Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mart 2015
- 10. Hafta
Ryan White, (6 Kasım 1971; Kokomo, Indiana - 8 Nisan 1990; Indianapolis, Indiana), HIV/AIDS enfeksiyonu taşıdığı için okuduğu liseden çıkarılmasına karşı verdiği mücadeleyle Amerika Birleşik Devletleri'nde ulusal simge haline gelen ABD'li gençtir. Hemofili olduğu için kan tedavisi sırasında vücuduna HIV virüsü enfekte olduğu iddia edildi. Aralık 1984'te teşhis konuldu ve sadece 6 ay yaşayabileceği öngörüldü. Doktorlar, diğer öğrenciler için risk taşımadığını ve White'ın okula dönebileceğini belirtselerde Kokomo'daki birçok veli ve öğretmen okula dönmesine karşı çıktı. AIDS araştırmalarında ve toplumun AIDS'i tanımasında önemli katkıları olan White, okul sistemine karşı yasal savaş verdi. Elton John, Michael Jackson ve Phil Donahue gibi birçok ünlü ile beraber medyanın karşısına çıktı, doktorlarının öngördüğünün aksine beş yıldan fazla yaşadı ve lise mezuniyetine bir ay kala, Nisan 1990'da öldü.
İlk AIDS vakalarının gey erkeklerde görülmesi sebebiyle, White'tan önce bu hastalığın gey toplulukları ile doğrudan bağlantılı olduğu görüşü oldukça yaygındı. White ile beraber bu algı değişimi, diğer HIV ile yaşayan Magic Johnson, Ray brothers ve Kimberly Bergalis gibi ünlüleri de daha fazla AIDS araştırmaları yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmaya sevk etti. White'ın ölümünden kısa bir süre sonra ABD Kongresi, Ryan White CARE Yasası'nı çıkarttı. İki defa onaylanan bu yasa, ABD'de AIDS ile yaşayan bireylerin en büyük destekçisi oldu. (Devamı...)
gör - tartış - değiştir - geçmiş
- 11. Hafta
Samsunspor 2013-14 sezonu, kırmızı beyazlı ekibin 1. Lig'de art arda ikinci, toplamda ise yirmi birinci sezonu, kuruluşunun ise kırk sekizinci yılıdır. 2012-13 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor ligi 14. sırada tamamlamıştı. 5 Temmuz 2013 tarihinde yapılan ilk idmanla sezonu açan takım sezon öncesi çalışmalarını Bolu ve Samsun'da sürdürmüştür. Kamp dönemi boyunca üç hazırlık karşılaşması oynayan Samsunspor 17 Ağustos 2013 tarihindeki İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçıyla birlikte de sezonun ilk resmî karşılaşmasına çıkmıştır.
Sezon boyunca Samsunspor'un bütün forma ve diğer sportif ihtiyaçlarını Erreà tedarik etmiştir. Ayrıca takım ligin ilk haftasından itibaren göğüs reklamı olarak Spor Toto reklamlarını taşımıştır.
Türkiye Kupası'na katıldığı 2. turda elenen Samsunspor 38 hafta süren lig mücadelesi sonunda normal sezonu 65 puan ve +25 averajla 5. sırada tamamlayarak play-off'ta yer almaya hak kazanmış, sezonun son maçını ise play-off finalinin oynandığı 18 Mayıs 2014 tarihinde oynamıştır. Finalde Mersin İdman Yurdu'na yenilen Samsunspor 2014-15 sezonunda da 1. Lig'de yer edinmiştir. Sezon boyunca takımı Hüseyin Kalpar çalıştırmış, 40 resmî karşılaşmada takımın başında bulunan Kalpar döneminde alınan 18 galibiyet, 15 beraberlik ve 7 mağlubiyet ile %45'lik bir galibiyet yüzdesi yakalanmıştır. (Devamı...)
gör - tartış - değiştir - geçmiş
- 12. Hafta
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, ya da kısaca TCDD, Türkiye'ndeki demiryolu taşımacılığını düzenleyen, işleten ve kontrol eden resmi kurumdur.
Osmanlı Devleti döneminde daha çok yap-işlet modeli ile sermaye sahiplerince işletilen demiryolları, 24 Mayıs 1924 tarihinde çıkarılan 506 sayılı Kanun ile devletleştirilmeye başlanmış ve Anadolu - Bağdat Demiryolları Müdüriyeti Umumiyesi adı ile yapılandırılmıştır. Daha sonra demiryollarının yapımı ve işletilmesinin bir arada yürütülmesi ve daha geniş çalışma imkânları verilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan 31 Mayıs 1927 tarih ve 1042 Sayılı Kanun'la Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi adını almıştır.
1953 yılına kadar katma bütçeli bir devlet idaresi şeklinde yönetilen kuruluş, 29 Temmuz 1953 tarihli 6186 Sayılı Kanun ile "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD)" adı altında Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü haline getirilmiştir. Son olarak uygulamaya konulan 233 sayılı KHK ile "Kamu İktisadi Kuruluşu" hüviyetini almıştır. (Devamı...)
gör - tartış - değiştir - geçmiş
- 13. Hafta
3 Mayıs 1808, (İspanyolca: İspanyolca: El tres de mayo de 1808 en Madrid, diğer adlarıyla İspanyolca: Los fusilamientos de la montaña del Príncipe Pío, ya da İspanyolca: Los fusilamientos del tres de mayo), İspanyol ressam Francisco Goya'nın 1814 yılında tamamladığı tablosudur. Eser şu anda, Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir. Goya bu çalışmayı, Fransızların 1808'de Madrid'i işgali sırasında, Napolyon'un ordularına direnen İspanyolların anısına çizdi. Bu direniş aynı zamanda Yarımada Savaşı'nın tetikleyicisiydi. İspanyol ressamın, aynı boyutlardaki eş çalışması 2 Mayıs 1808 (Memlüklerin Saldırısı) de tıpkı bu tablo gibi İspanya'nın geçici hükümeti tarafından, Goya'nın önerisi ile, ressama ısmarlandı.
Eserin içeriği, sunumu ve duygusal gücü, onu, savaşın korkunçluğu konusunda çığır açan ve ilk örnek olarak değerlendirilen bir imge haline getirdi. Yaratıldığı zamanın popüler sanatının pek çok kaynağından yararlanan 3 Mayıs 1808, gene de geleneksel kalıpların kırılışının bir simgesi oldu. Hristiyan sanatının geleneklerinden ve ananevi savaş betimlemelerinden uzaklaşması, eseri alanında benzersiz kıldı ve modern alandaki ilk örneklerden biri olarak kabul edilmesini sağladı. Sanat tarihçisi Kenneth Clark'a göre tablo, "tarz, konu, içlem olarak kelimenin tam manası ile devrim sayılabilecek ilk büyük resim"dir. (Devamı...)
gör - tartış - değiştir - geçmiş