Half-Life

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Half-Life (video oyunu) sayfasından yönlendirildi)
Half-Life
GeliştiriciValve Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarSierra Studios
Electronic Arts
YapımcıValve Corporation
BesteciKelly Bailey Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriHalf-Life
MotorGoldSrc
Platformlar
Çıkış
19 Kasım 1998
  • Windows
  • PlayStation 2
    • KA: 14 Kasım 2001[3]
    • AVR: 30 Kasım 2001
  • macOS, Linux
    • : 14 Şubat 2013
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Half-Life, 1998 yılında Valve tarafından üretilen ve Sierra Studios tarafından yayımlanan birinci şahıs nişancı bilimkurgu video oyunudur. Oyun, serinin ilk oyunu olmakla beraber aynı zamanda Valve'ın ürettiği ilk oyundur.

Oyuncu, bir ışınlanma deneyinin ters gitmesi sonucu Xen olarak bilinen başka bir boyuttan Black Mesa Araştırma Tesisi'ne ışınlanan uzaylılardan savaşarak ve bulmacaları çözerek tesisten kaçmaya çalışan Dr. Gordon Freeman rolünü üstlenir. Zamanın diğer oyunlarına göre Half-Life'da ara sahneler yoktur. Oyuncu her zaman Freeman'ı kontrol eder, hikâyeyi bağlayan bütün olaylar gerçek zamanlı gerçekleşir ve her zaman onun gözünden görür. Valve'ın kurucularından olan Gabe Newell ''ekip olarak oyunun sadece ateş etmeye meyilli bir oyundan çok daha fazla olmasını istedik.'' demiştir. Oyunun grafik motoru, GoldSrc, aslında Quake grafik motorunun kodunun %70'ten fazlasının yeniden yazılmış halidir. Half-Life, grafiğiyle, gerçekçi oynanışıyla ve doğallığıyla küresel olarak beğenilmiştir. Oyun, elliden fazla ödüle sahip olmakla birlikte gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan biri olarak görülmüştür. Oyun, kendisinden sonra çıkan oyunlara da ilham kaynağı olmuştur. Half-Life Aralık 2008'de toplam 9.3 milyon kopya satmıştır. 2001'de PlayStation 2, 2013'te OS X ve Linux’a çıkmıştır. 2004'te ise serinin 2. oyunu olan Half-Life 2 piyasaya çıkmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncunun, oyun içerisinde ilerleyebilmesi için önüne çıkan görevleri yerine getirmesi ve bulmacaları çözmesi gerekmektedir. Görevle veya hikâye ile alakalı bir noktaya gelindiğinde oyunda ara sahnelere fazla yer vermeyen akışa sahiptir. Oyun akışı genelde azalmamakla beraber sadece bazı noktalarda kısa sahneler oyun içinde bulunur. Aynı şekilde, oyunla bir seviye atlama sistemi bulunmaz. Daha çok bölüm sistemi kullanılmıştır. Oyunun bölümü ve harita tasarımları arası geçişlerde yükleme ekranı gözükür ve buna rağmen oyuncuyu fazla bekletmeyen bir sistem olacak şekilde tasarlanmıştır. Oyunda bulunan bulmacalar bir kapıyı açmak için ya da bir yerden bir yere gidebilmek için çevreyi kullanmak üzerine kuruludur. Yönlendirilen karakter oyunun çoğunda yalnız başına ilerler ve bazı bölümlerde oyunun yan karakterleri de yönlendirilen karakterin karşına çıkmaktadır. Bu karakterler genellikle Black Mesa'da çalışan bilim adamları ya da güvenlik görevlileri olmaktadır. Oyundaki düşman karakterler genel olarak uzaylılar (Headcrabs, Bullsquids, Headcrab Zombies, Vortigaunts vb.) olmakla birlikte ana karakteri öldürmeye çalışanların arasında askeri birlikler (Hazardous Environment Combat Unit) ve Özel Operasyon Birlikleri de (Black Ops Assassins) vardır. Askeri birliklerin ve özel operasyon birliklerinin amacı olayı örtbas edebilmek için hayatta kalan ne kadar canlı organizma varsa yok etmektir, buna kendi askerleri de dahil.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer ve Ana karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun büyük bir bölümü New Mexico'nun çölünde, bölgeden kendini ayıran Black Mesa Araştırma Tesisinde geçiyor. Oyunun ana karakteri M.İ.T.'den Doktorası olan Teorik Fizikçi Gordon Freeman. Freeman aynı zamanda Black Mesa'da yaşanan korkunç kazadan hayatta kalanlardan biridir. Bu kazanın diğer bir adı Black Mesa Olayıdır. Aynı zamanda oyunun bir diğer dikkat çeken karakteri oyunun bazı yerlerinde bir anda gözüken ve kaybolan G-Man'dir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

İşine geç kalan Dr. Gordon Freeman saat 8:47'de Black Mesa Araştırma Tesisine ulaşır. Kendisinin çalıştığı bölüm olan Anormal Materyaller Laboratuvarına Black Mesa'nın gelişmiş tren sistemini kullanarak varır ve güvenlik görevlisi tarafından çok önemli bir deneyin yapılacağının bilgisini alır. Bu yüzden Freeman iş yerindeki Tehlikeli Ortam Kıyafetini (H.E.V. Süit) giyerek tesisin alt bölümlerine iner ve Anti Kütle Odası'na ulaşır. Bu yer deneyin yapılacağı yerdir. Yapılacak deneyde kullanılacak örnek laboratuvarın şu zamana dek gördüğü en özel ve en değişken örnektir.

Freeman'ın görevi bu örneği analiz etmek için Anti Kütle Spektrometresi'ne yerleştirmektir. Freeman örneği yerleştirdiği anda spektrometre patlar ve Dünya ile Xen arasında bir portal açılır. Patlama sonucu Freeman kısa süreliğine Xen'e ışınlanır ve tekrar Dünya'ya döner. Freeman uyandığında patlamada yıkılan Anti Kütle Odasında olduğunu fark eder, bilim adamlarının ve güvenlik görevlilerini cesetlerini bulur. Freeman hayatta kalanları bulduğunda tesisteki bütün iletişim yollarının kesildiğini öğrenir. Bu yüzden Freeman'ın görevi tesisin yüzeyine çıkarak yardım istemektir. Hayatta kalanlar kaza bölgesine gelen askeri HECU (Hazardous Environment Combat Unit) birliklerinin onları tesisden kurtaracaklarını düşünürler ve umutlanırlar ama kısa süre sonra öğrenirler ki askerler kimseyi kurtarmaya gelmemiştir. Aksine hayatta kalan ne kadar görgü tanığı var ise ortadan kaldırmaya gelmişlerdir.

Freeman yüzeye çıkmadan önce Lambda Kompleksinde bulunan bir ekibin bu durumu düzeltebileceklerini öğrenir. Bu yüzden Freeman onlara yardım edebilmek için Lambda Kompleksine doğru gitmeye başlar. Bu yolculuk sırasında Gordon birçok engelle karşılaşır. Bunlardan biri 3 kollu bir yaratığı yok etmek için Roket Motoru Deneme Tesisi'nde bulunan roketlerden birini yeniden aktive ederek yaratığı öldürmesi gerekir. Freeman yaratığı öldürerek yoluna devam eder. Ama rahatlığı kısa sürecektir çünkü Freeman HECU askeri birliklerinin tuzağına düşer ve bir çöp öğütme makinesinin içine atılır. Ama Gordon levyesini bulur ve kaçmayı başarır. Bu sırada yolculuğu tesisin eskiden kullanılan kısımlarında geçer ve kazadan uzun zaman önce Xen'den toplanmış örnekler bulur.

Freeman yüzeye ulaştığında etrafın savaş alanına dönmüş olduğunu görür, Xen'den gelen uzaylılar ile HECU birlikleri savaş içindedir. Askerlere yardıma gelen destek birimlerine rağmen uzaylılar tarafından yenilgiye uğrarlar. Freeman düşen kayalar ve yıkılan bina parçalarına rağmen güvenli bir şekilde yeraltına ulaşır. Askerler, Black Mesa'ya hava saldırısına başladıkları sırada Freeman yeraltı su kanallarından Lambda Kompleksine ulaşır. Ve Freeman burada öğrenir ki kazadan önce toplanan örnekler, kazadan önce Lambda Kompleksinde yapılan bir portaldan Xen'e geçerek alınmıştır.

Freeman komplekste bulunan ekiple tanıştıktan sonra ekip Freeman'a uzaya fırlattığı uydunun portalı kapatma konusunda başarısız olduğunu, bunun sebebinin ise portalın öteki tarafından, yani Xen'den, bir gücün portalı açık tuttuğunu söyler. Bu yüzden bilim adamları kendi portallarını aktive ederler ve Gordon'ı Xen'e yollarlar. Gordon Xen'e gittiğinde kendisinden çok daha önce Xen'e ulaşan Black Mesa personellerinin cesetlerini bulur. Gordon yoluna devam ederken Gonarch (Headcrabs'ların üremesini sağlayan yaratık) ile karşılaşır ve onu öldürmek zorunda kalır. Gonarch'ı öldüren Freeman uzaylıların ve işçi yaratıklarının bulunduğu bir kampa ulaşır. Freeman buradaki yaratıkların düşmanı olmadığının farkına varır.

Freeman yoluna devam eder ve karşısına çıkan bütün saldırgan uzaylılarla savaştıktan sonra büyük portalı bulur ve onu kullanarak ışınlanır. Portaldan içeri giren Freeman Nihilanth ile karşılaşır. Nihilanth'ın kafasında bulunan zayıf noktasını bulan Freeman son bir darbe ile Nihilanth'ı öldürür. Freeman Nihilanth'ı öldürdükten sonra bayılır ve gözlerini G-Man'in önünde açar. G-Man Freeman'a yolculuğu boyunca onu izlediğini söyler ve Freeman'ı Xen'deki görevinde başarılı olduğu için tebrik eder. G-Man, işverenlerinin kendisinin potansiyelinin olduğunu düşündüklerini açıklar ve ona bir iş teklifi sunar. Freeman'ın kararı oyuncunun seçimine bağlıdır. Freeman teklifi kabul ederse süresi olmayan bir sonsuz bir uykuya yatırılır. Eğer oyuncu teklifi kabul etmezse Freeman G-Man tarafından kazanamayacağı bir savaşa sokulur ve ekran karararak oyun biter.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyasaya çıkarıldığı dönemde olumlu eleştiriler alan oyun, 1998-1999 arasında 50'nin üzerinde ödül almıştır. Oyunun reklamlarında sıkça kullanılan slogan: "Koş, Düşün, Ateş Et, Hayatta kal."

2008'de 9,3 milyon kopya satan Half-Life tüm zamanların en çok satan (bilgisayar oyunu olarak) 1. FPS oyunudur. Ayrıca Blue Shift ve Opposing Force ile devam oyunu olan Half-Life 2, Episode One ve Two ile birlikte toplam 30 milyonun üzerinde satmıştır ve satmaya devam etmektedir.

Yapım aşaması sırasında kurgu Doom ve Quake gibi oyunların yanı sıra Stephen King'in Sis isimli romanı ve çeşitli kaynaklardan esinlenerek hazırlanmasına karşın daha sonra işe alınan Marc Laidlaw tarafından geliştirilerek, yazılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Yapım Aşamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun Valve'ın ilk oyunudur, şirket oyun üzerinde çalışmaya 1997 yılının ilk aylarında başlamıştır. Oyunun amaçlarından biri, ondan önce gelen FPS oyunlarının "gördüğünü öldürme" felsefesini ortadan kaldırmak ve inanılabilir, gerçekçi bir dünya içeren bir FPS oyununun ne kadar başarılı olabileceğini göstermektir.

İlk versiyonlarında oyunun adı Half-Life yerine Quiver'dır.

Oyunun 09/08/1997 tarihindeki beta versiyonu, yayınlanan versiyondan çok daha farklıdır ancak ana konsept aynıdır. Yayınlanan versiyonda 13 silah varken, bu versiyonda sadece 3 silah vardır. Hikâye iş kazasından önce başlamak yerine kazadan saniyeler sonra başlar. Oyunda hikâye içerikli sahneler çok daha basittir. Valve oyunun bu aşamasını beğenmez ve oyunu aynı motoru kullanarak baştan yaratmaya başlar.

Valve oyun yayınlandıktan sonra, yan oyunlar geliştirirken aynı zamanda GoldSource motorunu geliştirmeye başlamıştır. Bu gelişmiş motora verilen isim Source'dur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Reviews • Half-Life". PC Gamer UK, 68. Future Publishing. December 1998. s. 86. 
  2. ^ Mullen, Michael (19 Kasım 1998). "Half-Life Released". GameSpot. 15 Ocak 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Half-Life PS2 Ships to Retail - Available Nov 14th - PS2 News". GameZone. 29 Nisan 2007. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023.