Nikiforos Briennios (genç)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nikeforos Bryennios (genç) sayfasından yönlendirildi)
Nikiforos Briennios
Doğum1062
Orestias
Ölüm1137
MilliyetBizanslı
MeslekGeneral, devlet adamı ve tarihçi

Nikiforos Bryennios (ya da Nicephorus Bryennius) (YunancaΝικηφόρος Βρυέννιος, Nikēphoros Bryennios) (d. 1062 – ö. 1137), Bizanslı general, devlet adamı ve tarihçidir.

Orestias (Modern Kumçiftliği, Edirne) bölgesinde doğmuştur.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator VII. Mihail'e karşı isyan başlatıp sonraki İmparatorlardan I. Aleksios tarafından yenilgiye uğratılıp gözleri kör edilmiş, Dıraç isimli Bizans İmparatorluğu'nun ana yörel idare birimi themanın valisi olan babası (ya da muhtemelen dedesi) onunla aynı ismi taşımaktadır.

I. Aleksios'un koruması ve kızı Anna Komnini'nın ellerinde ayrıcalıklı eğitim almıştır. Kendisine Caesar ve Aleksios tarafından kullanılmaya başlanan panhypersebastos (herkesten daha fazla şereflendirilmiş kişi) unvanları verilmiştir.

1097 yılında Birinci Haçlı seferi sırasında Godfrey de Bouillon'ın saldırılarına karşı İstanbul Surları'nı savunmuş ve 1108 yılında Devol Antlaşması ile sonuçlanan Aleksios ile Prens Antakya'nın I. Boemondo arasındaki barış görüşmelerine katılmıştır. 1116 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı Melikşah'ın, yenilmesinde önemli rol oynamıştır.

Aleksios'un ölümünden sonra karısı Anna ve karısının annesi İrini Dukena'nin Aleksios'un oğlu II. İoannis'in yerine onu getirme çalışmalarını kabul etmedi ve tacın gerçek sahibine saygı gösterdi. Hatta İoannis'in Suriye seferine katıldı. Ancak hastalığı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı ve aynı yıl öldü.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Karısı Anna Komnini'dan birçok çocuğu olmuştur, bunlardan bazıları:

  1. Aleksios Komninos, megas doux (c. 1102 – c. 1161/1167)
  2. İoannis Doukas (c. 1103 – 1173 sonrası)
  3. İrini Doukaina (c. 1105 – ?)
  4. Maria Bryennaina Komnini (c. 1107 – ?)

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayınvalidesi İrini Dukena'nin teşviki ile 1057 ile 1081 arası bir tarih ("Tarih için malzemeler," YunancaὝλη Ἱστορίας or Ὕλη Ἱστοριῶν) yazdı. I. İsaakios'un VI. Mikhail'e karşı zaferinden I. Aleksios'un III. Nikiforos'u yenmesine kadarlık bir dönemdir. Bir tarihten ziyade odağında Komninos Hanedanı olan bir aile güncesi olarak tanımlanabilir.

Babası ve kayınpederinden derlediği bilgilere ek olarak Mihail Psellos, İoannis Skilicis ve Mihail Attaleiates'in çalışmalarından yararlanmıştır. Bekleneceği gibi, bakış açısı kişisel düşünceleri ve kraliyet ailesine bağlılığı nedeniyle ön yargılıdır ancak bu durum malzeme temininde kendisine beklenmedik bir güç vermiştir. Modeli, Xenophon'dir.

Edisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology By William George Smith Google Book 12 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.