Team Fortress 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Team Fortress 2
4 Karakteri gösteren kapak resmi .Soldan sağa: Engineer,Pyro,Sniper ve en başta Heavy
GeliştiriciValve Corporation
YayımcılarValve Corporation, Electronic Arts
TasarımcılarJohn Cook
Robin Walker
SenaristEric Wolpaw
BesteciMike Morasky
SeriTeam Fortress
MotorSource
PlatformlarWindows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X, Linux
Çıkış
  • 9 Ekim 2007
  • Windows, Xbox 360 (The Orange Box perakendesi)[1]
    • JP: 9 Ekim 2007
  • Windows (yükleyerek)
    • : 10 Ekim 2007
  • PlayStation 3
    • AU: 22 Kasım 2007
  • Windows (bağımsız perakende)
    • KA: 8 Nisan 2008
  • OS X (yükleyerek)
  • Linux (yükleyerek)[2]
TürBirinci şahıs nişancı
ModOyuncuya karşı oyuncu
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Team Fortress 2 (TF2 olarak kısaltılır), Valve Corporation tarafından geliştirilen takım tabanlı bir çok oyunculu birinci şahıs nişancı video oyunudur. Orijinal Quake modu Team Fortress'ın ve modun GoldSrc motoru yeniden yapımının devam oyunudur. İlk olarak The Orange Box'ın bir parçası olarak 10 Ekim 2007'de Windows ve Xbox 360 için yayımlanmıştır.[3] Sonradan bir PlayStation 3 sürümü de 22 Kasım 2007'de yayımlanmıştır.[4] Oyun; bağımsız olarak 8 Nisan 2008'de Windows için, 10 Haziran 2010'da OS X için ve 14 Şubat 2013'te Linux için yayımlanmıştır. Team Fortress 2'nin perakende dağıtımı Electronic Arts tarafından yapılmış, çevrimiçi dağıtımı ise Valve tarafından Steam üzerinden yapılmıştır. 23 Haziran 2011'de oyun oynaması ücretsiz olmuştur ve Steam üzerinden oyun içi eşya satın alımlarından kazanç sağlamaya başlamıştır. Team Fortress 2'nin yapım süreci 1996'da orijinal Quake modu Team Fortress'ı oluşturan John Cook ve Robin Walker yönetiminde olmuştur.

Oyun, yaklaşık dokuz yıl içinde pek çok tasarım değişikliği geçirmiştir. İlk olarak 1998'de Valve's Team Fortress adıyla duyuruldu ve GoldSrc motorunu kullanıyordu. 1999'da oyunun adı Team Fortress 2: Brotherhood of Arms olarak değişti ve daha gerçekçi bir oynanışa geçildi; fakat bu da değişime uğradı. Ardından oyunun adının Invasion olmasına karar verildi ve oyun, uzaylılarla insanların savaşını konu alan bir bilimkurgu oyunuydu. Fakat oyunun son tasarımı; J. C. Leyendecker, Dean Cornwell ve Norman Rockwell'ın tasarımlarından esinlenerek çizgi film tarzı çizimler oldu ve motoru Source motoruna geçti. Oynanış eski Team Fortress oyunlarında da olduğu gibi iki rakip takım arasında geçer, takımlar dokuz farklı karakter türüne sahiptir, çeşitli oyun modları vardır ve savaş alanları genelde oyunun hikâyesi ile ilgili bölgeler olur.

Bilgilendirme eksikliği ve altı yıllık oyun geliştirme süreci oyunun vaporware olmasına sebep oldu ve Wired News'in senelik vaporware listesinde düzenli olarak yer aldı.[5] Oyunun yayımlanmasından sonra; özgün grafikleri, oyun dengesi, mizahı ve özgün karakterleri ile kritik beğeni ve ödüller aldı.[6][7][8][9]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Team Fortress 2 oynanış görüntüsü; bir kontrol noktası haritası "Dustbowl"da, oyuncu RED Medic, bir Soldier'ı iyileştirmekte, BLU Demoman, RED'in son kontrol noktasını ele geçirmekte.

Team Fortress 2, iki rakip takım arasında geçer: Reliable Excavation & Demolition (RED) ve Builders League United (BLU); RED, bir yıkım şirketidir, BLU ise bir inşaat şirketidir, savaştıkları bölgeler iki takım için de büyük öneme sahiptir ve bu bölgeleri birbirlerinden yasal bir şekilde alamazlar, bu yüzden iki takım da dokuz farklı paralı asker satın alır ve bu bölgeleri birbirlerinden almaya çalışır. Oyuncular önce takımını seçer ve daha sonra bu dokuz karakterden birini seçer, her karakterin birbirine karşı üstünlükleri ve zayıflıkları vardır. Bu özellikler farklı Team Fortress oyunlarında değişime uğramıştır ama ana özellikleri değişmemiştir, her sınıfın bir ana silahı, bir ikincil silahı ve bir yakın dövüş silahı vardır.[10][11] Oyun altı resmî harita ile yayımlanmıştır, sonradan gelen güncellemelerle Valve ve Team Fortress 2 Topluluğu tarafından yapılan haritalar da eklenip harita sayısı 70'in üzerine çıkmıştır.[12][13] Oyuncular bir haritaya ilk kez girdiklerinde, bir tanıtım videosu oyuncuları harita hakkında bilgilendirmektedir. Savaş esnasında, "Administrator" (Ellen McLain seslendirmiştir) oyun içi olayları hoparlörler aracılığıyla duyurur.[14][15][16] Sunuculardaki oyuncu limiti Xbox 360 ve PlayStation 3'te 16'dır, PC'de ise bu sayı 32'ye kadar çıkabilir.[17]

Team Fortress 2, Valve'in oyuncuların oynama istatistiklerini dahil ettiği ilk çok oyunculu oyundur. Bu istatistikler; oyuncuların herhangi bir sınıfla ne kadar süre oynadığı, tek bir rauntta ne kadar kişi öldürdüğü gibi.[12] Team Fortress 2, ayrıca kazanılması için belirli görevlerin yapılması gereken birçok başarım içerir. Sınıflara özel yeni başarım paketleri güncellemelerle eklenmektedir, bu başarımlar kazanıldığında oyuncuya yeni eşyalar ve özellikler verilir. Fakat; bu eşyaların sonradan, oyun içindeyken rastgele düşme sistemi ile de kazanılmasına olanak verilmiştir.[18] Kazanılan başarımlar ve istatistikler oyuncunun Steam Topluluğu veya Xbox Live profil sayfasında gösterilir.

Oyun Modları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi Modlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda, iki takımın da belirli görevleri vardır ve bu görevler oyun modlarına göre değişir.

  • Bayrak Kapmaca haritalarında, iki takım için de amaç karşı takımın üssünden istihbarat çantasını çalıp kendi üssüne getirmek ve kendi istihbarat çantasını savunmaktır. Oyuncu istihbaratı taşırken ölürse istihbarat düşer, veya oyuncu isterse istihbaratı yere bırakabilir; istihbarat düştüğünde, sadece düşüren takım tarafından alınabilir, istihbaratı düşüren takım belirli bir süre boyunca istihbaratı alamazsa, istihbarat çalındığı üsse geri döner. Takımlar sadece istihbarat çantalarını çalarak skor yapabilir. Maç, bir takım hedef skora ulaştığında veya süre dolduğunda biter.[19] Özel Teslimat modu ise, Bayrak Kapmaca'nın bir türüdür. Kazanmak için rakip takımlar sahipsiz avustralyum çantasını alıp bir rokete yerleştirmelidir. Eğer bir takım avustralyum çantasını aldıktan sonra düşürürse, sadece düşüren takım tarafından alınabilir, çantayı düşüren takım belirli bir süre boyunca çantayı alamazsa, çanta ilk konumuna geri döner. Harita uzantısı "ctf_"dir.
  • Kontrol Noktaları haritalarında, iki takım kazanmak için tüm noktaları ele geçirmelidir.[19] Standart kontrol noktası haritalarında, her takım aynı sayıda kontrol noktasıyla başlar ve bir de sahipsiz bir kontrol noktası vardır. Takımlar bu sahipsiz kontrol noktasını ele geçirebilir. Takımlar sadece, herhangi bir kontrol noktasının en yakınında bulunan kontrol noktalarını ele geçirebilir ve o kontrol noktasını ele geçirdikten sonra alınan kontrol noktasına en yakın kontrol noktasını ele geçirebilir. Saldırı/Savunma haritalarında tüm kontrol noktaları RED'in elinde başlar, BLU ise bu kontrol noktalarını belirli bir süre içinde ele geçirmeye çalışır. Bu süre biterse ve BLU tüm noktaları ele geçiremezse RED kazanır ve rauntlar sadece BLU kazandığında ilerler. Harita uzantısı "cp_"dir.
  • Bölgesel Kontrol haritaları Kontrol Noktaları haritalarına benzer. Harita bölümlere ayrılmıştır, bu bölümlerin yarısı RED'in yarısı BLU'nundur. Her bir raunt takımların belirli bir süre içinde birbirlerinin bir kontrol noktasını ele geçirmesiyle tamamlanır.[19] Harita uzantısı "cp_"dir.
  • Tepenin Hâkimi haritalarında iki takım, haritanın tam ortasında bulunan kontrol noktasını belirli bir süreye kadar elinde tutmalıdır. Bu süre boyunca bir takım kontrol noktasını kaptırırsa bu sefer ele geçiren takımın süresi azalmaya başlar. Süre sayacı 00:00 olan takım kazanır. Süre 00:00 olmasına rağmen kontrol noktası ele geçirilmekteyse, kontrol noktası ele geçirilene kadar uzatma süresi eklenir, kontrol noktasını ele geçirmekte olan takım başarısız olursa maçı rakip takımı kazanır.[20] Harita uzantısı "koth_"dır.
  • Yük Vagonu haritalarında, BLU takımı içinde bomba bulunan bir vagonu belirli bir süre boyunca tren rayı üzerinde ittirerek hedef bölgeye ulaştırmalıdır. Oyuncular vagonun yakınında bulunarak onu ittirmiş olurlar ve vagonu ittirirken oyuncuların sağlığı ve cephanesi yenilenir, eğer vagonun yanında BLU'dan başka RED de varda, vagon ilerlemez. Eğer vagon belirli bir süre ittirilmezse, vagon geriye doğru gitmeye başlar.[21][22] Yük Vagonu Yarışı haritalarında ise, iki takımın da bir vagonu vardır ve hedef noktasına ilk ulaştıran takım kazanır. Eğer bir takım raundu kazanırsa, bir sonraki rauntta kazanan takımın vagonu rakip takımın vagonundan daha ileride başlar. Harita uzantısı "pl_"dir
  • Yük Vagonu Yarışı "Yük Vagonu" ile aynı kuralları kapsar ama her iki takımda yük vagonuna sahip olur. Vagonu ilk kez hedef noktasına ulaştıran takım kazanır. Harita uzantısı "plr_"dir.
  • Arena modunda tek kontrol noktası vardır. Bu noktayı ele geçiren veya rakip takımın tüm oyuncularını öldüren takım raundu kazanır. Bu modda canlanma yoktur.[23] Harita uzantısı "arena_"dır.
  • Orta Çağ haritalarında oyuncular sadece bu moda özel haritalarda oynayabilir. Bu modda sadece yakın dövüş silahları ve Orta Çağ silahları (örnek olarak Sniper silahı "Avcı" ve Medic silahı "Akıncının Arbaleti") kullanılabilir. Ayrıca oyun içi yazışmada, yazıları Eski İngilizceye çevirir.[24][25] Orta Çağ modunun belirli birer oyun türü yoktur. Genellikle "cp_" olarak oynanır.
  • Mann vs. Machine modunda (MvM olarak kısaltılır), altı oyuncu Mann Co.'yu saldıran robotlara karşı savunur. Robotların çeşitliliği ve güçleri her dalgada daha da artar. Oyuncular kendi özelliklerini ve güçlerini geliştirmek için öldürülen robotlardan aldıkları paralarla geliştirme satın alabilir.[26] "Mann Up" versiyonunda oynayabilmek için bir "Görev Turu Bileti"ne sahip olmak gerekir. Böylece resmî oyun sunucularında oynanabilir ve oyun sonunda eşyalar kazanılabilir.[27] Harita uzantısı "mvm_"dir.

Mann vs. Machine dışında tüm modlar "Highlander" kurallarıyla oynanabilir; takımlardaki en fazla oyuncu limiti 9'dur ve seçilen sınıf bir daha değiştirilemez.

Bir başka mod Eğitim Modu, oyuncuları oyun hakkında bilgilendirir.

Tüm oyun modlarında oyuncu öldükten sonra canlanmak için bir süre beklemelidir.[28]

2009'dan beri her sene Cadılar Bayramı etkinliği yapılmaktadır. Bu etkinliklerde oyunun dekoru Cadılar Bayramı'na göre yapılır. Örnek olarak 2012'de Mann vs. Machine için her bir dalgada düşman sayısı 800'ü geçen Cadılar Bayramı temalı "Ghost Town" haritası eklenmiştir.[29] Ayrıca Cadılar Bayramı etkinlikleri dolunay olduğunda da oynanabilir ve "Büyü:Eternaween" eşyası kullanılarak, bir sunucuda Cadılar Bayramı etkinliği oyuncuların oylaması ile 2 saatliğine açılabilir.[30]

Topluluk Modları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Saxton Hale modunda oyunculardan biri Saxton Hale olarak seçilir ve 5000+ Sağlık puanı verilir. Diğer oyuncuların amacı Saxton Hale'ı öldürmek iken, Saxton Hale'ın amacı ise süre bitmeden diğer oyuncuları öldürmektir. Haritanın etrafındaki cephane kutuları Saxton Hale'e zıplama gücü veya can verir. Oyunlar genellikle 10 dakika sürer. Harita uzantısı "vsh_"dir.
  • Deathrun modunda oyunculardan biri Yönetici olarak seçilir. Diğer oyuncular tuzak ile dolu olan koridorları geçerek yöneticiyi öldürmeye çalışır. Yönetici ise bu tuzakları kontrol eder ve tuzaklar ile diğer oyuncuları öldürmeye çalışır. Harita uzantısı "dr_" dir.
  • Dodgeball modu sadece Pyro'lardan oluşan birer yakan top oyunudur. Bir seviye 3 taret ile atılan roketi sırayla oyuncular Airblast'lerini kullanarak hayatta kalmaya çalışırlar. Roketi püskürtmeyi başaramayan oyuncu roket tarafından öldürülür ve yeni roket meydana atılır. Son oyuncu hayatta kalana kadar bu böyle devam eder. Oyunda Püskürtme özelliğine sahip olmayan Flojistonatör silahı kullanılamaz. Harita uzantısı "tfdb_"dir.
  • 5/10/20X modunda silahların ve karakterlerin özellikleri oyunun belirlediği sayı ile katlanır. Bu oyun modu sadece 5x, 10x ve 20x ile sınırlı değildir. 1.000.000X'e kadar çıkabilen bu oyun modunda silahlar çok güçlü ve karakterlerin canı olduğundan da fazladır. Belirli birer harita türü yoktur.
  • Takas Sunucuları takas yapmak isteyen kullanıcılar için birer sohbet sunucusudur. Oyuncular buna rağmen yine de birbirleri ile savaşabilir. Harita uzantısı "trade_"dir.

Sınıflar ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun; saldırı, savunma ve destek rollerine göre sınıflandırılmış dokuz farklı sınıftan oluşur.[12] Her sınıfın diğer sınıflara karşı zayıflıkları ve üstünlükleri vardır. Her bir sınıf en az üç silaha sahiptir: Diğer sınıflarınkinden farklı bir ana silah, diğer sınıflarınkiyle aynı veya farklı bir ikincil silah ve farklı bir yakın dövüş silahı.

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk saldırı sınıfı Scout (Nathan Vetterlein seslendirmiştir), hızlı konuşan, kendini beğenmiş, beyzbol hayranı bir Bostonlu.[31] Hızlı ve çevik bir karakter. Ana silahı Çifte, ikincil silahı Tabanca ve yakın dövüş silahı Sopa'dır. Çift zıplama yapabilen tek sınıftır ve kontrol noktalarını ele geçirmekte ve yük vagonlarını itmekte diğer sınıflardan iki kat daha hızlıdır, fakat sağlık puanı en düşük dört sınıftan biridir (Scout, Engineer, Sniper ve Spy). Valve'in Meet the Spy (Spy ile Tanışın) videosunda BLU Scout'un annesinin RED Spy ile ilişki yaşadığı ortaya çıkmıştır.
  • Soldier (Rick May seslendirmiştir), Amerikalı vatansever bir askerdir. En çok sağlık puanına sahip ikinci sınıftır fakat hızı çok düşüktür.[32] Ana silahı Roketatar, ikincil silahı Av Tüfeği, yakın dövüş silahı Kürek'tir. Roketatar'ı aşağıya doğru hedefleyip ateş ederse roket zıplaması yapar, Quake'te olduğu gibi. Fakat bunu yapmak Soldier'ın sağlık puanını azaltır.
  • Son saldırı sınıfı Pyro (Dennis Bateman seslendirmiştir); bir piromani hastasıdır, milliyeti ve cinsiyeti bilinmemektedir, ateşe dayanıklı giysi ve gaz maskesi giyer, ayrıca gaz maskesi Pyro'nun sesinin netliğini bozar ve dediklerinin çoğu anlaşılmaz. Ana silahı kendi yaptığı Alev Silahı, ikincil silahı Av Tüfeği ve yakın dövüş silahı Yangın Baltası'dır. Ayrıca Pyro'nun Alev Silahı, MOUSE2 ile basınçlı hava patlaması yapar, bu, düşmanları püskürtür, patlayıcı düşman mermilerini püskürtür ve yanan takım arkadaşlarını söndürebilir. Valve'in "Meet the Pyro" (Pyro ile tanışın) videosunda Pyro'nun aslında Dünyayı renkli gördüğü ve kendini güzel şeyler yaparken hayal ettiği görülür.[33][34]
    Soldan Sağa: Pyro, Engineer, Spy, Heavy, Sniper, Scout, Soldier, Demoman, Medic.

Savunma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk savunma sınıfı Demoman (Gary Schwartz seslendirmiştir), siyahi, tek gözlü, içki bağımlısı bir Ullapool, İskoçyalı.[35] Ana silahı Bomba Atar, ikincil silahı Yapışkan Bomba Atar ve yakın dövüş silahı Şişe'dir. Ayrıca Demoman, Yapışkan Bomba Atar'ı aşağıya ateşleyip patlatırsa yapışkan zıplaması yapar, fakat bu, Demoman'in sağlık puanını azaltır.[33]
  • Heavy (Gary Schwartz seslendirmiştir), SSCB'li karakter. İngilizce aksanı bozuktur ve kabaca konuşur. Sağlık puanı en yüksek ve hızı en düşük sınıftır. Silahlarına karşı özel bir his duyar, örneğin Minigun'ına "Sasha" ismini koymuştur. Ana silahı Minigun, ikincil silahı Av Tüfeği ve yakın dövüş silahı kendi yumruklarıdır.[36]
  • Son savunma sınıfı Engineer (Grant Goodeve seslendirmiştir), keyfine düşkün ve zeki bir Bee Cave, Teksas'lı mühendis.[37] Engineer PDA'sı ile yapılar inşa edebilir: Bir bölgeyi savunmak için Taret, takımının sağlık ve cephane ihtiyacını gidermek için Dispanser, takımını önemli bölgelere hızlı bir şekilde ulaştırmak için tek yönlü Işınlayıcılar,[33] ayrıca Mann vs. Machine modunda geliştirilerek çift yönlü Işınlayıcı yapılabilir. Ana silahı Av Tüfeği, ikincil silahı Tabanca ve yakın dövüş silahı İngiliz Anahtarı; ayrıca İngiliz Anahtarı ile yapılar onarılabilir ve geliştirilebilir. Ayrıca yapılarını inşa etmek ve yıkmak için iki PDA'sı vardır.

Destek[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk destek sınıfı Medic (Robin Atkin Downes seslendirmiştir), Stuttgartlı Alman doktor,[38] takım arkadaşlarını iyileştirebilme özelliğine sahiptir. Ana silahı Şırınga Silahı, ikincil silahı Sıhhi Silah; takım arkadaşlarını iyileştirebilmesini sağlar ve iyileştirdikçe "ÜberŞarj" barı dolar, bar dolduğunda MOUSE2 ile "ÜberŞarj" etkinleştirilebilir ve bu, Medic'in ve iyileştirdiği kişinin kısa bir süreliğine ölümsüz olmasını sağlar. Yakın dövüş silahı ise Kemik Testeresi'dir.[21][33] Ayrıca güvercinleri evcil hayvanı olarak besler, güvercinlerinden birinin adı "Arşimet"tir.
  • Sniper (John Patrick Lowrie seslendirmiştir), Avustralya köyünden gelmiş bir keskin nişancı.[39] İngilizceyi Avustralyalı aksanıyla konuşur. Ana silahı Tüfek, ikincil silahı SMG ve yakın dövüş silahı Gurka Kaması'dır.[33]
  • Son destek sınıfı Spy (Dennis Bateman seslendirmiştir), bir Fransız casus. Ana silahı Altıpatlar'dır. Görünmezlik saati ile belirli bir süreliğine görünmez olabilir, Bozucu ile düşman Engineer'ların yapılarını bozabilir ve Kılık Değiştirme Seti ile başka bir oyuncunun kılığına girebilir. Yakın dövüş silahı Bıçak'tır, bu silahla düşmanların arkasından bıçaklamak düşmanı öldürür.[33] Valve'in Meet the Spy (Spy ile Tanışın) videosunda RED Spy'ın BLU Scout'un annesiyle ilişki yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Sınıfların dışında başka karakterler de vardır. "Administrator" (Ellen McLain seslendirmiştir), oyun içinde olan olayları anons eder, ayrıca "Miss Pauling" (Ashly Burch seslendirmiştir) adında bir yardımcısı da vardır. Bu karakterler Cadılar Bayramı güncellemeleriyle artmıştır, Merasmus, Bombinonicon ve Mann Kardeşler gibi (tamamını Nolan North seslendirmiştir).

Silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunculara en başta verilen ve silinemeyen silahlara "standart" veya "stok" silahlar denir. Bunların dışındaki silahlar ise oyuncunun oynama süresi boyunca rastgele düşerek, takas edilerek, işlenerek veya satın alınarak elde edilebilir. Oyuncular stok olmayan bazı silahları işleyebilir ve onları metale dönüştürebilir. Metal, ayrıca çoğu takas topluluğunda para birimi olarak kullanılır.

Rekabetçi oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Team Fortress 2, resmî rekabetçi mod eklenmeden önce uzun bir süre gayriresmî liglerde oynanmıştır. Kuzey Amerika Ligi ESEA'nın paralı bir Team Fortress 2 ligi vardır, 2012'de en iyi takımlara 10,080$ vermiştir.[40] Ayrıca Team Fortress 2, Avrupa'da UGC (United Gaming Clans) ve ETFL2 liglerinde ücretsiz oynanabilir.[41][42] Gayriresmî rekabetçi oyun genelde iki oyun modunda oynanır: Highlander (her takımda 9 oyuncu ve 9 sınıf) veya 6v6. Rekabetçi oyun, oynanışı daha uygun hale getirmek için farklı haritalarda veya normal haritaların değiştirilmiş versiyonlarında oynanır. Çoğu takım oyun içi iletişim için bir VoIP programı kullanır. Çoğu rekabetçi oyun liglerinde oynanışı daha akıcı hale getirmek için ve maçlarda istenmeyen stratejileri kaldırmak için bazı eşyalar yasaklıdır.

Nisan 2015'te Valve, oyuna rekabetçi modun ekleneceğini duyurdu[43] ve sonraki yıl kapalı beta testlerine başlandı.[44] 7 Temmuz 2016'da "Meet your Match" güncellemesiyle rekabetçi mod oyuna dahil edildi.[45] Rekabetçi oyunlar 6'ya 6 oynanmaktadır ve yakın deneyimlerdeki oyuncuların birbiriyle karşılaşması için mevcut olan 13 adet yetenek grubu vardır.[46] Rekabetçi moda erişebilmek için, kullanıcının Steam hesabında Steam Guard Mobil Doğrulayıcı'nın etkinleştirilmiş olması ve Team Fortress 2 "premium hesabı"na sahip olması gereklidir. Premium hesap, Team Fortress 2'yi ücretsiz hale gelmeden önce satın alanlara veya oyundaki Mann Co. mağazasından en az bir kere satın alım yapan oyunculara verilir.[47]

Takas sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Takas sistemi, Team Fortress 2 içindeki eşyaların başka oyuncular ile Steam üzerinden takas edilebilmesini sağlar. Oyuncular Takas için para birimi olarak Metal ve Anahtar'lar kullanır. Ücretli hesaba sahip oyuncular takas edilmesi yasak olan eşyalar dışındaki bütün eşyaları takas edebilirler fakat ücretsiz hesaba sahip oyuncular sadece İsim Etiketi, Açıklama Etiketi ve başka oyunculardan takas ile alınmış eşyaları takas edebilirler. Takas sistemi ilk olarak Team Fortress 2 için yapılmıştır, daha sonra başka oyunlar için de geçerli olmuştur.

17 Aralık 2011'de Kotaku, Team Fortress 2'nin takas ekonomisinin 50 milyon doların üzerinde olduğunu bildirdi.

Hikâyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Saxton Hale
Saxton Hale

Team Fortress 2'nin hikâyesi oyun içinde fazla ele alınmasa da Valve'in çizgi romanlarında ve videolarında görülebilir.[48] Oyun alternatif tarihte geçmektedir.

Redmond, Blutarch ve Gray Mann 1822'de silah şirketi Mann Co.'nun sahibi zengin İngiliz adamı Zepheniah Mann'in oğulları olarak doğar. Gray, diğer kardeşlerinden daha zeki ve yetenekli doğmuştur, fakat bir kartal doğduğu evin camını kırarak onu kaçırır, yıllar boyunca kayıp kalır ve Blutarch ile Redmond'un uzun bir süre bir kardeşleri daha olduğundan haberi olmaz.[49] 1860'larda Zepheniah ve oğulları Redmond ile Blutarch, Mann Co.'nun geleceği için Amerika'ya taşınırlar. Buradan Mann Co. için araziler satın alırlar ama bu araziler kurak ve ıssızdır. Zepheniah bu arazilerden bir kazanç elde edemez. Zepheniah yaşlanmıştır ve birçok hastalığı vardır. Zepheniah'ın ölümü yaklaşır. Ölmeden önce Mann Co.'yu yardımcısı Avustralyalı avcı Barnabas Hale'e, mülkünü hizmetçisi Elizabeth'e bırakır. Yeni satın aldığı ve zarar ettiği arazileri ise Redmond ve Blutarch'a bırakır. Sonra, Blutarch kendi şirketi Builders League United'ı (BLU) kurar ve arazinin tamamını Redmond'dan alabilmek için paralı askerler kiralar. Redmond da kendi şirketi Reliable Excavation Demolition'ı (RED) kurar ve o da paralı askerler kiralar.[50]

Redmond ve Blutarch'ın savaşları kırk yıl boyunca sürer. Kardeşler yaşlanmıştır. Blutarch ölümünün yakın olduğunu hisseder ve Radigan Conagher adında bir mühendisi kendisine yaşam uzatma makinesi yapması için görevlendirir, planı Redmond'dan daha uzun yaşayıp kardeşi öldükten sonra arazisini miras olarak almaktır. Sonradan Conagher, kendisine Redmond'a da aynı makineden yapması karşılığında değerli bir maden olan "Avustralyum" teklif eden bir kadınla tanışır ve Conagher teklifi kabul eder. Fakat daha sonradan, Gray Mann için de bir yaşam uzatma makinesi yapıldığı ortaya çıkacaktır.[50]

RED ve BLU'nun savaşları altmış yıldan fazla sürer. Redmond ve Blutarch 1968'de yeni paralı askerler kiralar. Avustralyalı Saxton Hale Mann Co.'nun CEO'su olmuştur ve iki tarafa da savaşlarda silah satmaktadır ve savaşlara Elizabeth'in torunu "Administrator" hakemlik yapmaktadır.

Gray Mann, RED'i ve BLU'yu ele geçirmek istiyordu, Redmond'a bir mektup gönderir ama bu mektubu Blutarch'tan gönderilmiş gibi gösterir, Blutarch'a da aynısını yapar ve ikisinin bir buluşma ayarlamasını sağlar. Buluşmalarında Blutarch barış teklif eder ve Redmond kabul eder. Ardından Gray ortaya çıkar ve onların kardeşleri olduğunu ve mektupları kendisinin gönderdiğini söyler ve Mann Co.'nun yönetimini almak için birleşmelerini önerir. Blutarch ve Redmond bunu kabul etmez ve Gray ikisini de öldürür.[49][51]

Sonra Gray, kendi robot ordusunu oluşturarak Mann Co.'nun tüm şubelerine saldırır. Saxton Hale; Blutarch ve Redmond öldükten sonra işsiz kalan paralı askerleri Mann Co.'yu savunması için kiralar.[52][53]

Gray, Mann Co.'yu saldırarak ele geçiremez. Mann Co.'yu ele geçirebilmek için farklı yollar düşünür. Mann Co.'ya giderek Hale'e, Hale'in kendi oluşturduğu kuralı hatırlatır: "Herhangi bir şirketin CEO'su, Mann Co. şirketinin CEO'sunu silahsız bir dövüşte yenerse, o kişi Mann Co.'nun yeni CEO'su olur." Gray Mann'in şirketi Gray Gravel'in CEO'su Gray'in kızıdır. Hale ise bir kıza vuramayacağını söyler ve Gray, bu şekilde Mann Co.'yu ele geçirir. Hale ülkeyi terk eder, paralı askerler tekrar işsiz kalır ve Administrator ortadan kaybolur. Savaşsız geçen altı ay sonra Administrator, Mann Co.'daki Avustralyum deposundaki Avustralyumları çalar ve yardımcısı Miss Pauling'i paralı askerleri tekrar toplaması için görevlendirir. Birkaç paralı asker toplandıktan sonra Pauling; Spy ve Scout'un Tufort kasabası hapishanesinde tutuklu olduğunu öğrenir.[53]

Pauling, Scout ve Spy'ı kurtarır. Daha sonra Sibirya'da yaşayan Heavy'e bir mektup gönderir, ama Heavy mektubu umursamaz. O sırada Hale; eski kız arkadaşı Maggie'ye ve Maggie'nin patronu ve Hale'in eski rakibi olan Charles Darling'e Mann Co.'nun yönetimini geri alabilmek için iş birliği teklif eder.[54]

Sonra Scout, Soldier ve Pyro Rusya'da Heavy'i ararlar. Scout, Soldier ve Pyro donmak üzerelerdir ve ayılar tarafından saldırıya uğramıştırlar. Fakat ayılar tarafından öldürülmek üzerelerken Heavy ortaya çıkar ve onları kurtarır. Heavy'i ikna etmeyi başarırlar ve Avustralya'ya Sniper'ı aramak için giderler. O sırada Gray Mann, Administrator'ü yakalamak için Team Fortress Classic askerlerini ve Medic'i kiralar.[55]

Değerlendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Team Fortress 2". Steam. Valve Corporation. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Team Fortress 2 şimdi Linux'te". Team Fortress 2. Valve Corporation. 14 Şubat 2013. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2013. 
  3. ^ "Orange Box Goes Gold". GameDaily BIZ. 26 Eylül 2007. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2007. 
  4. ^ "The Orange Box". GameSpot. 8 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2007. 
  5. ^ "Vaporware: Better Late Than Never (arşiv)". Wired News. 6 Şubat 2006. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007. 
  6. ^ a b Watters, Chris (3 Mayıs 2008). "Team Fortress 2 for PC review". GameSpot. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2008. 
  7. ^ a b Onyett, Charles (9 Ekim 2007). "Team Fortress 2 Review". IGN. 5 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "IGN-review" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ a b Wong, Steven (12 Ekim 2007). "Team Fortress 2 Review". GameDaily. 28 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  9. ^ a b Francis, Tom (10 Ekim 2007). "PC Review: Team Fortress 2". PC Gamer UK. ComputerAndVideoGames.com. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  10. ^ "Half-Life 2: Episode Two - The Return of Team Fortress 2 and Other Surprises". GameSpot. 13 Temmuz 2006. 7 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2007. 
  11. ^ Berghammer, Billy (28 Mart 2007). "Team Fortress 2 Hands-On Preview". Game Informer. 6 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2007. 
  12. ^ a b c Berghammer, Billy (27 Mart 2007). "The Team Fortress 2 Interview: The Evolution". Game Informer. 6 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2007. 
  13. ^ "Team Fortress 2 Badlands preview". Shacknews. 14 Ocak 2008. 11 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2008. 
  14. ^ "Team Fortress 2 - The Administrator". Valve Corporation. 9 Aralık 2009. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2011. 
  15. ^ "Ellen McLain". IMDB. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2009. 
  16. ^ "Team Fortress 2 Interview". IGN. 10 Nisan 2007. 25 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2007. 
  17. ^ "Team Fortress 2 February 28 2008 Team Fortress 2 update". Valve Corporation. 28 Şubat 2008. 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2009. 
  18. ^ Francis, Tom (22 Ocak 2008). "Team Fortress 2 Gets Unlockable Weapons". PC Gamer UK. Computer and Video Games. 24 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2008. 
  19. ^ a b c Bramwell, Tom (22 Mayıs 2007). "Team Fortress 2 First Impressions". Eurogamer. 9 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007. 
  20. ^ "Team Fortress 2 - Classless Update". Valve. 12 Ağustos 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 
  21. ^ a b "Gold Rush Update". Team Fortress 2. Valve Corporation. 29 Nisan 2008. 21 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2008. 
  22. ^ "Team Fortress 2 - Sniper vs. Spy Update". Valve. 13 Mayıs 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 
  23. ^ "Heavy Update: Arena Mode". Valve. 18 Ağustos 2008. 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  24. ^ "Team Fortress 2 - Australian Christmas". Valve. 17 Aralık 2010. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2010. 
  25. ^ Michael McWhertor (17 Aralık 2010). "Team Fortress 2 Descends Into Medieval Madness For Holidays". Kotaku. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2010. 
  26. ^ "Team Fortress 2 - Mann vs. Machine". Valve Corporation. 13 Ağustos 2012. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  27. ^ "Mann Up Mode FAQ". Valve Corporation. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2012. 
  28. ^ "TF2 repawn times guide". TF2Intel. 17 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  29. ^ Goldfarb, Andrew (26 Ekim 2012). "Team Fortress 2 Halloween Update Adds Zombies". IGN. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2012. 
  30. ^ Peel, Jeremy (12 Kasım 2013). "Don't give up the ghost: Team Fortress 2 update enables Halloween all year round". PC Games N. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  31. ^ "Meet the Scout". Team Fortress 2. Valve Corporation. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2008. 
  32. ^ "Meet the Soldier". Team Fortress 2. Valve Corporation. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2007. 
  33. ^ a b c d e f Goldstein, Hilary (23 Mayıs 2007). "Team Fortress 2: Class Warfare". IGN. 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2007. 
  34. ^ "Pyro Update". Team Fortress 2. Valve Corporation. 22 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2008. 
  35. ^ "Meet the Demoman". Team Fortress 2. Valve Corporation. 10 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2007. 
  36. ^ "Meet the Heavy". Team Fortress 2. Valve Corporation. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2007. 
  37. ^ "Meet the Engineer". Team Fortress 2. Valve Corporation. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2007. 
  38. ^ Jungels, Jakob (3 Temmuz 2008). "TF2 Trading Cards – Part 2". Team Fortress 2. Valve Corporation. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2008. 
  39. ^ "Meet the Sniper". Team Fortress 2. Valve Corporation. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2008. 
  40. ^ "Seeds finalized for ESEA S12 TF2 Invite LAN". ESEA. 8 Ekim 2012. 9 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2008. 
  41. ^ "ETF2L". 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2012. 
  42. ^ "UGC". 2 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2012. 
  43. ^ Dransfield, Ian (29 Nisan 2015). "Matchmaking is coming to Team Fortress 2". PC Gamer (İngilizce). 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  44. ^ "Team Fortress 2 finally getting competitive matchmaking". VG247. 19 Şubat 2016. 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  45. ^ "Team Fortress 2 Launches Matchmaking". Rock Paper Shotgun (İngilizce). 8 Temmuz 2016. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  46. ^ "Team Fortress 2 - Competitive Mode F.A.Q." teamfortress.com. 6 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  47. ^ Sarkar, Samit (6 Temmuz 2016). "Team Fortress 2 update adding matchmaking, ranked play and more". Polygon (İngilizce). 6 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  48. ^ "Team Fortress 2 - Comics". Valve Corporation. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  49. ^ a b "Team Fortress 2 - Blood Brothers". Valve Corporation. 12 Ağustos 2012. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  50. ^ a b "Team Fortress 2 - Loose Cannon". Valve Corporation. 2 Temmuz 2010. 30 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  51. ^ Good, Owen (12 Ağustos 2012). "Team Fortress 2's Gray Mann Surfaces as Signs Point to All-Robot Faction". Kotaku. 16 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  52. ^ "Team Fortress 2 - A Fate Worse Than Chess". Valve Corporation. 13 Ağustos 2012. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012. 
  53. ^ a b "Team Fortress 2 - Ring of Fired". Valve Corporation. 27 Ağustos 2013. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2013. 
  54. ^ "Team Fortress 2 - Unhappy Returns". Valve Corporation. 4 Aralık 2013. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2013. 
  55. ^ "Team Fortress 2 - A Cold Day in Hell". Valve Corporation. 13 Nisan 2014. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  56. ^ Elliot, Shawn (10 Ekim 2007). "Team Fortress 2 PC Review". 1UP.com. 27 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  57. ^ Bradwell, Tom (10 Ekim 2007). "Team Fortress 2 Review". Eurogamer. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  58. ^ Accardo, Sal (10 Ekim 2007). "Team Fortress 2 Review". GameSpy. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2008. 
  59. ^ "Team Fortress 2 for Windows". MobyGames. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 
  60. ^ "Team Fortress 2 (PC: 2007): Reviews". Metacritic. 11 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 
  61. ^ "Team Fortress 2 Reviews". GameRankings. 11 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]