Journey's End (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
198b – "Journey's End"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
YönetmenGraeme Harper
YapımcıPhil Collinson
Yürütücü yapımcı(lar)Russell T Davies
Julie Gardner
Prodüksiyon kodu4.13
Seri4. sezon
Süreİki parçalı bölümün ikincisi, 65 dakika
Tarih5 Temmuz 2008
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Stolen Earth"
"Music of the Spheres" (kısa bölüm)
"The Next Doctor" (özel bölüm)

"Journey's End", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dördüncü sezonunun on üçüncü bölümü. Bu bölüm BBC One'da 5 Temmuz 2008 tarihinde yayınlanmıştır. "The Stolen Earth" adlı bölümün devamı niteliğindedir. 65 dakika süren bölüm standart süreden 20 dakika fazla sürmüştür.[1] "The Eleventh Hour" bölümüyle beraber Doctor Who dizisinin en uzun iki bölümü olmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Doktor (David Tennant), TARDIS'in içinde rejenerasyon geçirirken başlar. Doktor, vücudu yenilenirken rejenerasyon enerjisini daha önce kesilen ve kap içinde bulunan eline (The Christmas Invasion) transfer eder. Böylece yüzü değişmez. Bu arada Dalekler TARDIS'in etrafını çevirir ve TARDIS, Dalek gemisi Crucible'a taşınır. Daleklerin zorlamasıyla Doktor, Jack Harkness (John Barrowman) ve Rose Tyler (Billie Piper) TARDIS'ten çıkar. Ancak Donna Noble (Catherine Tate) içeride kilitli kalır. Yüce Dalek, TARDIS'i imha etme emri verir. İşlem sırasında Donna, Doktor'un kesilmiş elinin olduğu kaba dokunur. Elde depolanan enerji ile yeni bir Doktor oluşur. Aynı zamanda, Torchwood'da Gwen Cooper (Eve Myles) ve Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) aşılmaz bir zaman balonunda güvenli şekilde kalır. Daha sonra Crucible gemisine kendilerini Daleklere yakalatan Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen), Rose'un eski erkek arkadaşı Mickey Smith (Noel Clarke) ve Rose'un annesi Jackie Tyler (Camille Coduri) getirilir. Osterhagen Anahtarı'yla beraber Martha Jones (Freema Agyeman) Nünrberg'de bir kalenin yakınlarına ışınlanır.

Doktor ve Rose, Davros (Julian Bleach) tarafından görünmez bir tutukevinde tutulmaktadır. Davros, atomların elektrik enerjisini iptal edebilen bir sıkıştırma alanından çalınan yirmi yedi gezegeni açıklar. "Gerçeklik Bombası" ile her evrendeki tüm maddeleri yok etme potansiyelinin olduğunu söyler. Cihaz test edildikten sonra Dalekler iki sinyal alır. Sarah, Mickey, Jack ve Jackie, Sarah Jane'in "Warp yıldızı"nı kullanarak Crucible'ı yok etmekle tehdit ederken Martha, kullanılacağı takdirde Dünya'nın yok olmasına neden olacak Osterhagen Anahtarı ile tehdit eder. Böylece Doktor'a duydukları güvenle yol arkadaşları, Davros'a meydan okur.

Yüce Dalek, meydan okuyan yol arkadaşlarını Crucible'a, Davros'un önüne ışınlar. Davros, gerçeklik bombasını patlatmaya hazırlanmadan bir anda karşısına TARDIS cisimlenir. Doktor'un klonu ve Donna, gerçeklik bombasını Daleklere yönlendirmeye çalışır. Ama Davros, ikisini de elektrikle etkisiz hâle getirir. Cihazı da yok eder. Bu, Donna'ya Zaman Lordu bilgilerinin yüklenmesine neden olur. Aslında Doktor'un klonu oluşurken olan bu işlem Donna da gizliyken Davros bilmeden bunun açığa çıkmasını tetiklemiştir. Donna, gerçeklik bombasını devredışı bırakır. İki Doktor, Daleklerin etkisizleştirilmesine yardım ederken gezegenler yerine geri yollanır. Dünya da taşındıktan sonra kontrol panelini yok ederler. Klon Doktor, Dalek Caan'ın kehanetine göre hareket ederek Dalekleri ve Crucible'ı imha eder. Gerçek Doktor Davros'a yardım teklif eder, ama Davros teklifi geri çevirir. Doktor'u "Evren'in Yok Edicisi" olarak anacağını söyler. Yol arkadaşları TARDIS'e girer ve TARDIS'i Sarah'nın süper bilgisayarı Bay Smith, robot köpeği K-9 ve Cardiff'in uzay-zaman yarığı yardımıyla yedekler.

Bölümün sonunda yol arkadaşları kendi yoluna gider. Sarah evine oğlu Luke'un yanına döner. Martha ve Mickey, Jack ile beraber gider. Doktor, Rose ve Jackie'ye dönerek onları paralel evrene ("Doomsday") geri yollar. Dünya'nın paralel evrenler arasındaki duvarları yeniden kapanacaktır. Doktor, yarı insan olan klonunun soykırım yaptığı için ve ayrıca duyguları da aynı olduğu için Rose'la beraber paralel evrende kalmasını ister. Bir kalbi olan klon Doktor, Rose ile yaşlanıp ölebilecektir. Doktor, onları bırakıp TARDIS'e döner. Donna'nın insan beyni Zaman Lordu bilgilerini kaldıramadığı için başı ağrımaya başlar ve bu Donna'yı öldürecektir. Bu yüzden Doktor, Donna'dan kendisiyle ilgili tüm anıları silmek zorunda kalır. Donna'yı eve götürür. Bunu Donna'nın annesi Sylvia (Jacqueline King) ve büyükbabası Wilfred Mott'a (Bernard Cribbins) açıklar. Donna'nın kendisini kesinlikle hatırlamaması gerektiğini, yoksa öleceğini söyler. Doktor ayrılırken Wilfred, torununun adına Doktor'u hatırlayacağına söz verir.

Diğer bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Doctor Who'nun Russell T Davies'in yapımcılığını üstlendiği ilk dört sezonunda doruğa ulaşmıştır.[2] Bölümdeki diyaloglarda, "The Christmas Invasion" bölümünde Doktor'un elinin kesilmesine, yeniden çıkan eliyle Sycorax ile savaşmaya devam etmesine ve Ood'un "Planet of the Ood bölümünde Donna'ya "Doctor-Donna" denmesine gönderme yapılmıştır.[3][4] Davros'un Sarah Jane'i tanıyıp Skaro'da bulunduğunu bahsetmesi Genesis of the Daleks bölümüne göndermedir.[5][6]

Kurgusal olan Dårlig Ulv Stranden ("Kötü Kurt Körfezi"nin Norveççesi) en son "Doomsday" bölümünün sonunda görünmüştür.[6][7] Doktor'un "Doomsday" bölümünde Rose'a aşkını ilan edeceği ancak söyleyemediği repliği Rose, iki Doktor'a da sormuştur. Yürütücü yapımcı Julie Gardner, "Doomsday" açıklamasında ve Doctor Who Confidential' "Journey's End"e özel bölümünde Doktor'un aşkına karşılık verdiğini söylemiştir.[8][9]

Davros'un Doktor'a yakınındaki insanlarının ölümüne veya değişmesine sebep olduğunu söylerken bir flashback serisi görünmüştür. Flashback serisinde Jabe ("The End of the World"), Uzay 5 Kontrolcüsü ("Bad Wolf"), Lynda Moss ("The Parting of the Ways"), Sir Robert MacLeish ("Tooth and Claw"), Bayan Moore ("The Age of Steel"), LINDA grubu ("Love & Monsters"), Boe'nun Yüzü ("Gridlock"), Chantho ("Utopia"), Astrid Peth ("Voyage of the Damned"), Luke Rattigan ("The Poison Sky"), Jenny ("The Doctor's Daughter"), River Song ("Forest of the Dead"), Hostes ("Midnight") ve önceki bölümde ölen Harriet Jones gösterilmiştir.

Davros, Doktor'a "Evrenlerin Yok Edicisi" demiştir. Bu ifade ilk kez Remembrance of the Daleks romanında Daleklerin dilinden Ka Faraq Gatri, çevirisi de "Karanlığı Getiren" ve "Evrenlerin Yok Edicisi" olarak yer almıştır.[10]

Doktor, Sarah Jane'in Luke adında çocuğu olduğunu öğrenince şaşırmıştır. Sarah Jane bunun "uzun hikâye" olduğunu söylemiştir. The Sarah Jane Adventures dizisinin "Invasion of the Bane" bölümünde onu evlat edinmiştir. Doktor'la "School Reunion" bölümündeki son karşılaşmasında henüz evlat edinmemiştir. Doktor ve Luke yine aynı yan dizinin The Wedding of Sarah Jane Smith hikâyesinde tanışmıştır.

Dünya'nın yerine geri dönerken "Planet of the Ood" bölümünün sonunda çalan "Song of Freedom" müziği duyulmuştur. Bu müzik sezonun soundtrack albümünde yer almıştır.[11]

"Victory of the Daleks" bölümünde On Birinci Doktor, Winston Churchill'a Daleklerin asıl özelliğini bahsetmesi için Amy'ye "The Stolen Earth"/"Journey's End" bölümünde olanları hatırlatmasını istemiştir. Ancak, Amy gizemli bir şekilde bunları hatırlamamıştır.[12] Daha sonra buna nedeninin "Flesh and Stone" bölümünde evrendeki çatlaklardan dolayı Dalekler'in emilerek tarihten silinmesi olduğu anlaşılmıştır. "The Waters of Mars" bölümünde Adelaide Brooke'un "The Stolen Earth"/"Journey's End" olayları sırasında çocukluğuyla ilgili bir flashback gösterilmiştir.

Onuncu Doktor'un yüzünü değiştirmemesine rağmen bir rejenerasyon hakkını harcadığı 2013 yılında "The Time of the Doctor" bölümünde belli olmuştur. Aynı bölümde The Deadly Assassin hikâyesinde geçen 12 rejenerasyon hakkından da bahsedilmiştir.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Carter, Lewis (29 Haziran 2008). "Doctor Who finale to be watched by 10 million". Daily Telegraph. 29 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2008. 
  2. ^ Spilsbury, Tom (Nisan 2008). "The Gallifrey Guardian: Series Four Episode 1: Partners in Crime: Back in Business!". Doctor Who Magazine, 394. Tunbridge Wells, Kent: Panini Publishing Ltd. ss. 6-7. 
  3. ^ Keith Temple (senarist), Graeme Harper (yönetmen), Susie Liggat (yapımcı) (19 Nisan 2008). "Planet of the Ood". Doctor Who. BBC. BBC One. 
  4. ^ Russell T Davies (senarist), James Hawes (yönetmen), Phil Collinson (yapımcı) (25 Aralık 2005). "The Christmas Invasion". Doctor Who. BBC. BBC One. 
  5. ^ Terry Nation (senarist), David Maloney (yönetmen), Philip Hinchcliffe (yapımcı) (8 Mart - 12 Nisan 1975). "Genesis of the Daleks". Doctor Who. BBC. BBC1. 
  6. ^ a b "Fact File". BBC. 5 Temmuz 2008. 9 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2008. 
  7. ^ Russell T Davies (senarist), Graeme Harper (yönetmen), Phil Collinson (yapımcı) (8 Temmuz 2006). "Doomsday". Doctor Who. BBC. BBC One. 
  8. ^ Russell T Davies, Julie Gardner, Phil Collinson. Commentary for "Doomsday". BBC. 20 Ocak 2007 tarihinde kaynağından (mp3) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2007. 
  9. ^ Gillane Seaborne (yapımcı) (5 Temmuz 2008). "End of an Era". Doctor Who Confidential. BBC. BBC Three. 
  10. ^ Aaronovitch, Ben (1990). Remembrance of the Daleks. Target. ISBN 0-426-20337-2. 
  11. ^ "The Proms are Almost Here!". BBC. 21 Temmuz 2010. 8 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2011. 
  12. ^ Golder, Dave (18 Nisan 2010). "Doctor Who "Victory of the Daleks" In-Depth". SFX. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2011. 
  13. ^ "Doctor Who: Is Matt Smith the 11th, 12th or 13th Doctor?". RadioTimes. 25 Aralık 2013. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]