Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali
Resmî adıUçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
TürüSinema
Yıl1998-günümüz
YeriAnkara
ÜlkeTürkiye
DüzenleyiciUçan Süpürge Vakfı
DiliTürkçe, İngilizce

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.[1]

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivalinin organizasyonu 2016 yılına kadar Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından düzenlenmekteyken,[2] 2017 yılından itibaren Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenmeye başlanmıştır. Festival, Türkiye ve dünyadan kadın yönetmenlerin uzun, kısa, belgesel ve animasyon filmlerinin belirli başlıklarda izleyiciye sunulduğu ve bu çerçevede panel, söyleşi ve sergilerin düzenlendiği uluslararası bir organizasyondur. Film gösterimlerinin yanı sıra festival kapsamında filmleri gösterilen yerli ve yabancı yönetmenler, basın mensupları, festival yöneticileri, sinema eleştirmenleri Ankara'da ağırlamaktadır.

6. senesinden itibaren festival, sinemaya her alanda emek vermiş kadınları hatırlatmak ve bu emekleri unutturmamak adına "Uçan Süpürge Onur Ödülü" ve "Bilge Olgaç Başarı Ödülleri" adı altında ödüller vermeye başlamıştır.

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali ve önemli festivallerinden biri olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Avrupa Kadın Filmleri Festivalleri Ağının da etkin bir üyesidir. Festival, FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) jürisinin yer aldığı ödül verdiği tek kadın filmleri festivali olma özelliğine de sahiptir.[1]

8-18 Mayıs 2015 tarihlerinde “18’in halleri” temasıyla düzenlenen 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında 31’i uzun, 39’u belgesel, 47’si kısa ve 16’sı canlandırma olmak üzere toplam 133 film gösterimi gerçekleştirildi.[3]

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 19. kez 5-12 Mayıs 2016 tarihleri arasında "Sevgi Neydi?" temasıyla Ankara'da gerçekleştirildi.[4][5]

Ödül kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Onur Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçan Süpürge Onur Ödülleri 2003 yılında gerçekleştirilen 6.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nden bu yana sinemaya yönetmenlik ya da oyunculuk alanında emek vermiş kadınların emeklerini görünür kılmak amacıyla veriliyor. Yıllara göre Uçan Süpürge Onur Ödülleri;

Bilge Olgaç Başarı Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilge Olgaç Başarı Ödülleri 2003 yılında gerçekleştirilen 6.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nden bu yana sinemanın farklı alanlarında emek veren kadınların başarılarını ve emeklerini görünür kılmak amacıyla veriliyor. Yıllara göre Bilge Olgaç Başarı Ödülleri:

Genç Cadı Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türk sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından bu yana veriliyor.

Tema Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 16. yılında festivale yeni bir ödül kategorisi daha ekledi. Bu yıldan itibaren, kendi alanında “uğraşına” bir ömür vermiş kadınları selamlayacağımız bu ödülün ilk sahibi Yıldız Kenter.

FIPRESCI Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivalin “Her biri Ayrı Renk” bölümünde yer alan filmlerin Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) jürisi tarafından değerlendirilerek ödüllendirilir.[7] Dünyada FIPRESCI ödülünün verildiği tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali FIPRESCI Ödülleri;

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 10-17 Mayıs'ta yapılacak". Cihan Haber Ajansı. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2016. 
  2. ^ "Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'n Başvurular Başladı". Filmloverss. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2016. 
  3. ^ "Süpürge 18'inci kez uçuyor". Hürriyet. 27 Nisan 2015. 23 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  4. ^ "Uçan Süpürge Festivali Başlıyor". Bianet. 4 Mayıs 2016. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  5. ^ "Süpürge bir kez daha uçuyor". www.milliyet.com.tr. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2016. 
  6. ^ "Uçan Süpürge Ödülleri Verildi". Bianet. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  7. ^ "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde FIPRESCI Gelecek Günler'in oldu". gaiadergi.com. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016.