Doctor Who (7. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doctor Who
7. sezon
DVD kutusunun kapağı
Başrol
ÜlkeBirleşik Krallık
Bölüm sayısı13 (+6 ek bölüm)
Yayın
KanalBBC One
BBC One HD
Orijinal yayın tarihi1 Eylül 2012 (2012-09-01)-18 Mayıs 2013 (2013-05-18)
Ev sineması yayını
DVD yayını
1. Bölge24 Eylül 2013 (2013-09-24)[1]
2. Bölge28 Ekim 2013 (2013-10-28)
4. Bölge30 Ekim 2013 (2013-10-30)
Blu-ray yayını
A Bölgesi24 Eylül 2013 (2013-09-24)[1]
B Bölgesi28 Ekim 2013 (2013-10-28) (2. bölge)
30 Ekim 2011 (4. bölge)
Sezon kronolojisi
← Önceki
6. sezon
Doctor Who bölümleri

İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun modern serisinin yedinci sezonu. İlk bölümü 1 Eylül 2012 ve son bölümü 18 Mayıs 2013 tarihinde gösterilen sezon iki parçadan oluşmuştur. Sezon, Birleşik Krallık'ta BBC One'da, Amerika Birleşik devletleri'nde BBC America'da, Kanada'da Space adlı kanalda ve Avustralya'da ABC'de yayınlanmıştır. İlk beş bölüm 1 Eylül 2012 tarihinden 29 Eylül 2012 tarihine kadar haftalık yayınlanmıştır. 2012 yılı sonuna doğru ana sezondan ayrı olarak 2012 Noel özel bölümü olan "The Snowmen" yayınlanmıştır. Kalan sekiz bölüm 30 Mart 2013 tarihinde yayına başlamıştır. "The Snowmen" bölümünden itibaren TARDIS'in içi, başlangıç jeneriği ve müziği yenilenmiş, Doktor'un kıyafetleri değişmiştir.

Yedinci sezon sırasıyla Doktor'un on birinci rejenerasyonu, onun yol arkadaşları Amy Pond ve Rory Williams'ın oynadığı Matt Smith, Karen Gillan ve Arthur Darvill'in birlikte oynadığı üçüncü ve son sezondur. Gillan ve Darvill, sezonun beşinci bölümünde ayrılmış ve yerine Doktor'un yeni yol arkadaşı Clara Oswald rolüyle Jenna-Louise Coleman gelmiş ve sezonun ikinci yarısında o oynamıştır.

Bölüm listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

6. sezon'da olduğu gibi bu sezon da iki parçaya bölünmüştür. Sezonun ilk yarısı 1 - 29 Eylül 2012 tarihleri arasında beş bölüm halinde yayınlanmış ve "The Angels Take Manhattan" bölümüyle son bulmuştur. Noel özel bölümü "The Snowmen" adlı bölümden sonra, sezonun ikinci yarısı "The Bells of Saint John" adlı bölümüyle 30 Mart 2013'te başlamış, "The Name of the Doctor" adlı bölümüyle 18 Mayıs 2013'te sona ermiştir. Dizinin tarihinde ilk kez her bölümün hikâyesi birbirinden bağımsız olmuştur. "The Crimson Horror" adlı bölüm modern serinin 100. bölümüdür (mini-bölümler hariç).


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiYapım koduBK seyircisi
(milyon) [2]
TE
(%)[2]
Özel bölüm (2011)
225"The Doctor, the Widow and the Wardrobe"Farren BlackburnSteven Moffat25 Aralık 2011 (2011-12-25)7X10,7784
Doktor, 1938 yılına Dünya'ya mecburi iniş yapar. Madge Arwell (Claire Skinner) TARDIS için Doktor'a yardımcı olur ve Doktor, onun karşılığını alacağına söz verir. Ancak üç yıl sonra, II. Dünya Savaşı'nda Avro Loncaster adlı bir ağır-bombardıman uçağını süren Madge'in kocası Reg (Alexander Armstrong) kaybolur. Madge, Noel'e yakın, çocukları Lily (Holly Earl) ve Cyril (Maurice Cole) ile beraber yalnız kalırlar. Doktor, bakıcı gibi görünerek onlara kalmaları için Londra, Dorset'te bir ev ayarlar. Cyril noel hediyelerinden birini erkenden açar. O hediyenin içinde Doktor'un aile için ayarladığı karlı bir gezegene giden portal vardır. Cyril oraya girer ve daha sonra, Doctor, Lily ve Madge onu bulmak için kutudan girerler. Madge gezegendeki ağaçları asit yağmuru ile eritmeyi planlayan madenciler ile karşılaşır. Bu arada, Lily ve Doktor Cyril'in izini bir kuleye kadar takip eder. Ahşap insansı yaratıklar orada Cyril'in başına taç koymaya çalışmaktadır. Böylece ağaçlar ruhların kaçmasına izin verecektir. Madge kuleye geldiğinde kulenin güvenliğini sağlaması için yeterince güçlü sayılır. Taç, Madge'e takılır. Güvenli bir şekilde inerler ve Madge, bir ışığı izler. Reg'in yaşadığını görür. Bölümün sonunda Doktor, Noel yemeği için en son iki yıl önce gördüğü Amy ve Rory'yi ziyaret eder.
1. kısım
2261"Asylum of the Daleks"Nick HurranSteven Moffat1 Eylül 2012 (2012-09-01)7.18,3389
Deliren ve bozulan dalekler için tımarhane olarak kullanılan bir gezegenin yok edilmesi gerektiğini açıklamak için, Doktor, Amy ve Rory, dalekler tarafından kaçırılır. Ama bunun için güç kalkanı devre dışı bırakılmalıdır. Bu yüzden Doktor, Amy ve Rory oraya gönderilir. Dalekler, insanları bir daleğe dönüştürebilecek teknolojiye sahiptir. Bunu tımarhanedeki nano-bulutlar sayesinde yapabilmektedirler. Bundan korunmak için, Doktor, Amy ve Rory'ye bileklik verilir. Bir yıl önce Oswin (Jenna-Louise Coleman) adında bir kızın bulunduğu geminin kaza yapmasıyla oraya mecburi iniş yapmıştır. Amy, Rory ve Doktor Oswin tarafından yönlendirilir. Ancak kaza yapmış mürettebattan kalanlar daleğe dönüşmüştür ve Amy'nin bilekliğini çalarlar. Doktor, Oswin'in güç kalkanını devre dışı bırakması için onu almaya gider. Oswin Daleklerin fiziksel bağlantısını hackleyerek Daleklerin aklında Doktor ile ilgili olan her şeyi siler. Doktor, Oswin'i bulur ancak onun bir daleğe dönüştüğünü görür. Oswin, kendisini henüz insan sanmaktadır. Oswin gerçeği anlar. Güç kalkanını indirir ve Dalekler gezegeni patlatırken Amy, Rory, Doktor kaçar. Doktor, Dalek Meclisine döner ve kendisiyle ilgili bilgi olup olmadığını kontrol eder. Tüm dalekler Doktor'u unutmuştur.
2272"Dinosaurs on a Spaceship"Saul MetzsteinChris Chibnall8 Eylül 2012 (2012-09-08)7.27,5787
Doktor, Amy, Rory, Rory'nin babası Brian (Mark Williams), Kraliçe Nefertiti (Riann Steele) ve avcı John Riddell (Rupert Graves) dinozorların olduğu insansız bir gemide uzay yıkımını önlemeye çalışır. Doktor ve yol arkadaşları o gemide daha önce Silurian ırkının olduğunu öğrenir. Onları bulan Solomon adlı bir insan (David Bradley) gemide dinozor satmak için Silurianları öldürmüştür. Doktor Solomon'un planlarını bozar ve gemiyi imha edecek füzelerin gelmesini engeller.
2283"A Town Called Mercy"Saul MetzsteinToby Whithouse15 Eylül 2012 (2012-09-15)7.38,4285
TARDIS yanlışlıkla 1870 yılına Amerika'nın batısında Mercy adlı bir kasabaya iner. TARDIS ekibi, kasabanın doktoru Jex'i, cyborg Gunslinger adlı bir uzaylının aradığını öğrenir. Doktor, Jex'in kendi gezegeninde savaşmak için gönüllüleri cyborga dönüştüren bir bilim adamı olduğunu öğrenir. Öte yandan Doktor'u kasabanın şerifi yaparlar. Gunslinger kendisine yapılanlar için intikam almak istiyordur. Doktor bir ikileme düşer, ya Jex'in kaçmasına yardımcı olmak için plan yapacaktır, ya da Jex'i Gunslinger'a verecektir. Ama Jex masum insanlara daha fazla zarar vermemek için intihar eder. Doktor, kendini imha etmek isteyen Gunslinger'ı kurtarır ve ona Mercy kasabasının şerifliğini verir.
2294"The Power of Three"Douglas MackinnonChris Chibnall22 Eylül 2012 (2012-09-22)7.47,6787
Amy ve Rory, normal hayat ve "Doktor Hayatı" arasında seçim yapmaya çalışmaktadır. Bir anda dünyada milyonlarca siyah küpler görünür. Doktor, Kate Stewart (Jemma Redgrave) başkanlığındaki BİRİM'den döner ve Pondlarda kalmaya başlar. Bir yıl boyunca küplerde hiçbir değişiklik yoktur, bir yılın sonunda birden insanlığın üçte birinin kalbini durdurmadan önce rastgele özelliklerini aktif eder. Doktor bunun bir istila olduğunu ve Shakri'nin insanlığı ortadan kaldırmak için bunları getirdiğini anlar. Doktor, insanların kalplerini durdurması için kullanılan elektrik akımını tersine çevirir ve Shakri'nin gemisi yok olur. Bölümün sonunda Brian, Amy ve Rory'nin Doktor'un daima yol arkadaşı olmalarına izin verir.
2305"The Angels Take Manhattan"Nick HurranSteven Moffat29 Eylül 2012 (2012-09-29)7.57,8288
Doktor, Amy ve Rory ile Central Park'tadır. Doktor Melody Malone adlı bir karakterin romanını okumaktadır. Amy romandan bir bölüm okurken kahve almaya giden Rory, Ağlayan Melekler tarafından zamanda geri gönderilir. Rory kendini 1938 yılında New York şehrinde bulur ve River Song ile karşılaşır. Doktor romanda yazılanların gerçekleştiğini anladıktan sonra özel bir dedektif kılığına girer. Doktor ve Amy romanın akışını bozmak için kilitli bir yıl olan 1938 yılına gidip Rory'yi bulurlar. River ile beraber Meleklerin ele geçirdiği Manhattan'ı araştırırlar. Winter Quay adlı bir otelde, Rory'nin yaşlı halini ölüm döşeğinde yatarken görürler. Ağlayan Melekler, kurbanlarını orada tutmak ve kendilerini beslemek için sürekli potansiyel enerji üreten bir kaynak için bu oteli yapmışlardır. Bu durumdan kurtulmak için Rory ve Amy binadan aşağı atlarlar ve bu ölüm bir paradoks oluşturarak bu oteli ve Ağlayan Melekleri siler. TARDIS'le beraber bir mezarlıkta uyanırlar, Rory hayatta kalan bir Melek tarafından ışınlanana kadar her şey iyi görünmektedir. Onu kurtarmak için başka bir paradoks oluşturmak New York şehrini parçalara ayıracağı için bunu yapmak imkansızdır. Amy, Rory ile aynı yere gitme umuduyla Doktor ve River'a veda eder. Doktor Amy'nin TARDIS'e girmesi için yalvarır. Ancak Amy, Ağlayan Melek tarafından kendisinin geri gönderilmesine izin verir. Daha sonra, harap olan Doktor daha önce kitaptan yırttığı son sayfayı okumak için parka döner ve Amy tarafından gönderilen bir sonsöz görür. Orada Amy, Doktor'a yalnız olmaması gerektiğini söyler ve bahçede onun için bekleyen Küçük Amelia Pond'u ziyaret etmesini ister.
Özel bölüm (2012)
231"The Snowmen"Saul MetzsteinSteven Moffat25 Aralık 20127X29,8787
Çocukluğunda bir kardan adam ile konuşan ve ona tüm karanlık sırlarını anlatan bir adam 50 yıl sonra bile konuştuğu karı saklamıştır. Ancak kar hafızalardan ve hatıralardan beslenmektedir, yani git gide güçlenmektedir. Kar, buzu bir insana dönüştürmeyi öğrenmek için çabalamaya başlar. Bu sıralarda, Yüzbaşı'nın çocuklarına bakan bir mürebbiye, havuza düşer ve havuzun aniden donması ile ölür. Kar ve arkadaşı bunu fırsat bilip, cesedi aramaya başlar. Amy ve Rory'yi kaybettikten sonra Doktor bunalıma girmiştir. Dünya'yı bir daha kurtarmayacağına yemin ederek Victorian İngiltere'nin Londra şehrinde, bulutların üstünde bir yere gizlenmiştir. Bulutun sakladığı TARDIS'te, gününün çoğunu kitap okuyarak geçirmektedir. Yüzbaşı'nın evine gelen yeni mürebbiye, aynı zamanda bir barda çalışıyordur. Aniden ortaya çıkan kardan adamların farkına varır ve korkmaya başlar. Bu arada Doktor ile karşılaşır. Doktor, mürebbiyenin adının Clara olduğunu öğrenir. Doktor olayı araştırmak istemez ve gider. Ama Clara onu takip ederek TARDIS'i bulur. Ancak Doktor ile konuşmadan oradan ayrılır. Ancak Clara bu olayın peşini bırakmaz ve Doktor da olayın tüm insanlık için tehlike olduğunu görünce ikna olur ve yardım etmeyi kabul eder. Doktor bunu yapanın Büyük Zeka olduğunu öğrenir. Madam Vastra, Jenny Flint ve Strax, Doktor ve Clara birlikte Noel Arifesinde Doktor Simeon'ın kullandığı bir ailenin saf enerjisini ona karşı kullanarak kullanarak Büyük Zeka'yı yenmelerinin mümkün olduğunu anlarlar. Doktor, Clara'yı yol arkadaşı olarak almaya karar verir. Ancak, arkalarından gelen eski mürebbiyeye dönüşmüş buz, Clara ve Doktor TARDIS'in içindeyken bir anda Clara'yı alır ve buluttan aşağı kendisiyle beraber atar ve Clara ölür. Bölümün sonunda Doktor Clara'nın tam adının Clara Oswin Oswald olduğunu öğrenir ve "Asylum of the Daleks" bölümünde gördüğü Oswin Oswald ile aynı kişi olduğunu anlar. Başka bir yerde ve zamanda onu bulmak için TARDIS'ine gider.
2. kısım
2326"The Bells of Saint John"Colm McCarthySteven Moffat30 Mart 2013 (2013-03-30)7.68,4487
Miss Kizlet (Celia Imrie), insanların ruhunu alıp bir veri bulutuna yüklemek için Wi-Fi yoluyla onların tanıdığı bir kişiye benzeyen "Kaşık kafalar" yollamaktadır. Bunlar olurken Doktor günümüzdeki Clara ile tanışır. Clara'nın da ruhu alınırken Doktor onu kurtarır. Clara Miss Kizlet'i ve onun bağlantılı olduğu The Shard adlı şirketi, orada çalışanları bulur. Veri bulutuna yüklenen tüm ruhları kurtarırlar. Bunu yapan Büyük Zeka'dır. Amaçları ruhların anılarından beslenmektir. Bu işte başarısız olan Miss Kizlet'in beynindekileri siler. Doktor, Clara'nın kendisine yol arkadaşı olmasını ister. Clara bunu düşünmek için Doktor'dan bir günlük süre ister.
2337"The Rings of Akhaten"Farren BlackburnNeil Cross6 Nisan 2013 (2013-04-06)7.77,4584
Doktor, olağandışı bir şey olup olmadığını kontrol etmek için Clara'nın geçmişini inceler. Ancak olağandışı bir şey bulamaz ve Clara küçükken onun annesinin öldüğünü öğrenir. Clara'ya döner ve Clara "harika bir şey" görmek istediğini söyler. Doktor onu Yerel bir dinin yaşamın başladığına inandığı büyük bir gezegenin yörüngesinde olan gezegenlerden biri olan Akhaten gezegenine götürür. Toplumun para birimi manevi değere sahip bir nesnedir. Clara uyanmak üzere olan eski ve tehlikeli bir yaratığı yatıştırmak için sunulan festivalde çıkacak olan Merry Gejelh (Emilia Jones) adında küçük bir kıza yardım etmeye çalışır. Doktor ve Clara Merry'yi kurtarırlar ve o yaratığın anılar ve büyük gezegenin içinde yaşayan duygulardan oluşan bir parazit olduğunu öğrenirler. Clara, annesi ve babasının tanışmasını sağlayan yaprağı yaratığa sunar ve o paraziti yener.
2348"Cold War"Douglas MackinnonMark Gatiss13 Nisan 2013 (2013-04-13)7.87,3784
Doktor ve Clara Las Vegas'a gitmek ister. Ancak TARDIS onları 1983 yılındaki Rus denizaltındaki topraklara götürür ve onları orada bırakıp gider. Doktor, 5000 yıl sonra buzdan çözülüp uyanmış bir Buz Savaşçısı olan Büyük Mareşal Skaldak'ı bulur. Ancak, Kaptan Zhukov, hem Doktor ve Clara'ya güvenmediği için hem de denizaltının Skaldak'tan daha fazla zarar görmemesi için Skaldak'ı zincirler. Ancak bunun yüzünden Skaldak insanlığa Buz Savaşçıları adına bir savaş ilan eder. Doktor, Skaldak'ı ikna etmeye çalışır ve Clara barışsever bir şekilde görünmeye çalışır. Ancak, Skaldak Buz Savaşçılarını çağırır, haber gelmez ve Skaldak terk edildiğini düşünür. Skaldak, zırhından çıkar ve insanların organına tıbbi analiz yapmak için gemidekileri öldürmeye başlar. Skaldak, bir nükleer füze ateşleyerek Dünya'yı kan gölüne çevirmek ister. Ancak, Clara, masum insanları öldürmesinin yanlış olacağını söyleyip onu ikna ederken Buz Savaşçıları Skaldak'ı almaya gelir ve Skaldak'ı alırlar. Tehlike geçtikten sonra, Doktor'un sonik tornavidası, TARDIS'in DEYS'i (Düşman Eylemi Yerdeğişim Sistemi) aktif ederek Güney Kutbu'na cisimlendiğini söyler.
2359"Hide"Jamie PayneNeil Cross20 Nisan 2013 (2013-04-20)7.96,6185
Empatik bir pisişik olan Emma Grayling'in Clara üzerinde biraz ışık tutacağı düşüncesiyle Doktor, Emma ve Prof. Alec Palmer ile beraber Caliburn konağındaki Well Cadısı olarak bilinen hayalet soruşturması için 1974 yılına gider. Ev gittikçe soğur ve "bana yardım et" mesajı görünür. Doktor, Alec'in kamerasını ödünç alır ve TARDIS'le aynı yerin farklı zamanlarına giderek fotoğraflar çeker. Bu sayede, Doktor fotoğraftakilerin hayalet olmadığını ama Hila Tukurian adında bir zaman yolcusunun cep bir evrende sıkışıp oradaki bir yaratıktan kaçtığını öğrenir. Doktor hızla cep evrene bir portal oluşturması için Emma'nın pisişik yeteneklerini kullanarak bir cihaz oluşturur. Ancak, Emma yeterince dayanamaz ve Hila kurtulsa da Doktor orada kalır. Clara oraya gitmesi için TARDIS'i ikna eder ve oraya TARDIS'le uçar. Doktor'u gerçekliğe geri gönderir. Emma, Hila ile garip bir bağ hisseder. Doktor, onun Emma ve Alec'in soyundan olduğunu açıklar. Doktor, daha sonra cep evrendeki yaratığın türünden başka bir yaratığın konağın içinde olduğunu ve onların birbirine aşık olduğunu öğrenir. Doktor, yaratığı kurtarmak için cep evrene geri döner.
23610"Journey to the Centre of the TARDIS"Mat KingStephen Thompson27 Nisan 2013 (2013-04-27)7.106,5085
Clara TARDIS'in içindeyken TARDIS yanlışlıkla galaksiler arası bir hurda ekibi tarafından alınır. Onu kurtarmak için yardıma ihtiyacı olan Doktor Van Baalen kardeşlere (Ashley Walters, Mark Oliver, Jahvel Hall) ömür boyu bir ganimet vadeder. İşbirliği sağlamak için, Doktor çıkışı kilitler ve 30 dakika içinde TARDIS'in kendini imha etmesini ayarlar. Bu arada, Clara yanan bir yaratıkla karşılaşır, TARDIS'in kütüphanesini görür ve Son Büyük Zaman Savaşı kitabını görür. Kitapta Doktor'un adı geçmektedir. Clara'yı bulurlar ancak TARDIS'te bir sızıntı vardır. Bunu halletmek için TARDIS'in motoruna gitmeye çalışırken Doktor, yanan zombileri görür. Onlar gelecekten bir yankıdır ve orada çok kaldıkları için bu duruma gelmişlerdir. Doktor ve Clara motor odasına varırlar. Orada yanan zombilerle yüzleşirler. Onlar, kendilerinin geleceğidir. Ama bu düzeltilebilir. TARDIS'in kalbine giderler ve konsola dönerler. Duvarda TARDIS'in Van Baalen kardeşler tarafından alındığı ana ait bir zaman çatlağı vardır. Doktor, o anı yeniden yazmak için bir cihaz oluşturur ve o cihazı o zamandaki Doktor'a verir. Doktor, o cihazı kullanarak TARDIS'i farklı bir konuma gönderir. Böylece TARDIS, Van Baalen kardeşlerin radarından kaybolur.[3]
23711"The Crimson Horror"Saul MetzsteinMark Gatiss4 Mayıs 2013 (2013-05-04)7.116,4785
Madam Vastra (Neve McIntosh), eşi Jenny (Catrin Stewart) ve Strax (Dan Starkey), "Kızıl Korku"yu araştırmaktadır. Kırmızı cesetler bulurlar. Bunu yapan maddenin eski bir sülükten gelen zehirli madde olduğunu Vastra anlar. Çünkü çok uzun süre önce Silurianların başına da gelmiştir bu olay. Ancak bu zehre çok seyrek bir şekilde maruz kalmıştır. Bir araştırmacı bununla ilgili optografları (Ölen kişinin gördüğü son görüntüye ait fotoğraf) Vastra ve Jenny'ye gösterir. Optografta Doktor'un çığlık atarken çekildiğini görürler. Jenny, Doktor'u bulmak için, o tür ölümlerin yaşandığı Bayan Gillyflower (Diana Rigg) tarafından iletilen Sweetville'ye gider. Doktor'u bulur, ancak Doktor'un vücudu da kırmızı olmuştur. Ancak o Zaman Lordu olduğu için zehir ona işlememiştir. Zehiri tersine çevirir ve aynısını Clara'ya da uygular. Jenny ve Vastra "The Snowmen" bölümünde Clara öldüğü için onu görünce şaşırırlar. Bayan Gillyflower, bir sülük olan "Bay Sweet" ile çalışarak o zehirleri bir roket aracılığıyla tüm Dünya'ya zehri akıtarak insanlığı öldürmek istemektedir. Ancak, roket Vastra ve Jenny sayesinde zehir olmadan uçar. Bayan Gillyflower aşağı düşerek ölür ve Bay Sweet'in zehirini test ederek kendisini kör ettiğini öğrenen kızı Bay Sweet'i bastonuyla ezer. Vastra ve Jenny'nin Clara hakkındaki sorularını yanıtsız bırakan Doktor, Clara'yı evine götürür. Clara'nın dadılık yaptığı çocuklar "Hide" ve "Cold War" bölümlerindeki fotoğraflarını ve Viktorya dönemindeki Clara'nın fotoğrafını görür. Çocuklar da Clara'ya zamanda seyahat etmek istediğini söyler, yoksa babalarına bunu anlatacaklardır.
23812"Nightmare in Silver"Stephen WoolfendenNeil Gaiman11 Mayıs 2013 (2013-05-11)7.126,6484
Clara ve Doktor çocuklarla (Artie ve Angie) beraber Hedgewick'in Dünyasına gider. Ancak, uzun süre Siberlerle yapılan savaştan beri terk edilmiştir. Doktor, yerdeki garip böcekleri görünce kalmaya karar verir. Siberböcekler, Cybermatlerin güncellenmiş versiyonudur. Doktor'un kafasına sibernetik parçalar girer ve Doktor'un zihnini ele geçirir. Kendisine Bay Zeki, Siber Planlayıcı isimlerini verir. Ancak zihninin tamamına hakim olamaz. Küçük bir kısım dengededir ve Doktor, Siber-Doktor ile bir anlaşma yapar. Satranç oynayacaklardır. Kazanan küçük kısmı alacaktır. Diğer yandan siberadamlar yenilenmiş ve çok hızlanmışlardır.[4][5] Artie ve Angie'yi yakalayarak zihinlerini kontrol altına alır. Siber-Doktor, Doktor'u yenmek için onun bir hamle yapmasını ve o hamleyi yaparsa çocukların kurtarılacağını söyler. Doktor bunu kabul eder. Sonra blöf yaparak üç hamlede Siber-Doktor'u yenebileceğini söyler, onun kafasını karıştırır ve sonik tornavidayı alarak siberin kendisini kontrol etmesinden kurtulur. Siberadamlardan kurtulmak için gezegeni havaya uçurmak dışında başka bir yol yoktur. Bir penideki resmin ve bir heykelin Lapa'ya çok benzediğini fark eden Angie onun imparator olduğunu anlar. Lapa sesle aktif edilen bir bombayı aktif eder ve kendileriyle beraber TARDIS'i bir imparator gemisine ışınlar. Lapa, Clara'ya evlenme teklifi eder. Ancak Clara bunu reddeder. Herkes evine döner. Ayrıca TARDIS Angie'ye yeni bir telefon hediye eder.
23913"The Name of the Doctor"Saul MetzsteinSteven Moffat18 Mayıs 2013 (2013-05-18)7.137,4588
Tutuklu ve deli bir katil Madam Vastra'ya Doktor'un en büyük sırrının mezarına alınacağını ve onun keşfedildiğini anlatır. Vastra bir "konferans çağrısı" yapmak için özel bir uyutucu kullanır. Jenny ve Strax'ı getirir. 2013'te Clara'ya uyutucu enjekte ettiği bir mektup gönderir. "Zaman Yolculuğu rüyalarda her zaman mümkün olmuştur." River Song da onlara katılır. Vastra mesajı yanlış açıklar. Doktor onun sırrı söylenmeden ölmeyecektir, sır mezarı başında söylenecektir. Fısıldayan adamlar, Vastra ve ekibini kaçırır. Clara Doktor'un sesiyle uyanır ve Doktor'a öğrendiklerini söyler. Doktor ve Clara mezarın olduğu yere gider. Doktor'un mezarının olduğu yerde "içi dışından büyük" özelliğini kaybetmiş bir TARDIS vardır. içeri girerler ve Walter Simeon şeklindeki Büyük Zeka onları beklemektedir. Doktor'dan kontrol odasını açması için gerçek adını söylemesini ister. Doktor bunu reddeder, ancak Büyük Zeka, onun tüm arkadaşlarının kalbini durdurmaya kalkışınca konferans çağrısından beri Clara ile bağlantısı olan River Doktor'un adını söyler. Onu kimse görmediği için kimse adı öğrenemez. Kontrol odasında Doktor'un vücudu yerine ona ait yaşanmış ve yaşanmamış günlerin olduğu bir zaman çizelgesi vardır. Büyük Zeka, Doktor'un zaman çizelgesine girer ve milyonlarca parçalara ayrılarak (gerçek benliği ölür) Doktor'un tüm zaferlerini yenilgiye çevirmeye başlar. Doktor'un kurtardığı tüm gezegenler, yıldızlar kaybolmaya başlar. Ardından Clara onları eski haline çevirmek için Doktor'un zaman çizelgesine girer, Doktor'u kurtarır ve zamanı normal haline getirir. Böylece "Asylum of the Daleks" ve "The Snowmen" bölümlerinde Doktor'un Clara'yla nasıl karşılaştığı açıklığa kavuşur. Ayrıca, Doktor bu zamana kadar River'ı görmüştür ancak belli etmemiştir. Doktor kendi zaman çizelgesine girip Clara'yı kurtarmak için River'a veda ederken, River, Clara'ya bağlı olduğunu, eğer gerçek Clara öldüyse neden hâlâ kaybolmadığını sorar. Doktor, zaman çizelgesine girer ve Clara'yı kurtarır. Zaman çizelgesinde Doktor'un daha önce görülmemiş ve Doktor'un hatırlamak istemediği bir rejenerasyonuyla karşılaşır. O rejenerasyon yaptığı her şeyi başka çaresi olmadığı için yaptığını, barış ve akıl sağlığı adına yaptığını söyler. Doktor, ona "Ama Doktor adına değil." karşılığını verir.

Ek bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihi
"Good as Gold"Saul MetzsteinChildren of Ashdene School24 Mayıs 2012 (2012-05-24)
Amy bir macera olması gerektiğini Doktor'a hatırlatır ve Doktor, TARDIS'i "macera ayarı"na getirir. TARDIS arızalandıktan sonra Londra 2012 Yaz Olimpiyatları'nın ortasına iner. Bir olimpiyat koşucusu Olimpiyat Ateşi ile TARDIS'in içine koşar. Bir anda panikler ve birisi tarafından takip edildiğini düşünmektedir. Arkasından bir Ağlayan Melek gelir. Doktor, Ağlayan Meleği sonik tornavidasıyla sonikler. Koşucu Doktor'a bir altın madalya atar ve TARDIS'ten çıkarak koşusuna devam eder. Doktor ve Amy başka bir maceraya atılmak üzereyken Ağlayan Melek tekrar görünür.
Pond LifeSaul MetzsteinChris Chibnall27-31 Ağustos 2012 (çevrimiçi)
1 Eylül 2012 (BBC Red Button)
BBC'nin Doctor Who web sitesinde yer alan beş bölümlük bir mini maceradır. 1 Eylül 2012 tarihinde BBC Red Button programında gösterilir. Doktor, Noel'de Amy ve Rory ile tekrar bir araya geldikten sonra onların bir yıllık hayatını anlatmaktadır. Doktor onları birkaç kez arar ve Doktor'la ilgili birçok şey öğrenirler. Diğer zamanlarda arızalanan TARDIS onları yanlış zamanda seyahat eder. Hatta Doktor, yanlışlıkla kısa bir süre onlara Ood bırakır. Doktor bir kez daha evi ararken evde kimseyi bulmaz ve çağrıyı siler. Amy, bilinmeyen bir nedenden dolayı Rory'yi evden kovar ve Doktor'un gelip yardım etmesini ister.
"P.S."[8]?Chris Chibnall12 Ekim 2012 (çevrimiçi)
Rory'nin, babası Brian için gönderttiği mektubu anlatan basit çizimlerle tasvir edilen bölüm. DVD sürümüne orijinal sahnenin dahil edilmesi düşünülmüştü ancak aktör ile ilgili sorunlar nedeniyle bölüm çekilmedi.[6] Brian'ın olanların sonucunda ne olduğunu gösterecek şekilde çizimlerle tasvir edilen bir bölüm olarak tasarlandı.[7]
"Rain Gods"?Neil Gaiman24 Eylül 2013 (2013-09-24) (dvd seti)
Doktor ve River Song bir gezegende tuzağa düşer ve kurban edileceklerdir.
"Clara and the TARDIS"?Steven Moffat24 Eylül 2013 (2013-09-24) (dvd seti)
Clara TARDIS ile geçinmeye çalışır.
"The Inforarium"?Steven Moffat24 Eylül 2013 (2013-09-24) (dvd seti)
Doktor, bir adamın "Inforarium" adı verilen yasadışı bilgi kaynağı ile depolanan tüm hafızasını silmektedir.

Önbölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihi
"The Doctor, The Widow and the Wardrobe Önbölüm"Marcus WilsonSteven Moffat6 Aralık 2011 (2011-12-06) (çevrimiçi)
Doktor, bir uzay gemisinde eli kırmızı bir butonda görülür. Uzay gemisinin patlamasına neden olur. Doktor, düğmeye basılı tutarken, Amy Pond'u kurtarmak için TARDIS'i arar. Ancak, Amy TARDIS'te değildir. Doktor, butonu bırakmadan önce Amy'ye mutlu noeller diler ve gemiyi patlatır.
"Asylum of the Daleks Önbölüm"Saul MetzsteinSteven Moffat2 Eylül 2012 (2012-09-02) (iTunes, Zune ve Amazon Instant Video)
Doktor çay içerken kapüşonlu haberci biri, Darla von Karlsen adında bir kadının kızını kurtarmasını istediği mesajı verir. Haberci, Skaro gezegeninin uzay-zaman koordinatlarını verir.
"The Making of The Gunslinger"Neill GortonToby Whithouse16 Eylül 2012 (2012-09-16) (iTunes, Zune ve Amazon Instant Video)
"A Town Called Mercy" adlı bölümün önbölümü, Gunslinger adındaki cyborgun nasıl normal bir insan üzerinde yapıldığını anlatmaktadır.
"The Great Detective"Marcus WilsonSteven Moffat16 Kasım 2012 (BBC One)
2012 yılında Children in Need için yapılmış bir "The Snowmen" önbölümüdür. Vastra, Jenny ve Strax, Doktor'u emeklilikten vazgeçirmeye çalışmaktadır.
"Vastra Investigates"John HayesSteven Moffat17 Aralık 2012 (çevrimiçi)
20 Aralık 2012 (BBC Red Button)
Vastra, Jenny ve Strax'ın bir davayı sonlandırdığı "The Snowmen" önbölümü.
"The Bells of Saint John – Bir Önbölüm"John HayesSteven Moffat23 Mart 2013 (çevrimiçi)
29 Mart 2013 (BBC Red Button)
Clara'nın geçmişini araştıran Doktor, küçük Clara Oswald ile konuşmaktadır.
"The Battle of Demon's Run – Two Days Later"[9]Marcus WilsonSteven Moffat25 Mart 2013 (iTunes ve Amazon Instant Video)
"A Good Man Goes to War" bölümündeki olaylardan sonra, 1800'lerin Londra'sında Madam Vastra ve Jenny'nin Strax'ı kendilerine katılması için ikna ettiği bir "The Snowmen" önbölümü.
"She Said, He Said"[10]Saul MetzsteinSteven Moffat11 May 2013 (BBC Red Button)
Doktor ve Clara'nın birbirleri hakkındaki küçük konuşmalarının olduğu "The Name of the Doctor" önbölümü.
"Clarence and the Whispermen"Stephen WoolfendenSteven Moffat26 Mayıs 2013 (dvd seti)
Suçlu bir mahkûmun Whispermen adlı yaratıklardan Doktor'un geleceği hakkında bilgi aldığı "The Name of the Doctor" önbölümü.

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern seri başladığından beri en önemli beşinci yol arkadaşı Clara Oswald rolünü oynayan Jenna Louise Coleman.

Yedinci sezon Doktor'un on birinci yüzünü oynayan Matt Smith'in üçüncü ve son sezonudur. Karen Gillan ve Arthur Darvill, yol arkadaşları Amy Pond ve Rory Williams rolüyle sezonun beşinci bölümüne kadar oynamıştır.[11] Gillan, ayrıldıktan sonra diziye dönmek istemediğini belirtti.[12]

21 Mart 2012 tarihinde Jenna-Louise Coleman'ın Gillan ve Darvill'in yerine yeni yol arkadaşı olacağı açıklandı.[13] Seçmelere gizlilik içinde "Woman Seven"ın anagramı (tr:evirmece) olan Men on Waves adıyla katıldı.[14] Moffat, o iyi çalıştığı ve Matt Smith'ten hızlı konuştuğu için onu seçtiğini açıkladı.[15] Noel özel bölümüne kadar karakterin bilgilerini gizli tutmaya çalıştı ve karakterin önceki yol arkadaşlarından farklı olacağını söyledi.[16] "Asylum of the Daleks" adlı bölümde Coleman sürpriz bir şekilde Oswin Oswald rolünde göründü.[17] Coleman için aslında ilk başta Jasmine adlı Viktorya döneminden bir mürebbiye rolü verildi. Daha sonra ikinci denemede Oswin ve Clara rolleri verildi.

Konuk oyuncular arasında ilk 2 bölümde David Gyasi, Rupert Graves, David Bradley, Kraliçe Nefertiti rolüyle Riann Steele yer aldı. Sonraki 8 bölümde Ben Browder, Adrian Scarborough, Garrick Hagon, Steven Berkoff, Ruthie Henshall, Jemma Redgrave, Michael McShane, Dougray Scott, Jessica Raine, David Warner ve Liam Cunningham yer aldı.[18] 11. bölümde Rachael Stirling ve annesi Dame Diana Rigg,[19] 12. bölümde Warwick Davis oynadı.[20] Mark Williams, ikinci ve dördüncü bölümde Rory'nin babası rolünde oynadı.[19][21] Alex Kingston, River Song karakteriyle Amy ve Rory'nin son bölümünde[22] ve sezonun son bölümünde geri döndü.[23] Richard E. Grant ve Tom Ward 2012 Noel özel bölümünde ekipte yer aldı.[24][25] Grant Noel özel bölümünde Büyük Zeka rolünde oynadı. Daha sonra The Bells of Saint John ve The Name of the Doctor bölümlerinde aynı rolle geri döndü.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

BBC 8 Haziran 2011 tarihinde yedinci sezonun on dört bölüm olacağını söylemiştir.[26] Noel özel bölümü olan "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" bölümünün yürütücü yapımcılığını Steven Moffat, Piers Wenger ve Caroline Skinner üstlenmiştir.[27] Altıncı sezondan sonra BBC'den ayrılan Beth Willis'in[28] yerine Noel özel bölümünde itibaren Wenger gelmiştir. Daha sonraki bölümlerde Moffat ve Skinner yürütücü yapımcılık yapmıştır.[29] Yapımcılığı "The Bells of Saint John", "The Rings of Akhaten", "Nightmare in Silver" ve "The Name of the Doctor" bölümlerinde Denise Paul, diğer bölümlerde Marcus Wilson üstlenmiştir.

Toby Whithouse vahşi batı temalı bir bölüm yazmıştır.[30] Tüm bölümlerin konuları birbirinden bağımsız olmuştur.[31] Dan Martin, The Guardian dergisinde Moffat'ın amacının "sıkışık bir hikâye" olduğunu ve "Asylum of the Daleks" bölümünün klasik seride dört bölümden daha fazlasını anlattığını düşündüğünü söylemiştir.[31]

Tasarım değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezonun iki yarısının farklılıklarını yansıtmak için sezonun iki yarısındaki açılış jenerikleri birbirinden farklı ayarlanmıştır.[32] Sezonun ilk yarısında mavi ve yeşil renklerin ağırlıklı olduğu açılış jeneriğinde Zaman Girdabı yer almıştır.[33] "The Snowmen" bölümünden itibaren sezonun ikinci yarısında jenerik değiştirilmiştir. Jenerikte 1989 yılındaki 26. sezona kadar olduğu gibi Doktor'un yüzü gösterilmeye başlanmıştır. Ayrıca Doctor Who'nun tema müziği yeni bir orkestrayla çalınmıştır.[34] Ayrıca TARDIS'in konsol odası yeniden tasarlanmıştır.[35][36] TARDIS'in yeni konsol odasını tasarlayan prodüksiyon tasarımcısı Michael Pickwood konsol odası hakkında Doktor'un psikolojisini açığa çıkaran "daha karanlık ve karamsar" şekilde tasarladığını ve çekimlerde geminin galerisine daha kolay erişilebileceğini söylemiştir.[37] Ayrıca konsolda klasik serideki tarza dönülmüştür.[38]

Smith, Noel özel bölümünde mor renkli yeni kıyafetinin Artful Dodger tarzında olduğunu söylemiştir.[39] Sezonun ikinci yarısında Moffat Doktor'un her zaman aynı şekilde giyinmediğini göstermek için biraz Üçüncü Doktor (Jon Pertwee), biraz da Dördüncü Doktor'unkine (Tom Baker) benzer kıyafetler seçmiştir.[40]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedinci sezonun çekimler 20 Şubat 2012 tarihinde başlamıştır.[41] 2 ve 3. bölümün çekildiği ilk blokta yönetmenliği Saul Metzstein üstlenmiştir.[42] "A Town Called Mercy" bölümü Mart 2010'da İspanya'nın Almería ilindeki bir çöl bölgesinde çekilmiştir. Bölgede Western filmlerinde kullanılan tarzda setler kullanılmıştır.[43][44] Amy ve Rory'nin son kez göründüğü beşinci bölüm Nisan 2012'de New York'taki Central Park'ta,[45]Cardiff Üniversitesi'nde[46] ve Llanelli'de bir mezarlıkta çekilmiştir.[47] Bu bölümden sonra çekilen dördüncü bölüm, üçüncü blokta yer alan tek bölüm olmuştur.[21] Coleman ile çekilen ilk bölüm Güney Galler'de Margam Country Park'ta çekilen Neil Cross'un yazdığı bölüm olmuştur.[48] "Cold War" ve "The Crimson Horror" bölümleri Temmuz 2012'de çekilmiştir.[kaynak belirtilmeli] "The Snowmen" bölümünün çekimleri 6 Ağustos'ta başlamıştır.[49] "Journey to the Centre of the TARDIS" bölümünün çekimleri Eylül 2012'de bitmiştir. "The Bells of Saint John" bölümü ise Londra'da 8-16 Ekim 2012 tarihleri arasında çekilmiştir.[kaynak belirtilmeli] 2005 yılından itibaren başlayan modern serinin çekilen 100. bölümü "The Rings of Akhaten" olmasına rağmen yayınlanan 100. bölümü "The Crimson Horror" olmuştur.[50] "Nightmare in Silver" bölümünün sahneleri Kasım 2012 başlarında çekilmiştir ve Siberlerin yeni tasarımı gösterilmiştir.[51]

Çekim blokları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

Blok Bölüm Adı Yönetmen Senarist Yapımcı
X "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" Farren Blackburn Steven Moffat Marcus Wilson
1 "Dinosaurs on a Spaceship"
"A Town Called Mercy"
Saul Metzstein Chris Chibnall
Toby Whithouse
Marcus Wilson
2 "Asylum of the Daleks"
"The Angels Take Manhattan"
Nick Hurran Steven Moffat Marcus Wilson
3 "The Power of Three" Douglas Mackinnon Chris Chibnall Marcus Wilson
4 "Hide"
"Cold War"
Jamie Payne
Douglas Mackinnon
Neil Cross
Mark Gatiss
Marcus Wilson
5 "The Crimson Horror"
"The Snowmen"
Saul Metzstein Mark Gatiss
Steven Moffat
Marcus Wilson
6 "Journey to the Centre of the TARDIS" Mat King Stephen Thompson Marcus Wilson
7 "The Bells of Saint John"
"The Rings of Akhaten"
Colm McCarthy
Farren Blackburn
Steven Moffat
Neil Cross
Denise Paul
8 "Nightmare in Silver"
"The Name of the Doctor"
Stephen Woolfenden
Saul Metzstein
Neil Gaiman
Steven Moffat
Denise Paul

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Smith, Gillan, Darvill, Moffat ve Skinner Mart 2012'de Cardiff'te tüm resmî Doctor Who toplantılarında yer almıştır.[52] Orada sezonun ilk bölümün treyleri yayınlanmıştır.[53] 8, 11 ve 13 Haziran'da olmak üzere Smith ve Coleman'ın üç tanıtım fotoğrafı çıkmıştır.[54][55][56] 15 Temmuz'da 2012 San Diego Comic-Con International'da ikinci ve üçüncü bölümlerin kliplerinden oluşan yeni görüntüler gösterilmiştir.[57][58] 2 Ağustos'ta BBC'de 2012 Yaz Olimpiyatları'nı da gösteren ikinci treyler yayınlanmıştır.[59] 2 Ağustos sabahında internetten 90 saniyelik bir treyler ve bir tanıtım resmi yayınlanmıştır.[60][61] "Asylum of the Daleks" bölümünün tanıtımı 14 Ağustos'ta BFI Southbank'ta,[62] 23-25 Ağustos'ta MediaGuardian Edinburgh Ulusal Televizyon Festivalinde gösterilmiştir.[63] 25 Ağustos'ta New York sinemalarında da gösterilmiştir.[64] BFI gösteriminin ardından BBC'nin resmî Doctor Who sayfasında ilk beş bölüme ait yirmi civarında yüksek çözünürlüklü fotoğraflar gösterilmiştir.[65] 18 Ağustos'ta yayınlanan "Asylum of the Daleks" bölümüyle ilgili bir teaserın[66] uzun versiyonu 25 Ağustos'ta yayınlanmıştır.[67] 29 Ağustos'ta gece yarısı BBC 2-5. bölümlerin poster tarzındaki resimlerini yayınlamıştır.[68]

Sezonun ikinci yarısının ilk treyleri "The Snowmen" bölümünün sonunda gösterilmiştir. 1 Mart 2013 tarihinde BBC "The Bells of Saint John" bölümünün adını açıklayıp ilk resmini yayınlamıştır.[69] İkinci treyler 16 Mart 2013 tarihinde yayınlanmıştır.[70] "The Bells of Saint John" bölümü 15 Mart'ta basına ilk kez gösterilmiş, ama bilgilerin açıklanmasına 18 Mart'a kadar izin verilmemiştir.[71] 18 Mart'ta BBC 7-10. bölümlerin poster tarzında resimlerini yayınlamıştır.[72] 23 Mart 2013 tarihinde "The Bells of Saint John" bölümünün prolog ve treyleri,[73][74] 26 Mart 2013 tarihinde başka bir resmi yayınlanmıştır.[75] 18 Nisan'da BBC 11-13. bölümlerin poster tarzında resimlerini yayınlamıştır.[76] 19 Nisan 2013 tarihinde adı açıklanan "The Name of the Doctor" bölümünün posteri çıkmıştır.[77] Finalin önbölümü olan "She Said, He Said" 11 Mayıs 2013 tarihinde BBC Red Button'dan ve internetten yayınlanmıştır.

Yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2012'de Doctor Who resmî Twitter hesabından 2012 yılında Noel özel bölümüyle beraber yedi bölüm; 2013 yılında sekiz bölüm yayınlanacağı açıklanmıştır.[78] Temmuz 2012'de Smith sezonun Ağustos'ta başlayacağını,[79] ama daha sonra Moffat Eylül'de başlayacağını söylemiştir.[80] Moffat bunun nedeninin klasik serilerde olduğu gibi sezonun sonbaharda başlamasının daha uygun olacağını hissetmesi olduğunu söylemiştir.[81]

İlk bölüm 1 Eylül 2012 tarihinde Birleşik Krallık'ın BBC One kanalında yayınlanmıştır.[82] Sonraki beş bölüm 29 Eylül 2012'ye kadar haftada bir olarak yayınlanmıştır. 25 Aralık 2012 tarihinde Noel özel bölümü yayınlanmıştır. Sezonun ikinci yarısı 30 Mart 2013 tarihinde başlamış,[83] 18 Mayıs 2013 tarihinde sona ermiştir.

Uluslararası yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezonun ilk bölümü 1 Eylül 2012 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde BBC America,[84] Kanada'da Space kanalında yayınlanmıştır.[85] İlk bölümün BK'de bitmesiyle 2 Eylül 2012 tarihinde saat 5.10'dan itibaren Avustralya'da ABC iView servisinde hizmete sunulmuştur.[86] Avustralya'da televizyonda ise 8 Eylül 2012 tarihinde ABC1 kanalında[87] ve 13 Eylül 2012 tarihinde Yeni Zelanda'da Prime kanalında yayınlanmıştır.[88][89]

"The Snowmen" bölümü 25 Aralık 2012 tarihinde ABD'de BBC America,[90] Kanada'da Space kanalında yayınlanmıştır.[91] Ertesi gün Avustralya'da ABC kanalında[92] ve Yeni Zelanda'da Prime kanalında yayınlanmıştır.[93]

Sezonun ikinci yarısı "The Bells of Saint John" bölümüyle 30 Mart 2013 tarihinde ABD'de BBC America,[94] Kanada'da Space kanalında başlamıştır.[95] Ertesi gün Avustralya'da ABC1 kanalında[96] ve Güney Afrika'da BBC Entertainment kanalında başlamıştır.[97] Yeni Zelanda'da ise 11 Nisan 2013 tarihinde Prime TV'de başlamıştır.[98][99]

DVD ve Blu-ray sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ocak 2012 tarihinde "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" bölümünün DVD ve Blu-ray sürümü çıkmıştır. 1-5. bölümlerin DVD ve Blu-ray sürümü ("Series 7: Part 1" adıyla) 29 Ekim 2012 tarihinde 2. bölgede, 13 Kasım 2012 tarihinde 1. bölgede çıkmıştır.[100] 2012 Noel özel bölümü "The Snowmen"ın da olduğu ikinci yarı bölümlerininki ise 27 Mayıs 2013 tarihinde 2. bölgede, ertesi gün 1. bölgede satışa sunulmuştur.[101]

24 Eylül 2013 tarihinde 1. bölgede, 28 Ekim 2013 tarihinde 2. bölgede 13 bölümle beraber Noel özel bölümleri olan "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" ve "The Snowmen" bölümlerinin yer aldığı 5 diskten oluşan bir kutu satışa sunulmuştur.[102] Bu kutunun içerisinde dört bölümün yorumları, "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" bölümü hariç tüm bölümlerin sahne arkası videoları, önbölümler, "Good as Gold" Script to Screen versiyonu (yalnızca 2. bölgede), beş parçadan oluşan Pond Life mini bölümü, BBC America'nın "The Science of Doctor Who", "The Companions", "Doctor Who in the US", "Doctor Who on The Nerdist" (yalnızca 1. bölgede) ve "Last Days of the Ponds" kısa metrajlı filmi, "Doctor Who at Comic-Con" ve "Creating Clara" kaynakları yer almıştır. Ayrıca DVD versiyonunda "The Inforarium", "Clara and the TARDIS" ve "Rain Gods" mini bölümleri yer almıştır.[103]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 BAFTA Craft Ödüllerinde The Mill, sezonun ilk yarısındaki katkılarıyla Görsel Efektler ve Grafik Tasarım dalında, besteci Murray Gold "Asylum of the Daleks" bölümündeki müzikleriyle Orijinal Televizyon Müzik kategorisinde aday gösterilmiştir.[104] "Asylum of the Daleks", "The Angels Take Manhattan" ve "The Snowmen" bölümleri En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülüne aday gösterilmiştir.[105] 2013 yılında Doctor Who dizisi Peabody Ödülü almıştır.[106] 2013 yılında TV Choice Ödüllerinde Doctor Who, En İyi Drama; Smith, Doktor rolüyle En İyi Aktör; Coleman, Clara rolüyle En İyi Aktris ödüllerine aday gösterilmiştir.[107] En İyi Drama kategorisini kazanan dizi ayrıca ellinci yıl dönümü onuruna Üstün Katkı Ödülü almıştır.[108] 2013 BAFTA Cymru ödüllerinde editör William Oswald, "The Snowmen" bölümünde yaptığı çalışmalarla Düzenleme kategorisinde, ses ekibi ses kategorisinde aday gösterilmiştir.[109] Dizi 2014 yılında Ulusal Televizyon Ödüllerinde En İyi Drama ödülünü alırken Matt Smith, En İyi Drama Performansı ödülünü kazanmıştır.[110]

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Murray Gold tarafından sezon içinde ("The Snowmen" bölümü hariç "Asylum of the Daleks" bölümünden "The Name of the Doctor" bölümüne kadar) bestelenen parçalardan oluşan albüm 9 Eylül 2013 tarihinde Silva Screen Records tarafından çıkarılmıştır.[111][112] 21 Ekim 2013 tarihinde "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" ve "The Snowmen" bölümlerine özel soundtrack albümü çıkarılmıştır.[113]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Webmaster (10 Temmuz 2013). "Doctor Who: The Complete Seventh Series Blu-ray". Blu-ray.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2013. 
  2. ^ a b "Ratings Guide". Doctor Who News. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2015. 
  3. ^ Lazarus, Susanna (22 Ekim 2012). "Ashley Walters on his Doctor Who role: you'll see more of the Tardis than ever before". Radio Times. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2012. 
  4. ^ The Doctor Who Team (7 Kasım 2012). "Confirmed for 2013: Cybermen and Stellar Cast". BBC. 28 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2012. 
  5. ^ TJ Dietsch (7 Kasım 2012). "Neil Gaiman's Doctor Who Episode Will Feature Return of Cybermen". Spinoff Online. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2012. 
  6. ^ Chibnall, Chris (13 Ekim 2012). "The Brian Scene". Twitter. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2012. 
  7. ^ "P.S. What Happened to Brian and the Ponds?". BBC. 11 Ekim 2012. 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2012. 
  8. ^ "Doctor Who: P.S." (Video). BBC. 12 Kasım 2012. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2012. 
  9. ^ "Amazon.com: Doctor Who: Season 702, Episode 102 "Demon's Run: Two Days Later": Amazon Instant Video". 29 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  11. ^ Eames, Tom (24 Mart 2012). "'Doctor Who' Amy, Rory final episode to be filmed in New York". Digital Spy. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  12. ^ Millar, Paul (2 Kasım 2011). "'Doctor Who' Karen Gillan: 'I won't make return cameos'". Digital Spy. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  13. ^ "Doctor Who's latest companion is unveiled". BBC News. 21 Mart 2012. 21 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  14. ^ Gallagher, William (27 Mart 2012). "Doctor Who's secret history of codenames revealed". Radio Times. 29 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  15. ^ Jeffery, Morgan (21 Mart 2012). "'Doctor Who': Jenna-Louise Coleman – The press conference in full". Digital Spy. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  16. ^ "New Companion Makes Doctor Who A Different Show, Says Moffat". SFX. 30 Mayıs 2012. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  17. ^ Martinovic, Paul (1 Eylül 2012). "Steven Moffat thanks press and fans for saving 'Doctor Who' surprise". Digital Spy. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2012. 
  18. ^ Sperling, Daniel (2 Temmuz 2012). "'Doctor Who' casts Dame Diana Rigg, Rachael Stirling". Digital Spy. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2012. 
  19. ^ a b "Doctor Who Series 7 News Accumulator". SFX. 26 Mart 2013. 31 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  21. ^ a b "Doctor Who Magazine" (446). Royal Tunbridge Wells, Kent: Panini Comics. 5 Nisan 2012. 
  22. ^ Jeffery, Morgan (24 Temmuz 2012). "'Doctor Who' exec on River Song future: 'Series six was her big story'". Digital Spy. 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2012. 
  23. ^ Rigby, Sam (17 Mart 2013). "'Doctor Who' Steven Moffat teases River Song return". Digital Spy. 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2013. 
  24. ^ "Richard E Grant and Tom Ward join cast of Doctor Who Christmas Special". BBC. 6 Ağustos 2012. 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2012. 
  25. ^ "Doctor's appointment gives boy speaking role in Christmas special". thisiswiltshire. 29 Ağustos 2012. 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012. 
  26. ^ "Matt Smith to return for new Doctor Who series". BBC News. 8 Haziran 2011. 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  27. ^ Anders, Charlie Jane (12 Ocak 2012). "Meet the Woman Who's Calling the Shots for Doctor Who and The Fades". io9. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  28. ^ Jeffery, Morgan (7 Temmuz 2011). "'Doctor Who' producer Beth Willis to leave show". Digital Spy. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  29. ^ "Doctor Who executive Piers Wenger leaves BBC for Film4". BBC News. 26 Mayıs 2011. 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  30. ^ Wicks, Kevin (24 Şubat 2012). "Interview: Toby Whithouse on cast changes for 'Being Human', 'Doctor Who'". BBC America. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  31. ^ a b Martin, Dan (15 Ağustos 2012). "Doctor Who: Asylum of the Daleks – spoiler-free review". The Guardian. Londra. 16 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  32. ^ Mulkern, Patrick (15 Ağustos 2012). "Doctor Who premiere – new title sequence, Matt Smith on Twitter and a Big Surprise". Radio Times. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  33. ^ Mulkern, Patrick (15 Ağustos 2012). "Doctor Who: Asylum of the Daleks preview". Radio Times. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  34. ^ "Revamped Theme Tune and Opening Title Sequence". BBC. 17 Aralık 2012. 5 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2012. 
  35. ^ Wicks, Kevin (7 Aralık 2012). "Get a Glimpse of 'Doctor Who's' New TARDIS Interior". BBC America. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  36. ^ Mulkern, Patrick (8 Aralık 2012). "Doctor Who – The Snowmen preview". Radio Times. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2012. 
  37. ^ "Production Designer Michael Pickwoad on the new TARDIS... and more! (Part One)". BBC. 22 Ocak 2013. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  38. ^ "Production Designer Michael Pickwoad on the new TARDIS... and more! (Part Two)". BBC. 23 Ocak 2013. 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  39. ^ Jones, Paul (4 Aralık 2012). "Matt Smith: the Doctor is "attracted" to "hot chick" Clara". Radio Times. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  40. ^ Setchfield, Nick (20 Aralık 2012). "Steven Moffat On The Doctor's New Look". SFX. 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012. 
  41. ^ Wicks, Kevin (9 Şubat 2012). "'Doctor Who' to Begin Filming New Season, Writers Confirmed". BBC America. 4 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  42. ^ Jeffery, Morgan (9 Şubat 2012). "'Doctor Who' to resume filming this month, Saul Metzstein to direct". Digital Spy. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  43. ^ Hooton, Christopher (8 Mart 2012). "Doctor Who heads to the Wild West for series 7 cowboy battle". Metro. 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  44. ^ Jones, Paul (8 Mart 2012). "Doctor Who: Farscape star Ben Browder cast in western episode". Radio Times. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  45. ^ Woener, Meredith (11 Nisan 2012). "Exclusive Photos from Doctor Who's New York Set". io9. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  46. ^ "Matt Smith and Karen Gillan freeze while filming Doctor Who in Cardiff". WalesOnline. 5 Nisan 2012. 9 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  47. ^ Griffith-Delgado, Jennifer (29 Nisan 2012). "Doctor Who Cemetery Filming Photos". io9. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  48. ^ Golder, Dave (1 Haziran 2012). "Doctor Who Series 7: Over 40 Locations Shots Including New Companion". SFX. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  49. ^ "Richard E Grant and Tom Ward to Star in the Christmas Special". BBC. 6 Ağustos 2012. 10 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2012. 
  50. ^ DWM 460
  51. ^ Golder, Dave (9 Kasım 2012). "New Look For Doctor Who Series 7 Cybermen". SFX. 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2012. 
  52. ^ "Doctor Who Convention: The Stars Speak!". SFX. 26 Mart 2012. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  53. ^ Golder, Dave (26 Mart 2012). "Doctor Who Series 7: First Trailer". SFX. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  54. ^ "Matt Smith and Jenna-Louise Coleman". BBC. 8 Haziran 2012. 31 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  55. ^ "Matt Smith and Jenna-Louise Coleman: The Second Shot!". BBC. 11 Haziran 2012. 2 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  56. ^ "Matt Smith and Jenna-Louise Coleman: The Third Photo!". BBC. 13 Haziran 2012. 30 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  57. ^ Fletcher, Alex (3 Temmuz 2012). "'Doctor Who' Comic-Con details confirmed: New footage will be revealed". Digital Spy. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2012. 
  58. ^ Patten, Dominic (15 Temmuz 2012). "Comic-Con – 'Doctor Who' With Cowboys Out West And Dinosaurs In Space". Deadline.com. 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2012. 
  59. ^ Golder, Dave (27 Temmuz 2012). "Dates For New Doctor Who & Merlin Trailers Announced". SFX. 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2012. 
  60. ^ "Trailer: Fans Watch It First, Online Here". BBC. 31 Temmuz 2012. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  61. ^ "New Trailer and More!". BBC. 1 Ağustos 2012. 4 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  62. ^ Sperling, Daniel (25 Haziran 2012). "'Doctor Who' season seven premiere title, first screening revealed". Digital Spy. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  63. ^ Golder, Dave (9 Mayıs 2012). "Doctor Who Series 7 To Premiere At Edinburgh TV Festival in August". SFX. 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2012. 
  64. ^ Wicks, Kevin (25 Ağustos 2012). "Photos: 'Doctor Who' Premiere Screening in New York". BBC America. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2012. 
  65. ^ "Images from the Brilliant New Series". BBC. 14 Ağustos 2012. 19 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  66. ^ "'Teaser' Trail for Asylum of the Daleks". BBC. 18 Ağustos 2012. 22 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  67. ^ "New Series Trail: Predator of the Daleks" (Video). BBC. 25 Ağustos 2012. 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2012. 
  68. ^ "Midnight Tonight: Stunning Posters for the New Series". BBC. 29 Ağustos 2012. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  69. ^ "Doctor Who to Return with 'The Bells of St John' – First Official Picture!". BBC. 1 Mart 2013. 5 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  70. ^ Collins, Clark (16 Mart 2013). "'Doctor Who' trailer: Check out the teaser for the Time Lord's new adventures". Entertainment Weekly. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2013. 
  71. ^ Setchfield, Nick (18 Mart 2013). "Doctor Who Press Launch Revelations". SFX. 4 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  72. ^ "Doctor Who, Epic Images for the New Adventures". BBC. 18 Mart 2013. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2013. 
  73. ^ "Prologue for the Bells of Saint John: Here on Saturday!". BBC. 21 Mart 2013. 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  74. ^ Rigby, Sam (23 Mart 2013). "'Doctor Who': 'The Bells of St John' trailer released" (Video). Digital Spy. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  75. ^ "The Bells of Saint John: Latest Picture!". BBC. 26 Mart 2013. 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  76. ^ Jeffery, Morgan (18 Nisan 2013). "'Doctor Who': Cybermen, Diana Rigg, the TARDIS in new iconic images". Digital Spy. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2013. 
  77. ^ Drewett, Meg (19 Nisan 2013). "'Doctor Who' series finale title, new poster revealed". Digital Spy. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2013. 
  78. ^ "Tweet". Doctor Who Official. 21 Mart 2012. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2012. 
  79. ^ Bell, Amy (14 Temmuz 2012). "'Doctor Who' series seven to air in August, says Matt Smith". Digital Spy. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2012. 
  80. ^ "Steven Moffat spills the beans on seventh Dr Who series". BBC. 14 Ağustos 2012. 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012. 
  81. ^ Millar, Paul (25 Kasım 2011). "'Doctor Who' moving to autumn, confirms Steven Moffat". Digital Spy. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2012. 
  82. ^ "Doctor Who | Series 7 – 1. Asylum of the Daleks". Radio Times. 22 Ağustos 2012. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2012. 
  83. ^ "Date Confirmed for the Doctor's Return". BBC. 23 Ocak 2013. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  84. ^ "BBC America's 'Doctor Who' Returns Saturday, September 1 With Five Blockbuster Episodes". BBC America. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  85. ^ "Doctor Who Season 7 Premiere Date Announced!". Space. 22 Ağustos 2012. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  86. ^ "The Doctor To Premiere on iView". Australian Broadcasting Corporation. 28 Ağustos 2012. 5 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  87. ^ "@ABCTV Twitter status". Australian Broadcasting Corporation. 22 Ağustos 2012. 13 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  88. ^ "Facebook Prime TV status". Prime TV. 28 Ağustos 2012. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2012. 
  89. ^ "@Primetv_NZ Twitter status". Prime TV. 28 Ağustos 2012. 10 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2012. 
  90. ^ "Doctor Who: The Snowmen" (Basın açıklaması). BBC America. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  91. ^ "Doctor Who: The Snowmen". Space. 24 Aralık 2012. 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  92. ^ "Doctor Who: The Snowmen". Australian Broadcasting Corporation. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  93. ^ "Prime Confirms Time For Doctor Who Christmas Special". Throng. 14 Aralık 2012. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  94. ^ Wicks, Kevin (23 Ocak 2013). "'Doctor Who' Returns to BBC America March 30". BBC America. 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  95. ^ "Doctor Who returns to SPACE March 30". Space. 24 Ocak 2013. 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  96. ^ "Doctor Who – The Bells of Saint John". Australian Broadcasting Corporation. 6 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  97. ^ "BBC Entertainment brings latest series of Doctor Who to viewers in South Africa just one day after UK transmission" (Basın açıklaması). BBC. 13 Şubat 2013. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  98. ^ "Tweet". Prime. 25 Mart 2013. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  99. ^ "Prime confirms NZ return date for Doctor Who". Throng. 27 Mart 2013. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2013. 
  100. ^ Doctor Who – Series 7 Part 1 <http://www.amazon.co.uk/Doctor-Who-Series-Part-Copy/dp/B008RA5NJ8 10 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.>
  101. ^ "Doctor Who Series 7 Part 2". BBCSHOP.COM. 15 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  102. ^ "Doctor Who: Series 7 (2013): Matt Smith, Jenna-Louise Coleman, Karen Gillan, Arthur Darvill, Alex Kingston: Movies & TV". Amazon.com. 28 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2014. 
  103. ^ "Blogtor Who: Doctor Who - The Complete Seventh Series boxset UPDATE". Blogtorwho.blogspot.co.uk. 30 Temmuz 2013. 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2014. 
  104. ^ "Doctor Who Receives Two BAFTA Nominations". BBC. 25 Mart 2013. 15 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  105. ^ Rigby, Sam (30 Mart 2013). "'Doctor Who' nominated for three Hugo Awards". Digital Spy. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 
  106. ^ "Latest Awards News". BBC. 21 Mayıs 2013. 11 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013. 
  107. ^ "Doctor Who: Nominations News". BBC. 2 Temmuz 2013. 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  108. ^ "And the Award Goes To..." BBC. 10 Eylül 2013. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
  109. ^ "British Academy Cymru Awards Nominees in 2013". BAFTA Cymru. 2 Ağustos 2013. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  110. ^ "Doctor Who Double at Awards!". BBC. 22 Ocak 2014. 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2014. 
  111. ^ Doctor Who Music. "Doctor Who: Series 7 | Doctor Who Music". Silva Screen Records. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2013. 
  112. ^ "Series 7 Soundtrack Release Date and Track List". Doctor Who News. 6 Ağustos 2013. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  113. ^ Silva Screen Music. "Jeremy Holland-Smith, Ben Foster - Doctor Who: The Snowmen / The Doctor, The Widow and The Wardrobe :: Silva Screen Music". silvescreenmusic.com. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]