Epifanyalı İoannes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İoannes, Mauricius'un Hüsrev'i Pers tahtına geri getirmesini kaydetmiştir. Fakat Hüsrev, Mauricius'un öldürülmesini Bizans ile savaşın devam ettirilmesi için bahane olarak kullanmıştır. Hüsrev'in burada, Ninova Muharebesi'nde nihai olarak Herakleios'a yenilmesi tasvir edilmiştir.

Epifanyalı İoannes (YunancaΙωάννης Επιφανεύς), geç altıncı yüzyıl Bizanslı tarihçi.

İoannes, Epifanya (modern Hama, Suriye) doğumludur. Hristiyan olup, Antakya Patriği Georgios'a (yaklaşık 590) hukuki konularda danışmanlık yapmıştır. Kilise tarihçisi Evagrius Scholasticus'un kuzenidir.

İoannes, açıkçası iyi bir eğitim görmüştür. Hukuk danışmanlığı görevinde, Pers kralı, Hüsrev Parvez'in Roma topraklarına geri çekilmesinin bir tanığıydı ve hatta kralla tanışmış bile olabilir. Hüsrev Roma İmparatoru Mauricius tarafından Pers tahtına getirildi. İoannes ayrıca Pers ülkesini ziyaret etmiş olabilir. (bkz. Fragman 1)

İoannes, I. Hüsrev'in II. Justinus'a seferlerinden torunu II. Hüsrev'in Bizans'a kaçmasına kadar Pers-Roma savaşlarının tarihçesini yazdı.

Çalışması kayıptır, ancak bir parça korunmuştur. Tarihi Evagrius ve Teofilakt Simokata tarafından kullanılmıştır. Birçok diğer Bizans eserinde olduğu gibi, klasik tarzı taklit etmek için kullanılan Yunanca Attisizm tarzında yazılmıştır. (örneğin Thukididis).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]