Gemet, Çorum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.14, 21 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17386285 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Gemet
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam82
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19000
Resmî site
[1]

Gemet, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

1800 yıllara dayanır.Osmanlının son döneminde oluşan bir köydür.

..Köyün ekonomisi orman, tarım ve hayvancılığa dayanır.Köyün en önemli özelliği yeşil bitki örtüsü ve ormanlarıdır. Köy yaylası yeşilin her tonuyla, dört mevsim çok yönlü güzelliği ile insanlarımıza adeta doğa ziyafeti sunmaktadır. Köyün her tarafı iğne yapraklı ve yayvan yapraklı ağaçlar ile çevrilmiştir. Aynı zamanda orman ağaç türleri olarak köknar, kayın, meşe ve çam başta gelmektedir.Köylülerimizin en büyük özelliği doğup büyüdüğü yerleri unutmayıp senede bir hafta dahi olsa baba ocağını ziyarette bulunmalıdır. Düğün ve cenaze merasimlerinde birbirlerinin sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşırlar. .Karadeniz İklimi etkisi hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları karlı ve soğuktur. Yağışlar ilkbahar ve sonbaharda görülür. Kışın yağan kar 1 ile 1,5 metre dir. Yılın sıcak günleri Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

Coğrafya

Çorum merkezine 22 km uzaklıktadır.en cazip günübirliğine en çok gidilip gelinebilen mesire yeridir.

KÜLTÜR

Köyün yemekleri; özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , , Keşkek, sayılabilir. Yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir.. Düğünlerde damat evine cuma sabahı bayrak asılır ve ev önünde düğün bitimine kadar davul çalınır.Gemet köyü halk oyunlarının temel iki enstrümanı davul ve zurnadır.

Oyunlar genellikle halay ve türkülüdür. Oyunların bir kısmı sözlü, bir kısmı sözsüz, tabiat özlü ve aşk konulu (gemetli gelin) oyunlar içerir. Oyunlar genellikle disiplinli, bağlı ve dizi halinde oynanır. insanları çok misafir perverdir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 82
1997 115

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.bir tane camii vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

köydekilerin büyük bir kısmı yurt dışındadır.