II. İoannis (Trabzon imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. İoannis
Ιωάννης Β΄ Μέγας Κομνηνός
Bütün Doğunun, İberyalıların ve Perateianın İmparatoru ve Otokratı
II. İoannis adına basılmış sikke.
Trabzon İmparatoru
Hüküm süresi1280 - 1297 (1284 - 1285 yılları arasında tacı Theodora Megali Komnini tarıfandan gasp edildi)
Önce gelenGeorgios
Sonra gelenII. Aleksios
Doğumc. 1262
Trabzon
Ölüm16 Ağustos 1297
Limni
Eş(ler)iEudokia Palaiologina
Çocuk(lar)ıII. Aleksios
Mihail
Tam adı
II. İoannis Megas Komninos
HanedanKomninos Hanedanı
BabasıI. Manuil
Annesiİrini Syrikaina

II. İoannis Megas Komninos (YunancaΙωάννης Β΄ Μέγας Κομνηνός, Iōannēs II Megas Komnēnos) (yaklaşık 1262 - 16 Ağustos, 1297), 1280 yılından 1297 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. I. Manuil ile üçüncü karısı Trabzon soylusu İrini Syrikaina'nın en küçük oğludur. Öz ağabeyi Georgios'un Moğol İlhanı Abaka Han tarafından esir edilmesinden sonra tahta çıkmıştır.

Hükümdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizans İmparatoru VIII. Mihail yönetimi ile ilişkileri düzeltmiştir. Mikhail'ın müttefiki Abaka'nın George'u görevden almasından sonra, İoannis'ten yönettiği toprakların Bizans İmparatoru'nun bir kısmı olması ve Konstantinopolis'i içermemesi nedeniyle "Romalıların Hükümdarı ve İmparatoru" unvanından vazgeçmesini istedi. Diğer taraftan, İoannis bu talebi kendisinden önce gelenlerin kurduğu teamül ile Trabzon soylularının bu geleneksel unvandan vazgeçmesine izin vermeyeceği gerekçesiyle reddetti. Mihail, ayrıca İoannis'i tehdit olarak görüyordu, çünkü Mikhail'ın İkinci Lyon Konsili'nde alınan Batı Kilisesi ile birleşmeyi kabul etmesine karşı çıkanların bazıları, İoannis'i Ortodoks Kilisesi'nin imparatorluk tacı için adaylığa uygun görüyorlardı.

Bu değişime rağmen, II. İoannis, Sicilya Kralı Charles d'Anjou ile müttefik ile Bizans İmparatoru VIII. Mihail yönetimi ile birleşmeye karşı politikalara geri döndü. VIII. Mihail'ın, başlangıçta isteksizliğine rağmen, davetini kabul ederek Mikhail'ın üçüncü kızı Eudokia Palaiologina ile Konstantinopolis'te 1282 yılında evlenmiştir. Trabzon'a döndükten sonra, "Roma İmparatoru" unvanını terk ederek "Bütün Doğunun, İberyanın ve Deniz aşırı vilayetlerin Hükümdarı ve İmparatoru" unvanını kullanmaya başlamıştır. Trabzon İmparatorları ve onların aileleri kendilerine devamlı olarak Büyük Komnenoi (Megas Komninos/Megali Komnini) olarak adlandırmaya başlamışlardır.

II. İoannis'in yokluğunda, kayınbiraderi İmereti kralı VI. Davit Narin pozisyonun avantajını almış ve Trabzon İmparatorluğu üzerinde Gürcü etkisini geri getirmeye teşebbüs etmiş ve başkenti kuşatmıştır. Şehri alamasa da, Gürcüler, birçok vilayeti işgal etmiş ve İoannis'in üvey kız kardeşi I. Manuil ile ikinci karısı Gürcü Rusudan'ın kızı Theodora Komnini'yı desteklemişler ve tacı 1284 yılında almasını sağlamışlardır. Ancak Theodora, İoannis'in geri dönüşünden kısa bir süre sonra 1285 yılında yenilmiştir.

Bizans İmparatorluğu ile ilişkilerin iyileşmesi, Trabzon üzerinde Moğol baskısını yumuşatmasına rağmen Gürcü istilası ve İoannis ile Theodora arasındaki iç savaşın neden olduğu problemler, batı vilayetinin Türkler tarafından feth edilmesine neden olmuştur.

1291 yılında Papa IV. Nicolaus, II. İoannis'e Katolik olması ve kutsal toprakların yeniden ele geçirilmesi için hazırlanan haçlı seferine ve Moğollara yollanacak elçi kafilesine katılması için iki mektup yazmıştır. İoannis, bu mektuplara cevap vermese de, batılı tacirler ile iyi ilişkileri sürdürmüş, İngiliz elçi kafilesinin 1290'lı yıllarda Moğollara giderken topraklarından geçmesine izin vermiştir.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1282'de Eudokia Palaiologina ile evlenmiştir, iki oğlu olmuştur:

  1. II. Aleksios
  2. Mihail

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1297 yılında ölmüş, naaşı Trabzon'a götürülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Georgios

Trabzon İmparatoru

1280-1285
Sonra gelen:
Theodora Komnini
Önce gelen:
Theodora Komnini

Trabzon İmparatoru

1285-1297
Sonra gelen:
II. Aleksios