Abdullah bin Revaha: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Carotisque (mesaj | katkılar)
görsel düzenleme. #WPWP, #WPWPTR
VT Bot (mesaj | katkılar)
k →‎top: düzeltme (hata bildir)
12. satır: 12. satır:
| meslek = Şair, Komutan
| meslek = Şair, Komutan
}}
}}
'''Abdullah b. Revâha el-Hazrecî''', ([[Arapça]]: عبدالله ابن رواحة) Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden birisidir. [[İslam]] [[peygamber]]i [[Muhammed bin Abdullah|Muhammed]]'in [[Sahabe|sahabilerindendir]] ve İslam'ın müdafaası için şiirler söylemiştir. Döneminde özellikle bu bağlamda söylediği [[hiciv]] şiirleriyle tanınmıştır<ref>Esat Ayyıldız, ''[https://ia801508.us.archive.org/18/items/klasik-arap-siirinde-emevi-donemine-kadar-hiciv/Klasik%20Arap%20%C5%9Eiirinde%20Emev%C3%AE%20D%C3%B6nemine%20Kadar%20Hiciv.pdf Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv]''. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.</ref>.
'''Abdullah b. Revâha el-Hazrecî''', ([[Arapça]]: عبدالله ابن رواحة) Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden birisidir. [[İslam]] [[peygamber]]i [[Muhammed bin Abdullah|Muhammed]]'in [[Sahabe|sahabilerindendir]] ve İslam'ın müdafaası için şiirler söylemiştir. Döneminde özellikle bu bağlamda söylediği [[hiciv]] şiirleriyle tanınmıştır<ref name="ia801508.us.archive.org">Esat Ayyıldız, ''[https://ia801508.us.archive.org/18/items/klasik-arap-siirinde-emevi-donemine-kadar-hiciv/Klasik%20Arap%20%C5%9Eiirinde%20Emev%C3%AE%20D%C3%B6nemine%20Kadar%20Hiciv.pdf Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv]''. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.</ref>.


Şair, yetenekli bir şair olması hasebiyle [[Muhammed]] tarafından hürmet görmüş ve onun arkadaşlarından biri olmuştur. İslam peygamberinin Abdullah'ı övmek için "senin şiirin iyidir dediği" rivayet edilmektedir.<ref>Esat Ayyıldız, ''[https://ia801508.us.archive.org/18/items/klasik-arap-siirinde-emevi-donemine-kadar-hiciv/Klasik%20Arap%20%C5%9Eiirinde%20Emev%C3%AE%20D%C3%B6nemine%20Kadar%20Hiciv.pdf Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv]''. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.</ref> Muhammed onun hicivlerinin etkili olduğunu anlatmak ve onu taltif etmek için şu sözleri söylemiştir: "Onun sözleri, Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha etkilidir."
Şair, yetenekli bir şair olması hasebiyle [[Muhammed]] tarafından hürmet görmüş ve onun arkadaşlarından biri olmuştur. İslam peygamberinin Abdullah'ı övmek için "senin şiirin iyidir dediği" rivayet edilmektedir.<ref name="ia801508.us.archive.org"/> Muhammed onun hicivlerinin etkili olduğunu anlatmak ve onu taltif etmek için şu sözleri söylemiştir: "Onun sözleri, Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha etkilidir."


== Askerî Faaliyetleri ==
== Askerî Faaliyetleri ==

Sayfanın 17.12, 22 Ağustos 2021 tarihindeki hâli

Abdullah bin Revaha
Abdullah ibn Rawaha türbesi
Doğum?
Medine
Ölüm629
Mute
Diğer ad(lar)ıEbû Muhammed Abdullah b. Revâha
MeslekŞair, Komutan
Tanınma nedeniAbdullah b. Revâha Divanı, Mute Savaşı

Abdullah b. Revâha el-Hazrecî, (Arapça: عبدالله ابن رواحة) Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden birisidir. İslam peygamberi Muhammed'in sahabilerindendir ve İslam'ın müdafaası için şiirler söylemiştir. Döneminde özellikle bu bağlamda söylediği hiciv şiirleriyle tanınmıştır[1].

Şair, yetenekli bir şair olması hasebiyle Muhammed tarafından hürmet görmüş ve onun arkadaşlarından biri olmuştur. İslam peygamberinin Abdullah'ı övmek için "senin şiirin iyidir dediği" rivayet edilmektedir.[1] Muhammed onun hicivlerinin etkili olduğunu anlatmak ve onu taltif etmek için şu sözleri söylemiştir: "Onun sözleri, Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha etkilidir."

Askerî Faaliyetleri

Hayber savaşında, Hayber lideri ile görüşmek üzere 30 kişilik heyetin başında gitmiştir. Görüşmeler sırasında eşlerinin ziynetlerine karşılık vergilendirilecek mahsulü eksik yazması için rüşvet teklif etmişlerdir. Revâha da çok kızmış, teklifi şiddetle reddetmiştir.

Mute Muharebesi, sırasında Muhammed'in "Zeyd bin Harise’yi kumandan tayin ettim. Zeyd bin Harise şehit olursa yerine Cafer bin Ebu Talib geçsin. Cafer bin Ebu Talib şehit olursa, Abdullah bin Revâha geçsin. Abdullah bin Revâha da şehit olursa, Müslümanlar aralarından münasip birini seçip onu kendilerine kumandan yapsın." emriyle ordunun başına geçip Bizans'a karşı mücadele vermiş ve ölmüş bir komutandır.[2]

Mute savaşında at üstünde savaşırken parmağı kesilir, kopacak raddeye geldiği halde kopmaz. Attan inerek parmağının üstünde basarak, koparır. Tekrar atının üstünde mücadeleye devam ederken gelen mızrakla yaralanarak, yere yıkılır ve bir daha kalkamayarak hayatını kaybeder.

İleri okumalar

Esat Ayyıldız, Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.

Kaynakça

  1. ^ a b Esat Ayyıldız, Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.
  2. ^ https://islamansiklopedisi.org.tr/abdullah-b-revaha