II. Manuil (Trabzon imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Manuil
Μανουήλ Β΄ Μέγας Κομνηνός
Bütün Doğunun, İberyalıların ve Perateianın İmparatoru ve Otokratı
II. Manuil'e atfedilen bir çizim
Trabzon İmparatoru
Hüküm süresi1332 (8 ay hüküm sürmüştür)
Önce gelenIII. Andronikos
Sonra gelenBasileios
Doğumc. 1324
Ölüm21 Şubat 1333
Tam adı
II. Manuil Megas Komninos
HanedanKomninos Hanedanı
BabasıIII. Andronikos

II. Manuil Megas Komninos (YunancaΜανουήλ Β΄ Μέγας Κομνηνός, Manouēl II Megas Komnēnos) (yaklaşık 1324 - 1333), 1332 yılında 8 ay Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. III. Andronikos'un muhtemelen gayrı meşru çocuğudur. Ocak 1332 tarihinde, 8 yaşında hükümdar olmuştur.

Kısa hükümdarlığının en önemli olayı Chalybia Emiri Bayram Bey'in hükümdarın zayıflığından yararlanarak Trabzon'u istila etmek istemesidir. Türkmenlerin Trabzon İmparatorluğu'nun egemenlik sahasının oldukça içlerine girmelerine rağmen, ağır kayıplarla geri çekilmişlerdir. Ancak bu başarı genç imparator ve destekçilerinin pozisyonlarını güçlendiremedi.

Babası III. Andronikos, genç kardeşleri Mihail Anachoutlous ile Georgios Achpougas'ı öldürmüş, diğer kardeşi Basileios, Konstantinopolis'e kaçmıştır. Bu suçlar, Trabzon halkında şok etkisi yaratmış, hiziplere bölmüştür. Bu rakip hizipler başkent ve kırsalda odaklanmıştı. Başkentteki Bizans sempatizanı hizip, Manuil'in amcası Basileios'u Konstantinopolis'ten Trabzon'a hükûmeti devir alması için davet etti. Manuil'in, 8 aylık iktidarı, saraydaki taraftarlarının idam edilip kendisinin hapsedilmesi ile sona ermiştir. Daha sonra Manuil'in önderliğinde başarısız bir isyan sonrası amcasının emri ile 1333 yılında idam edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • W. Miller, Trebizond: The Last Greek Empire of the Byzantine Era, Chicago, 1926.
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. «Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας», σελ. 333. ISBN 960-213-105-5
Resmî unvanlar
Önce gelen:
III. Andronikos

Trabzon İmparatoru

1332
Sonra gelen:
Basileios