Gaz maskesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1930'larda kullanılan bir gaz maskesi
I. Dünya Savaşı sırasında Belçika'nın Ypres şehri yakınında Garter Point mevkiinde Alman Ordusu'nun zehirli gaz saldırısına karşı Small Box Respirators (SBR) adlı gaz maskesini giyen Avusturya 4. Tümeni'nin 45. Taburu'na bağlı piyadeler (27 Eylül 1917)

Gaz maskesi, zehirli gazlardan korunmak amacıyla kullanılan kişisel aygıt. Kanadalı Garrett Morgan tarafından 1914 yılında icat edilmiştir.[1]

I. Dünya Savaşı'nda askerlerin gözlerini ve akciğerlerini zehirli gazlardan koruması için kullanılan gaz maskeleri, günümüzde havadaki çeşitli maddelere (toz, asbest lifleri, buharlaşmış boyalar vb.) ve kimya sanayiinde çeşitli gazlara karşı da kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan çeşitlerinden birinde, solunan hava soğurucu bir yatağın (genellikle mangal kömürü) üstündeki elyaf türlerinden oluşan bir filtre yardımıyla süzülerek temizlenir. Ayrıca bir soluk verme borusu ile bir gözlük bölümü vardır. Bazı maskelerin filtrelerinde de temizleyici kimyasal bileşikler kullanılır. Günümüzde gaz maskeleri hem oldukça çeşitlenmiş, hem de gelişmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihte bugün: 13 ekim". CNN Türk. 13 Ekim 2005. 29 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007.