Associated Press

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Associated Press
TipBasın -Yayın
EndüstriNews media
KuruluşMayıs 1846 (1846-05)
Genel merkezi,
United States
Hizmet alanlarıWorldwide
Önemli kişilerHarry Pruitt, President and CEO
ÜrünWire service
Gelirazalış US$631 million (2010)[1]
Net gelirazalış US$8.8 million (2010)[1]
Çalışan sayısı3,700
Web sitesiwww.ap.org

Associated Press (AP), Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir haber ajansı.

Bu tip şirketler içinde en yaygın ağa sahip haber ajansıdır. AP, ABD başta olmak üzere gazetelere, TV ve radyo istasyonları gibi kuruluşlara kendi personeli tarafından geçilen haberleri servisi yapan bir şirkettir. ABD dışında da pek çok gazeteler, internet siteleri gibi haber kaynakları AP'ye üyedir ve bu ajansın haberlerini yayınlarında kullanırlar. AP’nin sahibi, kurumun ABD ağında yer alıp yayınlarına katkıda bulunan gazete, radyo ve televizyonların bütünüdür.

AP'nin 2004 yılında ayrıldığı New York'taki eski binası

AP haber ajansı, 1846 yılında New York'ta kurulmuştur. Günümüzde Başkan ve CEO'luğunu Tom Curley yapmaktadır. Ajansın bugün 242 bürosu vardır ve haberlerini 121 farklı ülkedeki abonelerine aktarmaktadır.

AP çalışanları Gazeteciler Sendikası tarafından temsil edilmektedir. Sendika, AFL-CIO altındaki İletişim İşçileri Sendikası’na bağlıdır.

Yalnızca 2005 yılında, AP haberlerini tüm Dünya'da 1.700 gazete ve 5.000'in üzerinde TV ve radyo kullanmıştır. Ajansın fotoğraf arşivi 10 milyondan fazla fotoğraf ve resim içermektedir.

Günümüzde AP tarzı haber yazma stili ABD'de standart olarak kabul edilen haber stili olmuştur.

Geçmişten itibaren gelen en büyük rakibi olan United Press International'ın kapanmasından sonra AP, ABD çapında yayın yapan tek ve rakipsiz haber ajansı olarak kaldı. ABD dışında rakipleri ise İngilizce haber servisi yapan Reuters ve Fransız Haber Ajansı Agence France Presse'in İngilizce haber servisidir.

Ajansın Türkiye'de İstanbul ve Ankara olmak üzere iki bürosu vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Consolidated Financial Statements" (PDF). 29 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]