağındaki çatık kaşlı gülen yüz Have A Nice Day albümünün temasını oluşturmaktadır. Bon Jovi'nin müziğinde her zaman var olan olan optimistik havanın yanı sıra bu sefer dikkat çeken öfke, şarkı sözlerini grubun diğer albümlerine göre farklı kılmıştır.

Have A Nice Day ilk haftasında ABD'de Bon Jovi kariyerinin o güne kadarki en iyi ilk hafta satışını gerçekleştirip 202.000 satarak Billboard 200'e 2 numaradan giriş yaptı. Albüm, Japonya, Almanya, Avustralya ve Kanada başta olmak üzere toplam 15 ülkede listelere 1 numaradan giriş yaparken 30 ülkede ilk onda yer aldı.

Jon Bon Jovi ve Richie Sambora, bu albümden itibaren yayınlanacak olan tüm Bon Jovi albümlerinde beraber çalıştıkları prodüktör ve şarkı yazarı John Shanks ile ilk kez birlikte çalıştıkları "Have a Nice Day" albümü için 2004 yazında birlikte stüdyoya girdiler ve beraber şarkı yazmaya başladılar. Jon Bon Jovi ve Richie Sambora, tüm şarkıları John Shanks ile birlikte yazdıktan sonra, bunları hemen bir drum machine kullanarak kaydettiler. Sambora ve Shanks tüm gitar kısımlarını çaldılar, Jon Bon Jovi ise tüm vokalleri kaydetti. Stüdyoda basçı veya davulcu yoktu. Kayıt oturumlarının ilerleyen zamanlarında David Bryan, Tico Torres ve Hugh McDonald kendi kısımlarını kaydetti.[1] Bu arada grup, Kasım 2004'te yayınlanacak olan 100,000,000 Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong adlı box set için son rötuşları yapıyordu. Albüm Ekim Kasım gibi tamamlanmıştı ve Jon Bon Jovi, 2004 Noel'inden hemen önce albümü plak şirketine sunmayı planlıyordu. Hatta "Have A Nice Day" şarkısını grup 14 Kasım 2004'te Amerikan Müzik Ödülleri töreninde canlı olarak çaldı. Ancak Jon Bon Jovi plak şirketi ile olan bir takım anlaşmazlıklardan dolayı yeni albümü ertelemeye ve sadece box seti yayınlamaya karar verdi. Aralık 2004'te daha fazla şarkı yazmak için New Jersey'deki ev stüdyosu Sanctuary Sound Studio'ya girdi. Grup 2005'te yeniden bir araya geldiğinde dört şarkı daha kaydettiler ve ayrıca orijinal şarkıların revize edilmiş versiyonları üzerinde çalıştılar. 2004 yılında kaydedilen albümün daha farklı bir şarkı listesi vardı ve şarkı sözleri ile müzik aranjmanları da farklıydı. Albümün yayımlanmasının ertelenmesinin ardından Jon Bon Jovi kendisi, "Wildflower" ve "Novacaine"'i, David Bryan ile birlikte ise "Last Cigarette"'i, Billy Falcone ile birlikte de "Story Of My Life" ı yazdı ve diğer şarkıların sözlerini de neredeyse tamamen değiştirdi. Yeni şarkılar yazılınca "Dirty Little Secret", "Unbreakable", "These Open Arms" ve "Nothing" albümden çıkarıldı.[2][3]

Şarkı sözleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümde yer alan şarkıların sözlerinin hiç birinde kadın erkek ilişkilerinden bahsedilmeyerek daha kişisel sözlere yer verildi. Bu nedenle daha önceki Bon Jovi albümlerinden yer alan ve grubun tarihinde her biri oldukça popüler olunan aşk şarkılarına bu albümde yer verilmedi. Şarkı sözlerindeki temalar, o dönemde ABD'de meydana gelen siyasi değişimlere ve müzik sektörünün durumuna odaklanıyor, ancak aynı zamanda Jon Bon Jovi'nin büyüme çağında yaşadığı ve daha önce hiç tartışmadığı konulara ilişkin kişisel ve iç gözlemsel görüşleri de yansıtıyor.[2]

Jon Bon Jovi, albümdeki şarkı sözlerinde hakim olan öfke hakkında şöyle bir beyanatta bulunmuştur:

Her zaman çenem yukarıda, bardağın yarısı dolu türünden bir iyimserliği korudum ancak şimdi zırhta bazı çatlaklar gösterdim.

Jon Bon Jovi, albümün ilk şarkısı Have A Nice Day'in genel mesajının birden çok şekilde alınabilmesini amaçlamıştı. Jon Bon Jovi, şarkının genel amacının farklı inançlara sahip olanlar arasında hoşgörüyü teşvik etmek olduğunu düşünüyordu. Jon Bon Jovi bir röportajda şarkıyla ilgili şu yorumda bulundu: "Şarkının mesajını kelimenin tam anlamıyla alabilirsiniz... ya da burada anlatıldığı şekliyle, 'iyi günler' - konuşmanın sonu. Şarkının asıl amacı bu. Fikir ayrılığınızın olduğunu söylemenin en iyi yolu konuşmayı bitirmektir. Ancak, şarkı aynı zamanda Jon Bon Jovi'nin George W. Bush'un 2004'te yeniden seçilmesinden duyduğu hayal kırıklığına karşı alaycı ve meydan okuyan bir tepkidir.[4][5] Jon Bon Jovi'nin John Kerry için kampanya yürüttüğü 2004 ABD seçimlerinde yaşadığı hayal kırıklığından sonra yazdığı bir diğer şarkı olan Welcome To Wherever You Are için; "kim olduğunuzu kabul etmek ve kendi teninizde rahat olmak hakkında bir onaylama şarkısıdır" yorumunda bulunuyor. Who Says You Can't Go Home şarkısının sözleri Jon Bon Jovi'nin köklerini ve doğup büyüdüğü New Jersey'ye olan tutkusunu yansıtıyor. Jon Bon Jovi'nin müzik endüstrisine olan öfkesini yansıttığı Last Man Standing albümdeki en agresif ve şarkı sözlerinde öfkenin en çok hakim olduğu şarkıların başında gelmektedir. Jon Bon Jovi, Bob Dylan için yazdığı "Last Man Standing" şarkısında, müzik endüstrisiyle ilgili mutsuzluğunu, genel olarak müzik sektöründen duyduğu tiksintiyi ve sektörün şarkı geliştirme sanatını, söz yazarını ve yoldaki grupları destekleme konusundaki gerçek vizyon eksikliğini yansıttığını söylüyor ve bu durum ile ilgili şöyle bir açıklama yapıyordu:

Andy Warhol'un bir zamanlar 15 dakikalık şöhret dediği şeyi yaratmak yerine, bunun sadece üç dakika 30 saniyeye indirildiğini düşünüyorum. Her şey albümle, vizyonla ve ilhamla değil de single'la ilgiliyken, bu endüstrinin nasıl başka bir Bob Dylan'a sahip olacağını bilmiyorum. Bunların hepsi 99 sentlik bir indirme uğruna toplu satış yapıp ikramiyelerini kazanabiliyorlar. Bu yürek parçalayıcı.

[2]

David Bryan 1992 tarihli Keep The Faith albümünde yer alan In These Arms şarkısından beri ilk defa "Have A Nice Day" albümünde şarkı yazarı olarak yer aldı. Jon Bon Jovi'nin David Bryan ile beraber yazdığı "Last Cigarette" ve kendi tek başına yazdığı "Novacaine" David Bryan'ın boşanması ile ilgili şarkılardır. "Wildflower" ise Jon Bon Jovi'nin kendi eşiyle olan ilişkisi hakkında bir şarkıdır.

Yayınlanma ve eleştiriler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Have A Nice Day, genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Stephen Thomas Erlewine, albümün 2002'deki Bounce'un kaldığı yerden devam ettiğini, 2000'deki Crush ya da Jon Bon Jovi'nin 1997'deki solo çalışması Destination Anywhere albümlerinden daha sert, bir tutum sergilediğini ve Jon Bon Jovi'nin bu albümün kalbini oluşturan bir dizi öfkeli, kasvetli neo-protest şarkı yazdığını söyledi.[6] Blogcritics albüme 10 üzerinden 8 yıldız verdi. Grubun "Şanlı günleri geride kalmış olsa da, Bon Jovi'nin grup olmak istediğinde tankta hâlâ çok şey var. Jon ve Richie arasındaki kimya her zamanki kadar güçlü ve şarkı yazma becerileri de muhteşem. Bu adamlar için asla kurumayacak gibi görünen bir kuyu. Onların en iyi çalışmaları olmasa da, bu uzun zamandır yaptıkları en iyi iş yorumunda bulundu.[7] Rolling Stone'dan Christian Hoard albüme 5 üzerinden 3 yıldız vererek albümün "içerdiği haliyle güvenilir" yourumunda bulunarak albümdeki balladların kötü ancak "I Want To Be Loved" gibi güçlü marşların, bir zamanlar olduğu gibi Livin On A Prayer kadar şarkı söyleme potansiyeli barındırdırdığını söyledi.[8]

Bon Jovi'nin 2000'li yıllarda It's My Life'tan sonraki en popüler şarkısı olan Have A Nice Day 15 ülkede listelerde ilk onda yer alırken İngiltere listelerine 6 Avustralya listelerine ise 8 numaradan giriş yapmıştır. Have A Nice Day Amerika'da 500 binin üzerinde yasal indirilme rakkamına ulaşarak RIAA tarafından altın plaket ile ödüllendirilmiştir.Albümde yer alan şarkılardan "Who Says You Can't Go Home"un iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Şarkının, albümün ABD'de yayımlanan CD'lerde bonus şarkı olarak yer alan Sugarland grubundan Jennifer Nettles ile yapılan country düet versyonu versiyonu 2006 yılının Mayıs ayında Bilboard Hot Country Tracks listesinde 1 numaraya çıkarak Bon Jovi'ye country listelerinde 1 numara olan tarihteki ilk rock grubu unvanını kazandırdı. Who Says You Can't Go Home gruba, 2006 CMT Müzik Ödüllerinde En İyi İşbirliği Videosu, 2007 People's Choice ödüllerinde En İyi Rock Şarkısı ve 2007 Grammy ödüllerinde En İyi Country İşbirliği ödülünü kazanmıştır.

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ı Süre
1. "Have A Nice Day"  Bon Jovi, Sambora, Schanks 5:51
2. "I Want To Be Loved"  Bon Jovi, Sambora, Schanks 5:49
3. "Welcome To Wherever You Are"  Bon Jovi, Sambora, Schanks 4:46
4. "Who Says You Can't Go Home"  Bon Jovi, Sambora 5:22
5. "Last Man Standing"  Bon Jovi, Falcon 6:38
6. "Bells Of Freedom"  Bon Jovi, Sambora, Child 4:30
7. "Wildflower"  Bon Jovi 4:55
8. "Last Cigarete"  Bon Jovi, Bryan 3:51
9. "I Am"  Bon Jovi, Sambora, Schanks 3:10
10. "Complicated"  Bon Jovi, Falcon, Martin 5:40
11. "Novacaine"  Bon Jovi 4:28
12. "Story Of My Life"  Bon Jovi, Falcon 5:48
13. "Dirty Little Secret *"  Bon Jovi, Sambora, Schnaks, Child 6:02
14. "Unbreakable **"  Bon Jovi, Sambora, Bryan 3:48
15. "These Open Arms ***"  Bon Jovi, Child 6:38
16. "Who Says You Can't Go Home ****"  Bon Jovi, Sambora 6:38
  • * = Avrupa, Avustralya ve Japonya Bonus Track
  • ** = İngiltere ve Japonya Bonus Track
  • *** = Japonya Bonus Track
  • **** = ABD Bonus Track
Have A Nice Day Japaneese Tour Edition 2006

Diğer Sürümler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Have A Nice Day Japan Tour Edition adındaki sürüm grup 2006 yılının Nisan ayında Have A Nice Day albümünün turnesi kapsamında Japonyada iken sadece Japonyada yayınlanmıştır.1 CD ve 1 DVD'den oluşmaktadır.

CD:

  1. "Have A Nice Day"
  2. "I Want To Be Loved"
  3. "Welcome To Wherever You Are"
  4. "Who Says You Cant Go Home"
  5. "Last Man Standing"
  6. "Bells Of Freedom"
  7. "Wild Flower"
  8. "Last Cigarette"
  9. "I Am"
  10. "Complicated"
  11. "Novacaine"
  12. "Story Of My Life"

Ek Şarkılar

  1. "Last Man Standing Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"
  2. "You Give Love A Bad Name Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"
  3. "Complicated Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"
  4. "Have A Nice Day Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"
  5. "Who Says You Can't Go Home Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"
  6. "Raise Your Hands Live in Banknorth Garden, Boston, Massachussets, USA 10.12.2005"

DVD:

  1. "Have A Nice Day(Video Klip)"
  2. "Welcome To Wherever You Are(Video Klip)"
  3. "Who Says You Can't Go Home(Video Klip)"
  4. "Have A Nice Day Live "
  5. "Have A Nice Day Tour Diary Part 1"
  6. "Have A Nice Day Tour Diary Part 2"

Bon Jovi

Yardımcı müzisyenler

  • Hugh McDonald – bass
  • Paul Buckmaster – yaylılar aranjman (şarkı 7)
  • David Campbell – yaylılar aranjman (şarkı 3)
  • Dan Dugmore – steel guitar (şarkı 13)
  • Dann Huff – mandolin ve bouzouki (şarkı 13)
  • Jennifer Nettles – düet vokal (şarkı 13)
  • B.C. Smith – programlama (şarkı 8, 11, 12)
  • Jonathan Yudkin – mandolin (şarkı 13)

Kayıt personeli

  • John Shanks - Prodüktör
  • Gary McGrath – 2nd ses mühendisi
  • Jeremy Wheatley – mix (şarkı 1)
  • Chris Lord Alge – mix (şarkı 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11)
  • Tom Lord Alge – mix (şarkı 7, 8, 11, 12)
  • Justin Niebank – mix (şarkı 13)
Liste (2005) En iyi
sıralama
ABD Billboard 200[9] 2
Almanya (Offizielle Top 100)[10] 1
Avustralya (ARIA)[11] 1
Avusturya (Ö3 Austria)[12] 1
Birleşik Krallık (OCC)[13] 2
Belçika (Ultratop Flandre)[14] 5
Canadian Albums (Billboard)[15] 1
Hollanda (MegaCharts)[16] 1
Avrupa (Billboard)[17] 1
Finlandiya (Suomen virallinen lista)[18] 4
Macaristan (MAHASZ)[19] 6
İrlanda (IRMA)[20] 9
İtalya (FIMI)[21] 4
Japonya (Oricon)[22] 1
Meksika (Top 100 Mexico)[23] 1
Portekiz (AFP)[24] 7
İskoçya (OCC)[25] 2
İspanya (PROMUSICAE)[26] 2
İsveç (Sverigetopplistan)[27] 3
İsviçre (Schweizer Hitparade)[28] 1
Bölge Sertifika Satış/gönderi
ABD (RIAA)[29] Platin 1,557,000^
Almanya (BVMI)[30] Platin 200.000^
Avustralya (ARIA)[31] Platin 70.000^
Avusturya (IFPI Austria)[32] Platin 30.000x
Birleşik Krallık (BPI)[33] Altın 100.000^
Brezilya (ABPD)[34] Altın 50.000*
İsviçre (IFPI Switzerland)[35] Platin 40.000x
Kanada (Music Canada)[36] Platin 100.000^
Japonya (RIAJ)[37] Platin 355,000[38]
İspanya (PROMUSICAE)[39] Altın 0^
Yunanistan (IFPI Greece)[40] Altın 10.000^

*yalnızca sertifikaya dayalı satış rakamları
^yalnızca sertifikaya dayalı gönderi rakamları
xyalnızca sertifikaya dayalı açıklanmamış rakamlar

  1. ^ "Bon Jovi: Have a Nice Day Biography". Bonjovi.com. 31 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2017. 
  2. ^ a b c "New Bon Jovi Studio Album, Tour Due". Billboard. 25 Ekim 2004. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  3. ^ "Have a Nice Day FAQ". Bonjovi.com. 30 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  4. ^ Morales, Tatiana (11 Şubat 2009). "Backstage with Bon Jovi". CBS News. CBS Broadcasting Inc. 5 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  5. ^ Perry, Wayne (22 Eylül 2004). "Bon Jovi rocks straight from the heart". MSNBC. Associated Press. 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; AM isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; BC isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; RS isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ "Bon Jovi Album & Song Chart History" Bon Jovi için Billboard 200.
  10. ^ "Offiziellecharts.de – Bon Jovi – Have a Nice Day" (Almanca). GfK Entertainment Charts. Retrieved 7 Eylül 2021.
  11. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Australiancharts.com. Hung Medien.
  12. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day" (Almanca). Austriancharts.at. Hung Medien.
  13. ^ "20050925 Top 40 UK Albums Archive". Official Charts Company.
  14. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day" (Felemenkçe). Ultratop.be. Hung Medien.
  15. ^ "Bon Jovi Chart History (Canadian Albums)". Billboard. Retrieved 7 Eylül 2021.
  16. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day" (Felemenkçe). Dutchcharts.nl. Hung Medien.
  17. ^ "Hits of the World - Eurochart". Billboard. 8 Ekim 2005. s. 71. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  18. ^ "Bon Jovi: Have a Nice Day" (Fince). Musiikkituottajat – IFPI Finland.
  19. ^ "Top 40 album-, DVD- és válogatáslemez-lista – 2005. 38. hét" (Macarca). MAHASZ. LightMedia.
  20. ^ "Bon Jovi – {{{album}}}". Irishcharts.com. Hung Medien.
  21. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Italiancharts.com. Hung Medien.
  22. ^ 2005年09月第4週の邦楽アルバムランキング情報 [Album Info Week 4 Ranking of Law September 2005] (PHP). Oricon Style (Japonca). 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2011. 
  23. ^ "Hits of the World - Mexico". Billboard. 29 Ekim 2005. s. 84. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  24. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Portuguesecharts.com. Hung Medien.
  25. ^ "20050925 Top 40 Scottish Albums Archive". Official Charts Company.
  26. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Spanishcharts.com. Hung Medien.
  27. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Swedishcharts.com. Hung Medien.
  28. ^ "Bon Jovi – Have a Nice Day". Swisscharts.com. Hung Medien.
  29. ^ "American album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day". Recording Industry Association of America.  If necessary, click Advanced, then click Format, then select Album, then click SEARCH
  30. ^ "Gold-/Platin-Datenbank (Bon Jovi; 'Have a Nice Day')" (Almanca). Bundesverband Musikindustrie. 
  31. ^ "ARIA Charts – Accreditations – 2016 Albums". Australian Recording Industry Association. 
  32. ^ "Austrian album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day" (Almanca). IFPI Austria.  Enter Bon Jovi in the field Interpret. Enter Have a Nice Day in the field Titel. Select album in the field Format. Click Suchen
  33. ^ "British album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day". British Phonographic Industry.  Enter Have a Nice Day in the field Search. Select Title in the field Search by. Select album in the field By Format. Click Go
  34. ^ "Brazilian album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day" (Portekizce). Associação Brasileira dos Produtores de Discos. 
  35. ^ "The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Bon Jovi; 'Have a Nice Day')". Hung Medien. 
  36. ^ "Canadian album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day". Music Canada. 
  37. ^ "Japanese album certifications – ボン・ジョヴィ – ハヴ・ア・ナイス・デイ" (Japonca). Recording Industry Association of Japan. 
  38. ^ "オリコンランキング情報サービス「you大樹」" [Oricon Ranking Information Service]. Oricon. 21 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014.  (subscription only)
  39. ^ "Spanish album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day" (PDF) (İspanyolca). Productores de Música de España. 
  40. ^ "Greek album certifications – Bon Jovi – Have a Nice Day" (Yunanca). IFPI Greece.