Doctor Who (1. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doctor Who
1. sezon
DVD kutusunun kapağı
Başrol
ÜlkeBirleşik Krallık
Bölüm sayısı13
Yayın
KanalBBC One
Orijinal yayın tarihi26 Mart 2005 (2005-03-26)-18 Haziran 2005 (2005-06-18)
Ev sineması yayını
DVD yayını
1. Bölge4 Temmuz 2006 (2006-07-04)
2. Bölge21 Kasım 2005 (2005-11-21)
4. Bölge8 Aralık 2005 (2005-12-08)
Blu-ray yayını
A Bölgesi5 Kasım 2013 (2013-11-05)
B Bölgesi4 Kasım 2013 (2013-11-04) (2. bölge)
4 Aralık 2013 (4. bölge)
Sezon kronolojisi
← Önceki
26. sezon (klasik seri)
Doctor Who (film)
Sonraki →
2. sezon
Doctor Who bölümleri

İngiliz Bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun modern serisinin birinci sezonu. En son 1989 yılında yayınlanan dizi ve 1996 yılındaki filmden sonra 26 Mart 2005 tarihinde "Rose" adlı bölümle başlamıştır. Sezonun son bölümü "The Parting of the Ways" 18 Haziran 2005 tarihinde yayınlanmıştır. 13 bölümden oluşan ilk sezonun sekiz bölümünü Russell T Davies yazmıştır. Yürütücü yapımcılığı Davies, Julie Gardner ve Mal Young, yapımcılığı ise Phil Collinson üstlenmiştir.

Mavi bir İngiliz polis kulübesine benzeyen TARDIS'le uzay ve zamanda yolculuk yapan gizemli bir Zaman Lordu olan Doktor'un maceralarını anlatan dizide Doktor, yol arkadaşı ile beraber uzay ve zamanı araştırıp çeşitli düşmanlara karşı insanları ve uygarlıkları kurtarmaktadır. İlk sezonda Christopher Eccleston, Doktor'un dokuzuncu yüzünü ve Billie Piper, Dokuzuncu Doktor'un ilk yol arkadaşı Rose Tyler'ı oynamıştır. Ayrıca kısa bir süre onlarla seyahat eden asi bir deha çocuk Adam Mitchell rolünü Bruno Langley ve 51. yüzyıldan eski bir "Zaman Ajanı" olan Kaptan Jack Harkness rolünü John Barrowman oynamıştır. Sezonun ana konusu her yerde karşılaştıkları "Kötü Kurt" kelimeleri olmuştur ve bu konu iki bölümlük sezon finaline kadar sırrını korumuştur.

Sezonun ilk bölümü Birleşik Krallık'ta 10,81 milyon izleyici tarafından izlenmiştir. Eleştirmenler ve hayranlar birinci sezonu Doctor Who tarihinde ilk kez BAFTA Ödülü'ne aday olarak görmüştür.

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon ekibi Doktor için uygun bir oyuncu bulmakla görevlendirilmiştir. Mal Young, rol için Davies'e Christopher Eccleston'ı önermiştir. Eccleston üç adaydan biri olmuştur. Diğer iki aday Alan Davies ve Bill Nighy'dir.[1] Doktor rolünü oynayacak kişi 20 Mart 2004 tarihinde açıklanana kadar çeşitli söylentiler olmuştur.[2] Nisan 2004'te Doctor Who Dergisinde, Davies Eccleston'ın Dokuzuncu Doktor olacağını, daha önce Shalka Doktor'u oynayan Richard E. Grant'ın resmî bir adaylığı olmadığını söylemiştir. Russell T Davies'in rolü e-posta aracılığıyla Eccleston'a sorduğu ortaya çıkmıştır.[3]

30 Mart 2005 tarihinde birinci bölüm yayınlandıktan kısa bir süre sonra Eccleston'ın diziden ayrılma niyetinde olduğu ortaya çıkmıştır. Birinci sezon Christopher Eccleston'ın Doktor rolünü oynadığı tek sezon olmuştur. BBC yaptığı açıklamada, Eccleston'ın kendi isteğiyle, sadece bir rolle anılmasını istemediği için ayrıldığını söylemiştir. 4 Nisan'da BBC Eccleston'ın sözlerinin yanlış atfedildiğini ve onun izni olmadan yayınlandığını açığa çıkarmıştır. BBC, sadece bir sezonluk bir anlaşmanın olduğunu açığa çıkarmadığını ve Ocak ayında yapılan anlaşmanın iptal edildiğini itiraf etmiştir.[4] 2010 yılında Eccleston ile yapılan bir röportajda Eccleston diziden ayrılma nedeni olarak ortam ve kültürün zevk vermediğini, oyuncular ve ekibin çalışmak zorunda olduğunu söylemiştir. Ama Doktor rolünü oynadığı için bundan gurur duyduğunu açıklamıştır.[5][6] Eccleston'ın sözleşmesinin bir yıl olma nedeni modern serinin devam edip etmeyeceğinin belirsizliği olduğu söylenmiştir.[7]

Rose Tyler rolünü oynayan Billie Piper hayranlar tarafından karşılanırken.

Dizinin tekrar yayına döndüğünün açıklanmasından sonra Davies yeni yol arkadaşının adının "muhtemelen" Rose Tyler olacağını söylediği Kasım 2003'te Doctor Who Dergisinin özel basımında gösterilmiştir.[8] Yol arkadaşının adının Rose Tyler olacağı Mart 2004'te onaylanmıştır. Aynı tarihte eski pop yıldızı Billie Piper'ın o rol için düşünüldüğü açıklanmıştır.[9] BBC, 24 Mayıs'ta Piper'ın düzenli olarak görünecek yol arkadaşı Rose Tyler rolünü oynayacağını açıklamıştır.[10][11] Piper, dizinin hayranları tarafından karşılanmıştır.[12] Beşinci Doktor'u oynayan Peter Davison'ın kızı ve 4. sezonun "The Doctor's Daughter" bölümünde oynayan Georgia Moffett'ın adı daha önce Rose Tyler rolü için geçmiştir.[13] Tyler fikri ilk başta biraz daha farklı olmuştur. Paul Abbott birinci sezon için Rose'un tüm yaşamının Doktor tarafından manipüle edildiğini ve bu yüzden Rose'un ideal bir yol arkadaşı olduğunu ortaya çıkaran bir bölüm yazmayı planlamıştır. Abbott'un senaryo üzerinde çalışamayacak kadar meşgul olduğunu fark etmesiyle onun yerine Davies'in yazdığı "Boom Town" bölümü sezonda yer almıştır.[14][15]

Düzenli karakterler ve konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Henry van Statten ile beraber Adam Mitchell karakteri tasarlanmıştır. Prodüksiyon ekibi Rose'un Adam'dan hoşlanmasıyla Adam'ın TARDIS'e katılmasını amaçlamıştır. Rol için daha önce Coronation Street dizisinde Todd Grimshaw rolünü oynayan Bruno Langley seçilmiştir. Adam'ın uzun süreli yol arkadaşı olması hiç düşünülmemiştir. Davies herkesin TARDIS ekibine katılabileceğini göstermek istedğini söylemiştir.[16]

John Barrowman'ın oynadığı Kaptan Jack Harkness karakteri "The Empty Child" bölümünde tanıtılmıştır. Son beş bölümde TARDIS'te yer almıştır. Karakterin adlandırılmasında Davies, Marvel Comics karakteri Agatha Harkness'tan esinlenmiştir.[17] Jack korkak bir karakterden kahramana dönüştürülürken Jack'in görünmesiyle karakterin bir hikâyesinin olması amaçlanmıştır.[18] Barrowman, Kaptan Jack fikrinde kendisi anahtar etken olmuştur. Barrowman'ın ilk gününde, Davies ve yardımcı yürütücü yapımcı Julie Gardner, karakterin temelinin Barrowman etrafında oluşturulduğunu söylemiştir.[19] Barrowman karakteri canlandırırken doğal İskoç aksanı, normal Amerikan aksanı ve bir İngiliz aksanı denemiştir. Davies Amerikan aksanına karar vermiştir.[20] Barrowman anlatmıştır.

Davis ve Gardner ile Casanova'nın bir ön kopyasını izlerken David Tennant onlardan Doktor rolünü oynama teklifi almıştır. Tennant başlangıçta bunun bir şaka olduğunu düşünmüş, ama sonra ciddi olduklarını anlayınca rolü ve sezonun son bölümü olan "The Parting of the Ways" bölümünde oynamayı kabul etmiştir.[21] Tennant'ın Doktor rolünü oynayacağı 16 Nisan 2005 tarihinde açıklanmıştır.[22]

Sezon içerisinde diğer düzenli karakterler Camille Coduri'nin oynadığı Rose'un annesi Jackie Tyler ve Noel Clarke'ın oynadığı Rose'un erkek arkadaşı Mickey Smith olmuştur.

Sezon içerisinde Mark Benton, Zoë Wanamaker, Simon Callow, Eve Myles, Penelope Wilton, Annette Badland, Matt Baker, Andrew Marr, Corey Johnson, Simon Pegg, Anna Maxwell-Martin, Tamsin Greig, Florence Hoath, Richard Wilson, Jo Joyner, Davina McCall, Paterson Joseph, Anne Robinson, Trinny Woodall, Susannah Constantine ve Shaun Dingwall gibi oyuncular ve sunucular konuk oyuncu olarak yer almıştır.

Bölüm listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1989 yılında sona eren klasik serinin aksine modern seride neredeyse her bölüm birbirinden bağımsız olmuştur. 1. sezonun on üç bölümü bu şekilde, kalanlar ise ikişer bölüm şeklinde yayınlanmıştır. Ayrıca, 3. sezondaki The Gunfighters bölümünden beri ilk kez iki parçalı bölümler dahil bölümlere kendine ait adlar verilmiştir.


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiYapım koduBK seyircisi
(milyon)
1571"Rose"Keith BoakRussell T Davies26 Mart 2005 (2005-03-26)1.110,8181
Rose Tyler'ın çalıştığı dükkânın bodrum katında plastik mankenler canlanır ve Rose'a saldırmaya başlar. Bir anda "Doktor" adlı gizemli bir adam Rose'un elini tutup onu kurtarır. Ertesi gün Rose ve erkek arkadaşı Mickey Smith (Noel Clarke) Clive (Mark Benton) adlı bir adamı ziyaret ederler ve Doktor'u internetten araştırırlar ve tarih boyunca böyle birisinin olduğunu görürler. Rose, Clive ile konuşurken Mickey kaçırılır ve plastik mankenlerden biri onun yerine geçer. Rose, Doktor'la tekrar karşılaşır. Auton adında uzaylı bir ırkın London Eye'daki enerjiyi kullanarak Nestene Bilinciyle plastik mankenleri kontrol ettiğini anlarlar. Mickey'yi de onların kaçırdığını öğrenirler. Bu arada her yerde mankenler canlanmakta ve mankenler insanları öldürmektedir. Rose, yakalanan Doktor'u kurtarır, Mickey kurtulur ve Autonlar ölür. Doktor, Rose'a TARDIS ile uzay ve zamanda yolculuk etmeyi teklif eder. Rose bunu kabul eder.
1582"The End of the World"Euros LynRussell T Davies2 Nisan 2005 (2005-04-02)1.27,9779
Doktor, Rose'u 5 milyar yıl sonrasına genişleyen Güneş'in Dünya'yı yakmasını izletmek için bir uzay istasyonuna götürür. Bunu izlemek için gelen çeşitli uzaylıların arasında birçok ameliyat operasyonu geçirmesine rağmen kalan son insan olmasıyla övünen Lady Cassandra (Zoë Wanamaker) vardır. Cassandra geçirdiği ameliyat operasyonları için oradaki ziyaretçilerin hepsini öldürüp banka hesaplarını ele geçirmeyi planlamaktadır. Platform 1 üzerine sabotajcı örümcekleri salar ve örümcekler geminin sistemini ele geçirir. Örümcekler gemilerin kalkanlarını indirir ve gemi güneşin zararlı ışınlarına doğrudan maruz kalacaktır. Bu yüzden Cassandra ışınlanmak için ortadan kaybolur. Doktor, sistemi tekrar aktif edip Rose'u kurtarır ve Cassandra'yı geri getirir. Geçirdiği ameliyatlar yüzünden sadece gerilmiş suratı kalan Cassandra'nın yaşaması için yüzünün ıslatılması gerekmektedir. Yüzünü ıslatan adamlar da olmayınca yüzü nemsizlikten gerilerek patlar.
1593"The Unquiet Dead"Euros LynMark Gatiss9 Nisan 2005 (2005-04-09)1.38,8680
Doktor ve Rose 1869 yılına Cardiff'e gider. Gabriel Sneed (Alan David) ve onun durugörü yeteneği olan hizmetçisi Gwyneth'in (Eve Myles) işlettiği bir cenaze salonunda gizemli mavi bir buhar cesetleri kontrol etmektedir. Sneed ve Gwyneth Rose'u kaçırır ve Doktor, Charles Dickens (Simon Callow) ile beraber Rose'u almaya gider. Cenaze salonunda tekrar bir araya gelen mavi buharlar, uzay içindeki bir yarıktan geçmeye çalıştıklarını ve bedenleri olmadığı için ölü bedenleri kullanmak istediklerini söyler. Irkları Gelth olan bu canlıların yaşaması için Doktor, Gwyneth'in durugörü yeteneğini kullanarak bir köprü oluşturmasını ister. Ancak köprüden geçen Gelth ırkı insanları öldürüp bedenlerini kullanmak ister. Bu arada oradan kaçan Dickens, Gelthlerin atmosferde yaşayamadığını görür. Evi gazla doldurmaya başlar. Doktor, Gwyneth'ten Gelthleri geri göndermesini ister. Ancak Gwyneth bunu yapamaz, herkese kaçmalarını söyler ve gazla dolan evi havaya uçurarak dünyayı kurtarır.
160a4"Aliens of London"Keith BoakRussell T Davies16 Nisan 2005 (2005-04-16)1.47,6381
Doktor Rose'u evine götürür, ama bir yıl sonrasına giderler. Annesi Jackie (Camille Coduri), Doktor'a çok kızar. Hatta Mickey'nin Rose'u öldürmesinden şüphelenilmiştir. Rose ve Doktor terasta konuşurken bir uzay gemisinin Big Ben'e çarpıp Thames Nehri'ne düştüğünü görürler. Gemiden pilot olarak uzaylı teknolojisiyle modifiye edilmiş bir domuz çıktığını gören Doktor, bunun bir hile olduğunu düşünür. Bu sırada Başbakan Harriet Jones, yanlışlıkla hükûmette önemli görevlerde bulunan 3 insanın alınlarındaki fermuarı açarak içlerindeki uzaylıyı çıkardıklarını ve bununla insanların derileri dışındaki yerlerini çıkartarak o derinin içine girdiklerini görür.
160b5"World War Three"Keith BoakRussell T Davies23 Nisan 2005 (2005-04-23)1.57,9882
Doktor, Slitheenların Dünya'yı istila etmeye değil, ticari bir kazanç için Dünya'ya baskın yaptığını öğrenir. Slitheenlar ulusal güvenlik için bir tehdit olduğunu iddia eder ve Birleşmiş Milletler'in nükleer aktivasyon kodunu serbest bırakmalarını ister. Doktor, Slitheenların diğer ülkelere füze yollayacağını, Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatacağını ve kalan radyoaktif silahları satacağını tahmin eder. Mickey'den internetteki kodları öğrenerek Slitheenların bulunduğu hükûmet merkezine füze yollar. Kendileri kurtulurken Slitheenlar ölür ve bina enkaza dönüşür. Bu arada, Doktor, Jackie'nin güvenini kazanmıştır. Jackie, Rose'un Doktor'la gitmesine izin verir.
1616"Dalek"Joe AhearneRobert Shearman30 Nisan 2005 (2005-04-30)1.68,6384
TARDIS, Rose ve Doktor'u 2012 yılına Salt Lake City, Utah'ın yer altında gizli bir uzaylı merkezine götürür. Orada zengin bir uzaylı koleksiyoncusu olan Henry van Statten (Corey Johnson) ile karşılaşırlar. Doktor, en büyük düşmanı olan ve Zaman Savaşı'ndan kurtulan son daleğin bir odada tutulduğunu öğrenir. Van Statten'ın teknisyenlerinden biri olan Adam Mitchell (Bruno Langley) Rose'un isteğiyle Rose'u odaya gönderir. Rose daleğe bilmeden dokunur ve Dalek, Rose'un DNA'sını emip serbest kalır. Koleksiyonun tüm askerleri Dalek tarafından öldürülür ve bu sırada Dalek'e hiçbir dünya silahı etki etmez. Yaşanan bir kovalamacadan sonra Rose'u rehin alan Dalek, sadece Doktor'la konuşmak istediğini söyler. Ancak Rose'un DNA'sını aldığı için insani özellikler dalekte belirmeye başlar. Bu yüzden dalek kendisini imha eder. Doktor, Rose'un isteğiyle Adam'ı da yanlarına alarak TARDIS'le beraber oradan ayrılır.
1627"The Long Game"Brian GrantRussell T Davies7 Mayıs 2005 (2005-05-07)1.78,0181
Doktor, Rose ve Adam 200.000 yılına haber yayını yapan Uydu 5 adlı bir uzay istasyonuna gider. Uydu yayını başladığından beri insanlık ve teknoloji gelişmemektedir. Editör (Simon Pegg), Doktor ve Rose'u Kat 500'e davet eder. Editör, onları insanlık tarihine yön veren yegâne varlık olan ve yaydığı aşırı ısı nedeniyle soğutma sistemlerinin ancak ılık tutabildiği bir uzaylı olan "Kutsal Hadrojassic Maxarodenfoe'nin Aziz Jagrafess'i" ile tanıştırır. Bu sıralarda, insanlığın 200.000 yıllık tarihine erişmek isteyen ve bunun için de çip taktırması gereken Adam, çip taktırır ve haber makinelerinden biriyle iletişime geçer. Adam'ın iletişime geçmesiyle bildiği her şey, editörün bilgisayarına aktarılır ve TARDIS dahil her bilgi ortaya çıkar. TARDIS'ın anahtarı yavaş yavaş editöre doğru gönderilirken Cathica (Christine Adams), Adam'ın bulunduğu katla olan bağlantıyı keser ve Uydu 5'le ilgili Doktor'la konuştuğu tüm sorgulamaları zihniyle kullanır. Bu sayede soğutma sistemleri çalışmaz olur ve Jagrafess parçalara ayrılır. Sonunda, Adam'ın evine dönerler ve onu orada, kendi zamanında bırakıp giderler.
1638"Father's Day"Joe AhearnePaul Cornell14 Mayıs 2005 (2005-05-14)1.88,0683
Rose, Doktor'dan araba çarpması sonucu ölen babası Pete Tyler (Shaun Dingwall)'ı görmek için izin ister. Doktor, bunu kabul eder ancak, babasına araba çarpmak üzereyken Rose dayanamaz ve babasını kurtararak zamanda bir paradoks oluşturur. TARDIS sıradan bir polis kulübesine dönüşür ve "Reaper" olarak bilinen uçan biçer-döver yaratıklar uzay zaman karmaşasını düzeltmek için tüm insanları öldürmeye başlar. Doktor TARDIS'i çağırmaya çalışırken herkesi bir kiliseye toplar. Bebek Rose yanlışlıkla Rose'un kucağına geçer ve büyük bir paradoks oluşur. Reaper içeri girerek Doktor'u alır. Pete her şeyin düzelmesi için ölmesi gerektiğini anlar ve kilisenin yakınlarında görünen arabanın önüne atlar. Doktor döner ve her şey eski haline döner.
164a9"The Empty Child"James HawesSteven Moffat21 Mayıs 2005 (2005-05-21)1.97,1184
TARDIS'in en büyük tehlike alarmı olan "mor alarm"ı vermesi ve Londra'ya doğru ilerleyen kimliği belirsiz bir cisim tespit etmesiyle harekete geçen ve cismi izleyen Doktor ve Rose II. Dünya Savaşı'nın The Blitz dönemindeki Londra'ya iner. Rose sık sık "Anne", "Sen annem misin?" diyen gaz maskeli (Albert Valentine) bir çocuğu takip eder. Rose, çocuğu kurtarmak için yukarı doğru tırmanırken bir Alman hava saldırısının altında kalır. Bir anda bir keşif balonu yükselir ve Rose'u kurtarır. Bu arada, Doktor küçük çocuğu bilen Nancy (Florence Hoath) adında genç bir kadınla konuşmaktadır. Rose'u kurtaran Kaptan Jack Harkness (John Barrowman) düşen son teknoloji silahı satmaya çalışmaktadır. Rose onu Doktor'a götürmek ister. Doktor, Nancy'den bir ay önce düşen ama patlamayan bir bomba olduğunu öğrenir. Bombanın düştüğü yeri askerler korumaktadır. Bu sırada Nancy, kardeşi Jamie'nin bu bombayla öldüğünü söyler. Nancy ona bölgenin yolunu gösterir ve içeri gizlice giren Doktor, hastaların rahatını sağlayan yaşlı bir doktor olan Dr. Constantine (Richard Wilson) ile karşılaşır. Yatan tüm hastaların ölü ve aynı yaralarla yatmakta olduğunu görünce şaşırır. Ayrıca, onların ara sıra yataklarından kalkıp tekrar yattığına bile şahit olur. Constantine de onlardan birine dönüşmeye başlarken Rose ve Jack hastaneye gelir.
164b10"The Doctor Dances"James HawesSteven Moffat28 Mayıs 2005 (2005-05-28)1.106,8685
Kimliği belirsiz cismin düştüğü ve ilk vakanın görüldüğü yerin hemen yanındaki hastanede bu zombiler tarafından kapana kısılan Doktor, Rose ve Jack; bu durumdan doktorun zombilere odalarına gitmeleri komutunu vermesiyle zombiler yerlerine dönerler. Bu sırada Jack, bir dolandırıcı olduğunu ve silahı doktora sattıktan sonra silahın imha edeceği içi boş bir uzay çöpü olduğunu itiraf eder. Nancy uzay çöpünün düştüğü karantina bölgesine gider. Doktor, Rose ve Jack de kısa süre sonra oraya gelir. Kurdukları barikatlar kendilerini korumaya yetmez ve gaz maskeli küçük çocuğun önderliğinde çevreleri kuşatılmaya başlar. Bu sırada enkazı inceleyen Doktor, çöpün boş olmadığını ve içinde yüksek teknolojili herhangi bir organizmayı sağlığına kavuşturan nano-genler olduğunu keşfeder. Bu sırada Doktor, küçük çocuğun annesinin Nancy olduğunu anlar ve bunu çocuğa itiraf ederek durumun düzeleceğini tahmin eder. Nancy, çocuğa annesi olduğunu itiraf eder ve çocuğa sarılır. Sarılırken Nancy'nin DNA'sı çocuğunkine baskın gelir ve nano-genler durumun farkına vararak herkesi tekrar sağlığına kavuşturur. Jack bölgeye doğru inen bir bombayı düşmeden kapar. Doktor ve Rose Jack'i TARDIS'e davet eder.
16511"Boom Town"Joe AhearneRussell T Davies4 Haziran 2005 (2005-06-04)1.117,6882
Doktor, Rose ve Jack TARDIS'in yakıt ikmali için Cardiff'e gider. Mickey onları karşılar. Slitheenlardan birinin patlamadan (bkz. World War Three) kaçtığını ve Cardiff Belediye Başkanı Margaret Blaine'in yerine geçtiğini öğrenirler. Şehre yapacağı nükleer santral ile, 1869 yılında açılan deliğin (bkz. The Unquiet Dead) üzerinde bir patlama gerçekleştirmeyi ve bundan da "değer bulucu" ile sadece kendi çevresine sanal kalkan örerek kurtulmayı planlamaktadır. Bu yüzden Slitheen'ı kaçırırlar. Doktor'un planı Slitheen'i gezegenine geri götürmektir. Ancak, o kendisi hakkında ölüm emri çıkarıldığını ve gider gitmez öldürüleceğini söyler. Yine de Doktor'un fikri değişmez. Bunun üzerine Slitheen, son dileğinin bir akşam yemeği olduğunu belirtir. Doktor'la beraber yemeğe giderler ve Doktor'u önce avlamaya, sonra da ikna etmeye çalışsa da başarılı olamaz. Bu arada bir sarsıntı olur ve TARDIS'e koşarlar. İçeriye girdiklerinde deliğin aracı kullanarak kendini açtığını anlarlar. Eğer delik açılırsa, tüm Dünya yok olacaktır. TARDIS'in ruhu kendini korumak için parlak beyaz bir ışıkta ortaya çıkar ve deliği kapatır. Bu sırada, Slitheen de yumurta hâline dönmüştür. Doktor, onu gezegenine götürüp, ona hayata yeniden başlaması için bir fırsat daha verecektir.
166a12"Bad Wolf"Joe AhearneRussell T Davies11 Haziran 2005 (2005-06-11)1.126,8185
Doktor, Rose ve Jack uyanır ve kendilerini 200.100 yılında bir eğlence gemisinde bulurlar. Doktor BBG tarzında bir evde, Rose elenenin Anne Droid (Anne Robinson) tarafından parçalandığı En Zayıf Halka adlı yarışmada ve Jack iki dişi robot (Trinny Woodall ve Susannah Constantine) ile beraber kendini Kendini Baştan Yarat adlı yarışmada bulur. Doktor ve Jack yarışmadan kaçarlar. Kötü Kurt Şirketi tarafından işletilen ve Oyun İstasyonu olarak bilinen bu yerin yüz yıl önce geldikleri Uydu 5 olduğunu anlar. Doktor, Jack, ve BBG yarışmacısı Lynda (Jo Joyner), Rose'u En Zayıf Halka yarışmasında yok edilirken görürler. İlerleyerek Kat 500'e varırlar ve katı ele geçirirler. Kattaki denetçiyle (Martha Cope) konuştuklarında insan ırkının belli olmayan şahıslarca yönetildiğini ve bu şahısların kendinden korktuğunu öğrenir. Bu arada TARDIS'i bulan Jack, yok etme ışınının da bir nevi yer değiştirme ışını olduğunu keşfeder. Doktor da bu sayede Dünya üzerinde insanların ışınlandığı ancak, uzun süredir gizlenen uzay gemilerini görmek için bu bulguyu kullanır ve Dünya üzerinde bekleyen 200 gemi ve onların içinde 2000'den fazla sayıda bulunan Dalekleri görür. Bu sırada fark edildiklerini anlayan Dalekler, Doktor'u Rose'u öldürmekle tehdit eder. Buna rağmen Doktor, teklifi kabul etmez ve Rose'u kurtaracağını söyler. Bunun üzerine Dalekler Dünya'yı yok etme planlarını gerçekleştirmek için hazırlığa başlarlar.
166b13"The Parting of the Ways"Joe AhearneRussell T Davies18 Haziran 2005 (2005-06-18)1.136,9189
Doktor ve Jack, İmparator Dalek'in Oyun İstasyonu'ndaki konuşmasından sonra Rose'u kurtarıp TARDIS'e götürür. Doktor, bir Delta Dalgası yollayarak Dalekleri yok etmeye hazırlanır. Ancak Doktor Delta ışınını hazır etme olanağı olmasına rağmen, İnsan ile Dalek'i ayrıştırması için çok zamana ihtiyacı vardır. Böyle bir olanak olmadığı için Rose'u araç içinde bırakarak kendi zamanına yollar. Dalekler Oyun İstasyonu'nu işgal eder, Lynda ve Jack'i öldürür. Rose TARDIS'ten indiğinde her yerde "Kötü Kurt" yazısına rastlar ve bunun bir mesaj olduğunu anlar ve dönmesi gerektiğini düşünmektedir. Jackie ve Mickey'den yardım ister ve bir çekici kullanarak TARDIS'in kalbini açarlar ve Rose kalbe bakar. Rose Zaman Girdabı sayesinde çok güçlenir ve Doktor'a döner. Girdabın gücünü kullanarak Daleklerin tamamını yok eder, Jack hayata döner, tüm uzay ve zamana "Kötü Kurt" kelimelerini dağıtır. Ancak bu güç Rose'u öldürmektedir. Bu yüzden Doktor onu öperek tüm enerjiyi emer. Rose TARDIS'te uyanır ve enerji Doktor'u da öldürmektedir. Rejenerasyon geçirir ve daha genç bir yüz ve vücuda sahip yepyeni bir Doktor (David Tennant) ortaya çıkar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aldridge and Murray s. 190-192
  2. ^ "Christopher Eccleston to play Doctor Who" (Basın açıklaması). BBC. 20 Mart 2004. 8 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2008. 
  3. ^ "New Dr Who leaked onto internet". BBC News. 8 Mart 2005. 1 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 
  4. ^ "BBC admits Dr Who actor blunder". BBC News. BBC. 4 Nisan 2005. 9 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  5. ^ "Christopher Eccleston talks about Doctor Who exit". BBC News. 15 Haziran 2010. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011. 
  6. ^ Turgis, Chloe (15 Haziran 2010). "Eccleston reveals why he quit
    Doctor Who'"
    . Yahoo! TV UK. 29 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011.
     
  7. ^ Kelly, Stephen (21 Temmuz 2011). "Doctor Who: why did Christopher Eccleston leave show after one series?". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  8. ^ Davies, Russell T (10 Kasım 2003). "Gallifrey Guardian Extra!". Doctor Who Magazine, 337. s. 6. I want the Doctor, at least one companion, whose name is probably Rose Tyler. 
  9. ^ "Piper in line for Doctor Who role". BBC News. 24 Mayıs 2004. 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2011. 
  10. ^ "Billie Piper is Doctor Who companion" (Basın açıklaması). BBC. 24 Mayıs 2004. 3 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2008. 
  11. ^ "Billie Piper is Doctor Who helper". BBC News. 24 Mayıs 2004. 25 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 
  12. ^ "Doctor Who fans back Billie Piper". BBC News. 28 Mayıs 2004. 17 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 
  13. ^ "BBC - Doctor Who - The Doctor's Daughter - Episode Guide". www.bbc.co.uk (İngilizce). 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  14. ^ "The New Doctor". Doctor Who Magazine, 360. Panini Comics. 14 Aralık 2005. 
  15. ^ "Doctor Who: The Lost Stories (Untitled Stories)". Doctor Who: A Brief History of Time (Travel). 3 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2011. 
  16. ^ Russell, s. 164
  17. ^ Barrowman, John (21 Ekim 2006). "Jonathan Ross". BBC Radio 2. Jonathan Ross tarafından görüşme yapıldı. Jonathan Ross. 
  18. ^ "
    Ello, 'Ello, 'Ello". Doctor Who Confidential. Seri 3. § 40. 16 Haziran 2007. BBC Three.
     
  19. ^ Hall, Locksley (4 Mayıs 2006). "Interview with Doctor Who' John Barrowman". AfterElton.com. 9 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2011. 
  20. ^ Wilkes, Neil (26 Temmuz 2009). "Live:
    Doctor Who' panel at Comic-Con"
    . Digital Spy. 4 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2011.
     
  21. ^ Aldridge and Murray s. 196-197
  22. ^ "David Tennant confirmed as the tenth Doctor Who" (Basın açıklaması). BBC. 16 Nisan 2005. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2008. 
  23. ^ "Ratings Guide". Doctor Who News. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]